Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FET-es előerősítő
 
Témaindító: frissadam, idő: Jún 12, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) frissadam hozzászólása Jún 12, 2006 /
 
Szeretnék 1 FET-es előerősítőt építeni!Ha lenne valakinek valami kapcsolása...A tl 072-es ic az JFET-es de túl jó a minősége.Nekem pont a fetes hangzás miatt kellene ez a kapcsolás!Nem kell nagy erősítés és nem kell tökéletes hang.Igazábol gitárhoz szeretném,hogy fetes hangzással mgfűszerezzem az egész cucc hangzását!
(#) tatabike válasza frissadam hozzászólására (») Jún 12, 2006 /
 
Brrrr...hosszú távon szétmegy a fejem a FET-es erősítők hangjától....bocsi...
(#) Stefan válasza frissadam hozzászólására (») Jún 12, 2006 /
 
feldobod a tl072es elofokod rajzat? engem nemzavarna ha lenne egy "tul jo" minosegu elofokom
(#) luigi válasza frissadam hozzászólására (») Jún 12, 2006 /
 
Hello.
Nem tudom milyen a hangja, de FET-es, sőt még gitárhoz is való:
[link=http://www.albertkreuzer.com/preamp_onboard.htm]http://www.albertkreuzer.com/preamp_onboard.htm[/link]
(#) vasa válasza luigi hozzászólására (») Jún 13, 2006 /
 
Igen, Luigi linkje tényleg jó!
Most én is a Bf245-tel kísérletezek.
Itt egy fórum, amit érdemes elolvasni:
http://www.diyaudio.com/forums/showthread/t-27524.html
(#) vasa válasza vasa hozzászólására (») Jún 13, 2006 / 4
 
Itt pedig az egyik legegyszerűbb, egyetlen tranzisztoros változat látható:
http://www.till.com/articles/GuitarPreamp/
amit akár a gitárkábelbe is be lehet építeni!
Én a J201 helyett is a Bf245-tel próbálom ki, hátha működik vele.
(#) frissadam válasza vasa hozzászólására (») Aug 29, 2006 /
 
Kipróbáltam az erősítőt!Működik csak kicsit zajos Nem lehetne valahogy szürni?
Valaki esetleg nem ért a gitárhangszedőkhőz?Elvileg a dupla hangszedőket lehet sorbe és párhuzamosan kötni.Ha ez igaz akkor hogyan?Valakinek esetleg rajza vagy építőjellegű ötlete?
Kössz mindent.
(#) Moderátor hozzászólása frissadam hozzászólására (») Feb 9, 2007
 
Ez kemény húzás volt, miért jelölted be #39022 számú hozzászólásodat megoldásnak? Ha már magadat jelölöd be, akkor indokold is meg, hogy miért, és részletesen írd le, hogy mit, hol találtál, mit tudtál meg, hogy a többiek is tanulhassanak belőle!

A pontot vasának adtam, ő segített a legtöbbet eddig.
(#) jakusv hozzászólása Ápr 6, 2008 /
 
Sziasztok! Erősítőkészítésben vagyok, és már hetek óta nem jutok tovább a következő miatt. A képen látható előfokot építettem meg. Arra lennék kíváncsi, hogy egyáltalán jó-e a rajz, mert a következő furcsaságokat tapasztalom. A piros A pontban szkóppal nézve néha a jel nagysága felmegy a tizen voltos tartományba oly módon, hogy szép lassan elkezd emelkedni, majd egy idő múltán szép lassan visszamegy. Menetközben többször is kell az a szók érzékenységen változtatnom, hogy a jel beleférjen. Jelgenerátorral mérve 30 millivoltnál ok, de ha ráteszem a végfokra, és a bemenetre egy gitárt kötök, akkor iszonyatosan torz a hang, olyan, mintha valahol valamelyik kondi halott lenne, grízes, stb. Nem a végfok a rossz. (7294). Tulajdonképpen már majdnem minden alkatrészt kicseréltem, a Feteket már többször is.
Köszi előre is: Vince
(#) andris0523 hozzászólása Nov 19, 2009 /
 
Sziasztok én is ugyanazt az előerősítőt építettem meg mint jakusv és nekem ugyan működik de ha nem akkumulátorról működtetem akkor nagyon belehallatszik a tápbrumm. A tápegységébe egy 10000 mikrofarádos kondit raktam. Megoldást esetleg tudtok a problémámra? A segítségetek előre is köszönöm!
(#) kadarist válasza andris0523 hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
Szia!

Rakj bele egy stabkockát a tápba, vagy alkalmazz PI-szűrőt Bővebben: Link , a tekercs helyett építs be egy egy-kétszáz ohmos ellenállást, + párszáz mikrós kondikat.
(#) unitraman hozzászólása Máj 14, 2010 /
 
Helló. Én ezt az előfokot akarom megcsinálni, amit csatolok. A problémám az lenne, hogy olyanra szeretném megcsinálni, hogy 55-60 voltról is lehessen működtetni. Tudtok ajánlani a rajzon lévők helyett olyan FET-et és tranzisztort, ami ebben a kapcsolásban működne a nagyobb feszültségen? Nézegettem nagyobb feszültségű FET és tranyó adatokat, de nincs tapasztalatom, így nem tudom eldönteni, hogy melyik képes hasonló módon teljesíteni ebben a kapcsolásban a nagyobb feszültségen. Köszönöm előre is.
(#) unitraman válasza unitraman hozzászólására (») Máj 14, 2010 /
 
Persze, ha valaki tud esetleg 60 volt környékén működő, tranzisztoros előfokról kapcsolást, az is érdekelne. Tudom, vannak 70-80 volttal is működő opamp IC-k, de azokra sajnos nincs keretem, ezért akarom diszkrét elemekből.
(#) kadarist válasza unitraman hozzászólására (») Máj 14, 2010 /
 
Csinálj egy zener-diódás stabilizátort a tápfeszültség csökkentésére. Vagy fontos a nagy kivezérelhetőség (nagy kimenőfeszültség)?
(#) unitraman válasza kadarist hozzászólására (») Máj 14, 2010 /
 
Igen, a nagy kimenő fesz miatt kellene egy ilyen előfok. Egy puffer jellegű, egységnyi erősítésű végfokhoz. :yes:
(#) kadarist válasza unitraman hozzászólására (») Máj 14, 2010 /
 
Egy végfokozatot miért kell ekkora feszültséggel vezérelni? Nem inkább árammal kellene?
Mutasd meg a puffer rajzát!
(#) unitraman válasza kadarist hozzászólására (») Máj 14, 2010 /
 
Itt van az oldalon, az egyik cikkben láttam. A főoldalon felülről a második cikk, valami HT-s téma azt hiszem, még nem megy nekem a linkelés, végülis emiatt regisztráltam. Ott írja a szerző, hogy akár 30 watt is kivehető 60 volton, ha van olyan előfok ami tud 60 Vpp-t. Nekem van egy 42VAC-s trafóm, és gondoltam csinálok egy ilyen erősítőt, próbaképpen, mert még nem volt dolgom hasonlóval, és elég egyszerűnek tűnik.
Szerk.: Jó sokat keresgéltem a neten, külföldi oldalakon is, és azt találtam csak, amit mellékeltem az első megszólalásomban. Abban láttam fantáziát, hogy esetleg át lehet alakítani nagyobb feszültségre. Elsőnek egyből opamp-okat kerestem, mert ugye a cikkben is az van, de mikor megláttam, hogy a 60-80 voltosak olyan drágák, kicsit elment a kedvem. A másik meg, hogy alig egy-két félét lehet kapni, azt is csak egy-két boltban...
(#) kadarist válasza unitraman hozzászólására (») Máj 14, 2010 /
 
Akkor inkább egy komplementer meghajtás kellene oda, nem a rajzodban szereplő. De szerintem keresd meg ez ügyben a cikk szerzőjét. Én egy végfokozatról másképpen gondolkodom, de hát ízlések és pofonok...
(#) unitraman válasza kadarist hozzászólására (») Máj 14, 2010 /
 
Oké. Én még nem gondolkodom sehogyan egy végfokozatról, mivel elég kezdő szinten vagyok, ezért is akarom kipróbálni. Végülis tapasztalatszerzésnek is jó, ha nem jön össze. Kezdőknek elég könnyű kapcsolás, én nem akarok egyből Quad-dal kezdeni, vagy hasonlóval. Esetleg komplementert tudsz, ami jó lenne? Ha nem probléma. Vagy ötleteket, hogy milyen kulcsszavakkal keressek ilyen nagy feszültségű előfokot, akár külföldi oldalakon. Nem vagyok lusta, megkeresem magamnak, csak szívesen venném egy tapasztaltabb illető segítségét.
(#) unitraman válasza kadarist hozzászólására (») Máj 15, 2010 /
 
Kösz a semmit. Azért mert Te másképp gondolkodsz, meg gondolom értesz is hozzá, még nem kellene lerázni. Állítólag itt segítenek, legalábbis ismerősöktől ezt hallottam. Nem a végfokozatról akartam Veled társalogni, hanem egy magas kimeneti feszültségű előfok ügyében kértem segítséget.
Érdekes, hogy mikor kiderült, mihez kell, egyből elszállt a segítő szándék. Gondolom nem ez a jellemző, és remélhetőleg csak Te tisztelsz meg ezzel.
A fentebb leírt problémához esetleg valaki másnak van hozzászólnivalója, vagy ötlete? Köszönöm.
(#) kadarist válasza unitraman hozzászólására (») Máj 15, 2010 /
 
Nem csak én vagyok itt. Gondolom nem volt ötletem, és azért nem válaszoltam. Pedig elhiheted, hogy kerestem nagy feszültségű meghajtást, de nem találtam. Ezért tanácsoltam, hogy keresd meg a cikk szerzőjét.
A másképpgondolkozásról pedig annyit, hogy nálam egy korrekt végfokozat itt kezdődik. Van meghajtófokozat, nyugalmi áram beállítás, negatív visszacsatolás.
Bocs...
(#) unitraman válasza kadarist hozzászólására (») Máj 15, 2010 /
 
Rendben. Majd ha én is tisztában leszek vele, hogy mire jó a nyugalmi áram beállítás, meg a negatív visszacsatolás, akkor biztosan lesz kialakult véleményem, addig meg próbálkozom egyszerű dolgokkal. Egyenlőre tudom, hogy mire jó a tranzisztor, mire jó egy meghajtófokozat, és párhuzamosan próbálom az elméletet a gyakorlattal.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem