Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Sziasztok
Tudtok mondani olyan bipoláris párt, ami minimum 200 V-os, és 150-es bétája van 25 c fokon 1 A alatti terhelésen ?
Egy sima műveleti ic nem tud nagyobb feszültséget kiadni mint a saját tápfeszültsége, ide kapcsoló üzemű táp ic kell, amelyek direkt erre a feladatra tervezték, de kéne tudni mekkora áramot venne fel a fogyasztod.
![]()
Sziasztok.
Itt is megkérdezem,hogy mi a véleményetek erről a kapcsolásról? A rajzon középen található egy 10 Ohm-os ell.állás. Elég gyanús,hogy mindkét lábán GND van.Ezek szerint az át van kötve és akkor értelmét vesztette.Nem? A jobb oldalt látható tranzisztorok furcsa kapcsolódást sem láttam még sehol. Működhet ez egyáltalán? Vagy rosszul értelmezem?Bővebben: Link
Üdv!
Valószínűleg el van egy picit rajzolva. Így valóban nem sok értelme van, de ha a bemenetre visszacsatoló 33 kOhm alsó végéről leveszed a pöttyöt, akkor már jó lehet, ez ugyan olyan visszacsatolás lesz, mint a diff erősítő másik oldalán. Tehát valószínűleg csak a pötty a hiba. A jobboldali kapcsolás egy "full komplementer" kapcsolás, fellül egy NPN, allul egy PNP differenciál erősítő, amiknek a közös emitterében áramgenerátor (áramnyelő) van, és pusztán rajztechnikai okok miatt van a "keresztbe" kötés.
Nagyon köszönöm,azt hiszem egy próbát megér,valahogy összetákolom próbapanelen.
Kapcsolástechnikailag nem tűnik rossznak, bár a csillagozás párbaválogatást jelent valószínűleg. A bemeneti tranzisztorok meg tranzisztorpárok lesznek, két tranzisztor egy tokban, párban PNP/NPN, nem lesz egyszerű.
Igen gondoltam,hogy az eredeti az dualtokozásu de ezt már átvariálták BC-sekre.
Ha nem találok valamilyen dualos kivitelt akkor tényleg marad a válogatás. ![]()
Ne változtasd , jó a razon a 10 ohm bekötése .
Az nincs átkötve , a bemenet földjét választja el a táp GND-től , földhurok elkerülés érdekében .
Tehát akkor ami a rajzon van a bemenetnél az a Bemeneti GND, és azt nemkell közösíteni a GND azaz a 0V-al?Vagy egybe kell vele húzni?
Bocs az értetlenkedés miatt csak szeretném tisztán látni.
Na eddig értem és az az ellenálás osztó amit írtál az hogy is néz ki?
![]() Jah és mégegy gyors kérdés. Az adatlapban test circuit et ír azaz próba kapcsolás. Attól még szépen fog szólni? Nem túl minimális ez így?
Nem kell összekötni , 2 külön GND-ről van szó .
A táp GND megy a rajzon a megfelelő pontra és a bemenetek földpontja a 10 ohm elválasztó ellenállás után , így nehezebb földhurkot kialakítani a huzalozás során . El is hagyhatod azt az ellenállást , helyét átkötheted , de akkor rossz vezetékezéssel könnyebben lehet brumm .
Rendben van, nagyon köszönöm a magyarázatot.
![]()
Sziasztok terveztem egy hangszóró kiválasztó és egyben védő ÁK-ört, gondoltam megosztom veletek a kapcsolást. Nem túl bonyolult, de jól működik.
Estét!
Én most egy erősítőt csinálok!(találtam itthon egy trafót ![]() ![]() TDA 7250et csinálom majd meg TIP142/TIP147 tranzisztor párral! A hangfal majd egy ilyen lesz:Hangfal A legnagyobbat csinálom meg a 140W/110W! Az előerősítő egy LM1036 lesz! Majd teszek fel képeket! Várom a jó tanácsokat, okosságokat, kritikákat! üdv Orosz
Sziasztok!
Korábban csináltam már egy erősítőt. Végfok LM3886-tal, és egy itt talált előerősítővel. Az előerősítő annyival lett meghackelve, hogy nem TL IC-t kapott, hanem OPA2134-et. Stereóban készült, kegyetlen jó hanggal. Kis hibája, hogy a hangszín szabályozás enyhén átfed. Most úgy döntöttem csinálok 7.1-et ezekből. 8 Mono csatorna, kis módosítássokkal. Ami kérdés: hogyan tudom egyszerre változtatni a 8 csatorna hangerejét úgy, hogy közben meg maradjon az egyes csatornák hangerejének állítása? Azaz az előerősítő 100k potiját megtartanám, hogy külön is tudjam állítani a hangerőt a szoba elosztásának függvényében, de ezt a 8 kimenő jelet egyszerre is tudnom kell szabályozni. "8 tárcsás szabályozás egyben" - kicsit meredeknek tűnik ![]() Néztem digitális megoldást (BSS), de ez 16 léptékű, amit keveslek egy 68W-os mononál. Ötlet?
Helló én úgy csinálnám hogy fognék 2 darab 4 az egyben tokozású műv. erősítőt és ezeknek az erősítését egyszerre állítanám egy potival. Szerintem kivitelezhető.
Amit az előbb írtam, az nem működik, próbáltam többféleképp is
![]()
25állású, Jackley 8 tárcsás forgókapcsolóval.
Viszont ettől nincs pontosabb együtt futás szempontjából, ha 1 vagy 0,1% ellenállásokat használsz. Megőszülsz mire beforrasztod az ellenállásokat. ![]() Utána mono potik a csatornánkénti beállításhoz. Vagy digit úton, de az sem egyszerűbb,olcsóbb. (VCR)
Szamóca!
Látom nem akarsz válaszolni a legfontosabb kérdésemre. Hogyan kössek mekkora ellenállást, hogy az ic lábain a megfelelő feszültség jelentkezzen..? ![]()
A megoldást már kb 30-35 éve feltalálták. Úgy hívják VCA ! feszültséggel szabályozható erősítő. Lényegében ugyanaz, mint egy sima OPA, csak ennek az egyik bemenete az, amit erősíteni akarsz, a másik valamekkora pozitív fesz, amivel az erősítést állítod.
pl az SSM2164 ezt HQ-ban úgy 1500HUF-ért dobálják.
Rájöttem egy dologra optocsatolókkal is megoldható, csak fontos hogy 1 csatornára 2 kell, és a Collectort, Emittert felcserélve összekötni, Az Anódot és katódot simán párhuzamosítani.
Még nem válaszoltam?
Ja persze, mert input kell. Mekkora a tápfeszed amiről üzemelteted az IC-t?
Ez baró dolog, hogyhogy én ezt eddig nem tudtam?
![]() ![]()
A megoldást már kb 30-35 éve feltalálták. A neve VCA. Feszültséggel szabályozható erősítő. Asszm ez mindent elmond.
SSM2164 ebben 4db van. HQ-ban 1500Ft.
Eszembe jutott egy jobb megoldás:
Egy sima OPA visszacsatolásába a test és a bemenet közé JFET-et tegyél, és ennek a GS feszével változtadhatod az erősítést. VCA-nál lineáris az erősítés/vezérfesz karakterisztika, itt nem ! Ha nem világos, lerajzzolom.
Helló mindenkinek! Lenne egy problémám, kérlek segítsetek... Szóval van egy Tesla AZS 222-es erősítőm és valami miatt a jobb oldalon recseg a hang. A baloldali tökéletesen szól. Én személy szerint a végfokra gyanakszom benne,de ha valami más ötletetek van akkor írjátok meg létszi. Mellékelek néhány képet róla.
Üdv, Gery
Ez nem lesz jó, én már próbálkoztam vele. A visszacsatolt jel az összesre hatással lesz.
Ez kérem egy kiváló megoldás. Sőt, ha a vezérlő feszültséget netán átkapcsoljuk az OPA kimenetére, pontosabban onnan vesszük, akkor nagyszerű dinamika kompresszorhoz jutunk.
Mikor recseg és hogyan?
Megy a zene mindkét hangfalon, de a jobb oldaliban a zene alatt vagy felett (nem is tudom hogy mondjam) recsegés van. halkabb a zene és recseg. a hangfal tuti nem rossz mert másik erősítővel teljesen tiszta hangja van...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |