Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Köszi az ötletet utánajárok hol lehet itt venni ilyen öntapadó alufóliát.
Köszönöm...
Bocsánat, de megint "kufárkodnom" kell!
SM85 (a, vagy b, mindegy ) vashoz keresek szerelvényt, rozsdás, csúf példány is megteszi! cserébe kérhetsz bármit!
-Nos, egy ilyen fázisfordítót sikerült kiagyalnom a kis trafómmal. Ez a 10 Vcs-cs bemenőjel a plafon, amit a traficsek elvisel egyenes frekimenettel 50 Hz-től (alatta torzít, de az amplitúdó megvan), ekkor a kimenő fesz 2*60 Vcs-cs (120 Vpp). 4 Vcs-cs-ig bemenőjellel 20 Hz-től egyenletes a frekimenet a "végtelenig", ekkor 24 Vcs-cs (48 Vpp) a kimenő fesz.
Eredetileg a trafó differenciálerősítő anódjában volt (6n28b-v), és a két kisohmos tekrenceivel tranyós fokozatot hajtott. Azért ezekkel a csövekkel csináltam, mert a panel a három beforrasztott csővel, aranyos kis dobozkában adott volt két példányban, amiket roppant mutatósan el lehet majd helyezni. 20 W körüli PP-be szánom majd, olyan végcsövekkel, amiket 24 Vcs-cs-ig vezérlőjel ki tud hajtani. Idézet: „Összesen 7 cső van benne a szokásos PCL86, PCL85, PL500 valamint PCL84, PCH802, PCF200, PY88.” El tetszett keverni. A PCH a 200, a PCF a 802.
Már én is rájöttem miután a gugli nem dobott ki semmit a pch802-re
Sikerült összekevernem a fürdő és a gép közti úton, pedig folyamatosan mondogattam magamban A PCL86 melletti trafónak 6 kivezetése van és a méretei: 5.5cm*4.5cm*1.9cm ez lenne a hangkimenő? Elég kicsinek tartom. Van egy másik trafó ami nagyobb és 4 kivezetése van, de az meg a PCL85 kimenője lehet mert az mellett van.
Így van, jól látod. A PCL trafóját fel tudnád használni a 86-oshoz, kicsi, de Jani (djhans) kapcsolásával igen jól szól még így is. A másik trafó gyári állapotában nem jó. A PCL85-ös sem lenne jó HF célokra.
85B-hez ha jól emlékszem van fölös keretem, de meg kell néznem.
üdv
Már csak azt kellene kiderítenem, hogy hogyan van a bekötése a trafónak. 1 kék vezeték megy a pentóda anódjára, van mellette egy piros vezeték köztük van egy 10k-s ellenállás és 4.7nF-os kondi sorosan. Van még1 fehér és fekete vezeték egymás mellett a túloldalon, valamint egy barna és fekete úgyszintén a túloldalon. Majd kipróbálom a 85-öst a 86-os helyett kíváncsi vagyok, hogy hogyan szól.
Szabadon akartam hagyni de lehet hogy még meg gondolom a trafók burkolását.
Igen van még másik erősítőm is. Egy PCL86-SE és egy GU50-SE. Halmozom az élvezeteket!
Akkor már mindent tudsz. A piros vezeték a + (250V körül), a két elmenő közül - ami az alsó tekercskamrába megy, az a fejhallgató/magnócsatlakozó kivezetése (ezt hagyd üresen), a maradék a hangszóró.
A 85-ösnek nagyon sz@r hangja van, meg a bekötése is más, meg a munkapont beállítása sem lesz jó. Kár vele az időt tölteni......
Kösz, akkor már minden megvan már csak a tápról és a fűtésről kell gondoskodnom. Van egy videótrafóm abból lejön 50-60 volt, csinálok hozzá egy feszháromszorozót és az egyenirányítva majdnem 250V. A fűtést meg úgy oldanám meg, hogy egy 7812-t megemelnék egy 2.4V-os zenerrel.
Termeltek ám rendesen!
Sokszorozó nem lesz jó (nem terhelhető), szerezni (tekerni) kell egy hálótrafót (esetleg kapcsitáppal lehet próbálkozni).
Adok én neked egy rádióból kivett EL86-ot hajtott trafót,csak 6,3-as fűtése van.
Még ehhez a kis teljesítményű erősítőhöz se lehet sokszorozót csinálni? Sajna trafót nem tudok tekerni, vasam van de huzalom szerintem nincs annyi.
Az a trafó biztos jó a PCL86-hoz és a kimenőhöz? Tudnék tekerni a külsejére még egy szekundert a fűtésnek? Van itthon huzalom többféle vastagságban, csak nagyobb feszültséghez kevés.
Köszi szépen! Ugyanaz a kerete az a-nak, és b-nek!
Úgy bizony! Ráadásul a video trafójának 50-60 Voltos tekercse valószínűleg a VFD feszültségét adta, így az nem is igen terhelhető!
No szétbontottam a trafót, és majd kiesett a szemem de megszámoltam a felső primer menetszámát és az bizony 1 soros és 135 menetes, nem 270 mint arra következtetni lehetett, ezt aztán Fleta is igazolta, Ő a rajzot megfelelően olvasva készítette el a kimenőt. Aztán rákötöttem a hálózati 229,3V-ra és terheletlenül 18,29 V-ot kaptam (ugye 50Hz-en), ez jó lenne, de 8 ohmal terhelve már csak 16,5 így már közelíti a másik módszerrel is mért 14-es áttételt.
A tekercsek DC ellenállása az elvárt: primer 53,5 ohm műszerrel, a szekunder 0,5 ohm egy wheastone hiddal mérve. Mégis le kell belőle "szednem" mert így nem jó az illesztés valamiért. A tápot pedig nem szeretném növelni.
Ez lenne az, 1 db csövet elvisz, azthiszem 250 vagy 240 volt a szekunder a fűtés 6,3 .Lehet rá tekerni, van hely.
Az nem jó sajna, mert nekem 170-180 VAC kell a szekunderre, letekerni meg nem szeretnék, mert még soha nem csináltam, de azért köszi.
Idézet: „No szétbontottam a trafót, és majd kiesett a szemem de megszámoltam” A meneteket a trükkösebbek úgy számolják, hogy lefényképezik makro módban és számítógépen számolják meg ahol a 0,4-es huzal 2 cm
lehet de nem esik ki a szemed és ha pl a paintben nyitod meg és pontozod amit megszámoltál ( minden 10-iket vonallal jelölve) akkor nem is tévesztesz . én igy szoktam megszámolni 215 menetet a 0,25-ös huzalból, másképp ezt már képtelenség lenne
Látod ma sem jártam erre hiába
Pedig le is fényképeztem, mégse jutott eszembe...
Még nem próbáltad meg kihagyni az alsó és a felső tekercsrészt ? :eek2: Nagyon türelmes vagy, nyugodtan kihagyhatod, nem fog gondot okozni, jó lesz fejhallgató kimenetnek.
Már miért ne lenne jó, a fölösleges feszt. majd el kell disszipáltatni a szűrésen (mert a szűrésen is esni kell feszültségnek, ha brumm mentes erősítőt akarsz).
Az alsót nem tudom kihagyni nincsenek kivezetve a tekercsvégek. Ha a felsőt kihagyom, de nem tekerem le, mit tegyek a két végével, hagyhatom lógni, vagy zárjam le?
Próbához hagyhatod lógni is, nem fog átütni, amúgy zárd le egy 100 ohmos ellenállással.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |