Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Úgy jó lesz! Nézd meg a korábban feltöltött képeket!
Textilbakelit lap a leszorítója + 2db csavar a fojtónak és a fő trafónak is!
Én is textilbakelitet használok aljának!
Méghozzá 6-8mm vastagot, ez azért ilyen vastag, mert erre szerelem fel a hűtőbordákat is az alkatrészeivel, viszont a csavarozásnál oda kell figyelni arra is, hogy ki legyenek süllyesztve a furatok, hogy szereléskor a dobozhoz a csavarok ne érjenek hozzá, mert a diódák, IGBT bordái a csavarokon keresztül kapcsolatba kerülnek egymással és az nem előnyös! A dobozhoz ne érintkezzen semelyik borda sem! Csak földelve legyen a hálózathoz a doboz! Az IGBT tönkremenetelekor akár 300V DC is a dobozra kerülhet! A diódák bordájától pedig a kimeneti fesz. lehet a dobozon! Egyik sem jó dolog! Szerintem! Az érintésvédelemre is kell figyelni! guliver83-nak ajánlom!
Üdv ! Jó szombat estét mindenkinek!
Gratulálok Guliver83, hogy már van egy saját építésű géped, azért ezzel más érzés eltüzelni egy pálcát, mint egy bolti masinával. Szép munka! Zoli
Most egy 2mm nyákra raktam rá az egészet, csak leszedtem rólla a réz fóliát.
Akkor szereznem kellesz egy textilbakelit lapot. IGBT-nek a IRG4PC50U használtam
Köszi.
Sokkal jobb, mint amit ez előtt csináltam. Az egy egszerü tekercses hegesztő volt, de az is nagyon jól müködik, de az egy kicsit nehezebb. Azzal nem nagyon lehet szalatgálni
Sikerült szereznem dobozt a gépnek, tudom ez még nem lett volna olyan fontos, hiszen még sehol se tartok ,de egy ismerősnél porosodott egy leégett kis ívheg trafó. Kicsit nagy, de legalább kényelmesen elfér benne minden.
Kísérleteztem kicsit tegnap, egy barátom inverterét javítottam (Deca Mos168) igbt-s gép 2 db hgtg30n60a4 van benne sg3525 vezérli. Mindegyiket cserélni kellett meg 1-2 apró smd-t. Amikor kipróbáltam furcsán égett az ív mintha fél mp-enként kialudt volna, meg hiába csavartam fel 100A-ra akkor sem égette be normálisan a 2,5 es pálcát. A folytó egy ferrit gyűrűn 12x1.3-as CuZ huzal 7 menet. Kiforrasztottam és a helyére tekertem egy az általatok is használt folytót (csak tömör huzallal mert nem volt más) 15 menettel. Olyan szép heg.íve lett hogy rajzolni se lehetne jobbat. A tőletek "tanultam" hogy a jó folytó fontos része az inverternek.Remélem nem baj hogy megosztom veletek a tapasztalataimat.
Csináltam pár képet, hogy azok próbáljanak beszélni helyettem. Sajnos a fotók "techdemo" jellegűek még nem a végleges állapotot mutatják. Lesz még munkám bőven, mire felszerelhetem a szerelőlapra a fojtó dióda egységet, és összeköthetem a most még csak félig kész főtrafóval. Csak perpill azokra a feladatokra gyúrok, amihez mindenképp gépi munka szükséges, mert ki tudja, hogy decemberben hogyan lehet csinálni..
Természetesen addig nincsenek elkészítve a szerelőlap átmarások, amíg a végleges tervek meg nem születnek a fejemben és a számítógépen. Az alsó alaplap (az alu elem) már kész, már csak a 4 távtartó furat, a 4 tápegység rögzítő, stabilizátor és a graetzek rögzítő furatai hiányzanak róla. De szerintem ma délelőtt feljelölöm, és talán ki is fúrom ezeket. A diódák katódjáról jövő kék réz vezető természetesen meg lesz hajtva egymás felé 90 fokban és össze is lesz csavarozva réz csavarokkal.
és még egy kép.
bocsánat a képek kicsit homályos voltáért..
Szia!
Örülök a sikerednek, de a gyári fojtóval is normálisan menni kellene a gépnek. A nagyobb induktivitású fojtó-amit készítettél- a benne tárolt nagyobb mágneses energia miatt javított a varratminőségen. De ez együtt jár azzal is, hogy a fojtóban tárolt energia visszavezetését biztosító dióda valószínűleg túlterhelődik. Azért az érdekelne,melyik SMD alkatrészek szorultak cserére,mert én csak a snubber kör alkatrészeinek meghibásodását tudom elképzelni az IGBT halál esetén. Máshol SMD alkatrész nem szokott elszállni. Az ív szaggatásával kapcsolatban arra gondolok, hogy a PWM IC cseréje jelentős szabályozási jellemző változással járt, (talán más gyártmány mint az eredeti)és az impulzus szélesség szabályzó áramkör - amely a primer áram mérése alapján állítja be az impulzusszélességet- nagyon kis értékűre szabályozza vissza az impulzus szélességét a potméterrel beállított értékhez képest.Emiatt előfordulhat az ív szaggatása.
Jó munkahelyed lehet,ha ilyen színvonalú alkatrészeket tudsz készíttetni. Nagyon színvonalas és igényes kivitelű gép lesz belőle.
Szia!
Nagyon jól néz ki Mijen anyag az a fehér lap?
A Te géped lesz,olyan dobozba rakod,amilyet tudsz szerezni,szerintem,a képen látható megfelel,ha belefér minden.Sokszor elmondtam,nem kell mindenáron a miniatürizálásra törekedni,az néha a gép használhatóságának a rovására megy.Az én dobozaim sem kicsik,nyugodtan folytasd a munkát,lehet abból még egy jó és szép hegesztő.
Szoktam rá panaszkodni de nem ilyen okokból. Bár sajnos azért már nem olyan fényes a helyzet, mint pár éve volt.
Igyekezem viszonylag jó munkát végezni. Úgyis becsúszik mindig egykét gikszer (most is beletörtem a 3-as metszőt a bordába ) Magamnak építem, igazándiból nincs kitűzve befejezési időpont. A gépparkot igénylő mchanika munkákat veszem előre, ha az megvan akkor már ráérek jobban tökölni az elektronikával.
Jó,hogy megírsz ilyen dolgokat,minden infó aranyat ér!
Ha már nálad a gép,mérd le és írd meg a hűtőbordák méreteit is.Ilyenkor érdemes megnézni mi hova,hogyan van felszerelve,milyenek a snubber körök stb.,és ezeket feljegyezni,még nagyon hasznos lehet.Az a ferritgyűrű (sárga-fehér) inkább porvas,sőt biztos,persze,hogy jobb az U ferritre készült fojtó.Pistinek igaza van,még van ott valami ami nem igazán jól működik,talán az áram érzékelés szabályoz vissza túl korán.Most nézem a rajzot,az IGBT-nél nincs is snubber,legalábbis a rajzon,viszont a meghajtó áramkör jobban tetszik mint amit mi használunk,lehet,hogy érdemes lenne váltani (!?),vélemény?Az új fojtóval kisebb áramon is beég az a varrat?
Csak annyit tudok mondani,hogy nagyon profi munkát látok,csak így tovább!
Az anyag 20mm-es világosszürke danamid szerű anyag. Sajnos a pontos típusát nem tudom. :no: Hőre lágyuló (de nem 60fokra) jól forgácsolható. Táblában volt, abból vágtam. Természetesen ez is ki van marva belülről, hogy könnyebb legyen, de van belül merevítőborda. Mondjuk ez csak 10mm- mélyen van bemarva, nem 15mm-re, mint az alsó alu alaplap.
Köszönöm biztató szavaidat! Remélem, hogy minél kevesebbet kell majd benneteket kérdéseimmel zaklatnom.
Ipari műanyag (danamid) az a neve van nekem is olyan, csak nem lap hanem rudban
Bármi gondod van és úgy gondolod,hogy a fórum vagy valaki tud segíteni,ne tartsd vissza magadat,itt mindenki szívesen segít a másiknak! Minden gondolat,észrevétel,vélemény,bármi,még ha nem is értünk egyet néha,előbbre lendíti az itt folyó munkát.
Elismerésem hatalmas munka van ezen oldalak mögött a dicséret után egy kérés tudtok-e olyan készülékrajzot amiben a vezérlő IC UC3526AN -LM339,MM(LM)358 ic kiséretében.A segítséget köszönöm-további jó és eredményes munkát!
Idézet: „(most is beletörtem a 3-as metszőt a bordába )” Hááááát......... dögöljek meg,de ezt megnézném. Bocsi,de nem tudtam kihagyni! M3 menetfúró használatához,puha fém esetén,petróleum,gázolaj esetleg vékony műszerolaj mint kenyőke ajánlott,jobb mint a vindola (??) spray .
Sziasztok!
Mi az oka annak hogy nem nagyon találni házilag készített AC hegesztőt?(esetleg multifunkciós AC/DC-t). Pedig elég sok helyen kell ALU-t hegeszteni, és a gyári hegesztők nagyon drágák. Valaki tud ilyen oldalról, vagy valaki nem készített ilyet? Köszönöm!
Azért nem nagyon találni, mert ahhoz egy szinkron egyen, illetve váltóirányító kell a szekunder körben.
Ahhoz hogy valaki egy ilyen gépnek nekiálljon,először tapasztalatot kell szerezni egy hagyományos inverter építésében. Szerintem azok,akik egyszer építettek sima inverteres hegesztőt, előbb-utóbb építeni fognak vagy AC/DC kivitelűt is, vagy inverteres Co hegesztőt. Mindkettő másfajta vezérlést igényel mint a hagyományos inverter.
Szia Erdgab
szeretném megkérdezni, hogy van rajzod ehhez az inverterhez?
[quote]Most nézem a rajzot,az IGBT-nél nincs is snubber,legalábbis a rajzon
DECA MOS168 ra gondoltam |
Bejelentkezés
Hirdetés |