Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nyomáskapcsoló kiváltása, de mivel?
Lapozás: OK   1 / 2
(#) djneo hozzászólása Máj 16, 2006 /
 
Itt igazábol arrol lenne szó hogy a kerti szivatyún elromlott a nyomás kapcsoló és ezt szeretném kiváltani valamivel!!!
Olyan kéne ami 1.5 báron KI , 0.5-1 báron BE kapcsolná a szivattyút!!!!
(#) creative válasza djneo hozzászólására (») Máj 16, 2006 /
 
Hello!

Légyszi legalább vmi móricka rajzot csinálj róla, hogy legyen róla fogalmunk hogy mire gondolsz egyebként Lomexben van kifejezetten nyomás érzékelő.. de nem tudom, hány bárig birja vagy hol kapcsol....
(#) djneo válasza creative hozzászólására (») Máj 16, 2006 /
 
Ez az a kapcsoló ami a HIDROFOR (azthiszem igy hivják) tartályon van!
És amikor a tartályban lévő nyomás eléri a 1.5bárt akkor ki -- 0.5-1bár kőrnyékén bekapcsolja a szivattyút és vissza tőlti a tartályt amig megint el nem éri az 1.5 bárt!!
(#) eSDi válasza djneo hozzászólására (») Máj 16, 2006 /
 
Mi bajod a nyomáskapcsolóval? szerintem vegyél bele egy ugyan olyat és el van intézve! Egy nyomás érzékelő 5000-8000Ft és ehez még elektronikát kell csinálni. Egyszerübb a nyomáskapcsolós dolog. És valószínű olcsóbb is.
(#) pitkin válasza djneo hozzászólására (») Máj 16, 2006 / 4
 
Legjobb megoldás a nyomáskapcsoló (olyan ami elromlott), ide nem érdemes bármi mással veszkődni. Ennél csak drágább lesz.
(#) nonem válasza djneo hozzászólására (») Máj 17, 2006 /
 
Hello!
Pontosan milyen tüneteket prudukál a kapcsoló?
(#) zoz11 hozzászólása Máj 17, 2008 /
 
Nem akartam új topicot nyitni az én problémámra. Adott egy spirál kompresszor amibe tönkre ment a nyomás kapcsoló elektronika. A nyomás érzékelő megmaradt benne, ennek a nyomás érzékelőnek kell adni egy 5V-os tápot, és azonkívül jön belőle ki két szál, annyit kiderítettem róla hogy 6,5Bárnál ad egy jelet az egyik vezetéken, és 8bárnál pedig a másikon. Az lenne a kérdésem hogy hogyan lehetne megoldani azt hogy 6,5bár vagy alatta bekapcsoljon be és 8 bárnál meg ki!?! eredetileg PIC12F675 dolgozott benne de a körülötte lévő panel szénné éget, mivel nem bírta a 3db relé a 5,5kW-os motort, programot meg nem tudtam belőle kiolvasni sajnos, vagy egy ilyen pic-es kapcsolásra lenne szükségem vagy valami más áramkörre.
Segítségeteket előre is köszönöm
Üdv: Zoltán
(#) kobold válasza zoz11 hozzászólására (») Máj 17, 2008 /
 
Ha van reléd, akár komolyabb elektronika nélkül is megoldható. A linken egy relés flip-flop van, a két vezérlő érintkezőt kell a jeladóddal kapcsolni, tranzisztorral, Reed- vagy sima relével.
Bővebben: Link
(#) zoz11 válasza kobold hozzászólására (») Máj 17, 2008 /
 
Igen relé az volt benne 3 darab egy érintkezős, és 24V-os behúzóval, de az a baj hogy 200mA áll rendelkezésemre 24V DC-n, 5 volton pedig 250mA, amiből 80mA-t levesz az érzékelő, ezért valami PIC-es vagy más egyéb áramkörre kell gondolni. Az a baj hogy a PIC programozáshoz nem értek max beletudom égetni és ennyi, és olyan embert se tudok aki ezt bevállalná.
(#) titi válasza zoz11 hozzászólására (») Máj 17, 2008 /
 
Hali!

Hol itt a gond? Az érzékelőből kijövő jellel meghajtol egy tranyót, ami kapcsolja a relét.
(Szerintem a tranyó se kér többet, mint a PIC.)
A relé meg az eredeti kapcsolásban is gondolom ugyanannyit zabált.
Vagy félreértek valamit?
(#) zoz11 válasza titi hozzászólására (») Máj 17, 2008 /
 
De két jelem van, van egyszer 6,5 és van egy 8 bárnál, de ez a jel csak egy pillanatra van ha elhagyja a 6,5 bárt +vagy- irányba akkor megszűnik a jel, ugyan így a 8bárosnál is. Meg eredetileg úgy működött hogy felnyomta tartályt 8 bárig, és ha abba lecsökkent a nyomás 6,5bárig akkor indult újra a kompresszor
Ja és a gyári elektronika 27ezer FT
(#) titi válasza zoz11 hozzászólására (») Máj 17, 2008 /
 
Ez esetben néhány kapuáramkör, meg tároló a tranyó elé...
(#) kobold válasza zoz11 hozzászólására (») Máj 17, 2008 /
 
Itt van akkor pl. ez a relé, két tekercs van benne, 10 mA körül fogyaszt, és olyan 8-10 ms alatt húz meg, annyi ideig biztosan fennáll a jel (ha nem, kell hozzá egy tranyós késleltető). Egyik tekercset működtetve meghúz, majd tartásban marad, másik tekercset működtetve visszabillen. Cca. 1200 Ft körül adják, és emellé már csak a motort kapcsoló főrelé kell, na meg egy biztonsági kapcsoló a túltöltés ellen, ha még nincs.
Nem lebeszélni akarlak a PIC-es áramkörről, csak hát ha egyszer nincs hozzá semmid, úgy nehéz.
(#) titi válasza kobold hozzászólására (») Máj 18, 2008 /
 
Érdekes ez a relé...
(#) zoz11 válasza kobold hozzászólására (») Máj 18, 2008 /
 
Ez még szóba jöhet, de mi van akkor ha 0bárnál van a nyomás jelem nincs de a kompresszornak mennie kén, vagy mi van akkor ha pl. 7bárnál van a nyomás és közben meg ki van húzva.

Amúgy ezen kívül még van benne egy elektronika ami a hőmérsékletet figyel, meg vezérli a tehermentesítő szelepet. Még annyit kiderítettem hogy ez adott egy jelet a tehermentesítőhöz, meg kapott egyet a hőmérőtől.
(#) zsoltee0001 válasza zoz11 hozzászólására (») Máj 18, 2008 /
 
Hi
Ha már úgy is másik áramkört csinálsz hozzá, akkor talán érdemes lenne belenézni abba a nyomáskapcsolóba, és megpróbálni egy normális fix jelet levenni, így a későbbiekben egyszerűbb dolgod lenne + kevesebb hibalehetőség.
üdv
(#) szamóca válasza zoz11 hozzászólására (») Máj 18, 2008 /
 
Én ilyen esetben beraknék egy hiszterézis nyomáskapcsolót. Itt külön állitható az alsó és a felső nyomásküszöb. Most van nállam egy ilyen javításon.
(#) titi válasza zoz11 hozzászólására (») Máj 18, 2008 /
 
Mi van akkor, ha indításkor, vagyis amikor áram alá helyezed, te indítod egy nyomógombbal?
Aztán ha már elérte a 8 bárt, akkor a jeladó végzi a dolgát.
Az meg biztos nem fordul elő, hogy áram alá helyezéskor több mint 8 bár nyomás legyen benne.
Persze lehet bonyolítani is.
Szerintem találsz itt az oldalon megoldást a hőmérséklet figyeléshez is.
(#) zoz11 válasza szamóca hozzászólására (») Máj 18, 2008 /
 
Délután megpróbálom szétszedni ezt nyomás érzékelőt, én is nézegettem hogy mit lehetne berakni a helyére, de az a baj hogy egy specko sűrű menetre csatlakozik az egész, és kb. 5X5 cm-es hely van neki. Ezért van kizárva a külön nyomás kapcsoló.

Titi: a hőmérsékletfigyelésnek külön elektronikája van a tehermentesítő szeleppel együtt, az működik is. Muszáj megcsinálni full automatára, mivel éjjelenként le van áramtalanítva a műhely, ahol ez a kompresszor van.
(#) Macsek71 válasza zoz11 hozzászólására (») Máj 18, 2008 /
 
Éjszakára (vagy amikor áramtalanítva van ) marad-e nyomás a légtartályban ?
Egy elektromos szelep ( a tartály alján a víztelenítést is megoldva) csak a bekapcsolt rendszernél lenne bezárva, áramtalanításkor leengedné a légtartályt.

A vezérlésnek nem gond úgy indulni, hogy : POWER ON - motor start. majd, ha nyomás 8 akkor indul az ki-be játék...
(#) zoz11 válasza Macsek71 hozzászólására (») Máj 18, 2008 /
 
A tartályban télen 7bár körül szokott lenni reggelre, de nyáron viszont van amikor lemegy 4 bárra is, mivel levegővel működnek az ablakok is, és van amikor éjjel a portás kinyitogatja a tetőn lévő ablakokat. Ez az egyik szempont hogy nem lehet leengedni a tartályból a nyomást a másik pedig az hogy 400literes a tartály, és elég sok levegő kárba menne, ennek a kompresszornak van egy külön egysége a víztelenítésre, kb. 5 éve ment a kompresszor és talán egy deci víz lehetett benne, meg eleve más mint egy dugattyús kompresszor. Ha már sikerülne valahogy úgy össze hozni hogy a két jel között szépen kapcsolgasson már az is jó lenne, mert akkor már valamit kitalálnák az indításra, mást nem egy időzítőt ami helyettesíti majd a nyomó gombot.
(#) szamóca válasza zoz11 hozzászólására (») Máj 18, 2008 /
 
A hely nem gond, ez sem a gépen helyezkedik el hanem a falon külön dobozban. 6mm-es nagynyomású müanyagcső köti össze a kompresszorral, gyorsrögzitős /sürű menetes/ csatlakozóval.
(#) zoz11 válasza szamóca hozzászólására (») Máj 18, 2008 /
 
Még az is szóba jöhet de csak legvégső esetben
(#) titi válasza zoz11 hozzászólására (») Máj 18, 2008 /
 
Amint Macsek71 is írta, ha nem szeretnéd nyomógombbal indítani, megoldható az autostart is, amikor áramot kap.
(#) zsoltee0001 válasza zoz11 hozzászólására (») Máj 18, 2008 /
 
Hali
ez a nyomáskapcsolós dolog nekem nem világos:
"de ez a jel csak egy pillanatra van ha elhagyja a 6,5 bárt +vagy- irányba akkor megszűnik a jel"

azt nem értem, ha pl tök üres a tartály, és így helyezem áram alá, akkor mi fogja elindítani, vagy ebbe a helyzetbe is ad egy indítóimpulzust?
mennyi ideig adja ezt az impulzust?

Én már csináltam kompresszor vezérlést, termovédelemmel + tehermentesítő szelep kapcsolóval, bár az 1 fázisú volt, de ha gondolod elküldhetem a kapcsolási rajzát.

A tehermentesítő szelep az nem 24V-os?
5,5Kw a motor, ezt gondolom nem síma mezei relék működtetik, hanem nagy teljesítményűek, ezek működését, hogy győzi a 200mA-es táp????

Nyilván ezzel a munkával valaki megbízott (tényleg nem lebeszélésképp) de amennyi munkaórád ezzel el fog menni, ahhoz képest az a 27eFT os panel nem is drága. Ha belekarkuláljuk azt is, hogy ennek a vezérlésnek eszméletlen megbízhatónak kell lenni, egy ilyen csavarkompresszor nem 2 forint, ha valami hiba folytán nem kapcsol ki és leég, akkor ott piszok nagy gáz van.
üdv
(#) zoz11 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 18, 2008 /
 
A tartály oldalán van egy túlnyomás szelep ami 10bárnál nyit, vagyis megvédi a kompresszort a túltöltés miatt
Eredetileg PIC12F675 volt benne de abból nem tudtam kiolvasni a programot. Végül is azzal meg oldható az is hogy mikor áramot kap, akkor egyből meghúzza a relét, és akkor engedi el amikor 8 bárnál van.

A hővédeleme meg a tehermentesítője külön panelon van, vagyis a vezérlője, és az működik is. A tehermentesítője az 24v-os FESTO szelep.

3 darab 32A-os ipari relé volt benne, találtam róla annyi infót hogy egy behúzó tekercse 65mA-t vesz fel, vagyis pont elég annak a 200mA.
(#) kobold válasza zoz11 hozzászólására (») Máj 19, 2008 /
 
Idézet:
„specko sűrű menetre csatlakozik az egész”

Én csak kiszedném azt a nyomásjeladót, nagyon spéci menet nem lehet rajta, legalábbis olyan nem, amit egy hidraulikás szerviz ne ismerne fel, még ha amerikai szabvány is... És ha ismert a menet, csinálni kell hozzá közdarabot, azzal kihosszabbítani, és belekötni egy nyomáskapcsolót, beállítani a két határértékre, és azzal kapcsolni a flip-flop relét. Mivel a nyomás zárt térben gyengítetlenül továbbterjed, a hosszabbítás nem gond, és így nem impulzust kapsz a kapcsoláshoz, hanem állandó szintet, amikor van táp.
Ha meg a többi elektronikának csak impulzus kellene, azt egy soros kondi biztosíthatja, vagy egy kis monostabil.
(#) (Felhasználó 5823) hozzászólása Okt 9, 2008 /
 
Esetleg, ha valakit érdekel én építettem egy hasonlót vákumra, de csak a szenzor típusát kell megváltoztatni.
Bővebben: Link
(#) Busz hozzászólása Nov 19, 2009 /
 
Egyik ismerősömnek meghalt a nyomáskapcsolója a hidroforján.
A régi GANZ -féle van fent neki, konkrétabbat nem tudok mondani sajnos.

Van a hátulján egy tekerő amivel a rugót lehet feszíteni.
Ha nagyon betekerem a rugót akkor nem kapcsol ki. Ha nagyon kitekerem akkor meg nem kapcsol be.

Mikor megtalálom az aranyközéputat akkor vagy jól működik vagy nem. Van amikor működik 2-3 ki/be kapcsolási ciklusig majd megint kiakad valahol. Tehát vagy sikerül átbillennie vagy nem.
Van amikor sikerül átbillennie de mondjuk nem elég lendülettel ahhoz hogy zárni tudja az érintkezőket, megáll előtte kb 1 mm-rel vagy épphogy szikrázik de nem indít.
Beégbe nincs mert egy relét kapcsolgat a relé meg a szivattyút. A szivattyú max 2 barig tudja felnyomni a nyomást, nem tudom ennek mekkora lehet a kapcsolási tartománya...

Mert úgy lenne a jó hogyha 1 barnál bekapcsolna, 1,5-nél meg ki.
De valamiért nem működik tökéletesen.
A hátsó rugófeszességállító csavarján kívül lehet még rajta állítani valamit vagy kuka, marad a kézivezérlés.
Jelenleg úgy állítottam be hogy sose kapcsoljon ki, így kézzel lehet kapcsolgatni.
Valami barkács csodamegoldást nem tud senki sem?
(#) szamóca válasza Busz hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
Ha nincs mechanikusan szétkopva, akkor szétszeded alkatelemeire, kipucolod megzsírozod, összerakod, beállítod. És lőn!
Ha kikopott, akkor veszel egy újat 3000-ért.
Nem tudom milyen szivattyú ez, de a max 2bar nyomás elég gyengusz.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem