Fórum témák
» Több friss téma |
Lehet hogy egy kicsit túl lihegtem az udvariasságot bocs.Eztán jobban vigyázok.Igazad van mindig az elején kell kezdeni. Szét nézek és átgondolom mi legyen a jeladó.
Igen elég kevés ismeretem van ebben a témában.Tehát ahogy mondod el kell mélyülnöm.
Mit szolnál a tintasugaras nyomtató mágnes szalagos részéhez.
Hasonlón gondolkodtam én is a témával kapcsolatban, de én csak optikai leolvasós nyomtatókkal találkoztam eddig, az meg szerintem nem jó egy poros műhelybe... !
Milyen nyomtatónál találkoztál mágnesszalagos jeladóval? Steve
A tolomeronel is"digitalis skala" szamol , impulzusokat .Vagy forog egy kis impulzusado ami mondjuk 360 impulzust ad egy fordulaton , vagy hosszaba van az impulzusado ami lehet magneses vagy optilkus.Regi HDD-ben lattam optikus megoldast .Egy foliara voltak vekony csikok nyomtatva .A magneses ugyanigy adna az impulzusokat egy leolvaso fejnek .Mind a kettot lehet "linearis " megoldasal is .
Most jut eszembe miutan magittam a kavet , egy potenciometert kell "mukodtetni" es egy Ohm merovel "kijelezni".
A hétvégén egy HP nyomtatóba néztünk bele.
Ott láttam ezt a szalagot.Most nem tudom hogy mágnes-e vagy csak csíkok vannak rá víve de van egy optikai része is. Ennek négy kivezetése van.Hogyan tovább azt nem tudom.
Nem rossz ötlet ez sem.De a potinak egy komoly áttétel kell.Nekem 160mm kell hogy mozogjon.
Szia feri2!
Elnézést kell kérnem tőled, kissé megfeledkeztem az ígéretemről . Most dolgozom, de holnap délelőtt meg fogom nézni a mechanikus ketyerét. Hogy működik ez a szerkezet? Úgy,hogy van egy spirál, ami az emelést végző tengely végén lévő furatba van rögzítve. A kijelző pedig ennek a tengelynek az elfordulását mutatja. ' körülfordulás mutatóval, a több körülfordulás pedig kerekes számlálóval, mint a km órában.
A száraz por problémája megkerülhető, legalábbis jó eredménnyel. A mérőléc előtt mozgó "olvasófej", ha az optikai módszernél maradunk, ellátható két filc-csíkkal, amik a fej előtt és mögött törlik a léc felületét. Hasonló elvű tisztítást szerszámgépeknél már láttam, évente ha egyszer ki kell takarítani belülről.
Szia Feri!
Ez az a szerkezet a mellékletben,amit korábban említettem.
Optikai lesz, legalábbis a C2124-es számú. 1mm-re kb 8 sáv eshet. Ám a legnagyobb baj, hogy ez inkrementális. A négy kivezetésen a megvilágítást és a két fél osztással eltolt fotodiódát vezették ki.
A potméteres megoldásnál egy többfordulatú potiban gondolkodj, amit a rádiókban alkalmazott skálahúrhoz hasonlóan használsz. (ld melléklet) mpisti: Ott a pont: mérőóra! Csakhogy be lehet-e szerezni legalább 160mm-es löketűt??? Általában a 30mm megállítja ezeket és ha digitális, -merthogy az kell,- akkor ugyanolyan hátrányokkal rendelkezik, mint a legelején említett tolómérő.
Ez a típus,aminek a fényképét feltettem, 9999cm-ig képes elmozdulás mérésére. Annyi az egész gond,hogy a felbontása 0,1mm.(egy osztás)nem tudom, ez kielégíti-e Feri igényeit.
Nagyon király, de minek az elmozdulását méri ez a műszer? Száz méteres a tapintója?
Mint már korábban írtam, ez úgy működik,hogy egy spirál megy ki belőle a hátsó oldalán(a fényképen a kék színű cső)és ez a spirál az emelést végző hajtómű tengelyének a végébe volt egy furatba rögzítve az eredeti alkalmazásánál. A tengely egyszeri körülfordulása 10mm-t emelt ,azaz a mutató egyszer fordult körül. Egy osztás 0,1mm mint ahogy a fényképen is látszik.Ha olyan áttétellel dolgozik, ahol egy körülfordulás csak 1mm magasságváltozással jár(pl. 1mm menetemelkedésű orsó)akkor a felbontása 0,01mm lesz. Azaz a forgó mozgással járó méretváltozást teszi számszerűen értelmezhetővé.
Ó bocsánat :hide: vissza kellett volna olvasnom kissé.
Semmi gond, csak úgy látom,hogy akinek felajánlottam, már talált valami megoldást. Mert másképp néha ellátogatna a fórumra.
Ahogy visszaolvasok, elhangzott minden szóbajöhető a részünkről. Reakció már kevésbé volt.
Megfigyeltem egy dolgot a tolómérő bekapcsoláskori nullázásával kapcsolatban: Ha beállitom pl 20mm-re, és hagyom , hogy magától kikapcsoljon, amikor ujra bekapcsolom, akkor egy pillanatra felvillan az előző 20mm, aztán nulláz!! Tehát emlékszik ő rá, és csak egy beállítás kérdése lehet ez a nullázódás.
Letezik keszen atteteles potmeter , nekem pld. van egy radiobol a hangolo feszultseget allitotta.Na meg vannak "helipot"-ok 1:10 "attetellel" .Azonkivul talan lehetne egy Weathson hidat hasznalni es egy ellenallashuzal kifeszitve legyen a "potmeter" es ezt figyelni ,De kell mukodjon egy szimpla aramgeneratorrol taplalva az ellenalas szalat es a "cursor"-rol egy "voltmero"-vel figyelni a potencialt.
Minel egyszrubb annal robusztussabb es megbizhatobb.
Még mindig keresem a megoldást.Csak az van hogy minden áron digitális kijelzővel szeretném.
Így igaz minél egyszerűbb annál megbízhatóbb.
Üdv.
Akkor mi lenne, ha már az elején említett dig.tolómérőt szerelnéd fel úgy, hogy az egyik fele oldható legyen. Mikor bekapcsolod letolod nullára, ha szerencséd van méri is a távolságot, amit megjegyzel, hogy mikor nullázás után visszateszed a helyére a csúszkát ugyan annyit mutat-e a kijelző. Szerintem ha digitális útmérésben gondolkodsz, mindenképpen szükséged lesz egy ilyen referencia pontra állásra. Mondjuk ha analóg módon méred akkor is sokat kell ellenőrizni.
Vagy mit szólnál egy olyanhoz, hogy egy rudat szerelsz egy szögadóra, és a rudat egy rugó nyomná a megfelelő felülethez.
Akár a produktumot is mérhetnéd vele. Főleg ha egy görgőt is szerelsz rá. És mondjuk a szögadót helyettesítheted, egy kódtárcsával, csak akkor, majd megint nullázni kell, de így egy mozdulat az egész. Csak hát a felbontás... mert gondolom az egérből kiszedett tárcsa nem lenne túl jó alapesetben.
A 4 kivezetés egy optikai vevőegység kivezetései, melynek a dokumentációját meg lehet találni. Szerintem egy ilyet, vagy más inkrementális jeladót ( akár léptetőmotort használni jeladóként) és egy PIC-et alkalmazva megoldható a mérés és az utolsó pozíció tárolása is!
Steve
Persze ezek mind jó és elfogadható dolgok.Viszont az én el gondolásom az hogy a kijelző kb. szemmagasságban lenne a gépen elhelyezve.
Szia kissi
Hol lehet megtalálni a dokumentumot és mit kell néznem rajta.A PIC-be meg megint segítségre szorulok.
üdv mindenkinek!
Elég régen jártam itt.De addig legalább eljutottam odáig hogy össze hoztam a jeladót.Ami egy optokapu és egy perforált tárcsa.Az asztallap függőlegesen mozog mig a tárcsa köbe forog az optokapuban. Most jönne az elektronika.
Van egy nagyon hülye ötletem, ha nem akarsz picelni, az impulzusok számolására használhatsz egy számológépet. Olyat, amit az üzletekben, vagy irodákban használtak. Fluoreszcens a kijelzője, és a konstans beírása után, a + gomb növeli, a - gomb pedig csökkenti az összeget. Ezt a két gombot kell rákötni az "enkóder dekóder" áramkörre. Apropó, iker optokaput használtál? Mert az irányérzékeléshez az kell!
Nem hinném hogy hülye ötlet lenne ez.Már csak azért sem mert nem vagyok jártas a pic-ben.Ha működik nekem megfelel.Vajon hogy néz ki egy ilyen számológép.Még akkor csinálni kell egy dekódert is.Mi az hogy iker optokapu? Amit attak a boltba az egy alkatrész,középen van hely ahol forog a tárcsa.Van két-két kivezetése. Vagy kettő kell belőle?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |