Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vasútmodellezés
 
Témaindító: mlinko, idő: Máj 4, 2007
Lapozás: OK   3 / 13
(#) Antal Miklós válasza Frankye hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
hello Frankye, én is ebben, tehát mikrokontroller és6vagy valamilyen buszos megoldásban gondolkodom, de kontroller programozásban még nincs tapasztalatom. Tudsz segiteni?
Köszike
(#) Frankye válasza Antal Miklós hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Tulajdonképpen még én is csak a legalapvetőbb dolgokat tudom a mikrokontrollerek programozásából.
A Találkozón (EHET) volt szó róla, hogy egy "profi" tarthatna előadás-sorozatot a uC-ek programozásával kapcsolatban, de majd megemlítem a többieknek, hogy jó lenne, ha lenne - ismét, mert egyszer mspike már tartott egy ilyet!
(#) lidi válasza Antal Miklós hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Uhh, kicsit elsiklottam a topik felett ezért bocsi hogy csak most válaszolok. Elég rég óta, de igazából a bátyám a fő vasutas. Régen volt egy 3x1m es N -es asztalunk. De azt felszámoltuk. Csupa PIKO cucc volt, kalap profilú sinekkel. Vero házakkal, két trafoval. Jó kis analog pálya volt. Egy nagy kétvágányú ovál + egy hegyvidékre menő hurok.

Most meg H0-ás anyag gyűlik, de asztal még nincs. Én építgetem az elektronikákat, dekódereket, központot.
(#) Viktor_Gyor hozzászólása Nov 10, 2009 /
 
Sziasztok! Engem is érdekel a vasútmodellezés, vagyis inkább a H0-ás méretarány. Én egy parkolót építenék két vágányú vasúttal, hogy kapcsolódhasson a többi terepasztalhoz a kiállításokon. Elképzelésem az, hogy az autók többségét megcsinálnám világítósra, illetve egy két rendőrautót, tűzoltót villogóra. A gondom az, hogy egy fogalmam sincs, milyen dolgokra van ehhez szükségem. Két megoldásra gondoltam: Az egyik, hogy a kamionok pótjába építem meg a dolgokat és csak az ízzó vezetékét kell előre vinnem. A másik, a kisautóknál lenne jobb megoldás. A terepasztal alatt lenne a rendszer és a vezetéket kéne csak az ízzókhoz vinnem. Kérdésem az, hogy létezik-e egyáltalán olyan ízzó, amit be tudnék építeni egy H0-s kisautóba? A villogást milyen rendszerrel tudnám megoldani? 12 Voltról akár több autó is világíthatna egyszerre. Köszi a figyelmet és a türelmet. Minden segítséget előre köszönök.
(#) slogan válasza Viktor_Gyor hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
Szia !

Én a helyedben - ha fix ,vagy nagyjából fix az autók helye -mindent az asztal alá tennék és csak a leg szükségesebb kábeleket vinném fel.
Ne égőben ,hanem ledekben gondolkozz.
Picik ,nem fogyasztanak sokat,szinte örök élet,villogási sebesség,és még akár RGB is ,ha szükség lehet rá.

A "villogást" sokféleképp meg tudod oldani ,én erre a célra PIC -et használok.Ezt lehet programozni ,kis helyen elfér,szinte semmi nem kell mellé a nyákra.

Vagy használhatsz multivibrátorokat is .

A képeken azt láthatod ,hogy egy H0 méretű robogóba ledeket tettem öntéskor

Örülök ,ha segíthettem !

Üdv : István
(#) Viktor_Gyor válasza slogan hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
Nagyon köszönöm a segítséget. Ez elsőre szuper. Van esetleg típusszámod a ledekhez vagy simán be tudok menni egy elektronikai szaküzletbe és ott már segítenek? Esetleg egy prototípust tudnál nekem küldeni postán? Persze nem csak szívességből.

Üdv. Viktor
(#) Viktor_Gyor válasza slogan hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
Majdnem elfelejtettem: a robogó szuper, és a háttér is király. Remélem, hamarosan én is eljutok egy látványos szintre.

Viktor
(#) Antal Miklós válasza Viktor_Gyor hozzászólására (») Nov 11, 2009 /
 
Sziasztok, villogtatás: Én a régi jólbevált 555 IC-t használom, két LED-t elbir, ha esetleg nagyobb fogyasztás, akkor egy tranyó a kimenetre és máris 10mA-t is tudsz kapcsolgatni. Az 555 ajánlot kapcsolást a HE alapkapcsolásokban találsz, de ha kell szivesen küldök.
SMD LED-t többféle méretben is lehet kapni, Lomex, Elektrokonta boltot tudom ajánlani (ez Budapesten).
Nagyon vigyázz az SMD LED beforrasztására. Én a következőképpen csinálom: A LED-t befogom egy régi csipeszes hajcsatba, a kivezetés 0,2mm zománcozott rézhuzal, a forrasztás igen hegyes Weller páka csúcs-al, és nagyon rövid idő!!! A kivezetést már ügyesen a karosszériához lehet igazitani. Én a mozdonyszin kültéri lámpáiba építettem melegfehér LED-t. Ha csak világitásra használod, nem villogtatásra a LED-t, akkor érdemes egy +5V táp IC-t is valahol a terepasztal alatt elhelyezni, hiszen kissebb ellenállás kell a 12V helyett.
Még egy ötlet, utca világitásnál az SMD sárga LED is használható, hiszen a fehér LED az inkább halogén fény, a sárga inkább az izzónak felel meg, gondolj az autopálya bevezető szakaszokra. Én az LM 350 IC-t használom a fix villágítás meghajtására, állitható stabilizátor IC és a fesz szabályozó ellenállásokat ugy állítottam be, hogy a kimenő fesz 3 - 5V között álllitható. A mentőkocsiról meg készitek egy fotót Neked.
(#) Viktor_Gyor válasza Antal Miklós hozzászólására (») Nov 11, 2009 /
 
Köszönöm a sok segítséget. Még annyi nagyon jó lenne, ha "recept szerűen" felsorolnátok, hogy milyen kellékek kellékek kellenek a fix világításhoz és a villogáshoz. Lehet ezeket sorbakötni, vagy egy trafóra többet kapcsolni?
Üdv.
Viktor
(#) lidi válasza Viktor_Gyor hozzászólására (») Nov 11, 2009 /
 
Világításhoz ledekre lesz szükséged, smd ben is akár. Villogáshoz már írták az 555 -öt. Kellenek még előtét ellenállások. Ilyen kalkulátor is van az oldalon, a segédprogramok között. Nem árt ha van kéznél pár dióda, tranyó, graetz híd, pufferkondi, és csatlakozók is kellenek. Pl nyákba ültethető csavaros fajta az asztal alatti panelekhez. A parkolóban mennyire szoktak világítni az autók ? Szerinetm nem nagyon.
(#) Viktor_Gyor válasza lidi hozzászólására (») Nov 11, 2009 /
 
Szia!
Köszi a választ.
A terepasztal egy kétsávos vasúti sínből, egy autópálya darabból és egy benzinkutas pihenőből fog állni. A parkolóban sok lámpa lesz, be-kimenő autó és kamionforgalom, az autópályán pedig nagy forgalom. Szóval, nagyon sok led-re van szükségem. Kb 50 kamion, és ugyanennyi személyautó, elöl hátul világítással.
Üdv.
Viktor
(#) _JANI_ válasza Viktor_Gyor hozzászólására (») Nov 11, 2009 /
 
Szerintem 16V DC-ről tápláld a sorosított LED füzéreket.
Igy akár négy LED-et is gond nélkül sorba köthetsz.
( PL: 4 * 3.2V fehér LED. ... )
S az eredő áramerősség is kedvezőbb.
A tápfeszültség emelésével több LED-et tudsz sorbakötni.
(#) Antal Miklós válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 11, 2009 /
 
Sziasztok, a világitásban én nem csak az autókra, hanem a házakra, utcai közvilágitás stb. Természetesen az LM 350 IC-t lehet magasabb bemenő feszültségről üzemeltetni és nemcsak +5V -t a kimeneten felhasználni. Én külön áramkörökre kötöttem a közvilágitást, és a házakban is több LED sort, áramkört alakitottam ki, hiszen nálad sem ég állandóan minden szobában a csillár. Arra azért nagyon ügyelj, hogy az SMD LED zománcozott huzal kivezetése, a szigetelés tökéletes legyen. Az újabb CuZ huzalok zománclakk szigetelése a forrasztó páka hőjére elpárolog, így könnyü megtisztitani a felszinét a beforrasztás elött, de ne legyen túl hosszú a szigeteletlen szakasz. Ha rövidzár alakul ki, az a LED nem világit, de a többi nagyobb feszültséget kap. Ha a házakat külön ák. ra kötöd, akkor egy PIC idözitövel a házakban a világitás véletlenszerüen ki/be kapcsolható.
Mivel relativ kis áramról van szó, bármilyen NPN tranyó megfelelő az adott ák. kapcsolására.
(#) slogan válasza Viktor_Gyor hozzászólására (») Nov 11, 2009 /
 
Szia !

Ha belefér az idődbe ,van kedved kicsit a PIC,AWR (mikrokontrollerek) -el foglalkozni ,különféle effekteket tudsz csinálni.
Ehez sokat kell olvasgatnod ,és van némi hardverigénye.

Itt pl. egy ledekből felépített "neon" szimulációt láthatsz egy műhelyben.....

Link

Üdv : István
(#) Viktor_Gyor válasza slogan hozzászólására (») Nov 12, 2009 /
 
Nagyon szuper, köszi az ötletet. Az időm sajnos korlátozott, de hamarosan az itt kapott infók alapján nekilátok a munkának. Először csak kicsiben, aztán csak belejövök. Még sosem foglalkoztam elektronikával, de szívesen megismerkednék vele.
Leírásokat, rajzokat hol találok? Mivel az időm tényleg korlátozott, nem nagyon tudok böngézgetni.
Köszönöm még 1x.
Viktor
(#) lidi válasza Viktor_Gyor hozzászólására (») Nov 12, 2009 /
 
Itt a cikkek között vannak elektronikai alapismeretek, talán hasznosak lesznek számodra. Remélem azért nem fog gondot okozni egy led rákötése egy áramforrásra. Ami lényeges, hogy a LED, mint ahogy a nevében is benne van, egy dióda ami világít. De csak akkor ha "jó" irányban halad át rajta az áram. Ezt az áramot korlátozni kell egy ellenállással mindenképp. Erre találsz itt az oldalon a segédprogramok részben kalkulátort. Visszafelé pedig arra kell ügyelni, hogy a letörési feszültsége nem nagy, kb 5V körül szokott lenni. Tehát bár visszafelé nem vezeti az áramot, nem egészséges fordítva bekötni.
(#) Viktor_Gyor válasza lidi hozzászólására (») Nov 12, 2009 /
 
Köszike. Most kicsit megpihenek és körülnézek az oldalon. A sok hasznos dolog után is utána kell néznem.
Addig is ha valaki tud, küldjön nekem egy rajzot a sima bekötésről és a villogók bekötéséről.
Üdv.
Viktor
(#) dzsoti hozzászólása Nov 12, 2009 /
 
Helló van egy TT-s terepasztalom analóg az egész régi zeuke relékből csináltam rá biz.bert de nem megbízható úgyhogy szeretnék egyszerű tranzisztoros megoldással helyettesíteni. Ha tudnátok kapcsolási rajzot vagy bármit amin elindulhatnék köszi
(#) Antal Miklós válasza dzsoti hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
Szia, csak tranzisztorral nem nagyon tudod megcsinálni, ehhez már valamilyen logikai áramkörök kellenek: És, Vagy, Nand kapuk, Flip-flop-ok, monostabil multivibrátorok, vagy Mikrokontroller. Emiatt nem olyan egyszerü az egész.
Mit szeretnél csinálni? Milyen sin érintkezőid vannak? Mi a feladat, amit ki szeretnél váltani félvezetővel?
(#) slogan válasza Antal Miklós hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
De a régi Zeuke reléket ki lehet váltani sima relékkel + tranyok és a már említett kapuk pl. és megint csak stabil motyót kapsz.
(#) Antal Miklós válasza slogan hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
Szia, természetesen a Zeuke reléket ki tudod váltani modernebb relével, amit egy tranyón keresztül meg tudsz huzatni.
A terepasztalomon a vágányfoglaltság érzékelésre Hall IC_ket használok.
A mozdony alatt egy pici mágnes (***601.jpg) és a pálya több szakaszán a Hall Ic-k (***605.jpg). a mellékvonal egyik kijárati jelzőjénél látható. Ez nekem üzembiztosan bevált. ezután már csak a logikai állapotok összerendezése kellett, hiszen a Hall Ic szintén TTL jelet ad ki, (ügyelni kell, mert néhány Hall tipus nyitott kollektoros kimenet és ezért egy 1k ellenállás kell a +5V táp felé.
Én 74LSxx széria IC-ket alkalmaztam 74LS08, stb ezt könnyen tudtam beszerezni, de CMOS is jó.
Ha a szerelvény egy pályaszakaszra behalad akkor egy FF 1 be billent, majd ha ki akkor a 0 annak a szakasznak az FF (Flipflop=multivibrátor) kimenete. Utána ezt már csak kapuzni kell, például a vágányút beállitáshoz kint engedélyezés, vagy a jelző meghajtáshoz. A jelzőkben LED-t alkalmaztam és a nyitott kollektoros IC közvetlenül előtét ellenálláson keresztül meghajtja. Ugyaninnen tudod a jelfogó meghajtó ák-t is csatlakoztatni, ami a szakaszolás kapcsoló relét vezérli.
A harmadik fotón (***606.jpg a vágány tisztitó szerelvényt láthatod, melyben a sárga kocsi a sinkoronát mechanikus tisztitja (dörzscsiszoló), a másik pedig kémiai tisztitást végezz. A kocsi belsejében egy tartály van melybe WD40 kerül és egy kapilláris csövön keresztül a folyadék a filcre, onnan a sinre kerül. Egy BR86 (HO-t használok) húzza vagy tólja ezt a szerelvényt, és rendszeresen körbemegy a pályán. Természetesen a kocsikba plussz súly is került, kb 20gr. A kémia tisztió kocsiban még a kerékérintekzőkön kivül egy Led is van, mely áramköre plussz kb 250mA árammal (a Led csak 10mA) terheli a szakaszt, ellenörizve az üzembiztos áramfelvételt.
(#) Viktor_Gyor hozzászólása Nov 13, 2009 /
 
Sziasztok!
Rengeteg dolgot megnéztem a honlapom, de még mindig nem tudom, hogy ha 4 fehér smd ledet kötök sorba -2 a kocsi elejére, 2 a hátuljára- akkor milyen ellenállás kell elé, ha 12 V-ról akarom működtetni. Egy 12 V-os trafóra mennyi ilyet szabad kötni? Találtam egy honlapot (ledmaster.hu) és ott láttam ezeket a ledeket, de ha jól látom, ezeknek van saját foglalatuk, ami szerintem a kisautóba már nem fér be. Le lehet erről műteni a ledet?
Vagy van jobb megoldás?
A villogás a következő próbálkozás lesz. Azzal még zavarnálak benneteket. De előbb az egyszerű sorbakötést szeretném elsajátítani.
Köszi.
Viktor
(#) lidi válasza Viktor_Gyor hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
Nagyon nem akarlak megkavarni, de a fehér ledek emlékeim szerint több mint 3V ról nyitnak ki. Így 4et sorbakötve 12V ról nem lesz jó. A kívánt leded adatlapján nézd meg hogy mekkora a nyitó irányú feszültsége. (forward voltage). Apró ledeket SMD kivitelben célszrű nézned, akár elektronikai boltban is. (pl lomex, hestore, stb) És bár a ledek általában 20mA -t bírnak, méretezd inkább 10-re. Ugyanis ha kicsit felszalad a fesz valami miatt, így még van esélye túlélni. Gondolom ha beépíted, nem szeretnéd sűrűn cserélni.
(#) Viktor_Gyor válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
Köszi, de ha ki tudnám számolni vagy valami halvány fogalmam lenne az egészről (már az összes alapismeretet átolvastam a lapon), akkor nem kérdeztem volna ismét. Ha valaki tudna válaszolni az előbbi kérdésre, megköszönném.
Viktor
(#) Viktor_Gyor válasza lidi hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
Köszönöm lidi.
(#) Viktor_Gyor válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
Köszönöm, így már világos. Megyek is és veszek holnap néhány kelléket, hogy tudjak próbálkozni.

V.
(#) dzsoti válasza Antal Miklós hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
hú köszi de ennyire nem vagyok profi, egy egyszerű biztosított bejárati jelzőt akarok a fő problémám, hogy a váltóimnak nincs viasza jelző áram köre úgyhogy párhuzamosan kapcsolom a reléket, a jelző viasza esését egy kiszigetelt kis vágány szakasz adja. De minden ötletet elfogadok csak kapcsolási rajzot kérhetnék. hogy ki tudjam próbálni. köszi
(#) highand hozzászólása Nov 13, 2009 /
 
Sziasztok, abszolúte nem értek ehhez itt, csak jöttem kicsit felüdülni.
(#) highand válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
"lö pöti tren"
(#) lidi válasza dzsoti hozzászólására (») Nov 14, 2009 /
 
Hát így leírásból nehéz. Le kéne rajzolnod a mostani állapotot szépen átláthatóan. Úgy hogy minden rajta legyen. És a működését is leírni világosan, részletesen. Ezután már tudnánk segíteni.
Következő: »»   3 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem