Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   644 / 3982
(#) mex válasza wtc hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Ha nagyméretű TO 220 tokos, akkor a feliratos részt magad felé forditva, a kivezetéseket lefelé állitva balról jobbra: GND, bemenet,kimenet.
(#) mex válasza mex hozzászólására (») Okt 7, 2009 / 1

(#) wtc válasza mex hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

de akkor ha az a bemenete akkor kinyírtam az IC-t mert én valamelyik szélső lábára kötöttem a bemenetet. akkor veszek másik IC-t holnap
(#) wtc válasza mex hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

köszi ez a kép kellett nekem, egyszerű és nagyszerű!
(#) mex válasza wtc hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Mostmár akkor figyelj oda, főképp arra, hogy a bemeneti feszültség a hűtőfülön is megjelenik, tehát érdemes, vagy egyenesen kötelező a bordától elszigetelni, mert zárlat lehet a vége.
Nem biztos, hogy tönkrement, kösd be helyesen, és ellenőrizd a feszültséget. Ilyen kisteljesitbényű trafónál lehet, hogy megúszta.
(#) Thomm hozzászólása Okt 7, 2009 /

Sziasztok
Remélem jó topikba írok.
Most készült el az AVRes lakásriasztóm. A tápellátásról egy 7805-ös gondoskodik két 10µF-os elkóval karöltve.
Valamiért kegyetlenül melegszik és csak 4,15V a kimenő feszültség. Zárlat nincs, a gyantát lemostam. Lehet hogy hibás a tápIC? Találkozott valaki hasonló hibával?
(#) mex válasza Thomm hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

100-330nF kerámiák a test és a ki, illetve bemenetek közt megvannak?
(#) Thomm válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Szia
A bemenő feszültség most 10v labortápról, ha változtatom /+-/ nem változik a kimeneten semmi.
Jelenleg nincs rajta terhelés, a procit még rá sem tettem.
Borda nincs még rajta de jóval nagyobb terheléshez sem mindig használok bordát.
(#) Thomm válasza mex hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Nem, de nem is szoktam használni csak ha futtatok ADCt. Ezt most elötte, utánna egy-egy 10µF-os kondival kötöttem be. Igy müködni szokott.
(#) Thomm válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Kimenetre helyezve? Most mértem, terhelés nélkül beáll stabil 52 fokra és nem melegszik tovább.
(#) mex válasza Thomm hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Párhuzamosan a 10µF-al, de lehetőleg minél közelebb a stabkocka lábaihoz. Legjobb az smd kerámia.
(#) Thomm válasza mex hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Mindjárt kipróbálom, talán van is itthon SMD. Félek hogy csere lesz. Köszönöm
(#) pajti2 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Sir-Nyeteg: köszi a tippet, de jelenleg van egy olyan szitu, hogy hasznosabb lenne inkább egy teljes kapcsolástechnikát bevetni, mint akár egyetlen "fűtőtestet" felszerelni, még akkor is, ha csak 2W-os az a fűtőtest.

Ezért gondoltam valami kapcsolóüzemű megoldásra DC-DChez. Még mindig filozok rajta, milyen freki, és mekkora induktivitás ? Mit szoktak használni dc-dc-ben ?

Egyetlen olyan kapcsrajzot sem találtam, ami dc-dc lenne rendhagyó esetként feszültség növelés helyett feszültség csökkentésre.
(#) Stakypot hozzászólása Okt 7, 2009 /

Sziasztok

Hogyan tudom meghatározni hogy a transzformátor magjának mennyi a relatív permeabilitása? Mit kell mérnem hozzá? Készítettem rá egy tekercset, azt megmértem, majd az eredményekből kiszámítottam a mag Al értékét, ami közelítően 2030 nH.

Ti milyen mérési eljárást javasoltok?

Előre is köszönöm
(#) SzervízMacska válasza pajti2 hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Nézd csak! Mindjárt az első találat.

Szerk.: Utólag megnyitva már nem az első, de az LM2576-ra gondoltam.
(#) mex válasza Stakypot hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Rezonanciára hangolt módszer jó lehet,csak a frekvencia közelitsen a ténylegesen használni kivánt frekvenciához.
(#) pajti2 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Thx, fesz regulátor frankó.

Kérdés: használtál már ilyet? Tényleg közel zéró melegedés?

Mekkora minimális (parazita) terhelést kell rákötni normál működéshez? A ratings adatok mindenütt 0.5A .. 3A tartományra vonatkoznak, a végén a karakterisztikák 0.2A-re is adnak görbét. Nekem az amúgy full terhelésem is épp csak átlépné a 200mA-t, a 250mA már abszolút csúcs lett volna (várható átlag terhelés 130mA).
(#) Stakypot válasza mex hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Mex!
Ezt a rezonanciára hangolt módszert részleteznéd kérlek?
(#) pajti2 válasza Stakypot hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Valahogy úgy értheti, hogy készítesz egy soros rezgőkört.

Sorba a vasmagos tekercs, egy kerámia kondi (polaritás mentes kell legyen!), és egy ellenállás. Ezt a kört rövidre is zárod. Gyakorlatilag a szekunder körre rákötöttél egy soros RC tagot.

A vasmagos tekercset meghajtod 50Hz-el. Simán csak dobj rá egy másik pár100 menetet is arra a vasmagra, és köss rá arra a tekercsre egy kis teljesítményű trafót. Mondjuk egy csengő reduktor 3V-s tekercséről meghajtod.

Cserélgeted addig a kondit, amíg sikerül meghatározni azt az értéket, ahol az ellenálláson a legnagyobb csúcs-csúcs fesz értéket mérheted. Ehhez sajna oszcilloszkópra lesz szükséged. El kell találnod azt a kondi értéket, ami fölötti és alatti értékekre cserélve egyaránt csökkenni kezd az ellenálláson a feszültség. Attól függően, mennyire részletesen van meg neked a teljes létező kondenzátor sor, interpolálás végett hasra is üthetsz egy keveset.

Namost f= 1/(2*3,14*négyzetgyök(L*C))

ahol C a kapacitás
és L az induktivitás
f pedig 50Hz

Ekkor megkaptad L értéket, csakhogy az egy vasmagos tekercs végeredménye, és még tudni kellene rajta a tekercselési adatokat is, hogy egy ismeretlen vasmag értékét ki tudd számolni. Kell a menetszám, a vasmag keresztmetszet felülete, és persze igen fontos, hogy zárt legyen a vasmag kör, és a tekercselés is normál emelkedő ütemű, sor végén hatékonyan visszahúzott szálas legyen, mert ha oda-vissza tekercseltél, akkor egymást kioltó indukcióvonalakat generáltál vele, és sütheted a mérési eredményedet.

---------------------------------------------------------------

Akarsz egy gyors tippet? Szerintem ezt az egész rezonancia módszert felejtsd el. Ezen a gyakorlatban sírva lehet ám fakadni. Komolyan mondtam
(#) Stakypot válasza pajti2 hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Értem az elvet. De ebből hogyan tudom meg azt, hogy mekkora a relatív permeabilitás? Szerintem ettől a kondenzátoros vacakolástól jóval egyszerűbb mérni induktivitásmérővel...

Tudom azt hogy -például- van egy 2 cm^2 keresztmetszetű vasmag, amire rátekertem 10 menetet, ennek a 10 menetnek az induktivitása 225 uH. Ebből kiszámoltam az Al értéket, ami közelítőlegesen 2040nH.

Ebből nem lehet valahogyan kiszámolni a relatív permeabilitást? Vagy az Al érték az az? Ezzel nem vagyok tisztában. Hogy a kettő egy és ugyanaz, vagy nem, esetleg összefüggenek-e egymással és kiszámíthatóak-e egymásból?
(#) Gaben92 hozzászólása Okt 7, 2009 /

Üdv mindenkinek!

Egy olyan problémában szeretném a segítségeteket kérni, hogy most építem meg pintad-nak a "MIDI vezérlő AVR-el" kapcsolását, és a rajzon szereplő 8 kapcsoló helyére nekem piezok kellenének, és abból is csak 5. Na most van egy olyan sanda gyanúm hogy nem egyszerűen "rákötöm oszt működik" alapon fog ez lezajlani hanem valami kell még közé. Kérdésem az lenne hogy mi? Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) lapose válasza Istvifi hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Szia!

Ez egy nitrós kocsi. Beindítani berántóval lehet, starter paddal, vagy rotostarttal, kiépítéstől függően.
Egy tank nitróval kb. 10-20 percet megy kérdés mennyire húzza neki az ember.
(#) kendre256 válasza Stakypot hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Az Al érték összefügg a relatív permeabilitással.
Al = (mü0 x mür x l )/A ahol:
l = a közepes erővonalhossz
A = a vasmagkeresztmetszet
mü0 = a vákuum permeabilitása (4Pi 10E-7 Vs/Am)
mür ebből kiszámítható
(Azt le kellene vezetnem, hogy ez csak akkor igaz, ha nincs légrés, de majdnem teljesen biztos vagyok benne.)
(#) kendre256 válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Bocs!!! Rosszul írtam a képletet!!!
Helyesen:
Al = (mü0 x mür x A)/l
A többi ugyanúgy van..
Még annyi kiegészítésnek, hogy itt az "Al"-t nem nH-ben, hanem H-ben kellene behelyettesíteni.
(#) Soulskater hozzászólása Okt 8, 2009 /

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem felétek, mert én nagyon nem tudom rá a választ.
20 g tömegű alumínium vezeték ellenállása 250 W. Milyen hosszú a vezeték és mekkora a keresztmetszete? ( l = 257,2m A,0,029 mm2 --->ezek itt a referencia eredmények) ρ=2,7*103 kg/m3 -->sűrűség
Nos az a baj hogy nem tudom hogy kapom meg a két eredményt.Ha valaki tudna segíteni azt nagyon megköszönném!
(#) gg630504 válasza Soulskater hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

m = 20*10^-3 kg
R = 250 ohm
ρm = 2,7*10^3 kg/m^3 sűrűség
ρR = 26.5*10^-9 ohm*m fajlagos ellenállás
( két rhó van )

m = ρm*V = ρm*l*A
R = ρR*l/A
2 egyenlet, 2 ismeretlen ( l, A ), A = r^2*pi.
(#) pajti2 válasza Stakypot hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

Különben én sem vágom, a rezonancia módszer egyáltalán minek is vetődött fel. Viszont leírtam, mi is az: valami, amire semmi szükséged xd
(#) pajti2 válasza Gaben92 hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

Dobsz egy linket róla, mit értesz te "piezo" alatt ?
(#) SzervízMacska válasza pajti2 hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

Szia! Még nem használtam, csak most találtam a "step down" varázsigét beütve a gugliba. Viszont az LM2574-et már többször használtam autós üzemben, PIC-es áramkörökhöz. Ez annyira nem melegedős fajta, hogy sima DIP8-as tokban - és smd-ben is - árulják. Akár ezt is merem ajánlani, mert 4,75V-tól indul a bemenete (ezt az adatlapban láttam), és a fél amperes terhelhetősége Neked is elég lenne. Arról sajnos, nem tudok nyilatkozni, hogy bármelyik járatható-e terheletlenül, mert azt még 1x sem próbáltam.
(#) SzervízMacska válasza SzervízMacska hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

Topi reklám-automatája nem észlelte, hogy nekünk a 2574 3,3V-os verziójára van szükségünk: Bővebben: Link. :hide:
Következő: »»   644 / 3982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem