Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Modulrendszerű, grafikus PIC programozás
Lapozás: OK   47 / 177
(#) sniperx válasza dcsabi hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Köszi az okosságokat, akkor így fogom csinálni.
A kivezetéseket azért nem neveztem el, mivel még csak szórakozok a Parsic-cal, nem szándékoztam még égetni.
A csomópontok előtti kapuzásba már belefutottam, volt olyan, hogy a szimulációban sem működött nélküle!
A beépített időzítő elemek hogy vannak felépítve asm alatt? Nem hasonlóan, mint itt a számlálós megoldás?
(asm-hez nem értek még egyáltalán)
Az időzítőket kikeresgetem a belinkelt progikban, aztán lehet használni modulként más projektnél.
Van fent késleltetve be / ki kapcsoló, stb?

(#) dcsabi válasza sniperx hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Azt, hogy mi hogyan van felépítve, azt úgy tudod meg, hogy a menüben bekapcsolod a forrásfile-t és a képernyő fele ez fog lenni.
Akkor mikor a rajzban elhelyezel egy modult, azonnal megjelenik 5-10 sor vagy több asm részlet (rutin) és már látod is hogyan épül föl.
Végülis a Parsic program a modulok mögé rejtett Asm rutinok öszessége, jónéhány változtatási lehetőséggel, automatikus változó sorszámozás, ki- bemenet kezelés, bankváltás...stb.
(#) sniperx válasza dcsabi hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Na ehhez kellene belefolyni az asm programozásba mélyebben. Ez nekem jelenleg sajnos még kínai.
(#) kaqkk válasza sniperx hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Én már kb 2 éve nyűvöm a parsicot de még csak egyszer olvastam az asm programozásról ! Nekem mindíg kínai marad ! Amit meg akarok csinálni azt 99%
ban meg tudom a parsiccal is . Amit meg nem tudok megcsinálni azt már más megalkotta, csak meg kell keresni a neten .
(#) aderka válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Ezzel én is így vagyok. Jó jelen pillanatban tanulok asm-et, de a vizsgamunkámat is Parsicban fogom elkészíteni . És a legjobb az egészben, hogy teljesen elfogadják, a vizsgán. Nekik a lényeg, hogy én programozzam, és mennyen .
Sőt hatalmas érdeklődés volt a technikumban a Parsic után, tanárok között is.
Jó lenne, ha lenne jövője.
üdv: Dávid
(#) sniperx válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Az asm-ben turkálás a Parsic beépített időzítői miatt merült fel. Sokkal egyszerűbb lenne a rajz, ha ezeknél beböktek volna annyit a beállításoknál, hogy mennyi időalapra menjen az adott időzítőbe beírt szám.
Most a mellékelt riasztós rajzom is sokkal bonyolultabbnak néz ki, mint amikor alap időzítő volt benne.
A beépített időzítőkhöz fűzött megjegyzéseteket hogy kell érteni?
Miben fognak máshogy működni, mintha ugyanazt felépítem számlálóból?

Az időzítők akár 4-5 órára id megoldhatók számlálókkal
én a levilágítóm időzítőjét 1s-és 1 óra közt tudom állítani !
és számlálókból van felépítve .

Ok, ezt értem. Csak így bonyolítani kell, ami nekem fura plc után, de nincs ezzel baj, majd belejövök, csak ki kell ismerni a lehetőségeket itt is.
A számlálóval felépített időzítőnél nem baj, ha az ütemadónál akár 4-5s az időalap?

Nem, nem baj Az szokott bajt okozni ha sok különböző időalapot használsz 3-4 nálam még nem okozott keveredést .

Ebben a formában jól fog működni az időzítés?
Az élesedést és a riasztásból visszaállást is átépítettem számlálósra. Szimuláció szerint jól működik a dolog.
Másik megoldásként arra gondoltam, hogy beillesztek egy adattárolót, ami tetszőleges értékkel feltölthető és ezt hasonlíttatom össze egy ütemadóval kombinált számláló kimenetével. Itt elvileg lehet 16 bites érték, ha jól értelmezem a leírásokat, ráadásul játszhatok az időalappal is.

alarm.pic

Ha a plc -t ismered miért nem próbálod ki a flowkode -t ?
Az a progi sokkal jobban hasonlít a plc -programozásra .

Mert még a nevén kívül nem tudok róla semmit.
PLC az nálam Siemens, ahol nem létrában vagy kapukkal programozunk, mivel ez ezeknél eléggé gyengén muzsikáló opció, tehát marad az AWL.
A flowcode is erre hajaz?
Amúgy csak sorjában, valószínű, hogy azt is megnézem, pláne, ha valóban hasonló.
A Parsic az egyszerű hibakeresés miatt tetszik.
AWL-ben sokkal nehezebb ez.

Parsic kérdés: hogy lehet blokként mozgatni egy másik programból CTRL+C-vel átmásolt programrészletet?

Nézd meg van itt a hobbin témája ! Ott szerintem letöltést is találsz !

Rákerestem flowcode-ra, de ez mind fizetős, amit találtam... Van ennek free verziója?

A mozgatás : ha ki van jelölve: sift majd egy bal klikk
utána egy két s várakozás majd a kurzort ráviszed az egyik blokkra és a bal gomb folyamatos nyomása mellett húzod az egérrel . amikor elengeded a gombot az egész
részlet a "helyére" ugrik .

Köszi!
Watchdog timer alkalmazására nincs valami egyszerű példád? Erről olvastam, de nem is találom a Parsic-on belül...

Amúgy valami ilyenre gondoltam a 8-16 bites időzítőnél, amit mellékeltem. Állítható időalap, beírható érték.
Igaz, ez impulzust ad a megadott időnként, de ez részletkérdés.

8bitidö.PIC

sajnos nincs

Viszont én így csinálnám az időzítést (eepromba menti a beállítást ) Ez ugyanazt csinálja mint a tied . De kívülről
nyomógombbal állítható

8bitidö.PIC

Microcontroller settings-nél be lehet pipálni. Akkor gondolom beilleszti fordításkor és kész.

A kiválasztható oszciknál melyik mit takar?
Van ezekben belsó oszcillátor is? (pipálható belső RC is)
Ilyen esetben nem kell a kvarc kívülre?

Én a belső rc -t és az xt - 4Mhz-s kvarccal
szoktam használni . A belső rc 876-877 nél már
nem működik én csak a 628 nál használom .
Csak egyszerűbb programoknál érdemes használni a belső oszcit ahol nem érdekes a pontos időzítés
és ahol nagyon ki van használva minden kivezetés.
(#) dcsabi hozzászólása Nov 4, 2009 /

egyszerű időzítés pálda, még a rengeteg variáció közül...
(#) sniperx válasza dcsabi hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Köszi!
A 628-nál használható akkor a belső RC?
A próbaprogramom elvileg 628-ra készült.
Időzítő nincs benne, aminél lényeges lenne a pontosság.
Ezen kívül van valami hátránya?

(#) sniperx hozzászólása Nov 4, 2009 /

A sleep üzemmódra mikor lehet szükség?
Valami gyakorlati példát írnátok?
Kicsi a fogyasztása így eleve minek altatni?
Az általam beírt időzítős megoldásnál megmarad a számláló aktuális tartalma tápkimaradás esetén?
(#) dcsabi válasza sniperx hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Elvileg megy arról is...
Én egyébként ritkán használom, met párszor megtréfált már az rc oszcillátor. Nem sajnálom a quartzot kb 50ft...
Az uart sem ment, meg volt úgy hogy lefagyott a PIC progija...tehát én nem preferálom.
Általában fontosabb dolgokra használom, minthogy ezzel spóroljak
Próbáld ki, mennie kell élőben. A bemenetet majd negativra kapcsolod, tehát tegyél "gombócot" invert...

Szerintem nem, mert a program megáll és az oszcillátor is lekapcsol.
(#) sniperx válasza dcsabi hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Miért érdekes a negatívra kapcsolás a pic-nél? (plc-nél szinte mindig pnp érzékelőkkel dolgozok)

Érték megjegyzése: az oszci leállása miatt miért törlődik a memória azon területe, ahol a számláló értéke van éppen? Tápkimaradás esetén még megértem.
Hogy lehet megoldani, hogy megmaradjon az éppen aktuális érték áramszünet esetén is?
(#) ldjanos válasza sniperx hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Sleep üzemmódot használhatunk elemmel működő dolgokban például távirányítóban, sleep nélkül max 1-2 hét sleep üzemmóddal pedig hónapok lehetnek az üzemidők persze függ az elemtől is.
(#) kaqkk válasza sniperx hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

nézd meg azt az időzítőt amit az előző oldalra tettem fel
ott a beállított értéket azonnal menti eepromba
(#) sniperx válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Megnéztem. Ezek szerint elég a clk-ra rábökni egy EE blokkot és menti is bele folyamatosan?
A resetről hogy szerez tudomást...? (vagy ez a clk aktuális értékét tárolja folyamatosan le?)

Valóban a PLC-knél pnp-záró érzékelőket használnak.
Ha a Te mikrokontrolleres eszközöd bemeneteit is optocsatolóval illeszted, akkor az Optocsatoló bemeneti ledjét valószínű, hogy pozitiv feszültséggel fogod kapcsolni. Ez látzik kivülról a PLC-nél is...
De mi most "belülről" kell hogy lássuk, ugyanis az optocsatoló kimenete negativra huzza a PIC bemenetét.
Ha sima mezei nyomógombot használsz, célszerűen az egyszerűbb megoldás, ha egy ellenállással PL: 1.5-4,7k a pozitivra kötöd a nyomógomb egyik lábát ami a PIC bemenetére is megy, a másik meg negativra.
Ha zárod, akkor negativ lesz a PIC bemenete, tehát mindkét esetben a negativra kapcsolt állapot az eredmény.
A plc fejlesztő környezete már természetesen az optocsatoló bemenete szerinti alapértelmezést használja.
Mi itt jelen esetben a PIC bemenetéhez illesztünk...
Következő: »»   47 / 177
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem