Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MultiSim - tapasztalatok

Témaindító: SD, idő: Jún 30, 2006
Lapozás: OK   23 / 37
(#) macera2 válasza bundyland hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Hi bundyland!
Ne vedd készpénznek, de gondolom azért, mert egy astabil oszcillátort építettél, és az működik.
Induljunk onnét, hogy a kimenet +Utelep / ekkor az op. amp. kimenete szintén / az kinyitja a tranyót / annak kimenete lemegy 0V-ra / ezután az op.amp. kimenete -Utáp / ez lezárja a tranyót / annak kimenete +Utáp / és így tovább.
(#) (Felhasználó 46585) válasza bundyland hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Ez nem ingadozik, hanem gerjed. Azzal a 10 pF-os kondival tulajdonképpen pozitívan csatoltad vissza a műveleti erősítőt, persze hogy gerjed. Vagy vedd ki, vagy ha kell bele, ( minek? csak feleslegesen lassítja az áramkört ) akkor az erősítő inverz bemenetére kösd.
(#) bundyland válasza macera2 hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Szia !

Szerintem nem, elvileg itt a kimenetnek 2v ra kellene beállni mivel az OPA arra törekszik hogy a 2 bemenete egyenlő legyen ez pedig csak 2 voltos kimenetnél lehetséges. Persze lehet hogy tévedek.
De ezen az 1µF -os kondi elvétele a kimenetről sem segít.
Ha elveszem akkor kb. 3-4s ig stabil is marad de utána már ugrál.
(#) bundyland válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Kiprobáltam mindkét javaslatodat , így kb. 8s után kezd el gerjedni. De miért is ?

Gerjedni 8 s múlva? Ez érdekes, nálam nem gerjed. Próbálj a szimulátor pontosságán állítani.

Azt hol tehetem meg ?
Nálam elindul szépen majd a V(p-p) egyre nagyobb lesz
és végűl teljesen begerjed.
(#) macera2 válasza bundyland hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Hi bunland!
Töprengtem a megjegyzéseden, de nem vagyok 100%-ig meggyőzve.
Szerintem az OPA, meg a tranyó együtt, egy invertáló erősítő. A 3-as láb a nem invertáló, a 2-es pedig az invertáló bemenet lesz. A 100 mV pedig a referencia feszűltség. Mindenki kapcsoló üzembe működik. Ha a kimeneten 2 V-ot szeretnél látni, akkor az R1-et az OPA 2-es lábára kösd. Ekkor Uki= 0.1 V x (1+R3/R2) = 2 V, ahogy a nagy könyvbe írva van. Ha gerjed, ha nem gerjed az áramkör, akkor is érdemes az R3-al párhuzamosan kötni 1-2 mikrofaradot. Ha sokallod a kondi értékét, akkor megtartva az R3/R2 arányt növeld az ellenállások értékét. Ha FET bemenetű az erősítő, akkor az R3-al elmehetsz akár Mohmos tartományba is. A Multisimbe ez nem nagy művészet. Kiváncsi
vagyok az eredményre.
(#) macera2 válasza macera2 hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Hi bundyland! Bocsánat de korrigálni kell magam. Szóval:
- R3/R4 arányról akartam beszélni.
- Az R4 megy a referencia 100 mv-ra,
- a 2-es láb a földre.
Ekkor van egy invertáló erősítőd, aminek a + bemenete földön van, a - bemenetén pedig +100 mV. A kimenet (-20) x (+0.1 V)= -2 V. Ez persze csak akkor igaz, ha a tranyót nem a földre, hanem a -Utápra kötöd.
Ha + 2 V-ot szeretnél látni a kimeneten akkor a referencia feszültség polaritását meg kell fordítani, ekkor az R4 -0.1 V-on van. A tranyót marad változatlan. Uki= (-20) x (-0.1 V)= +2 V.
Szóval én így látom. Majd a multisim eldönti hogy jól látom e.
(#) (Felhasználó 46585) válasza macera2 hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Miért menne kapcsolóüzembe? Mi fog benne kapcsolgatni? A FET? Szerintem meg analóg üzemben megy az egész. Ha leveszed az 1 µF-ot, akkor nem gerjed. Melyik az R1-es, mert nekem nincs olyan?
(#) highand válasza bundyland hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Tudnál csatolni egy kapcsolási rajzot jpg-ben?
(#) (Felhasználó 46585) válasza macera2 hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Nem kell semmit máshova tenni, ebben az állapotában egy erősítő az egész, aminek a neminvertáló bemenete megy a referenciára és az invertáló ( ami a belső műveleti erősítőnek a neminvertáló bemenete ) bemenet pedig az erősítést határozza meg. Az pedig 20. Teljesen jól működik, ha leveszed a kimeneti 1 µF-ot. Ha ez rajta van, akkor valamiféle fűrészgenerátor lesz belőle, ami nagyon szép jelet állít elő, ha a szimulátor pontosságát megnöveled a tízszeresére.
(#) macera2 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Hi katt!
Azt hiszem igazad van. Amikor ezt a megjegyzésem írtam, akkor még nem jutott el a tudatomig, hogy itt egy invertáló kapcsolásról van szó. A későbbiekben ezt azért korrigáltam. Elméletileg, így tényleg nem kéne astabilt játszania. De ha az OPA elég gyors, akkor nem tudja bevárni, míg a tranyó kimenetén keresztül megjön a visszacsatolás, és túlvezérlődik. Jo-Jo efektus. Szerintem ezért van ott a 10 pF. Én ezt növelném meg -nem tudom mennyire-, amíg nem lesz stabil a működés.

Legördülő menű, Simulate/Interaktiv Simulation Settings/Analysis Option/pötty a Use Custom Settings-re/Customize.

Itt a Relativ error tolerance és a Shunt resistance from analog... izékkel érdemes manipulálni. Ez utóbbi ne legyen 1 e+6-nál kisebb. Egyébként, pontosan nem tudom, hogy ezek mit csinálnak. De ha a szimulátor time step too small üzenettel elköszön, akkor itt lehet állítgatni.
(#) bundyland válasza highand hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Igen , ime:

proba1.jpg

Köszi, probálgattam de így hogy igazából nem is tudom mit csinálok nem sok sikert értem el, mindenesetre érdekes hogy nálad fut szépen(szerintem is működnie kell), de nálam nem annyira akar.

Sokkal egyszerűbb áramkörökkel kellene kezdened a Multisimmel való ismerkedést. Lelke van...

Mit kellene csinálnia ennek az áramkörnek?

Az lehet csak az nem érdekel, ezt viszont sürgösen meg kell oldjam! De lehet inkább összerakom valóságban
azzal többre jutok!

Biztosan jó polaritással adod a feszültséget az IC-nek? a rajzról nem lehet eldönteni. nem látni a lábszámozást. És a FET nem fordítva kapja, mert akkor nem fog invertálni és pozitív lesz a visszacsatolás...

Valójában ez egy kiragadott részlet. Ez egy szintmérő
készüléknek a tesztere. Egy mérőkészülék másodpercenként kétszer rákapcsol a szintmérő egységre 5voltot 90 ohm on keresztűl ahogy a rajzon is van. A szintmérőbe van kb. 15 ellenállás ami a 90ohm
5v al feszültségosztót alkot és azt egy ad vel megméri.
Namármost ezzel a kütyüvel lehet(ne) szimulálni
a föld felöli ellenállást mivel itt tulajdonképpen a FET
drain-source ellenállása változik. Tehát leegyszerűsítve
az 5v és a 90 Ohm nélkűl egy változtatható ellenállás.
A referenciafesz egy DAC-ról érkezik az OPA 2 es lábára és ennek megfelelően változik a fet ellenállása.

Szerintem a FET-en forítsd meg a tápfeszt.

szerk: á nem, mégsem.

nekem jól megy 2 volt van a kimeneten.

A szimulátorok néha kiakadnak és hülyeséget csinálnak. Indítsd újra

Igen , működik is katt kollégánál, nálam is 8s ig , csak utána gerjed.

Annak nem sok értelme lenne ez egy nfet, jól van az bekötve csak lehet neked nem látszanak a feszültségek.

Sajnos nem tudok okos lenni most, nekem Tina van és azzal működik. A 8 sec az gyanúsan hosszú idő, az valami hőmérsékletes dolog is lehet.
(#) (Felhasználó 46585) válasza highand hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Pár hozzászólással ezelőtt leírtam, hogy hogyan lehet a lábszámozásokat megjeleníteni. Keresd meg, átírod, aztán mindíg fog rá emlékezni a Multisim.

Sajnos most már többször faragok rá erre a multisimre
, gyakorlatilag ha 1 ellenállás és 1 dióda vagy egy feszültségosztó van a képen akkor azzal még megbírkózik de nekem még sok értelmes dolog nem jött ki belőle, ergo számomra lassan használhatatlan bármire.
Ez persze lehet a program ismeretének hiánya, de lassan már annyi időm ment rá hogy nem éri meg vele foglalkozni. Lehet megnézem majd a Tinát. Köszönöm
azoknak akik probáltak segíteni!
(#) macera2 válasza macera2 hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

A 10 pF szerepét illetően hülyeséget írtam, sorry. Az nem a neg. vcs ágban van. Ha viszont a kimeneten az 1 mikroF hatására fűrész jel van, akkor az szerintem csak úgy lehet, ha a tranzisztor kapcsoló üzembe működik. A kondi lassítja a visszacsatolást és az OPA túlvezérlődik.

A Tina is ugyanígy működik, legfeljebb más a kezelőfelülete. Meg legalább 2-szer lassab. Bár, van most egy újabb verziója, azt nem ismerem.
(#) macera2 hozzászólása Nov 18, 2009 /

Üdvözlet mindenkinek!
A következő problémával kapcsolatosan kérnék segítséget: Multisim 10.0 -ben az aktív elemek esetén nem akarom kiírni a típust, csak a sorszámot. Pl. D1, ..v. Q 10. stb. Az ek. rajzomon van pl. n+1 azonos típusú dióda, , meg kétszer annyi azonos típusú tranzisztor. Elég lenne lábjegyzetben meghatározni a típusokat. Kevésbé zsúfolt, áttekinthetőbb lenne a kapcsolás. Ha az Edit/Propeties/Circuit , utat választom és Velue -t kikapcsolom, akkor igaz, hogy eltűnnek a típus felirások, de az R,C tagokhoz rendelt értékek is eltűnnek. Csak az R1....C2.. stb. jelölések maradnak. Van arra lehetőség, hogy legalább egyedileg dönthessek a kiírást illetően?
Előre is 1000 köszönet.
(#) lidi válasza macera2 hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

Bármily meglepő, akkor egyenként kapcsold ki azoknál ahol ki szeretnéd. Jobbgomb ... properties.... display.
Global uncheck, majd variálhatod a pipákat.
Következő: »»   23 / 37
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem