Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVB-T - Földfelszíni digitális problémák
Lapozás: OK   2 / 82
(#) bowdy válasza elekto hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
A legegyszerűbb, és működő, bár illegális az okosítható beltéri , kb 20-25 ezerért, mindent foghatsz vele amit a digi full csomagban nyomnak...
(#) Action2K válasza karpi hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
Idézet:
„jobb lene atterjek a direkt "satelit receiver"-re”


Én pont egy éve tértem át az egyéni műholdas rendszerre, de nem is akár hogy.

Áttérésem okai:
- A kábeltévénél lévő csomagunk ára (analóg 47 csatorna 3490HUF + digitális 15 csatorna 2077HUF = 5567) Jóval drágább lett mint az ugyan olyan kínálatot nyújtó műholdasé (4000HUF)
- A "meghirdetett" sztereo vagy surround műsor mono volt (a szolgáltató spórolt).
- Egyes csatornákon gyakran ki volt írva "No signal or coded"
- csatornák többsége szemcsés, egyes csatorna, még szellemképes is volt.

Mit kaptam az áttéréstől:
- Olcsóbb
- Valódi sztereo vagy surround, sőt egyes filmek DD5.1
- 99,9%-os rendelkezésreállás az öszes csatornán.
- kristálytiszta, színekben gazdag, élvezhető kép!
- mivel nem a szolgáltató S.T.B.-jét vettem igénybe hanem vettem egy sajátot, ami fogadja a szolgáltató kártyáját is, plusz egy antennaforgató motort is felszereltem, így több száz olyan csatorna is lett, ami egy szolgáltatónál sincs (persze ezt az analóg mellé be lehetett volna tenni)
(#) zsoltg hozzászólása Júl 14, 2009 /
 
Üdv!

Nem találtam megfelelőbb témát, így ide írom a kérdésem.

Tud-e valaki javasolni egyszerű, olcsó megoldást a DVB-T-s és kábeltv (esetemben T-kábel) adás közösítésére?
Arról lenne szó, hogy van egy mpg-4 tunerrel ellátott tv-m, felszereltem a megfelelő antennát a földfelszíni adás vételére, működik is rendesen, de így két antennakábel lóg a tv mögött, amit dugdosnom kell, ha váltani akarok. Próbáltam már utánajárni a dolognak, azt tudom, hogy egy olyan szűrő kellene az antenna kábelére, amelyik levágja az alsó sávokban megjelenő zavaró jeleket, hogy az ne okozzon problémát a kábeltv csatornáin. Én a szentesi adót fogom, ott a 60 és 65-ös csatornákon jön jelenleg az adás, az ez alatti jeleket kellene kiszűrni.
Ajánlatot kaptam már ilyenre, de egy kicsit sokallom a 10e ft-os összeget...
Köszi előre is.
(#) zolika60 válasza zsoltg hozzászólására (») Júl 14, 2009 /
 
Ez talán jó lehet neked:Bővebben: Link
(#) zsoltg válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Köszi. Ha kapok hozzá még egy kis segítséget, hogy mi micsoda, még sikerülhet is...
(#) Stadi hozzászólása Okt 23, 2009 /
 
Én arra lennék kíváncsi, hogy jelenleg holt tart a digitális műsorszórás Magyarországon. Mostanában nagyon reklámozzák a MinDig TV-t, és arra gondoltam, a jelenlegi kábelTV előfizetésemre költött havi 5000 Ft-ot másra is tudnám használni. Az aktuális csatornaválasztékot ismerem, nekem elég is lenne.

Tehát amire kíváncsi vagyok:

- Mennyire jó a szolgáltatás minősége (képen látható, hallható jelvesztés, illetve szolgáltatási szünet előfordul-e)? Tél, nyár, eső, szél mennyire rontja a vételt?

- Tudom, hogy a vételi viszonyokat befolyásolják a környező tereptárgyak. Van-e arra tapasztalat, hogy egy egyszintes családi ház tetőantennáját mennyire zavarja a környéken levő néhány magasabb fenyőfa? (Magas épület nincs a közelben.)

- A vételhez szükséges, jó minőségű antennát mennyire problémás beszerezni, van-e olyan típus, amit ajánlotok? A felszerelést szakemberre bízom majd, mert az antenna irányát, ezzel együtt a jelerősséget házilag nem hiszem, hogy be tudnám lőni optimálisan.

A teljesség kedvéért leírom, hogy Maglódon lakom (Bp.-től 5 km keletre) és DVB-T/MPEG4-et támogató TV kártyával nézném a műsort.
(#) kadarist válasza Stadi hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
Szia!

A földfelszíni analóg tévéadáshoz használt antennák tökéletesen megfelelnek a digitálishoz is.
Olyannyira, hogy én Ceglédtől 10 km-re délre még a kísérleti MPEG2-es adást is tökéletesen néztem egy erősítős antennával, bár csak 40-50%-os térerőm volt. Az MPEG4-es új rendszer csak jobb lehet. Maglódról látható a Széchenyi-hegy, úgyhogy Nálad semmi gond nem lehet.
(#) proba hozzászólása Okt 24, 2009 /
 
Én igazából arra lennék kíváncsi hogy az RTL klub eléggé szemcsés nálam (néha nézhetetlen) a Szentesi adóról.
A csodavárás kategóriába tartozik hogy egy kockázásmentes digitális vételt produkáljak ?
Esetleg érdemes lenne beruházni egy digitális DVB-T tuneres TV-be?
(#) kadarist válasza proba hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
Szia!

Ha csak rossz minőségben tudod nézni az analóg adást, akkor a digitális is rossz lesz, csak másképpen. Kockásodni, töredezni fog a kép gyenge térerő mellett.
(#) kadarist válasza Massawa hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
Osztom a véleményt. Most én is kidobhatom az MPEG2-es dobozt.
(#) kadarist válasza Massawa hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
Osztom a véleményt. Most én is kidobhatom az MPEG2-es dobozt.
(#) ferzoo válasza proba hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Nem tudom hány kilométerre laksz Szentestöl,én bizony 70km re,és egyszerű lepke antennával tisztán veszem az 57ch.t.Az RTL 57en,10KW P-vel nyomják 210m. magas toronyból.Az antennám 2tranyos erősítőt tartalmaz a tápfesz.6,5V ra lett levéve.Antenna magassága földtől kb.3méter.
(#) pucuka válasza ferzoo hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Üdv!
A digitális TV vételénél nem annyira a gyenge térerő a probléma, mint az analóg adásnál, nagyobb bajt okoz a reflexiós átvitel, és az átviteli úton történő fázistorzítás (jitter), amik a digitális jel dekódolását nehezítheti. (kockásodás)
Ez bizony az ellátott terűletet korlátozza, hiába van még egy pici térerő, még nem biztos, hogy ebből lesz kép a fentiek miatt, és ha az átviteli út túl hosszú, bizony a külső hatások (időjárás, páratartalom, közeli reflexiós fellületek, antenna, levezető kábel, elosztók illesztetlensége jelentősen befolyásolhatják a vétel minőségét.
(megint sikerült beletrafálnunk a PAL :SECAM polémiába hál'istennek, a világon mindenütt MPEG2, nálunk a jobb MPEG4)
(#) proba válasza ferzoo hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Nem a távolsággal van csak a baj,valahogy rossz helyen is lakunk . A 300 m arrébb (közelebb) lakó szomszédnál egy a tetőtérbe feldobott 5 elemes YAGI antenna van és jó a kép Nálunk egy 21 elemes lepke és rossz .(próbáltam már mindenféle antennával ,de mintha közöttünk egy vonal húzódna a szomszédoknál sem jó.(lehet az oszlopokon lévő 230V ami bezavar . Egyébként 100Km kb a távolság (a probléma talán megoldódik mert Szegedre is tesznek egy adót azt szerintem biztosan látni fogjuk. )
(#) marciart hozzászólása Nov 13, 2009 /
 
sziasztok van egy metz linea sf deluxe tv ém beépitet dvb tunerrek az lenne a kérdésem hogy hogy kell beállitani. Mert nem talál semmi adot szoba antennával.
(#) kadarist válasza marciart hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
Szia!

MPEG-4-es tuner van benne? Mert ha MPEG-2-es, akkor tényleg nem fog találni semmit.
(#) MAGA VAN válasza Stadi hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
Az antenna beállításhoz minden tisztességes legyen az DVB/S vagy T-s berendezés a menüből választható az antenna beállítás. Jelzi a térerősséget és jelzi a képminőséget %-os arányban. A lehető legjobb értéket kell beállítani egy megfelelő segéderő alkalmazásával ,aki forgatja az antennát.
Ha a vételi pont és az adó torony között nics egy bazi nagy hegy akkor stabil a vétel. Ez viszont Maglódot figyelembe véve biztossan teljesül.
Az viszont tény, hogy az analóg adás a 40 dbUv-os jelszint mellet még kissé szemcsésen nézhető, de a digitális először "kockásodik " utánna meg hirtelen semmi, csak a ellenőrizze az antennát, vagy hasonló értelmű felirat nézhető a képernyőn. Ökölszabály, ha korábban jó volt a vétel az 58-as analóg csatornán akkor annak jól illik működni a 55 és 62-es csatornán is.
Maglódon feltehetően egy szélessávú lepke antenna is megfelel, ha nem a pincében van.

Kihasználva a lehetőséget egy kérdés a forumozókhoz. Foglalakozott e valaki egy UHF-es digitális csatorna VHF sávra való konvertálással. Van- e ilyen írányú tapasztalata. (nincs 38 Mhz es közbenső kf.)
(#) kadarist válasza MAGA VAN hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
Szia!

Bővebben kifejtenéd, hogy miért kell VHF-re konvertálni a jelet.
(#) pucuka válasza MAGA VAN hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
Üdv/
Régen vala az UE 100 -as (gyári) "színes" konverter. A 24 -es csatornát konvertálta a VHF sávba. (már nem emlékszem melyik csatornára)
Valamelyik RT ben biztosan fellelhető.
(#) MAGA VAN válasza kadarist hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
A kishálózatok mint pld a társasházakban "döglött" Tv hálózata nem igazán alkalmas ,főleg ha sok felfűzött lakások száma no meg a kábel csillapítás az UHF sávban való jel továbbításra. Igen nagy kimenő szintű erősitő kell (120 dB/Uv feletti) . A kábeles szolgáltatók saját hálózata mellett ez egy alternatív lehetőség azok számára akik olcsóbban akarnak televiziózni. Előbb, utóbb minden TV vevő MPG4-el kerül forgalomba. (Hajdan a MTV 2 es műsora is Az UHF sába került , a TV meg csatornaváltós volt1-12 ig Most meg ugyan ez a BOX-okkal , csak ez digitális és nem házi barkácsolással lehet megcsinálni. Na ennyit a TV fejlődés történetről.) Ma már a gagyi TV sem létezhet UHF sáv nélkül.
A pacuka ötlete sajnos nem nyerő erre a feladatra.
(#) pucuka válasza MAGA VAN hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
Üdv!
Nem írtad, hogy miért akarod lekeverni. Elvileg akár jó is lehetne, összes baja, hogy nem elég a kimenőszint a házhálózat meghajtására.
Kellene keresni régi modulos, központi antenna erősítőt, (lehet hogy meg van a régi) azokban is az UHF csatornákat keverték a VHF sávba. A "digitális" csatorna is csak egy 8 MHz széles csatorna, amit szerintem egyszerűen lekeverhető a VHF sávba. Lehet azonban probléma az elhanyagolt házhálózat, szétesett fali csatlakozóval, korrodált kötések stb, jelentős reflexiót okozva lehetetlenné teheti a digitális átvitelt.
A BOX -okkal nem ez a probléma, hanem az, hogy kiváltja a teljes TV vevőrészét, és a TV szinte csak monitorként működik.
Ha jó minőségű a házhálózat semmi akadály nincs annak, hogy a kisugárzott digitális TV jeleit szétoszd a házhálózaton, és akkor a lakáscsatlakozóba akár set top boxot, vagy DVB/T MPEG4 TV -t csatlakoztathatsz (elvileg). Csak azt nem tudom, hogy ezek alkalmasak-e a VHF csatornák vételére.
(#) karpi válasza Action2K hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
Egyenlore nem nagyon van mit nezni , digitalis TV mar van igy a radiozavarok -intermodulaciok elmaradnak ,De a legtobb film ugyanolyan homalyos es rossz ahogy azokat kozvetitik analog modon is.HD filmet meg keveset adnak/keves van.Regi filmeket ha vacakul digitalizalnak es komprimalnak nem jo semmire.Studio duma es sport meg neha egy egy ujabb koncert-ert nem erdemes.Talan a History Chanel-en nezegethetok a HD ismerteto sorozatok.
Szoval meg nem erdemes.
Mire elterjed mar megent Uj TV-t kell vegyek ,addig marad a tavaly vasarolt.
Meg 20-szor megvaltozik a penzemberek erdeke es avval egyutt a szisztema.

A sok vacak minosegu HD es HD Ready TV ha nincs bitmappa-kent megegyezo keptartalom akkor maszatokat termel .Impresszionista kepeket nezehegethet az ember es azt hiszi hogy ez a HD.

Marad a PC es hozza egy jo monitor hogy a kep-skalazas elfogandhato legyen. A monitor ne skalazon semmit mert pld. a TV-kbe nagyon rossz a kepproceszor.

Szerintem az egyetlen remeny a SonyMusic es a Youtube marad ha kieggyeznek a DIVX HD film-streaming adasra.
Nem sok ertelmet latom a DVB-T nek ,Minek ? digitalis propagandamusoroknak ?

Eu-ban palyazatot kezdemenyezteka G4 streaming kidolgozasara rengeteg penzert .Allitolag az lesz a jovo.
Ezen fog majd menni minden nagy savszelessegel .Az atjatszo allomasok-hoz lesznek hasznalva a DVB-T allomasok.Most is ebol huzzak a legtobb hasznot.
(#) MAGA VAN válasza pucuka hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
Üdv pucuka.
A lekeveés okát azt hiszem elmondtam. A régi modulos konverterrel csak az a baj, hogy Bp környékén a 62-es csatornára hangolni ami elég nyűgös . (bár az ötlet egy kisérlet erejéig kivitelezhető.) A másik gond az, hogy nem kvarcvezérlésűek , a TV meg igen tartják magukat a frekihez, ami hosszabb távon csak probléma.
Az kétségtelen ,hogy a házak hálózata elég változó képet mutat, mert amit használnak az azért romlik el, amit meg nem az meg azért . A lakás felujításnál egyébként is "minek van ott a TV csatlakozó, ugysem használjuk, kivesz , gipsz -tapéta és volt nincs. (Ez egy másik probléma.)
Ami a boxokat illeti azt hiszem egy átmeneti állapot. Ha ez marad , márpedig ez van , ezt kell szeretni az elkövetkező években. A boxok viszont alkalmasak VHF sáv vételére, igaz csak a C5-töl (legalábbis amit én ismerek. )
(#) kadarist válasza karpi hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
Szia!

A digitális átállásnak egy értelme van: pénzspórolás. Amíg 3 analóg tévécsatorna egyenként mondjuk 50kW-os teljesítményű, addig digitális megoldással csak 1x 50kW-ot kell kisugározni. Ráadásul ezzel a teljesítménnyel jóval több, mint 3 műsort lehet továbbítani.
Kisebb villanyszáma->anyagi haszon. A fizetős adások bevételeit nem is említve.
(#) marciart hozzászólása Dec 24, 2009 /
 
sziasztok van egy alcor dvb-1000 es tv tunerem és nem akar müködni nem hozz be semmi már probáltama saját antennáján kivül egy erősitős szoba antennával külömbözö helyekre tettem de semmi. Lehet hogy rossz?
(#) kadarist válasza marciart hozzászólására (») Dec 24, 2009 /
 
Szia!

Milyen a rálátásod a Széchenyi-hegyre? Lehet, hogy le vagy árnyékolva, én nincs meg a megfelelő térerő. Fontos, hogy MPEG4-re legyen állítva a program (ha nem automatikusan választ).
(#) marciart válasza kadarist hozzászólására (») Dec 24, 2009 /
 
szia

Hát a 13 kerben lakom a vizafogoban, hát analogban az m1 meg a tv2 jön be nagyon szemcsésen.
(#) kadarist válasza marciart hozzászólására (») Dec 24, 2009 /
 
Ha szemcsés az analóg, akkor esélytelen a digitális.Mindenképpen valamiféle rálátás kellene. Ha lakótelepen laksz, akkor nem egyszerű a helyzet. Egy erősítős kültéri antennával próbálkozz.
(#) marciart hozzászólása Dec 24, 2009 /
 
oké köszike.
(#) Lacika hozzászólása Dec 28, 2009 /
 
Sziasztok.
Van egy Technika TV , LCD32ID-207CE, made in Turkey. Inteligens frissítéssel, MPEG-2 kodek van feltelepülve. A tv-n nincs számítógépes csatlakozó. Szétszedni nem lehet, majdnem vadonat új, öt év a garancia. Valami ötlet?
Ezt a kérdésemet egy másik fórumon már feltettem, majd fél éve, megoldás ott nem született.
Van valakinek valami ötlete, hogy hogyan lehetne belevarázsolni az MPEG-4 kodeket?


Következő: »»   2 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem