Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   27 / 248
(#) cimopata válasza Libus hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Helyesbítek!

Az előbb rossz helyen mértem.
TR905 emitterén 19V van a 10 helyett.
Lovagolok ezen a dolgon, de semmi köze a problémának ehhez.

TR905 emitterkörében levő elemeket megmértem rendben vannak.
Sötétben még nem néztem.
-45V megvan
Az a "baj" hogy most már rövid járatás után (30mp) jó a kép. Csak bekapcsolás után van 1-2 zavar, pillanatra elmegy a vonal ilyesmi.
Tehát üzem közben bármit mérek lehet az már az üzemi.

Közben felfedeztem egy nagyon durva hibát.

TR906 (KF504) kollektora tőbe ki volt szakadva.
Csak úgy vettem észre hogy rátettem a multi csúcsát és jobban mozgott mint a többi.

Eléggé nehéz visszaforrasztanom.
Ház tetejére ráforraszthatom? csak akkor meg kell kerüljem a hűtőbordát.

Most tartok egy ebédidőt Jó étvágyat mindenkinek!
Köszi az eddigi segítséget
(#) kadarist válasza cimopata hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Cseréld ki inkább egy tv videovégfok-tranzisztorával. Nem tudom, a kollektor össze van-e kötve a házzal. Ha össze van, akkor forraszd oda, ha nem cseréled.
(#) Norberto válasza cimopata hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Egyébként ha szükséged van KF504-re, akad itthon néhány darabom...
(#) cimopata hozzászólása Nov 11, 2009 /

Megoldottam úgy hogy ráforrasztottam a házra egy darab vezetéket és úgy megy a nyákba.
Gyakorlatilag a szkóp ugyanúgy szarakodik.
(#) kadarist válasza cimopata hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Vedd le a fényerőt, és úgy nézz be a csőbe. Szikrázás? Egyébként a fényerőpoti állásától nem függ a glimmek villódzása?
(#) cimopata válasza kadarist hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Sötétben belenéztem. Nem modndhatom, hogy bármiféle szikra lenne, ami vissza tükröződik fény csak annyi.

A poti állásától sem függ a villódzás.

Végigkövettem a feszültségváltozást TR905 től TR908 ig.

TR905 emitterén 5-10V nagyságrendű a változás.
TR906 bázisán 2,15V felugrál 2,22-re vagy magasabbra.
TR908 kollektora 2,52 ről 28 ra
TR908 bázisa stabil
emittere -78mV ról +/-5-10mV
(#) Libus válasza cimopata hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

A nagyfesz sokszorozót is nézted?
Speciel ennek a tipusnak nem ismerem a felépítését, csak másik EMG-t. Szóval a fém dobozban, ahol a nagyfesz trafó és diódák vannak.... gondolom ez minden EMG-ben hasonló... ?

Szóval érdemes a koszt kitakarítani ezekről a helyekről finom ecsettel. Nézd meg a kerámia forrlécet is, a sarkoknál ahol a fémezés van, ott szokott átkúszni a delej.
Én nagyfesz hibára gyanakodnék, sokszor nem lehet megtalálni a hibát, csak a csere segít Szívtam sokat, már ilyen hibával.
(#) cimopata válasza Libus hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Nagyjából megtörölgettem papírral.
Aránylag tiszta állapotban van.

Szerintem hagyom, így megmérek vele amit tudok, ha nagyon elkap az ideg akkor majd megcsináltatom.

Köszi mindenkinek a segítséget!

üdvzözletem
(#) Istike88 hozzászólása Nov 11, 2009 /

Sziasztok!

Van egy C1-70A típusú szkópom (Made in USSR), mikor bekapcsolom beindul rendesen, meg teljesen normálisnak tűnik az egész, csak hát nincs képe, nem jelenik meg a sugár!
A katódsugárcső alatt és mellett vannak ledek amik a sugár helyzetét jelölik és ezek jeleznek folyamatosan ha valami változás áll be, ebből gondolom azt hogy működik, csak a sugárral lehet valami baj.

Előre is köszönöm a segítségeteket!

Üdv
(#) kadarist válasza Istike88 hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Szia!

Nekem is ilyen szkópom van van. Automatába kapcsoltad a vízszintes eltérítést? Ha belső triggerre van kapcsolva, akkor nem jelenik meg az időalap, csak akkor ha valamilyen bemenőjelre tudja indítani az eltérítést.
(#) Istike88 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Helló!

Igen automatában néztem, a két alsó leden látszott is hogy megy. Szóval úgy érted adjak rá bemenő jelet?
Úgy emlékszem mintha már úgy is próbáltam, de megnézem még egyszer.

A fényerő maximumon van, gondolom. A mikor a függőleges pozícióállítót tekered a sugárjelző glimmlámpák (mert nem Led-ek)fénye változk? Esetleg ki is alszanak? Amúgy hallatszik a nagyfesz transzverter sípolása?

Igen maximumon van, igen változnak a glimmek fényei, ki is alszanak. Igazából nem tudom milyen sípolást kellene hallanom, mert nagyon zajos kis gép, mintha valami daráló üzem volna
Olyanra gondolsz, mint a CRT tévéknél az a bizonyos alap sípolás?

Igen egy olyan sípolásra gondolok. Lehet, hogy a tiéd nagyobb frekin megy. A ventilátort hagyjuk inkább
Úgy látszik az eltérítő-erősítő működik. Meg kellene nézni, hogy a katódsugárcső végén a katód izzik-e. Rajzod van hozzá?

Igen van, elvileg egy komplett dokumentáció, csak hát német, és németül nem tudok. Angol jobb volna.
Nem akarom nagyon szétkapni, csak ha nagyon muszáj, a katód végén van egy burkolat, ha azt eltávolítom akkor látnom kellene az izzó fényt?

szerk.: Nem is német hanem orosz :no:
(#) Istike88 válasza Istike88 hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Még annyit hozzá tennék a dologhoz, hogy akitől kaptam azt mondta hogy mikor eltette még működött, majd állt egy jó darabig és úgy került hozzám, itt meg már nem megy.

Igen, látnod kell az izzást. A kapcsolási rajz kell csak hozzá.

Levettem azt a fedelet és izzik. Először azt hittem hogy nem mert világosban néztem, de most sötétben látszik hogy izzik.

Akkor sem jelenik meg a fény egy pillanatra, ha lekapcsolod a gépet?
Na, most jönne az, hogy a rajzot előveszed, beazonosítod a tápegység mérőpontjait és elkezdesz feszültségeket mérni. Esetleg a ventilátort még leállíthatod, és így talán meghallod a sípolást.

Azt még próbáld ki, hogy az X-fiókot (felső) kihúzod előre. Hátha így bejön a fénypont.
Azt kellene eldönteni, hogy a nagyfeszültség hiánya miatt nincs sugár, vagy pedig a sugárkioltás akadt ki.

(#) Istike88 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 12, 2009 /

Lekapcsolásnál sem jelenik meg, kihúztam a fiókot, változatlan a helyzet.
Holnap leállítom a ventit, és meghallgatom a sípolást, és kimérem a tápokat.
(#) cimopata hozzászólása Nov 12, 2009 /

Helló!

Tegnapi nap valamennyit tudtam méricskélni a szkóppal, de aztán előjött a problémája és a végén el is ment a kép teljesen.
Ma reggel szétszedem, rámérek a katódfeszre csak 150V.
Csak úgy próbaképp kikötöttem a katódfeszről R953-at
(mindigis itt voltak szigetelési problémák)
Egyből megjött az 1450V és egyáltalán nem volt semmiféle zavar a képben, csupán annyi, hogy nagyon sűrűn egyszerűen eltűnik a vonal, de aztán vissza is jött.
Tehát hogy érthető legyen nem ezek a fényes zavarok voltak a képen hanem csak szimplán el eltűnt a vonal pillanatokra.

Aztán visszakötöttem R953-t és megint kezdődtek a zavarok, a katódfesz pedig szokásos módon 1000-1400V közt összevissza ugrált.

Tehát kérdésem:
Ez a 6,3V AC ahova megy R953 ez a fűtőfeszültség ugye? (Lehet hogy rosszul tudom)
A vonal eltűnésének az oka lehet az hogy hiányzik neki az R953 on keresztül a -1450V?

Mert az eddig egyértelműnek tűnik ha kikötöm R953-at akkor nincsenek zavarok.

üdv

(#) lapose válasza cimopata hozzászólására (») Nov 12, 2009 /

Szia!

Szerintem az R953 csak arra van, hogy a fűtőszálat felemelje a katódpotenciálra, nehogy átüssön. Előfordulhat, hogy a fűtőkörben részleges testzárlat van, ami a R953-an keresztül beterheli a katódfeszültséget.
Át kellene nézni a fűtőkört, nincs-e átvezetés valahol.
(#) cimopata válasza lapose hozzászólására (») Nov 12, 2009 /

Akkor végülis hátul a képcsőn kellene megvizsgálni az érintkezőket?

Igen. Meg megnézném a fűtés kábelezését, meg a trafó fűtőtekercsét.
(#) cimopata válasza lapose hozzászólására (») Nov 12, 2009 /

Üdv

Megnéztem a képcső végén a csatlakozást, kicsit leporoltam az érintkezők közét. A kébelek kötegelve vannak, tehát abban nem nyúlok bele.
Még a tápján a 6,3V AC kijövetel környékét letisztogattam.

Sajnos minden ugyanaz.

Arra gondoltam, hogy mivel van 2 véglet: a 100k bekötve (zavaros a kép) valamint kikötve (jó lenne csak pislákol a vonal), találok gy köztes állapotot kicsit növeltem a 100k értékét 330k-ra, de sistergő hangok jöttek nem tudom honnan, de kép sem igazán volt.

Most visszakötöttem az eredeti 100k-s ellenállást és így álok.

Látom sajnos mindenki kifogy az ötletekből.
(#) pucuka válasza cimopata hozzászólására (») Nov 12, 2009 /

Üdv!
Csak halkan mondanám, hogy biztos, jól működik az eltérítő generátor?
Ti. az auto üzemmódnál sem indul mindíg a az eltérítő generátor, ez is okozhatja, hogy néha van, néha nincs alapvonal. A vizsgálat alatt tégy jelet a szkópra, hogy a triggerelés biztos legyen. (lehet hogy nem ez a hiba, de nehogy beleszaladj, és ezért szedd szét 101 edszerre is)

Ha van földfüggetlen tápod, megpróbálhatod arról fűteni a katódsugárcsövet, hogy eltűnik-e a zavar.
(#) cimopata válasza pucuka hozzászólására (») Nov 12, 2009 /

Oké kipróbálok mindent.

Eltérítő generátor a kapcsoláson hányadik oldal?
(#) pucuka válasza cimopata hozzászólására (») Nov 12, 2009 /

8 - 11 oldal. A a sweep (eltérítő) generátor nem kap rendes trigger jelet valahonnan, akkor alapból szokott bizonytalanul indulni, ez is okozhatja a víszszintes vonal láthatósági problémáit. Valahonnan (belső, line (50 Hz), ext (külső)), biztosan kapjon trigger jelet, mert akkor ez a hibalahatőség kiesik, és foglalkozhatsz a nagyfesz problémával
(gondolom nincs másik szkópod)
(#) poros hozzászólása Nov 21, 2009 /

Sziasztok. Szeretném megkérdezni CI 94 szkóphoz valakinek nincs e meg az eredeti orosz nyelvű gép könyve? Ismerősöm vállalta, hogy lefordítaná. Néhányunknak nagy segítség lenne.
Előre is köszönöm!
Következő: »»   27 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem