Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   201 / 730
(#) ptesza válasza rephlex hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

A hosszát befolyásolja a hangolási frekvencia, azaz Fb.

Ezt hangoljad 30 Hz-re , igy az F3 pont kb 39 Hz- lesz, a te 80 literes dobozodat figyelembe véve. Ha ennél mélyebbre akarod vinni az jelentősen megnöveli a doboz méreteket.

Ha hosszú a cső akkor mindenképpen csökkenteni kell az átmérőjét ,vagy kanyart kell bele tenni. Itt jegyezném meg , a cső által foglalt térfogatot le kell vonni a doboz űrtartalmából.

Ez esetben bőven jó egy 70 mm-es belső átmérőjű tölcséres cső ami 116 mm hosszú.Csillapító anyag nem kell bele ,mivel szub láda ,de tehetsz minden oldalára egy vékony (1-2 cm) vatelin réteget, ekkor a cső 105 mm hosszú legyen. Az így készült diboz 80 W-ig biztonságosan terhelhető lesz, 112dB hangerőre számíthatsz 1méterről hallgatva.

Az eddigi zárt dobozhoz kb 58Hz F3 társult. Azaz 19 Hz-el mélyebbre fog menni a reflexes , mindenképpen megéri az átalakítást.

Üdv Ptesza
(#) ptesza válasza Andreas89 hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

3 éves adatlap. Miről beszélsz?

Igen jobb lett ,és más lett , ezért is kellett új adatlap.
(#) rephlex válasza ptesza hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Köszi a segítséget. Gondolom a tölcséres csőre a szélzaj csökkentésére van szükség. A csövet rakhatom a doboz oldalára, tehát nem azonos lapra a hangszóróval? Így a vége nem lenne közel belül a hátlaphoz. Azt hiszem a csillapító anyagos verziót nem próbálom ki, mivel az elektronika is a dobozban kapott helyet (végfok, toroid, szűrő stb).
(#) Andreas89 válasza ptesza hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

"Az új adatlap már 3 éves, azóta tudható, hogy a zárt doboz ezeknek a hangszórónak nem jó."

erről beszélek, olvass visszább és megtalálod!

ilyen meg nincs hogy egy hangszóró más lesz gyártások alatt, akkor az már másik hangszóró, ha egyet te legyártasz és adsz hozzá egy adatlapot 4 év mulva nem mondhatod hogy az mégse azt tudja hanem ezt..
(#) casnicasrl hozzászólása Nov 8, 2009 /

sziasztok segitseget szeretnek kesziteni hangszoroepitesben.
a ladam 100 cms*55 cm*65 cms
ebbe 2 hangszorot akarok belerakni (mellekeltem:30 cms)es mi kell meg hozza eh a doboz joe......
adatai:max teljesitmeny: 180W
impedanta: 8 Ohm
sensibilitate: 91dB
frecventa: 20Hz - 4kHz
magnet : 30 Oz

30 cms.jpg

(#) Zupp87 válasza casnicasrl hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Ezekből az adatokból nem lehet méretezni. Ami kell minimum: Qes, Qms, Qts, Fs
(#) ptesza válasza rephlex hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Nem értem , hogy miért nem fér be előre , hisz csak 10 cm hosszú a cső? A HA-31 kb 115 mm-t lóg bele a dobozba, nem hinném ,hogy neked pont beleér a hsz a doboz aljába. Szerintem ha megvan a távolság mint a cső átmérője , az jó.

Arra azért figyelj ,hogy a cső legalább olyan messze kerüljön a hangszórótól , mint az átmérője.
(#) casnicasrl hozzászólása Nov 8, 2009 /

Bocsi de csak enyit ir az oldalon
(#) szergey válasza recko hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Nehzéz ügy. Előbb neked kell eldönteni a követelményrednszert, amit teljesíteni kell a monitordobozodnak.
Pl. max hangnyomás, torzítás, átvitel egyenletessége...
(#) szergey válasza Andreas89 hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

2006-ban lettek először lemérve az új hangszórók, amiket '96-óta gyártanak. Előtte a Videotonos adatlap volt hozzájuk, de az többféle technológia változtatás miatt nem volt érvényes.
Egyébként, a nagy gyártóknál hatalmas eltérések vannak, csak ők valóban nem készítenek ezek miatt új adatlapokat. Ezt hívják megtévesztésnek.
Na most lehet nevetni.
(#) szergey válasza ptesza hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Meg az oldalfaltól főleg. Mert egyébként elhangolódik. A 70mm-es cső átmérője kicsit kevés...
(#) zoly15 hozzászólása Nov 12, 2009 /

Hali mindenkinek!
Amiről korábban szó volt (ez előtti HSz-ok) hogy magas sugárzót pótoltam a hangfalamban, most itt az idő hogy vegyek "rendes dom-okat bele" de nem tudom milyet. :no:
Nem tudom hogy a rezonancia frekvenciának az a jobb ha kevesebb, vagy ha több.
A következő magasakból kéne kiválasztanom hogy melyiket vegyem meg:
dom 1
dom 2
dom 3
De nem tudom mi lenne a leg jobb..
Valaki tudna tanácsot adni?
Előre is köszönöm!

Üdv!

(#) potenciameter hozzászólása Nov 13, 2009 /

Hello, szeretnek epiteni 2db 3 utas videoton hangfalat, de nem tudom h milyen mélysugárzót tegyek bele, tudtok segíteni? gondolom az MNC nem megfelelö erre a celra...
(#) válasza potenciameter hozzászólására (») Nov 13, 2009 /

Szia!

Ha Videoton hangfalat akarsz utánépíteni, akkor szerintem nem kérdéses hogy Videoton hangsugárzók kellenek bele - ezt viszont újonnan nem lehet kapni. Vagy ott van még a H2000, ők mind a mai napig gyártják ezeknek a Vidi hangszóróknak a helyettesítőit.

Amúgy szerintem nem érdemes az utánépítéssel foglalkozni; ha már Vidi kell, akkor inkább szerezz egy gyári Videoton dobozpárt. Jó alternatíva a kommersz termékek helyett, viszonylag olcsón hozzájutsz, és csak többet tud mint azok a hárombetűs távolkeleti gyártók - de sokkal többől jönnél ki ha utánépítenéd, úgy már szerintem nem érné meg. Legfeljebb akkor, ha tényleg Vidi hangzást akarsz (a hibáival együtt is). Bár ebben az esetben megint csak ott tartunk, hogy szerezni kell egyet használtan.

Szerintem aki manapság Vidit vesz, az vagy gyűjtő, vagy olcsón akar elfogadható hangzást elérni. Utánépítéssel szerintem már elég drága lenne, az új hangváltó tervezése/mérése (mert a gyáriak állítólag nem túl jók) pedig nagyon sok időbe telne. Legalábbis szerintem.

Sajnos ezt leszámítva érdemben nem tudok segíteni, de majd talán a többiek..
(#) Solt85 válasza emeric hozzászólására (») Nov 13, 2009 /

Sal-al kapcsolatban: Ha otthonra akarod használni oda jó (meg autóba is) főleg az olcsósága miatt, nekem is van itthon egy Sal-al szerelt hangfalpárom.
De ha "hangoskodni", vagy bulit csinálni akarsz vele oda nem ajánlom, egyszerűen katasztrófa.. Hamar megadja magát.

Üdv.

(#) szergey válasza hozzászólására (») Nov 13, 2009 /

A H2000 nem gyárt helyettesítő hangszórókat, az övéknek szinte semmi köze a Videotonhoz.
(#) szergey válasza Solt85 hozzászólására (») Nov 13, 2009 /

Hát a "jó", az nagyon nagy túlzás a SAL hangszóróknál. Azért az árért amit kifizetsz értük figyelebe véve azt, is, hogy mennyi a használati értékük, kifejezetten drágának számítanak (nem tudnak olyan olcsók lenni, amennyire rosszak). Érzéketlenség, rezonáns átvitel közép és mélytartományban, szerelési hibák, pontatlanságok, 50% fölötti gyártási szórás, hamis adatlapok, és még lehet sorolni hosszan.
(#) szergey válasza Maymax hozzászólására (») Nov 13, 2009 /

Nem értem egészen, mit szeretnél.. Mihez kell olyan hangsugárzó, ami csak mély vagy mélyközéptartományban szól?
(#) Action2K válasza szergey hozzászólására (») Nov 13, 2009 /

Idézet:
„Hazai gyártású hangszórók a régi Videoton sorozat folytatásaként. Az eredeti gyártósorokon új, jobb minőségű, tartósabb anyagokból készülnek...”
Bővebben: Link
Tényleg semmi köze hozzá.
(#) djyuri válasza potenciameter hozzászólására (») Nov 13, 2009 /

HY
Csatlakozom az előttem szólókhoz kb.

Én csak annyival egészíteném ki,hogy:
és
és
ha ez hibátlan,talán a leges legjobb vétel:
Bővebben: Link (ilyenem van és a dc 3090 se tudja odaverni....)

a magasaik szinte mindnek gyenge,de cserébe szépen szól. És nem kell 200W-al pumpálnod,hogy szóljon(és nem halkan!).
Az első és a legutolsó linken szereplőnek RMS 40-45W elég a maximumhoz. (mért adat)

Kis odafigyeléssel nagyon sokáig lehet őket használni..én fatertól örököltem több,mint 15 éve és már ő 5 évig használta....nap ne érje,macska ne bántsa. A hangváltójukat érdemes picit "javítani" De csak a magas felé vezető szakaszt,mert alap esetben lejjebbről indul és sokat kap emiatt. Nekem még a 100V-os 2 mikros bipoláris kondik is felrobbantak benne sorozatosan. orosz olajkondik az igaziak,de egy mai 150-250V-os bipoláris kondi tuti jó lesz.
(#) Solt85 válasza szergey hozzászólására (») Nov 13, 2009 /

A "jó"-t úgy értem hogy oda elmegy.
(#) Andreas89 válasza Action2K hozzászólására (») Nov 13, 2009 /

szergey vagy pl13 vagy shalafi66 vagy nemtudom melyik nick-kel rendelkező emberünk annak ellenére hogy elvileg ott dolgozik/dolgozott nem tudja hogy mit gyártanak ... ugyanazt a hangszórót gyártják csak újba szóval egyeltalán nem azt gyártják, jah és már új adatlapot is kapott...
(#) Zupp87 válasza Andreas89 hozzászólására (») Nov 13, 2009 /

Én teszek rá, hogy mikor jött ki az adatlap mondjuk a HA 17-582-esemhez, de amikor t-s mérés alkalmával szinte hajszálpontosan hozta az adatlapot.. engem meggyőzött végképp. És az egész idő alatt is, amíg nálam voltak.
(#) szamóca válasza Andreas89 hozzászólására (») Nov 13, 2009 /

Tudja. Ő méri(te) be őket.
Egy ugyanazon gépsoron, más minőségű anyagok felhasználásával, nem ugyanazt a hangszórót kapod.
Ami közös bennük a gyártósor.
(#) szergey válasza Solt85 hozzászólására (») Nov 13, 2009 /

Szerintem nem. Egy szobai hangsugárzóval szemben sokszor magasabbak a követelmények, mint egy PA rendszernél.
(#) szergey válasza Andreas89 hozzászólására (») Nov 13, 2009 /

Sosem dolgoztam ott, és nem is fogok, de ha egy ember van az országban, aki tudja, mi készül ott, az én vagyok.

Tényleg nincs közük a Videoton hangszórókhoz. Annak ellenére hogy azonos szerszámokon készülnek. De úgy tűnik van, akinek egy ilyen logikai összefüggés túl bonyolult.

Az adatlapos szorit pedig nem hinném, hogy ebben a formában kellene emlegetned; főleg, ha engem szólítasz meg. Én már kétszer visszajöttem onnan, ahova Te még el sem indultál.
(#) highand válasza szergey hozzászólására (») Nov 13, 2009 /

Nem tudod hogy hívják ott azt az embert, aki eldönti, hogy mi kerül gyártásba, mi hogyan lesz technológiázva? Ki az ott, aki eldönti, hogy többféle alapanyagból melyik pillét fogják használni például? Ki az, aki mondjuk kimondja egy gyártásra, hogy az selejt és változtatni kell? Érdekelne az illető neve.
(#) bigbrother hozzászólása Nov 13, 2009 /

De miért kellene bezárni egy topicot, pár off miatt? Törölni kell őket, vagy ha megérdemlik akkor áttenni őket megfelelő helyre. :zavart2:
(#) válasza szergey hozzászólására (») Nov 13, 2009 /

Akkor valami rosszul jött le nekem, mert én elég régóta ebben a hitben éltem. De végülis ha úgy nézzük, talán ezek a hangszórók állnak a legközelebb (a magyar piacon) az egykori Videotonokhoz, nem?
(#) Solt85 válasza szergey hozzászólására (») Nov 13, 2009 /

Hát, az átlag felhasználó esetében szerintem nem, és egy minőségi szobába való hangszóró többszöröse pl. a SAL árának.

üdv
Következő: »»   201 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem