Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   717 / 2208
(#) mark.budai válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 2, 2009
M magos a vas. Az eredeti primert tekertem vissza. Tehát jónak kell lennie, mert a gyár számolta... Le volt égve a szekundere, én hülye meg nem gondoltam, hogy hé, a primert rajt kéne hagyni... Szerintem nem azért búg, mert túl van gerjesztve a vas, hanem mert nem fogattam össze, és még az összes lemez sem került bele. Iskolából hazajövet, -igaz fejben- számolgattam. Akkor egy menet 0,2V, és kell 1230 menet, meg a hatásfok miatt ráhagyás. mennyit hagyjak rá? 1300-1400 menet körül legyen? Mert mindig összerakni a vasat, 20 menetenként, hát .
Illetve azt szeretném kérdezni, hogy a MOT nagyfesz szekundere hányas huzalból van? Mert ha azt letekerném, és kettőt párhuzamosan tekernék, elbírná-e a sztereó PCL82PP-t? Mert ha csövenként 45mA-rel számolok, akkor ugye 180mA kell. (Cső: 3,5+41mA)
(#) djhans válasza kocos hozzászólására (») Okt 2, 2009
Én most ezt 1,5-ös vaslemezből csináltam mert nagyobb, nehezebb kimenőket kell elbírnia. A piccolohoz jó volt az 1-es is. Az alumíniumot nem szeretem mert nehezen festhető és nagyon sérülékeny.
(#) mark.budai hozzászólása Okt 2, 2009
Ma beletettem a forrleceket a PCL82PP dobozába. Már csak a két kimenő tekerése, és a hálótrafóra a szekunder van hátra.
(#) sturbi válasza mark.budai hozzászólására (») Okt 2, 2009
PCL82-nek honnan vetted a 41 mA-t, tiszta A osztályban is csak 30 mA mehet rá (230 V-nál), PP-ben csövenként 20-25 mA egész biztosan betakarja, az kb. 100 mA az egész erősítőre.
(#) mark.budai válasza sturbi hozzászólására (») Okt 2, 2009
Nem vettem sehonnan, az adatlapban néztem az anódáramot.
Hány W-ot fog adni ez az erősítő?
(#) nyikolaj hozzászólása Okt 2, 2009
Sziasztok
Korábban felraktam a 6p3s-PP deszka modelljét.
Most itt van készen.
Olyan hangot produkál hogy el sem hiszem hogy én csináltam

Külön köszönet köbzoli építő jellegű észrevételeiért.
A nyugalmi árama 35mA és a hangfalra tapasztott füllel sem lehet semmi alapzajt hallani.
(#) Doncso válasza nyikolaj hozzászólására (») Okt 2, 2009
Nagyon szép darab, gratulálok.
(#) nyikolaj válasza Doncso hozzászólására (») Okt 2, 2009
Köszönöm szépen.
Szerencsére a képen nem látszanak a festési hibák.
Láttam a te erősítőd képét is az sem egy utolsó darab.
(#) mark.budai válasza nyikolaj hozzászólására (») Okt 2, 2009
Gratulálok, nagyon szép lett.
Nem lett egy kicsit széles a doboz?
(#) sturbi válasza mark.budai hozzászólására (») Okt 2, 2009
Igazad van, az adatlapja tényleg 41 mA-t ír 170V-ra, én az elektroncső atlaszban néztem, ott meg 230 V-ra van megadva a 30 mA. Az AN. ECL82-PP (Pzero) erősítője 8 W-os, ha jól emlékszem. AB osztályban szerintem ennyit lehet vele jó minőségben elérni.
Az adatlap is ekörül adja meg a teljesítményt 230 V anódfesszel 30 mA nyugalmi árammal (10 W-ot ír 5,5 % torzítással, 8 W reális hifiben szerintem).
(#) mark.budai válasza sturbi hozzászólására (») Okt 2, 2009
8W az elég sok lesz. Mármint pont ennyit vártam.
Na, az elektroncső atlasz eszembe sem jutott. Pedig megvan.
(#) lpcollector hozzászólása Okt 2, 2009
Jól számolok? Ha az erősítőt 1KHz-en generátorról vezérlem, és a kimenőn 8 ohmal terhelve megmérem a primer és a szekunder oldalon is a feszültséget, megkapom az áttételt: n= U primer/U szekunder (118Veff/8,42Veff=14) ? Ebből kikövetkeztetve az Raa értéke: Raa= n x n x Rt (14 x 14 x 8=1568 ohm)? Mert akkor nagyon elméreteztem a kimenőmet az elvárt 1100 ohm helyett
Köszönöm szépen uram.
(#) nyikolaj válasza mark.budai hozzászólására (») Okt 2, 2009
Köszönöm.
Nem akartan kompromisszumokat az alkatrészek elhelyezésénél.

Ha meg szabad kérdeni, miről hallgatod, mi a jelforrás, használsz e előerősítőt, milyen hangsugárzók vannak rajta, elégedett vagy e a mély átvitellel?
Üdv.
(#) sturbi válasza lpcollector hozzászólására (») Okt 2, 2009
Dehogy méretezted el, tökéletes az úgy. Egyébként a 8 ohmos hangsugárzók többsége inkább 6 ohmmal terheli az erősítőt, mint 8-al. Az 1100 helyett nem baj az 1500, kicsit nagyobb tápfeszt lehet neki adni.
(#) lpcollector válasza sturbi hozzászólására (») Okt 2, 2009
De ekkora terhelésre az a szerencsétlen 6C33C a kb. 210V/210mA anódtáppal 2Veff bemenőjelnél csak 8,4W-ot képes torzítatlanul leadni, és ugye nem ez volt a cél
(#) sturbi válasza lpcollector hozzászólására (») Okt 2, 2009
Adj neki 250 V-ot 210 mA-el, az még csak 52,5 W disszipáció (a 65 helyett), vagy ha csak 40-45 W disszipációt akarsz, akkor felmehetsz akár 350 V-ig is, arányosan csökkentve az anódáramot (pl. 300 V/150mA) és meglesz az elvárt teljesítmény 1,5 K-s kimenővel is.
(#) nyikolaj válasza Doncso hozzászólására (») Okt 2, 2009
Nem kell neki előerősítő.
Egy SONY CDP-XE320 asztali CD a jelforrás.
Meg persze Pc hangkártya is látta.
A hangdoboz egy érdekes történet.
Eredetileg egy Orion Hs500
Postán szállították "tudom barbár dolog" meg is sérült az egyik mély sugárzó.
Köbzoli rendbe hozta a leszakadt mágnes kosarat.
Ezek után a lengő csévét a membránt és a peremet modern anyagra cserélte egy Kerepestarcsai szakember.
A végeredmény egy modern mélynyomó!
Ráadásul elég olcsón.
Most az erősítő és a hangfal is bejáratós.
A mély átvitel bőséges...
Ez szép kis lánc.
Az az igazság, hogy nekem is morzsiznom kellene még az EL-en, mert előfok nélkül nem az igazi, most egy "előfokkal" hallgatom így hibbátlan, csak lusta vagyok nekiállni, pedig jobb lenne, de így se utolsó.
(#) lpcollector válasza sturbi hozzászólására (») Okt 2, 2009
Bizony, igazolható a jelenség viszont csak 220V 250mA-ig bírja a tápom, de valóban nő a kivehető teljesítmény, mégsem ez a járható út, újra kell gondolnom a kimenőt
Kár, mert az így elérhető teljesítményen 20Hz-nél is gyönyörű a szinusz, rajzolni sem lehetne szebbet.

Ha minden igaz, így készült a kimenő, erről ha letekerem a felső 135 menetet, már 10%-al közelebb leszek az elvárt impedanciához egy próba erejéig (Tudom, hogy nem maradhat így, de én csak ebben az irányban tudok tekerni, felfelé Fleta tekerte.)
(#) nyikolaj válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 2, 2009
Már aggódtam hogy merre vagy.
A hangját meg fogod hallani legközelebb viszem hozzád egy szeánszra.
(#) Doncso válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 2, 2009
Minden jóban van valami köbzoli
(#) kocos válasza lpcollector hozzászólására (») Okt 2, 2009
Ha a csévetesten kívül vannak összekötve a tekercsrészletek, akkor nem is kell letekerned, csak eggyel "lejjebb" kötni a tápot

Most látom, hogy SM 102/b, azzal lehet is mély! Ez az a vas, amit én is vettem? Mert, ha jól szól, akkor lehet , hogy kimenőnek hazsnálom fel én is! Eredeti terv szerint majd hálózatik lesznek!
(#) lpcollector válasza kocos hozzászólására (») Okt 2, 2009
Igen, ez a Te "vasad" féltestvére
Majd felveszem a kapcsolatot Fletával, mert ha ez működik, akkor a "belső" 135-ös menet is leköthető volna, így már szimmetrikusan még próbára is jobb lenne.
50Hz négyszögnél még majdnem vizszintes a teteje.
A 10KHz-es és a 20KHz-es négyszög között pedig szinte semmi különbség (eddig ez a legjobb jelalak az elkészült erősítőim között!), pedig nincs visszacsatolás sem , csak hát nem jön le az a 15W
(#) mayky válasza lpcollector hozzászólására (») Okt 3, 2009
Nem tudom, de én meghallgatnám azt az erősítőt és csak azután variálnék a kimenővel, ha elégedetlen vagyok a hanggal, kakaóval. A másik. a 8 ohmos hangszórók valóban nem mindig 8 ohmosak, ráadásul frekvenciafüggő is 50 Hz-en már biztos nem annyi, azért nem lenne célszerű alacsony frekin túlterhelni a csövet. Így viszont csípőből odateszi a hangszórónak az 50 Hz. akkor is lemegy 4 ohmra.
Egyébként mivel mértél feszt , milyen műterhelést használtál? Hány ohm a primer, szek, DC ellenállása ?
(#) sturbi válasza lpcollector hozzászólására (») Okt 3, 2009
1,1 K-val sem fog 15 W lejönni, csak 12 körül, az átvitel szépsége megmaradna nagyobb táppal is, teljesítményben akár 18 W-ot is megcélozhatnál (igaz a meghajtáson is módosítani kellene valószínűleg).
A trafó nem lehet olyan, ahogyan lerajzoltad, mert akkor 11:1 lenne az áttétel. 14-es áttétel akkor jön ki, ha az első és utolsó primer is 270 menet (nem 135).
Próbaként kösd le az első és az utolsó tekercsrészt is, és nézd meg mit tud úgy (akkor 700 ohm lesz, ha tényleg 270 menetesek azok a tekercsrészek is (18 W körül lehet ekkor)), aztán legfeljebb az egyiket visszakötöd és úgy is megnézed.
(#) djhans válasza nyikolaj hozzászólására (») Okt 3, 2009
Nagyon tetszik az erősítő. Jó zenehallgatást rajta!
(#) mayky hozzászólása Okt 3, 2009
Nem tudja vki hogy az ilyen kis styro kondiknak mekkora a tényleges feszültségértéke, amin csak az érték és egy betűjel van a tűrésre vonatkozólag?
(#) lpcollector válasza mayky hozzászólására (») Okt 3, 2009
Korábban valahová itt a fórumon Strubi írta, Tőle idézem:
Tűrések : G + 2 - H +2.5 - J +5 - K +10 - M +20 - N +30 / -20 és S +50 / - 20 % a jelentése.
Aztán van itt feszültség adatok : a 50 V - b 125 V - c 160 V - d 250 V - e 350 V - f 500 V - g 750 V - h 1000 V -ra ezek kisbetük.
És végül a váltóra : u 250 V~ v 350 V~ w 500 V~ a jelentése.
Következő: »»   717 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem