Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   160 / 840
(#) gulyas válasza gtk hozzászólására (») Okt 28, 2009 /

Van egy kontroll led a meghajtó-fokozat előtt, előtétellenállással az avr megfelelő lábaira, és az is csinálja.
PWM nélkül pedig jól működik, alapállapotban nem világít a led. Próbáltam azt is, hogy leválasztom a meghajtó-fokozatot a lábról, az se működött.
(#) gtk válasza gulyas hozzászólására (») Okt 28, 2009 /

Probald ugy, hogy az OCRx erteket Top-1, es Bottom+1 maximum/minimum ertekekre allitod.
(#) gulyas válasza gtk hozzászólására (») Okt 28, 2009 /

Ezt is próbáltam. 255-nél világít teljesen, 0-nál egyáltalán nem. De ha 1-et állítok be, akkor is ugyan úgy világít halványan mint 0-nál.
(#) gtk válasza gulyas hozzászólására (») Okt 28, 2009 /

NEm neztem vegig a configodat.. FAST PWM:
Ugy latom ha teljesen nullaba akarod allitani a kimenetet, akkor ORCx regiszter egyenlo kell legyen a TOP ertekevel (16 bitesnel: 65535). /Vagy folyamatosan H, vagy L szinten lesz a kimeneten, a COM bitek beallitasatol fuggoen/
Ha OCRx egyenlo a BOTTOMmal, akkor minden TOP+1 orajelnel tuske lesz a kimeneten.
(#) trudnai válasza gulyas hozzászólására (») Okt 28, 2009 /

Nem lehet, hogy resetelget az AVR-ed? Egyik lab legyen digitalis output, amit meg a legelejen 1-be allitasz, majd mielott bele mennel a vegtelen ciklusodba alacsonyra allitod. Nezd meg szkoppal (vagy ha szerencsed van egy LED-el is fogod latni) hogy az a lab allandoan alacsonyan marad-e...
(#) zolee1209 válasza gulyas hozzászólására (») Okt 28, 2009 /

Szia!
Ilyenem nekem is volt! Fast PWM-et alkalmaztam. Nem tudom melyiknél volt, de: legyen pl. inverting mode: 255-nél nem világít, 0-nál maximális fényerő. Non-inverting mode: 0-nál ugyanakkora fényerő, mint 1-nél, 255-nél maximális fényerő... Nem jöttem rá, mi okozza...
(#) gulyas válasza zolee1209 hozzászólására (») Okt 29, 2009 /

Közben én is kipróbáltam invertáló módban is, és így jó.
Valószínűleg az lehet a "baj" a nem-invertáló módban, hogy az úgy működik, hogy a BOTTOM-nál beállítja a kimenetet, és utánna akkor törli amikor a TNCT egyenlő az OCR-el. És így egy kis időpillanatig mindig egyes lesz a kimenet, és ez látszik a ledeken.
Már csak azt nem értem, hogy ez a kód egyszer már működött nekem, és nem emlékszem hogy előjött volna ez a probléma.
(#) gulyas hozzászólása Okt 29, 2009 /

Közben rögtön bele is futottam egy újabb problémába. Topi kapcsolásában a BC182-es pár másodpercen belül forró lesz, ha a ledek maxon vannak. Onnan vettem észre, hogy az egyik tranzisztor jó nagy füstöt eresztett. A kapcsolást meg a nyákot többször átnéztem, az jónak tűnik.
(#) Topi válasza gulyas hozzászólására (») Okt 29, 2009 /

Mekkora áramok folynak? Mert vélhetően túl nagy ahhoz, hogy az NPN-ek elhagyjuk a kollektor ellenállását. Tegyél vele sorosan egy pl. 200-220 Ohm-os ellenállást.
Nem nagyon írtál még teljesítmény adatokat, mi kellene.
(#) kendre256 válasza Topi hozzászólására (») Okt 29, 2009 /

Az NPN tranzisztornak kollektorellenállás kell! Csak akkor nem kellene, ha az NPN úgy lenne vezérelve, hogy a kollektorárama a PNP szükséges bázisáramánál nem lenne nagyobb. De az NPN kisebb disszipációja miatt még akkor is célszerű volna a kollektorellenállás.
Ha az NPN kapcsolótranzisztorként üzemel, akkor a NPN nyitásával szinte rövidrezárjuk a tápegységet a tranzisztorral és a vele soros BE diódával. Attól nem csoda, ha melegszik (inkább az a csoda, hogy nem mentek tönkre).
(#) Topi válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 29, 2009 /

Idézet:
„Csak akkor nem kellene, ha az NPN úgy lenne vezérelve, hogy a kollektorárama a PNP szükséges bázisáramánál nem lenne nagyobb.”

Igen, igen! Ezért kérdeztem áramokat, miután írtam hogy tegyen bele kollektor ellenállást. Mert jó lenne tudni.
(#) zsimon hozzászólása Okt 29, 2009 /

Köszönöm a segítséget...
(#) enree hozzászólása Okt 29, 2009 /

Sziasztok!

Ebben http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_9335.html a témában tudna segíteni nekem valaki?

köszönettel:
E.
(#) janyjozsef válasza enree hozzászólására (») Okt 29, 2009 /

A jelzett oldalra tettem fel egy változatot.
(#) gulyas válasza Topi hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Mármint arra gondoltok, hogy mekkora az az áram, amit a PNP tranzisztornak kapcsolnia kell?
Mert az jelenleg nulla, mert nincs rákötve semmi. Azok a ledek amikhez most akarom használni 90-90mA-t vesznek fel tranzisztoronként, illetve az egyiknél 180mA (6db piros, 3db zöld és 3db kék led), de szeretném ha univerzális lenne, és később sokkal nagyobb áramigényű "lámpákat" is ráköthetnék erre a kapcsolásra.
(#) Teng hozzászólása Okt 30, 2009 /

Egy érdekes problémával találtam szembe magam.

A PC távirányítós szerkezetet megépítettem, ATtiny2313 van benne. A lényeg a fuse biteket átállítom low hexa kódja 'DF', azután nem tudok belépni a programozóval újra az avr-be. Viszont a bele írt program működik tökéletesen. STK200assal próbálnám programozni. A DF annyit csinál hogy 8al való osztást kikapcsolja és 8nál nagyobb MHZ-ú külső kvarcra rakja az órajelet. Esetleg a programozáskor kössek rá kvarcot vagy hogy tudnék újra belépni?
(#) trudnai válasza Teng hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Igen, egy kulso kavics sokat segitene. Azt kosd ra amelyikkel megy a cucc...
(#) gtk válasza gulyas hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

"univerzalis" Egy adott aram tartomanyra lehet tervezni. Emlitettem hogy egyszerubb FETekkel. Vagy a "kezdo kerdesek" topicban megtalalod a kapcsolo-tranyokkal kapcsolatos tudnivalokat. Mindig nagyobb aramra meretezd a vegfokodat mint a szukseges. Ha kell neked 180 mA max, akkor lehet 360mA -ra tervezni. Az adott vegfoknal disszipaciot is szamolni kell, es eszerint valasztani a tranyot/hutest, hogy ne suljon meg. Ha beraksz TTL kompatibilis FETeket mondjuk 1..2A-ra, max egy egy Gate ellenallas kell neki:50-100 ohm.
(#) janyjozsef hozzászólása Okt 30, 2009 /

Ha univerzálist akarsz, akkor használ áramgenerátoros meghajtást, beállítható árammal.
(#) Teng válasza trudnai hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Na életre kelt két chip hála a 12MHZ-s kvarcnak De egy újabb probmélma akadt. Van egy chip aminek a Lockbits értéke FC-n van és istennek sem tudom FF-re rakni rámegyek a Write LB-re és aztán ugyanúgy marad. A Low fuse bit-et is ha átállítom rámegyek az írásra és nem történik semmi, mi lehet ennek az oka? STK200at használok BascomAVR-el.
(#) gtk válasza Teng hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Es ha torlod a flash tartalmat?
(#) Teng válasza gtk hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Tökéletes megfejtés Köszönöm. Így 3 AVR-t hoztam vissza összesen a halálból
(#) barany_b hozzászólása Okt 30, 2009 /

Sziasztok!
Kezdő vagyok de nagyon érdekel a mikroprocesszorok világa. Ismerősömtől kaptam egy programozót, de mivel illene lassan visszaadom szeretnék építeni egyet.
A kérésem az, hogy létezik-e olyan programozó, illetve érdemes-e olyat építeni ahol nem a 10 eres kábel kivezetéssel programoznám fel a processzort hanem mondjuk egy fix és gyakran használ processzor foglalatot is beépítenék, ahová csak be kéne illeszteni?
Továbbá létezik-e SMD alkatrészeket semmilyen formában nem tartalmazó programozó, mert forrasztási tudásom még elég kezdetleges?
Harmadik kérdésem, hogy ha majd valaki megszánna egy linkkel ahol a leírt programozóhoz hasonló található az esetleg tudna majd egy olyan leírást is linkelni hozzá ahol le van írva hogy mi mit jelent? Én gépészmérnök vagyok és megvallom őszintén nem értem a villamosmérnöki rajzokat.
Előre is köszönöm ha válaszol valaki!
Üdvözlettel:
Balázs

UI: Moderátorok előzetes elnézését kérem ha ez már valahol szerepelt a topicban.
(#) gtk válasza barany_b hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

LPT, USB, mire kell? Ha van LPT portod az STK-200 pufferelt a legjobb 1 IC az egesz, egy LPT dugaszban elfer akar probapanelon is. Ha USBs kell akkor nezz szet a cikkek kozott.
(#) barany_b válasza gtk hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

USB-set szeretnék.
Van egy nagyon érdekes programozó a Topi-féle pont a hobbielektronikán. Amit nem tudok azonban hogy mi kell ahhoz a programozóhoz? Milyen alkatrészek, illetve melyiket hova? Konkrétan valószínűleg megérteném, ha tudnék villamos rajzokat olvasni. Ehhez tudnál linket küldeni? A villamos rajzok "tanulásához"? A rajzoknak hol tudok utánaolvasni, hogy mi mit jelentenek?
(#) aticska hozzászólása Okt 31, 2009 /

Sziasztok!

I2c szeretnék használni egy mega128(ez a master), és több mega8 között. Még soha nem foglalkoztam I2c-vel. Ha tudna valaki pár soros példát gcc-hez azt megköszönném.

Üdv: Attila
(#) gtk válasza aticska hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

A protokolt kell ismerni, a tobbi csak programozas kerdese. >>avr-gcc<<
(#) gtk válasza barany_b hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Nem konnyebb ha veszel egyet?
(#) janyjozsef válasza aticska hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Mint már oly sokszor.
A lustábbak kedvéért még egyszer.

GOOGLE:
keres ATMEGA128 I2C vagy AVR I2C vagy ATMEGA I2C stb.

Több példát is ki fog dobni némi keresgetés után.
(#) gulyas válasza barany_b hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Ez tud jtag-et is: IsoJtagIsp
Következő: »»   160 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem