Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   26 / 248
(#) Prince86 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 29, 2009 /

Szia!

Mostanában nem volt idő foglalkozni a szkóppal munkaügyi okok miatt, de nemrég megnéztem amit mondtál és nem hiányzott a 4szögjelből semmi. Van egy másik elképzelésem is.

A fűrészjel felfuási ideje elvileg pont akkora mint a képernyő. Mármint amíg a nullából eléri a csúcsot. Nem tudom ezt most jobban kifejezni. A lényeg hogy a felfutási idő alatt ér ki a kép a képernyő bal oldalától a jobb oldaláig. Mi van ha nekem azért kisebb a csík mint a képernyő mert gond van a fűrészgenerátorral?
(#) proli007 válasza Prince86 hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Hello!
Az alapvonal méretét, nem csak a fűrészjel amplitúdója határozza meg, hanem az X erősítő erősítése is. Esetek többségében inkább ezzel van gond. Ha van XY üzemmódja a szkópnak, ellenőrizd az X csatorna kalibrálását. Azaz, hogy pld. +- egyenfeszültségre, tényleg a megadott X/div arányban tér ki-e a sugár, jobbra-balra. Ha ez rendben van, akkor lehet gyanús az eltérítő generátor.
üdv! proli007
(#) Prince86 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Kipróbáltam amit mondtál!

X/Y üzemmódban egy 4.5V os elemről adtam neki feszt az X bemenetre és kitért egy kockát a kis pont középen. Megfordítva a polaritást megint csak egy kockát tért ki a másik irányba. Szóval szimmetrikus. 0,5V/div a megadott érték X/Y üzemmódban és egy 10szeres mérőfejen keresztül tért ki egy kockát. Tehát helyes az érték mindkét irányba. Ezekszerint jó az X erősítő?
Egyébként régebben amikor bekapcsoltam néha jó volt vagyis kiért a csík a képernyő szélére. Aztán másnapi bekapcsolásnál meg nem ért ki. Aztán be ki kapcsolgatva megint kiért de most meg már mindig így jön be. A vízszintes képhelyzet potijával beállítva a kis pontot középre majd visszakapcsolva a belső X eltérítést a csík jobbra helyezkedik el és a bal oldalából hiányzik kb 3kocka. Jobb oldalon pont a képernyő széléig ér.
(#) cimopata hozzászólása Nov 7, 2009 /

Üdvözletem!

Most hogy van időm meg szükség is lenne a szkópra nekiáltam nézegetni.

Belenéztem a szokásos nagyfesz részlegbe
A katódfesz -1450V elvileg, gyakorlatilag nemtudom mennyire pontos a 100-as osztóm, de 14,7-14,8-at mutat. A kép odáig most okés, hogy megy szépen, de randomra bevillan max fényerőre.
Szokásos doksi: Bővebben: Link utolsó oldal.
Hátul látszik amikor bevillan a kép max fényerőre, a G901-903 kis izzószerűség felvillan. Gondolom magas feszültségre átüt.
Túl magas lehet a feszültség?

derűs napot!
(#) kadarist válasza cimopata hozzászólására (») Nov 7, 2009 /

Szia!

Csökkentsd a nagyfeszt a P906-al. Ha így is villannak a glimmek, akkor ellenállás nyúlhatott meg a rács-katód körben.
(#) cimopata válasza kadarist hozzászólására (») Nov 7, 2009 /

Köszi, azt hiszem jó lett.

Van egyéb apró hibája is, de azt már eléggé régóta így van.
Van úgy hogy a mért jel elkezd fel/le remegni majd elszáll fel a p...ba és csak a Trance finder gomb nyomogatásával tudom visszahozni.

Fenetudja miért.

(#) kadarist válasza cimopata hozzászólására (») Nov 7, 2009 /

Hogyan lett jó? Mi volt a baja? Szakadozó ellenállások csinálnak ilyen idővonal elugrálást a szimmetrikus erősítőben.. Nehéz megtalálni a bűnöst.
(#) cimopata válasza kadarist hozzászólására (») Nov 7, 2009 /

De láma vagyok, igen amit javasoltál a P906-t tekertem kicsit visszább most 1430V-ot mutat a multi.
Néha még mindig bevillan 20 perces teszt után, lehet még egy kicsit visszatekerek 1400-ra.
(#) proli007 válasza Prince86 hozzászólására (») Nov 7, 2009 /

Hello!
Az előosztó használatával, azt tudtad meg, hogy az erősítése az X csatornánk közel jó. De ha két ellenállással (potival) leosztottad volna a feszültséget, akkor meggyőződhettél volna, hogy az eltérítés ki tud-e menni az utolsó osztásra vagy sem. Mert attól, hogy az erősítés megfelelő, még nem biztos, hogy a kivezérelhetőség is meg van.
De valószínűleg ez azért rendben lesz, és a generátorral van gond. Azt kell megnézni. De egy szkóp nélkül, ez már csak erős "filózással" lehet megvalósítani. Minden esetre, ha van lassú üzemmódja a szkópnak abban kellene először próbálkozni, illetve a tápfeszültségeket ellenőrizni. Esetleg a jelet bevezetni az Y csatornába, és értelmezni. (Akkor mindig szinkronban lesz, tehát ferde-egyenes vonalnak kellene lenni. De nem a legjobb módszer, mert a visszafutást/tartást nem lehet látni a kioltás miatt.)
üdv! proli007
(#) proli007 válasza cimopata hozzászólására (») Nov 7, 2009 /

Hello!
Azért nézz körül a nagyfesz 4db visszacsatoló ellenállásai körül is, mert igen ki van hegyezve ez a dolog...
üdv! proli007
(#) cimopata hozzászólása Nov 10, 2009 /

Helló!

Sajnos nem tartott sokáig, hogy ment a szkóp.
Megint rossz.

Megnéztem a visszacsatoló ellenállásokat, rendben vannak.
Katód feszt még visszább tekertem, kb 1100V-ra de ahogyan pislákolnak a glimmek úgy ugrál a multi 900-és 1100 közt összevissza.

Ötletem sincs mit nézzek meg.
(#) kadarist válasza cimopata hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Amikor világítanak a glimmek, akkor kisebb a feszültség?
(#) cimopata válasza kadarist hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Fú, hát ez nagyon jó kérdés.
Igazából pislákol össze vissza és az egész eléggé gyorsan történik..

De csinálok 1 rövid videót pontosan mi is a helyzet.
(#) cimopata hozzászólása Nov 10, 2009 /

Íme:...

IM000299.AVI

Hát ez nagyon csúnya. A KS-csövön belül nincs szikrázás?

A kivilágosító-erősítőt megznézted, nem kh-s véletlenül?
(#) cimopata válasza kadarist hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

KS-cső alatt képcsövet értesz?

Megpróbáltam belenézni ahol van rés, nagyon erős képernyővillanásoknál mintha belül valami szikrázna, de ez nembiztos, mert eléggé tükröződik akár kívülről a képernyőről vissza a képcsőbe

Kivilágítóerősítő egyenlőre azt sem tudom hol van.
Kapcsoláson melyik az?

Katódsugárcső. A TR905, 906 környékére gondolok. Kondi átütés, ellenállás szakadás... Vigyázz a C924-re. Csapkod kikapcsolt állapotban is egy darabig.
(#) cimopata válasza kadarist hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Helló!

Azt hiszem jutottam valamire.

Elkezdtem méregetni a kivilágosító erősítőt.

TR905 kollektorán és mindenhol az áramkörben +100V helyett csak 20V van.
TR906 bázisán nyugalmi állapotban (mondhatjuk hogy jó a kép) +1,5V, amikor elkezdődnek bejönni a képen a zavarok felmegy 2V környékére.

TR905 emitterén is 15V van a 10 helyett.
(#) cimopata válasza cimopata hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Helyesbítek, a panelen van +100V valamint +100V[DEC] jelölés. A sima +100V megvan +100V[DEC] helyén csak 20V amikor szarakodik a kép akkor ez még jobban lecsökken.
(#) kadarist válasza cimopata hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Mi az a DEC? Én nem jöttem rá. Deflection talán? Vagy valami földfüggetlenséget jelent. Nézd meg, hogy honnan jön.
(#) Libus válasza kadarist hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Egy áramkorlátozó 100 ohmos ellenálláson keresztúl jön a 100V gondolom szűrés és az egységek elválasztása miatt van így. Egyébként ott van a rajzon.
(#) kadarist válasza Libus hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

És miért nincs meg a rajz szerinti 100 Volt DEC?
(#) Libus válasza cimopata hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Nem lehet, hogy a 100V-os tápod nincs rendben?
Próbálj feszt mérni azon a 100ohmon, ha jelentős feszültséget tudsz mérni rajta, akkor a kioltó fokozatban valami nem okés, ha nem esik rajta sok fesz, akkor a táp a ludas. A régi potik sokszok kontaktosak lesznek, simán okozhatja ez a hibát.

De az is lehet, hogy a nagyfesz környékén vacakol valami, elég nehéz megtalálni a hibát, mert egy 10Mohmos ellenállás simán áthúzhat, de te jónak méred kiforrasztva.

Én sötötben meg szoktam nézni a nagyfesz környékét, látszik az esetleges áthúzás, nagyfesz kúszás.
(#) Libus válasza Libus hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Ja és persze a 100ohm is lehet hibás....
(#) cimopata válasza kadarist hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Nos, A +100V [dec] a 100V ból egy 100Ohmos ellenálláson lejövő fesz.
Ez a 100Ohm-os ellenállás elvolt repedve, kicseréltem most megvan a 100V.
A kép bekapcsolás után szarakodott, de utána mondhatom beállt.
Úgyhogy elvileg az üzemi dolgokat kellene mérnem a különböző pontokon pl:
TR905 emitterén +10 helyett csak 1,5V
TR906 bázisán 2,2 helyett csak 2,13V
Trimmer nagyon nincsen ezen a környéken, hogy utánaállítsak.
Valahogy be kellene hozni azt a 10V-ot nem?
(#) cimopata válasza Libus hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Libusé a pont

Kérdés továbbra is fent áll.

Mivel méred a feszt?
Mérd meg az emitterköri elemeket is és a -45V-ot is.
Az itt lévő fesz függ a fényerőtől....
Ha el van tekerve más poti is, akkor lehet más munkapontban van a KS cső, ezért nincs meg ott a 10V.
Az is lehet, hogy az öregedés miatt más fesz mellett lesz csak képe, de ez meglátszik általában a vonalvastagságon is...

Ja a trimmert a tápban keresd, én arra értettem, hátha emiatt ugrál a 100V....
(#) kadarist válasza Libus hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Haladunk azért...
Következő: »»   26 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem