Fórum témák
» Több friss téma |
Hova tegyem a témát? Nem tudon, de hátha tudtok segíteni: van egy főzőlapom (kerámia csilli-villi), amit rosszul kötöttem be elsőre (230V 3 fázisra 400V 3 fázis helyett.) Kb. 1 hétig működött a dolog.
A sütő légkeverő motorját ki kellett cserélni, ki is cseréltem. Most majdnem minden OK, csak a főzőlap nagyon vehemens: két főre - ennyien vagyunk - szinte lehetetlen használni. Mindent odaéget, túl meleg a legkisebb állásban is. Lehet a rossz bekötés miatt? Mit csináljak, hogy jó legyen? Péter
Hát cefet mázlid van hogy idáig nem szált el a fűtőpbetét, ha 400V -ot kötöttél be a 230V helyett.
Nem használni , és szakit hívni. mert én a helyedben nem bíznék magamba sem :bummafejbe:
"230V 3 fázisra 400V 3 fázis helyett."
Ha erősen melegít és a motor is elszállt, akkor ezt fordítva írtad, mert 400V helyett 230-ra kötve semmi baj nem történt volna, legfeljebb kevésbé fűtene. Kerámialapossal még nem volt dolgom, de a "normál" villanytűzhelyet is sokféleképp lehet bekötni, a rendelkezésre álló hálózat terhelhetőségének függvényében. Az adattáblán fel szokták rajzolni, a lehetőségeket: lehet kötni egy fázis és nulla közé "kizárással" (pl sütő esetén nem megy a legnagyobb lap), 3 fázis és nulla közé.
Valóban mázli, amint rájöttem, kijavítottam a bekötést. Az önbizalmamból kicsit vissza is vett, hogy ekkora bénaságot el tudok követni.
De lehetséges az, hogy emiatt fűt még mind a mai napig ilyen erősen? Gondolom van benne egy termosztát, ami a lap forgatógombjának megfelelően ki-be kapcsolgatja a fűtőszálat. Nálunk nagyon ritkán kapcsol ki a fűtőszál (látszik mert üvegkerámia), leginkább akkor, ha nagy mennyigégű vizet melegítek rajta. Ismeri valaki a főzőlapok hőmérséklet szabályozásánbak módját?
Téma címéből kivettem a ???-et. Gondolom nem tartozik szervesen a témához...
Kicsit félreértettük egymást: úgy kötöttem be, mintha 230V 3 fázis jönne a falból, pedig az bizony nem annyi. Az adatlap melletti kis tábláról néztem én is, csak sajnos elnéztem a dolgot, de pár nap után kiderült, és bekötöttem újra (ez esetben már jól). A motort kicseréltem, de mást nem láttam hibásnak. De mind a mai napig nagyon erősen fűt, még a forgatógomb legkisebb állásánál is. Korábban azt gondoltam, hogy ez ilyen, így kell lennie, de már gyanakszom, hogy esetleg valami nem normális.
Ha 230VAC-os a működtetőfeszültsége a fűtőlapnak, bekötés fázis-nulla +védőföld ,/fekete-kék+zöld sárga/.
(400VAC-nál két fázis + védővezető /fekete-fekete+zöld sárga) azért ha van lehetőséged esetleg mérd meg hogy most tényleg jól kötötted-e be. :yes: A hőfok szabályozásnak több módja is van. A legprimiívebb ha a fűtőbetétet több részből készítik, és ezeket kivezetik egy kapcsolóra ami sor-párhuzamba kapcsolgatja esetleg kiiktatja ezeket ./asztali főzőlap, szabályozható rezsók/ Az ilyen megoldású készülékeknél álltalában nincs szabályzó elem. /esetleg védelmi eszközként hőrelé/ Amit leirtál hőmérsékletfigyelő-kapcsoló/bi-metal/ termosztátos megoldás egy fokkal jobb. A legjobb a félvezetős/állt. triac-os/ folyamatos szabályozást lehetővé tevő áramkör. Itt aztán mindenféle vezérlési parktikával teszik kelendővé a portékát . Az hogy neked milyen van, ahoz jó lenne látni a készüléket./esetleg fénykép alulnézetből, tipus/ Talán abból kiindulhatsz hogy a hőfokszabályzó tekergetésekor kapcsolásnál hallasz-e kattanó hangot, ez a termosztátosra utalhat. Ha nem folyamatos, hanem fokozatkapcsolgatós a hőfokszabályzó tekeréskor akkor az 1-es variáns. Ha egyik sem akkor nagy valószínűséggel egy potmétert tekergetsz, és ha ennek ellenére nem szabályoz akkor gáz van./nem gázfőzőlap cserére értem /
Szia!
Köszi az infókat. Úgy tapasztalom, hogy folyamatosan vezérelhető, kattanás nincsen (csak a két végponton, de az szerintem csak annyi, hogy ezekben a helyzetekveb fixen álljon). Tehát én potméterre gyanakszom. A típus egyébként Candy PVS 640 RX. Az a legzavarbaejtőbb, hogy valamennyire szabályoz, csak nem elég finoman. Péter
szamóca, te úgy tűnik, hogy értesz is hozzá: mitévő legyek: abban sem vagyok biztos, hogy nem működik a "gép". Ha viszont pl. nem működik, akkor hogyan csináltassam meg, hogy az asszonka is érezze, hogy már OK.
Én most is azt mondom hogy hívj egy szakit, aki megszabadít a gondodtól (meg a pénzedtől ).
Központ és bejelentés helye: Elektro-A Kft., 1072 Budapest, Klazuál tér 5. Telefon: 461-0548, 461-0549, kékszám: 06-40-200-665 Munkanapokon: 8-18 óráig A távjósolgatás, javítás nem célravezető, főleg szakismeret hiányában. Mert tudod: Az áram alatt lévő alkatrész meg ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása!
Üdv Mesterek. Vettünk egy Fagor, beépíthető Kerámia főzőlap + sütő párost aminek előtte kiépítettem a három fázist az elosztótól 4-es mcu-val, biztos ami biztos. Na most amikor tegnap kibontottam a sütőt, majdnem szívbajt kaptam, a főzőlapnak ugye speckó csatija van amit a sütőbe kell dugni, a sütőből meg kiálltak egy 3x4-es MT-kábellal. Na mondom jó, biztos reteszelve van 1fázisra. olvasom a könyvét, és ott is azt írják, h 1fázisra kell bekötni. Gyorsan leszedtem a hátlapját, mondom biztos ott a sorkapocs a 3fázisnak, de nagyot néztem mert nem volt. 1db 3-as sorkapocs van, fázis,nulla föld.
A Nullába és a fázisba is 3-3 sarus 2.5-es mkh vezeték kapcsolódik de ugye közösítve vannak. Na most az lenne a nagy kérdés, hogyha én a három közösített fázist szétosztanám külön fázisokra akkor vajon eldurranna-e a ketyere? itt egy kép a hátlapjáról: Bővebben: Link Bővebben: Link Ugye mondanom se kell, h miért nem jó nekem az 1fázisú bekötés, összteljesítménynek közel 9kW van megadva, és a Mérő alatt 3x16A van. a Segítséget Előre is köszönöm!
Ezt a régi tűzhelyekkel büntetlenül meg lehetett csinálni, tekintettel arra, hogy direkt így lettek kialakítva. Szerintem nem lehet probléma belőle, a fázisok közé (most) nincs kötve semmi, mert eleve össze vannak fogva. Nem is tudom, hogy gondolta a tervezője, a 9 kW 230V-on 40A, nyilván, kicsi az esély arra, hogy minden egyszerre fullon járjon, de akkor is.
Az ötletemért nem vállalok felelősséget, bár én- magamnak - megcsinálnám. :nemtudom:
nekem is problémáim akadtak 1 főzőlappal
haver hozta,hogy meg se nyekken szétszedtem. valami tanácsot adjatok aki foglalkozott e fajta cuccal mitt nézzek meg még a fűtő spirálok egészek,és a reléknek sincs semmi bajuk(külső 12Vdc re kapcsol és a kapcsolt kontaktusok közt nincs ellnálás tápegységre gyanakszom TNY264
Szia!
Ha a kis tápegyég kimenetén nics feszültség., akkor lehet, hogy nam kap 230V-ot, szakadt 3W-os ellenállás, valamint graetz, TNY, optocsatoló hiba, szakadás.
ha adok neki 5 és 12 még a kijelző is elindul lehet kapcsolgatni jobra-balra sz.érted
az a gond a reléket nem kapcsolja opton keresztül figyelheti az 50Hz-t ?
Ez a kis TNY-os táp a kijelzőnek és relének is ad áramot. A táp kimenetén akkor nincs feszkó, igaz?
Az optón keresztül kap a TNY jelet a tápegység kimenő feszültségéről, így stabilizál. Az optocsatolót a primer és szekunder oldal közötti galvanikus leválasztás miatt alkalmazták.
köszi szépen....
én is erre gondoltam,de nem értem mikor megkapja 12is miért nem kapcsolgatja a reléket van a nyák oldalán 1 yP-is ami 1 vezetéken komunikál az előlapi (másik) yP-vel de lelellenőrizni nem tudom a működését mivel BUS-os viszont a yP ből jön az optocsatolóra 2 vezeték ,gondolom figyeli a fázist van -e?
Csináld meg a tápot, aztán meglátod. A TNY-os tápegység kap áramot egyáltalán?
az kap, csak a trafó után már nincs semmi
próbáltam egy 24V 2W izzóval. az öszes alkatrészen semmi nyom a (halálnak) megrendelem, kicserélem , aztán meglátjuk.
táp IC csere ...siker
szépen fűt.. de szerinterd mitől fingott ki?
Spontán elhalálozott. Nem egy időtálló kapcsitáp-IC típus a TNYxxx, és akkor még finoman fogalmaztam. A belső teljesítmény-kapcsolóelemmel ellátott SMPS-vezérlő típusoknak nem kell sok...
Nem vagyok hobbielektronikus, de remélem, hogy itt a nagytudásúaktól választ kaphatok:
5 éven belül a második indukciós főzőlapot fogyasztom. Az első egy Siemens volt, a második pedig egy Bosch. Ha jól tudom, mindkettő egy gyártósoron készül... Mikor az első elromloptt a szervizes azt mondta, hogy a két modulból az egyik elhalt, amit javítani nem, csak cserélni lehet. 2007-ben ez kb. 80ezer lett volna. Inkább rendeltem az ebayen keresztül egy másikat (újat), alig többért, mint a "javítási ktg "lett volna. Működött is rendesen 3 évig az új, amikor is az egyik modul ismét elszállt. Hivatalos szerviz azt mondta: nem javítható, cserélni kell a modult. Meg kell rendelni, kb. 100 ezer HUF az alkatrész+szerelés. Persze a modul cseréjét a szervizes szerint nem lehet végrehajtani (a régiből kiszedni a jót és áttenni az újba, a rossz helyére.) Ezt én nehezen tudom elhinni, mert ha jól tudom egy soron készülnek a Siemens és Bosch gépei. Van Nektek infótok arról, hogy kompatibilisek-e egymással az egyes modulok? Köszönettel
Sziasztok!
Bosch főzőlap hibával kapcsolatban kérnék tőletek segítséget, tanácsot. Az eszköz egy négy lapos kerámia tűzhely kettő fázisra kötve. Az egyik lap szabályozhatatlanná vált maximumon. A többi három szabályozható, de a negyedik akkor is maxon működik. Tudtok ebben segíteni?
Első körben a főzőlapba épített bimetált nézd meg. Lehet, hogy megfáradt és cserélni kell...
Ha nem ez okozza, akkor lehet tovább agyalni...
Az egyes főzőlapok árambevezetőivel van sorba kötve egy porcelán alkatrész, ami termikus kapcsolatban van a lappal. Gondolom ez lenne a bimetál. Rövidzárat mérek rajtuk (nem csak a hibás lapnál), de ennek az egyik lába sarus, a másik viszont pont hegesztve van a laphoz. Lehet ezt cserélni? Az elektronika tartalmaz 6 darab 12V-os DC relét, ezek jók.
"Hideg" állapotban vezetnie kell... tehát a lap azt csinálja amit kell.
Tehát marad az elektronika. A teljesítményszabályozás a legtöbb esetben úgy van megoldva - hasonlóan a mikrókhoz - a szabályzógombnak megfelelően egy adott időintervallumra kiadja a fűtőbetétre a teljes "delejt". Tehát nem egy bonyolult szerkezet - alapvetően. Keresnék melegedési nyomot, gyanús foltokat - a kajamaradék, zsiradék is tud csúnya dolgokat csinálni... |
Bejelentkezés
Hirdetés |