Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Nem akarom, hogy az legyen a látszat, hogy valamiféle döntőbírónak képzelem magam, mert nem vagyok az, de muszáj hozzászólnom.
Az a helyzet, hogy KD jelenlegi, a korábbival szinte 180 fokos ellentétben lévő álláspontja is fog még változni. Simpi azért (is) látja másképpen, mert számára más a fontos. Ettől még mind a kettőjüknek igaza lehet. A hifi-vel kellő odafigyeléssel foglakozók mindannyian eljutnak egyszer egy választópontra. Mondjuk akkor, amikor egy kicsit megül majd egy olyan erősítő hangja mellett, ami megbízhatóan gyönyörködteti változatos helyszíneken és környezetben is. Szándékosan nem használok egyéb kifejező jelzőket, hogy jó, meg csöves, stb. Úgy érzi majd, hogy az erősítő tökéletlenségeinek jó kompromisszumai ezek, értsd alatta jól választott torzítások következtében, hogy az éppen legerőteljesebben hangoztatott aktuális magyarázatnál maradjak. Azután majd kicserél egy pufferkondit pl. és teljesen megváltozik a hang. Ám ezt a változást semmiféle mérés nem fogja kimutatni, sem a "jó" sem a "rossz" torzítások változásában, sem a frekvenciamenetben, egyáltalán semmilyen méréssel nem lehet majd eldönteni két fekete dobozról, hogy melyik verzió van benne.. De füllel egy perc alatt fel lehet ismerni, ahogyan igenis fel lehet ismerni egy állvány hangját is. Ezen nem akarok vitázni, de pénzbe ( na jó kólába) szívesen fogadok erre. És akkor majd kialakulnak a szokások. Az audió konstrutőrök esküsznek majd kábelekre és alkatrészekre. A PA-sok tápelrendezésekre és végtranzisztorokra. A gitárosok vezetékekre és csatlakozókra, az autósok aranyozott, emitterkövetővel sokszorozott 10 farad-os műkondikra, stb, stb. Vegyük észre, hogy mindenki abban látja a bölcsek kövét, amihez mélyebben ért.
Ez bizony egy kb 20 éve legyártott késleltető. A jelútba ravaszul beillesztve igen erősen "nyugtatja" a hangot, az embernek ténylegesen az kényszerképzete támad, hogy a CD-ről lassabban szól a zene, vagy ilyesmi dolog történik.
Ugyanakkor ha nem tudod, hogy benne van, kimérni sem tudod. Ennek mostanában lejárt a védettsége, gondoltam megosztom veletek, mostmár úgysem tudok pénzt csinálni belőle. Ha már itt tartunk meg szeretnék kérdezni tőletek valamit: Köztudott, hogy az erősítők között csak számíthat jónak, aminek kiegyenlített hangja van utólagos ekvalizáció nélkül is. ( szükséges, de nem elégséges feltétele) Egy tesztről úgy száműznének egy hangszínszabályozóval szépített hangú erősítőt, mint egy az orrát a markába fújkáló parasztlegényt az Anna bálról. Csak azt nem értem, hogy ez miért nem számít inkorrektnek, ha mindezt a hangszórón belül, a keresztváltóban intézik el? - sőt ebben az esetben egy minőségi igényes konstrukcióról beszélünk! Ha érdekel titeket mit gondolok én, miért van ez az érthetetlen "értékrend" akkor elmondom.
Engem pl. minden érdekel.
Úgyhogy várom. :-X
Ezt úgy kell értenem, laikusnak, hogy kivontad a kiemnő jelből a bemenőt és egy nagy nullát kaptál?
Mert ez ugye egy érdekes módszer lenne, a tökéletes visszaadás megállapításának.
Az pedig, hogy (minden alapot nélkülözve) a saját felsöbbrendűségedet, (képzelt) tapasztaltabbságodat fitogtatod, mert nem egyezik az elképzelése valakinek a tiéddel, primitív felsőbbrendűségi komplexusra igazi beképzeltségre vall és a (föld nélküli
![]() ![]()
Egész pontosan arányba állítva a két jelet (esetleg fáziskorrekcióval) egymásból kivonni.
Ha az eredő kimeneti hiba/kimeneti jel 1/1000-nél kisebb, akkor szerintem tökéletesnek lehet teknteni az erősítőt. Mégegyszer mondom, hogy a mérést nem sima színuszjelen, nem műterhelésen kell nézni, mert akkor csak egy harmónikustorzítás mérés lesz belőle, hanem zenével, hangsugárzó terheléssel. Persze ezt a mérést csak nagyon egyenletes frekvencia-fázismenetű, nagyon gyors erősítőn lehet korrektül elvégezni a széles spektrumú jel miatt. Invertáló erőstőknél viszont egy egyszerű szkópos mérés a visszacsatolási pontban, ami nagyon egyszerű. (ha magas az erősítő nyílt hurkú bemeneti ellenállása, tehát feszültségvezéreltnek tekinthető,akkor lehet csak pontos mérést végezni).
KD mester, azért erre a hozzászólásodra Te se legyél büszke....
Idézet: „Csak azt nem értem, hogy ez miért nem számít inkorrektnek, ha mindezt a hangszórón belül, a keresztváltóban intézik el? - sőt ebben az esetben egy minőségi igényes konstrukcióról beszélünk.” Az hogy miert fujolnak a hifisek/audiofilek az EQ-ra talan toluk kellene megkerdezni ![]() ![]() ![]()
Olyan ritkán fordult elő velem, hogy közel jártam az igazsághoz. Írd már egy kicsit körül, hogy miről van szó. Hagy örüljek.
Ehhez az eq-ás dologhoz egy közelmúltbeli eset.
Vásároltam nemrég két B&W dobozt. Akitől vettem Technics fun volt. Dat, minidisc, tape deck, amp, CD, phono, és egy parametrikus EQ-ból állt a torony, természetesen márka hűen. A srác úgy hallgatott zenét, hogy a hangszínszabályzók az erősítőn max véghelyzetben, plusz a para eq a frekisáv két végén totál kiemelve!(+12meg +15dB!) A lényeg hogy panaszkodott a kevés mélyre! ![]() Tehát vannak emberek, akiknek ha birtokában van a technika adta lehetőség, a szélsőségekig elmennek, és Ők nem érzik hogy ez gond lenne, sőt, nekik ez a jó hangzás.
Említed, hogy: nem a tökéletes jelhűség a szubjektíven jó hangminőség záloga. Azon töprengek, hogy vajon miért? Ugyanis első nekifutásra, legalábbis számomra, ez nem túl logikus. De tudomásul kell venni, hogy amennyiben az egyén választhat, akkor a pszihikuma, a színezett valóságot részesíti előnybe. Ilyen irányból közelítve a problémát, akkor talán már érthető a döntés. Én se szeretnék részt venni egy olyan mozi előadáson, ahol annyira élethű a produkció, hogy pl. akciófilm esetén én is kapok egy pofont.
Dávid!
Azért tudd hogy hol a határ! „Egyedül azért nem kapsz figyelmeztetést, mert tettél már le az közös asztalra ételt!” De a következőt díjazni fogom.
Ez így igaz volt régen olyan barátom aki tényleg HI-Fi őrült volt a szobája teljesen a hangzás szolgálatában volt berendezve. Minőségi hagtechnika ORIÁSI HANGERŐ és maximumon kiemelt mély és magas tartomány rózsaszín csöpögős hangzás. Elvitték katonának "mondtam rég volt" aztán se szó se beszéd 2hónap után itthon volt LESZERELTÉK egyik oldalon 90%-os süket volt másik füle 95%-os süket volt! Mindjárt érthetővé vált számomra az OK-OKOZAT fogalma tönkre tette a hallását és csak nekem szólt túl szinezetnek a zenei izlése.
![]()
Miért van az, hogy egy kis szarkazmust vélek kihallani az írásodból?
No mindegy, a lényeg az, hogy te kezdted el ebben a beszélgetésben hangsúlyozni a jel futási késést, mint fontos paramétert. Tovább gondolkodva el lehet jutni oda, hogy amennyiben a jel késése eléggé koherens és eléggé nagy, akkor jó ahhoz, hogy már ne zavarja a gerjesztést. Gondolj a tv-n a szellemképre, akkor a legzavaróbb, ha a kontúrok körül látszik éppen. Ehhez képest az is jobb, ha alig van késés, de az is jobb, ha fél képernyőnyi a csúszás. A kis szerkezet, amit a képre is feltettem, pont ezt tudja.
A megjegyzésed dicséretnek fogtam fel. Az irónia, öniróni, szarkazmus az tényleg nem áll messze tőlem. De ezekkel mindig magamat kritizálom. Aztán a spontánság, az őszinteség, a fórumon lévő lazaság ezt a hozzászólást szülte. Remélem nem jelentett tüskét számodra.
Ami a műszaki tartalmat illeti, a késleltetésekkel kapcsolatosan, mint káros jelenséggel tényleg kezdtem precizkedni, de, hogy itt a hangminőség javulás is szóba jöhet arra nem gondoltam. Akkor itt egy frekvencia független késleltető művonalról van szó? Ha igen, akkor hogy lehet ezt realizálni? Ilyen kis méretbe. ![]()
Hát ez nem annyira kicsi, 10 cm min. Nem tudom mi van benne, de tényleg késleltet és tényleg nagyot javít a hangon.
Én azt gondolom, hogy a mikor a hangszóró működik, akkor mindig van visszahatása az erősítőre. Erre találtam ki anno, hogy késleltessünk annyit, hogy az erősítő futási idejének megfeleljen és az így előállított mesterséges termékkel próbáljuk meg kioltani a szellemképet. Nem tudom ez mennyire sikerül, de a hangon nagyon hallatszik valami finom. Egyszerre lesz nagyon nyugodt és nagyon részletező. Én csak egy dologgal tudtam lemérni az értékét. Figyeltem az arcát az über drága cuccokat forgalmazó csempész-kereskedő uraknak. Egy idő után senki sem volt hajlandó nyilvánosan összemérni a cuccokat az ilyent tartalmazó erősítőkkel. Pedig nem tudták mi van benne, sőt sokszor azt sem tudták, hogy van közöm az adott erősítőt gyártó cégekhez.
Akkor ez egy kész termék? Valamelyik cég gyártmánya?
Bocs, hogy ide dumálok bele, de ha már hangváltó, akkor visszakanyarodnék oda, hpgy hangfalat (akármi sugárzásjavító szerkezetet) a hangszóróhoz terveznek. Hangváltót is. Aztán van az a parajelenség, hogy egy erősítő egyik hangfallal jól szól, másikkal nem. Csak azt mégse lehet, hogy hangfalhoz tervezzünk erősítőt. Hogy az egész rendszer harmóniában legyen, azt mindenki lehetőségei szerint oldja meg.
A hibajel korrigáló megoldásokkal csak egy rövid pettingem volt, de nem igazán nyűgözött le, bár jó paramétereket produkált. Viszont egy rakás plusz alkatrész és az eredmény mégsem arányos ezzel. "Csak" simán egy jól átgonolt kapcsolás hangja szerintem jobb - ez persze szubjektív, nem kell egyetérteni. A mozgásvisszacsatolásról szólókat azzal egészíteném ki, hogy a visszacsatolt jel lehet arányos a membrán kitérésévl, sebességével vagy gyorsulásával. Mindegyiknek más a hatása, lehet csökkenteni a torzítást, vagy javítani a mélyátvitelt. Úgyhogy multiamplifikálásnál több utas rendszerben is kihasználható, tényleg jó eredménnyel. Amennyire láttam, a csöves erősítők jó hangját nem lehet a "kellemes" torzítással magyarázni. Egyrészt vannak 0.1%-nál kissebb torzításuak, azok is jól szólnak... A jó hangzás eleve abban mutatkozik meg, hogy a finom halk részleteket valahogy jobban megjeleníti, a dinamika talán az egyik legfontosabb jellemzője a csövesnek, és a torzítása azért kellemesebb, mert nem ugrásszerűen nő - de ezeket már leírták többen is. Láttam már adatlapon 100dB dinamikát, csak a cuccból nem hallottam... Hogy a hangvisszaadás tökéletes legyen, azt hiszem, nem várhatjuk. Egyrészt, mert a studiófelvételek sztereo felvétele nagyrészt sima iránykeveréssel készül. Egy hangversenyteremben elhangzó szimfóniát egy lakószobában hangszórókkal reprodukálni meg nem lehet. A hangszóró nem hegedű, nem fog ugyanúgy szólni, nem egyszerűen sávszélesség és alakhűség kérdése. Vagy pl. a Gibsont mahagóniból csinálják, a Fendert égerbő, a membránt meg papírból, kevlárból. Nem érdemes számonkérni, miért nem ugyanúgy szól. Egy jó rendszeren persze lehet hallani még azt is, hogy a brácsás a 15. sorban lapozza a kottát, de hogy ez a rendszer miből áll - na ez is szubjektív.
EQ alatt nem pont egy soksávos szabályozót akartam érteni, hanem általában a kiegyenlítést, equalizációt. Ettől eltekintve minden gondolatomat értetted és én is a tieidet és ez nagyon jó hír.
Sajnos én is lusta vagyok, és ez a TINA, ez valahogy rászoktat, hogy ne pákával ellenőrizzem az ötleteket, ami nem minden esetben szerencsés.
Már nem emlékszem, ezért fényképeztem úgy le, hogy minden felirat olvasható legyen.
Nade ilyet ám nem lehet minden sarkon kapni... amúgy ez úgy néz ki mint egy tömör rúd. Csak mi lehet az anyaga ? Valami vezető kerámia, vagy ilyesmi? Van egy bemenete, egy kimenete, és egy földelés ha jól látom ? Mint egy feszültségosztó. hmmm.
.[OFF]A színes TV-kben, és az oszcilloszkóp-technikában mindennaposak a művonalak, persze, egész más indokkal kerülnek alkalmazásra. A TV-kben általában piezo alapuak vannak, a Szovjet technika inkább osztott parraméteres "klasszikus" eszközöket tartotta megvalósíthatóbbnak.
És azzal mit lehet érni? Ha akarom, akármilyen IP alól tudok belépni fórumra, aztán ha éppen egy kolesz publikus IP-je az, akkor az egész kolesz lesz kollektíven feketelistás.
Sziasztok!.Zenekari végerősítő bemeneti
kialakításának megoldásai érdekelnének. Konkrétan az erősítő "fűzhetőségét" szeretném megoldani.
Jólvan akkor, nemcsak ip van amiről tud tiltani, mert logban van ip cím, mac cím, win felhasználó id je, illetve alaplap id, ne aggódj ki lehet tiltani, de ne aggódj ha megy az egész koli, hamar kiderül ki volt az! De elég csodálatos létesítménybe járhatsz ha ilyen szintű embereket mint te beengednek oda! Ehhez csak gratulálni tudok.
Ha jól értelmezem a kérdést akkor te egy keverőről több erősítőt(végfokot) szerenél hajtani és több erősítőt össszekötni?
Mert ha igen egyszerű a megoldás ha nagyon sok erősítőt szeretnél összekötni akkor csinálni kell egyszerű műveleti erősítőkből egy kis jel elosztót, ha pedig 2-3 erősítőről van szó akkor egyszerű elosztóval (nem tudom milyen csati van a erősítők bemenetén) de ha RCA ,Jack vagy XLR akkor simán veszel aljzatokat és összeforrasztod őket és akkor már kábellel mehet is a erősítőbe!
Ha gyári végfok van akkor abba van a bemenetnél 4 db csatlakozó 2be és 2vissza ki másik végfokhoz !
Ahány gyártó annyi megoldás létezik sokan csak összekötik a csatlakozókat a normálisabb gyártók pedig külön műveleti erősítővel csinálják meg!
Az erősítőm bemenetén xlr mama és xlr papa is Lenne .
Elég lehet összekötni őket és kész is? Régi beagokban láttam hogy egy -egy ellenálláson megy be a jel a a két bemeneten. |
Bejelentkezés
Hirdetés |