Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   767 / 2208
(#) mark.budai válasza CHZ hozzászólására (») Nov 5, 2009
Hát egyforma cső ritka, így biztos nem fognak jól beállni.
(#) sturbi válasza CHZ hozzászólására (») Nov 5, 2009
Nem tennék oda kondit, nagyon kicsi ofszetet lehet elérni szerintem, gyakorlatban próbáltad már ezt a módszert.
(#) CHZ válasza sturbi hozzászólására (») Nov 5, 2009
Én sem számítok nagy ofszertre , de így kipróbálhatom kondival is . méréskor rövidrezárva látható lesz 30Hz körül a hatása .
Még nem próbáltam , de kiváncsi vagyok az eredményre . Azért úgy építem , hogy csalódás esetén könnyen sima PP-re tudjam alakítani .
(#) Gubán_Gábor válasza sturbi hozzászólására (») Nov 5, 2009
Az AV 760/C a gyári kimenőjével működik, amit egyenlőre egy 100V/8 Ohm-os illesztőtranszformátorral (M102-es magon) illesztek a hangfalhoz. Majd tervezem az áttekerését, de először szeretném beállítani az egész erősítőt. De már így a visszaillesztő transzformátorral is meglepően jó hangja van.

Ha esetleg tudsz segíteni olyanban, hogy a gyári kimenője (TK 760/C) milyen szisztéma szerint van tekerve, az sokat segítene.
Ilyenekre gondolok, hogy a pl a primer és a szekunder tekercs hány részből áll?
Mert hiába kerestem, nem találtam hozzá sehol sem leírást.

Köszi előre is

Négycsöves SRPP-ről van szó, ellenütemű meghajtással...?
Igen arról , fentebb látható a kapcsolás vázlata és a tervezett meghajtás .
(#) sturbi válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Nov 5, 2009
Valahol leírtam már tavaly vagy tavalyelőtt, de lehet hogy még régebben (talán a terminálon), amit tudtam róla, már csak annyira emlékszem, hogy négy szekunder tekercs van, amiből kettő-kettő párhuzamosan és ezek sorosan vannak kötve (két 50 V-os tekercsrész sorbakötéséval 100 V-os a trafó, ha a négy tekercset fázishelyesen párhuzamosan kötjük 50 V-os lesz. Megpróbálom megkeresni a beírásomat, azt hiszem a primerről is írtam valamit, szerintem 2*5 részre osztott, de nem középen elválasztva, hanem mindenhol egymásra tekerve az egyik és a másik oldal, tehát p/p-sz-p/p-sz-p/p-sz-p/p-sz-p/p. Még a mai napig sem szedtem szét az enyémeket sem, ohmméréssel következtettem a felépítésre.
Bevallom, kapcsolási rajzot nem találom, csak nyákokat..
Akkor itt van .
Nem végleges , csak vázlat .
(#) Melphi hozzászólása Nov 5, 2009
Sziasztok
Érdeklödni szeretnék hogy a 6.3v-os fötöfeszültségnél menyi megengedet feszültség külömbség lehet ha egyáltalán lehet.
Köszönöm.
Gond lesz a nagyértékű katódellenállás sorban a kimenővel attól tartok.
(#) sturbi válasza Melphi hozzászólására (») Nov 5, 2009
Legtöbb csőnél 6,8-7 V-ig nem csökken érdemlegesen az élettartam (de az anódáramot nem szabad elengedni, mert nőni fog a nagyobb fűtőfesztől), lefele már neccesebb lehet, de 6,1-6,2 még biztos jó.
(#) cruisher válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Nov 5, 2009
Valaki regebben lerajzolta...
(#) Gubán_Gábor válasza cruisher hozzászólására (») Nov 5, 2009
1000 köszönet a rajzért, így máris átláthatóbb, és rekonstruálható lesz az áttekerése 8 ohmosra.
De lehet nem fogok hozzányúlni, mert csak rontanék a helyzeten, mert amint látom eléggé osztott a kimenője, így a szórt kapacitás elenyésző. Ennél már csak az EA057-es kimenő tartalmaz több részre osztott primert és szekundert Az APX nél csak 2 részre osztott primer, és 3 részre osztott szekunder volt.
(#) hapro válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Nov 5, 2009
Imitől érdeklődj melyik az igazi, mert úgy emlékszem kétféle kimenő rajzot készített. Esetleg a primer menetszámokat amiket letekertem róla azt elő tudom még keresni hozzá.
(#) Gubán_Gábor válasza hapro hozzászólására (») Nov 5, 2009
Hello

A primer menetszámokat megköszönném, és esetleg a szekundereket is, ha olyanod is van esetleg

Egyenlőre az Imi által leírtak alapján nekiállok holnap a munkapontokat belőni.

(#) hapro válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Nov 5, 2009
A szekuder is megvan, de az eredeti 100V-ra való. Viszont abból van 2 féle. Emlékszel köbzolinál beszéltünk róla, hogy két különböző trafó volt a két végfokba, és a háló trafó is különböző. Nem olyan nagy az eltérés köztük, de van. Majd holnap megkeresem, most már alszanak a csajok ahol van doksi, és nem akarok ott matatni.
(#) Gubán_Gábor válasza hapro hozzászólására (») Nov 5, 2009
Oké köszönöm szépen előre is, persze, isten ments, hogy itt felkeltsd őket
(#) mark.budai válasza sturbi hozzászólására (») Nov 6, 2009
Idézet:
„...de 6,1-6,2 még biztos jó...”

Akkor én azt hiszem, délután tekerek az EL84 toroidjára 1-2 menetet. Annyit, hogy 0,2V-tal töb legyen a fűtőfesz.
(#) Gubán_Gábor válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 6, 2009
Az én véleményem szerint úgy csináld, hogy a terheléstől függően egy kicsit nagyobb feszültségre tekerd, mert a terhelés hatására szeret esni a feszültség.
Én a főtőtekercset mindig 6,8-6,9V ra tekerem, ha trafót kell csinálnom, mert a csőfűtés terhelése hatására áll be a névleges és kívánt feszültségérték, ha még így is több lenne egy kicsit, akkor meg már egy pár tized Ohm-os ellenállással könnyű beállítani. A régi rádiókban lévő hálótrafók fűtőtekercse is ezért szokott 7V körül lenni üresjárásban.
A GU-50-esem fűtőtrafója 13,5 V-ot ad üresjárásban, és 2,8A terheléssel áll be 12,1V ra ( az összes csövet ez az egy trafó fűti 12,1V-ról.
Röviden ennyi
(#) Mate78 válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Nov 6, 2009
Egyetértek.Ráadásul a soros ellenállás korlátozza is bekapcsolási áramlökést ami a cső hideg fűtőszála miatt létrejön.

(#) rhesus23 hozzászólása Nov 6, 2009
Mayky!
Látom eladósorba került az EL84-esed is. Melyiket hallgatod? [OFF]Vírusos a weblapod!
(#) kocos válasza cruisher hozzászólására (») Nov 6, 2009
Üdv! Meg válnál már egy pár PD256-tól?
(#) hapro válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Nov 6, 2009
Akkor az eredeti menetszámok a következők:
kívülről befelé haladva a legfölső sorban:
1. 0,4mm átmérő - 14 menet
2. 0,25mm átmérő - 276menet mellette 0,25mm 276menet
3. 0,4mm átmérő - 118menet mellette 0,4mm 118 menet
4. 0,25mm átmérő - 368 menet mellette 0,25mm 368 menet
5. 0,4mm átmérő - 118 menet mellette 0,4mm 118 menet
6. 0,25mm átmérő - 196 menet mellette 0,25mm 196 menet
(#) mayky válasza rhesus23 hozzászólására (») Nov 6, 2009
Igen, a szükség nagyúr, kell a dohány, qrva drága 2 (4) db Bower tweeter.
Melyiket hallgatom? PCL86 PP 4654 PP
Nincs EL34 PP-m. (már)
A mai gyártású csövek ennél többe kerülnek, hangban meg elmaradnak ezektől a japcsi csövektől.
(#) kocos válasza mayky hozzászólására (») Nov 6, 2009
a 60mikros kondik azok olajpapír, vagy fémezett papír?
(#) rhesus23 válasza mayky hozzászólására (») Nov 6, 2009
84-t írtam. A 4654-ről nem tudtam. Vannak fent róla képek valahol?
(#) kocos válasza mayky hozzászólására (») Nov 6, 2009
Jó olcsón adod a 84-es PP-t! A paneljeidhez a - szerintem - epoxi - lapot honnan veszed?
(#) mayky válasza rhesus23 hozzászólására (») Nov 6, 2009
Ja bocsi kevertem mert az EL34-esek is eladók :hide:
(#) mayky válasza kocos hozzászólására (») Nov 6, 2009
Idézet:
„A paneljeidhez a - szerintem - epoxi - lapot honnan veszed?”

Kettőt vagyis inkább egyet tippelhetsz
Sajnos ez is elfogyott meg az alu lemezem, más technikával kell most már erölködöt építeni, ehhez kellenek az APX házak.
Következő: »»   767 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem