Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fotocella / egyéb áthaladásérzékelő időmérővel
Lapozás: OK   1 / 3
(#) ffelovasnap hozzászólása Dec 29, 2006 /

Kedves hobbielektronikusok

Körülnézegettem a fórumon, remélem, még nincs ilyen topic. Számomra meglehetősen nehéz kérdéssel fodulok hozzátok. A baráti köröm a környékbeli lovasélet fellendítéséhez versenynapot szervez, ennek egyik versenyszáma az un. "negyedmérföldes" gyorsasági verseny.

Ahogy az a mellékleten is látható, a lovak nálunk egyesével, a 400 m helyett kb 300 m hosszúságú sávban fognak haladni és ahhoz, hogy az időt pontosan tudjuk mérni, egy olyan szerkezetre van szükség, amely a startnál érzékeli a belépést, elkezdi mérni az időt, majd a célon való áthaladáskor leállítja az időmérést. Mindemellett egy egyszerű kijelzőre is szükség van, amely a feladat teljesítéséhez felhasznált időt mutatja. Hasonló, sőt, szinte teljesen megegyezik a motoros gyorsulási versenyeken használt fotocellával, mivel azonban ez meglehetősen drága, a nekünk szükséges szerkezet tervezésénél szem előtt kell tartani, hogy

- lehetőleg a legolcsóbb alkatrészeket használjuk fel
- ha van rá mód, a startnál lévő érzékelő kaput és a célnál lévő érzékelő kaput ne kelljen összekötni kábelekkel
- az időmérés minimum tizedmásodperces pontosságú legyen

Azt hiszem, mindent leírtam, ha valami kimaradt, pótolni fogom. Számítok a segítségetekre. Ha valamilyen kérdésetek van, kérlek szóljatok!

Előre is köszönök mindent észrevételt, segítséget.

Júlia

fotocella.jpg

(#) borvendeg hozzászólása Dec 29, 2006 /

Hello szerintem neked kell egy stopperóra aztán egy áramkör ami az első impulzusra bekapcsol(a rajtnál lévő fotocella jelére) a másodikra pedig megállítja (a célnál lévő fotocella jelére)megállítja az időt és kell építeni hozzá valamilyen rc vagy más vezetéknélküli jelátvitelt
Az elhaladásérzékelőket sztem fototranzisztorral vagy fotodiódával kellene megoldani Remélem segítettem valamenyit
(#) Balu hozzászólása Dec 29, 2006 /

Asszem Júlia a 2. hölgy a fórumon! KÖSZÖNTÜNK Téged itten.
(#) Norberto válasza Balu hozzászólására (») Dec 29, 2006 /

Nem igaz, már sokadik

Kedves borvendég, köszönöm szépen a hozzászólásodat :yes:

Először is, jónak tartom amit írsz, kicsit szégyellem, hogy nem is gondoltam erre , másrészt viszont a verseny tisztaságának megőrzéséhez fontos lenne, hogy a közönség és a versenyző is láthassa az elért időeredményt.. mindezt belekalkulálva is kivitelezhető amit írtál? Véleményed szerint, ha mindezt összeraknánk, mennyiből jönne ki? Előre is köszönöm a segítséged

Kedves Balu, igazán kedves vagy, én is örülök, hogy itt lehetek..
(#) Balu válasza ffelovasnap hozzászólására (») Dec 29, 2006 /

Mindent meg lehet oldani, csak kitartás és pénz kérdése. Mindjárt keresek valami kapcsolást, remélem találok. Amúgy elektronikában mennyire vagy jártas?
(#) Balu válasza Balu hozzászólására (») Dec 29, 2006 /

Mondjuk van ez a kapcs http://www.freeweb.hu/bss/index.php?id=186 és amikor elindul a ló, akkor megszakít egy infra jelet-> ennek hatására egy távirányító jelet küld ennek a kapcsolásnak, a kapcs. reléje bekapcsol egy számlálót, és amikor a ló "átvágja" a célnál lévő infra kaput, egy másik távirányító küld egy jelet a kapcsnak -> a kapcs reléje kikapcsolja az órát és megvan az idő eredmény!

Ugye milyen egyszerű?? Egy jó kis PIC-es (programozható mikrokontroller) projekt! Majd segítenek a nagyok! (pl.: Topi, Vicsys...)

na, pont elmentél....
(#) mokus válasza ffelovasnap hozzászólására (») Dec 29, 2006 /

hmm...
Előre bocsátom, hog ilyen berendezést inkább béreljetek, olcsóbb és biztos működik.

Hasonló problámát mi már oldottunk meg.
Fotocellás megoldás nem kivitelezhető, nem működik megfelelően és elég pontosan.
Ami működik az az infra kapu/sorompó, megfelelő árnyékolással a ledeken, vevőn. 10-12 méter távol is lehet egymástól az adó és a vevő rész.
Egy alap kapcsolást a Bajai elektronikánál Vácon beszerezhetsz filléres áron (postázást vállal), "kis"átalakítással alkalmas ilyen célra. Ehhez építeni kell egy kis elektronikát optokapukkal és ezt hozzákötni egy számítógép/laptop párhuzamos portjához. Írni kell egy alap időmérésre alkalmas, párhuzamos portot figyelő alkalmazást (DOS alá Pascal-ban például), Erre a távolságra bizony már nem jó az összekábelezés mint nekünk. Ide vagy egy lézeres adatátvitelt, vagy rádiós adatátvitelt használhatsz egy megfelelő nyereségű antennával.
Az egész eszköznek a bekerülési összege 40-50 eFt környékén van alapanyag szinten, ennek feléért harmadáért lehet bérelni eszközöket hozzá.

Hát most fogok lebukni.. nem nagyon.. a legnagyobb elektronikával kapcsolatos élményem az volt, amikor a villanypásztor voltmérőjének kiszakadt a földelése és én újraforrasztottam a bátyám viszont szeret ilyesmivel bíbelődni, ő tanácsolat azt is, hogy Titeket kérdezzelek a témával kapcsolatban

Azt nagyjából értem mit írtók, és valahogy én is így képzeltem, de akivitelezéssel lesz némi probléma.. talán majd egy lelkes jelentkező innen a fórumról...
(#) ffelovasnap válasza mokus hozzászólására (») Dec 29, 2006 /

Mokus, köszönöm a Te hozzászólásod is. Hidd el, mi is a bérelésre gondoltunk először, de az egyetlen lehetőség 300 ezer ft körüli áron volt, amit természetesen nem vagyunk hajlandók kiadni egy ilyen dologért. Ellenben ha tudsz valahol olyan helyet, ahol lehet ilyen eszközöket bérelni, kérlek értesíts róla, mert nagyon jól jönne Előre is köszönöm
(#) Sebi válasza ffelovasnap hozzászólására (») Dec 29, 2006 /

Lehet hogy figyelmetlen voltam, de nem látom át hirtelen a topológiát.
Kellene egy mórickarajz, hol helyezkedik el:
a startkapu,
a célkapu,
a kijelzőegység.
Tehát melyik, milyen távolságra van a másiktól.
Mondjuk én úgy képzelem, hogy a cél (infra)kapu környékén lehet a központi egység a kijelzővel (mekkora?) és rádiókapcsolat van a távoli start kapuval.
Van-e hálózat a tetthelyen, vagy akkuval kell túlélni valami (mennyi?) időt.

Akkor súgok.
Rallye fórumokon és futamrendezőknél érdeklődj nevet nem mondok mert az reklám lenne.
De ha mindenáron magad akarod építeni adok kis kiindulási alapot infra sorompó ügyben.
Csatolom a bajai féle rajzot, ezt lehet továbbfejleszteni.

Sebi, Egy rajzot már mellékeltem. Pirossal látható a startkapu és a célkapu. A sáv amelyben a lovak futnak kb 4-5 méter széles lesz. Egyéb szükséges elemek pl. kijelzőegység helye nincs meghatározva, tehát bárhová tehetitek. A hálózat megoldott (ha minden jól megy), tehát akku nem szükséges.

Mokus, de kérlek mondj nevet is, ha akarod akár privátban is, szükségem van rá, mert a számomra elérhető helyeken már érdeklődtem, sikertelenül sajnos.

Előre is köszi
(#) welger válasza ffelovasnap hozzászólására (») Dec 29, 2006 /

Sziasztok!
Azt hiszem, hogy a nagy távolság miatt mindenképpen autóakksiról kellene üzemeltetni az egyik érzékelőt. Az talán bírja energiával az egész futam alatt. Így csak a másik ponthoz kell vezetékes áram és lehetne ott a kijelző is.
Legegyszerűbb a távirányítós kapuknál használt páros fotokapcsoló (páronként kb. 4000 HUF) jelét elküldeni valamilyen vezeték nélküli módon. Nem vagyok profi a témában, de ha az említett távolságot át lehet hidalni vezeték nélkül, akkor a start kapcsolást vezetéken keresztül is rá lehet kötni a stopperra és csak a célnak kell építeni jeltovábbítót.

Jelen helyzetet figyelembe véve olyanra lelkes fórumozóra is szükség van aki ért az ilyesmihez és meg is építi a hölgynek.
(#) Ant válasza Balu hozzászólására (») Dec 29, 2006 /

Gondold végig, ha veszel egy stoppert, elkészíted ezt az áramkört már messze túl vagy 2000 Ft-n.
Ha meg veszel egy mikrovezérlőt, vagy akár lehet a stoppert helyettesíteni cd4017-el, meg veszel hozzá egy nagyon egyszerű lcd-t akkor kevesebb forrasztással (na jó ez nem igaz a Cd4017-nél) és sokka kevesebb pénzedbe kerül ezt a problémát megoldanod.
Az AVR lehet egy ATTINY2313 teszel a bemeneteire 2 pár infra adó- vevő diódát és meg van, és a kimenetére egy lcd-t. Az elektronikai rész már meg is van.
Programozás...ha jártas valaki benne akkor megy
http://avr.tavir.hu

Ant
(#) vicsys válasza ffelovasnap hozzászólására (») Dec 29, 2006 /

http://www.riasztobolt.hu/index.php?page=product&pid=67
ezt találtam a start és célkapukhoz... ehhez könnyen összerakható egy számláló. A céljel átjátszásához pedig:
http://www.riasztobolt.hu/index.php?page=product&pid=952
http://www.glowbug.nl/neon/EVM100.gif
ilyesmit találtam számlálónak, egyenlőre...

Köszönöm a sok hozzászólást, de úgy érzem még nagyon messze vagyunk a céltól
Örülök hogy azt is számolgatjátok, mennyiből jönne ki a dolog. Ehhez annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy kb. a fent említett bérlési költség 10%-át fordítanánk rá max. de azért ez ne fogja vissza a képzeleteteket..
Még valami: számítógépet nem akarunk bevonni a dologba, sem programot írni hozzá és semmi ilyesmi, mindent a lehető legegyszerűebb módon. Kösziii

Pedig a számítógép a legegyszerűbb megoldás, majd te is rájössz. Egy akkora méretű kijelző mint amit egy laptop képernyője nyujt elég húzós árban, mindemellett projektoral elvileg bármekkora kép előállítható, nem kell manuálisan könyvelgetni az eredményeket, bármikor változtatható a program, a mérés, korrekció lehetősége adott...
a printer portra meg felfér jópár érzékelőkapu.

De amiről még nem beszéltünk, hogy egyszerre hány lovas megy a pályán?
(van egy gyanum, ez a lovas story, csak valami álca...)

http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=VkZaU1ZrMVZNVVZVV...dNdz09

Valaki hozzáértő megnézné ezt a linket, hogy vajon használható lenne-e? Mondjuk ha veszünk hozzá még egy fénysorompót, úgy a gombnyomást kiiktathatjuk és a startvonalon való áthaladástól egészen a célvonalon való áthaladásig mérni fog. Kivitelezhető?
(#) vicsys válasza ffelovasnap hozzászólására (») Dec 29, 2006 / 4

név ár db szum
fotocella 8490 2 16980
Adó vevő 11752 1 11752
akku 7Ah 1910 1 1910
számláló 5000 1 5000
kijelző 5000 1 5000

összesen 40642

Naggyon durván számolva a fentebb írt cuccokkal. (ez saját lenne nem bérlemény)

A conrados cucc jó de, kábelt kikell húzni és kicsi a kijelző...

Szerintem meg lehet oldani számítógép meg programozás nélkül is Csináltam egy shematikus rajzot én igy oldanám meg Az indulásnál A jeladó előtt elhalad a ló ezzel elindítja a stoppert beérkezésnél meg megállítja azt nem tudom mekkora kijelzőt szeretnél amin a közönség és a versenyző is láthatja az időeredményt de gondolom ehhez egy elég nagy méretü kijelző kell ami elég drága is de sztem ha lcd kijelzős stoppert alakítasz át az tudja vezérelni a nagyob kijelzőt is (ebbe nem vok biztos de sztem megoldható) A lényeg hogy ne add fel
(#) vicsys válasza borvendeg hozzászólására (») Dec 29, 2006 /

kijelzőnek mint a bigclock...? hmm?
(#) ffelovasnap válasza mokus hozzászólására (») Dec 29, 2006 /

Mokus, azt kell hogy mondjam, gyanakvó vagy és figyelmetlen..
A topicnyitó írásomban írtam, hogy egyszerre csak egy lovas lesz a pályán. Eleinte úgy szerettük volna, hogy két pálya lesz egymás mellett, és egyszerre halad 2 ló, mivel így egymást hergelnék a gyorsabb vágtára (tudod, a versenyszellem).. de mivel úgy túl drága lenne, egyenlőre maradjunk abban, hogy egy pálya lesz, és a lovak egyenként futják a negyedmérföldet.
A gyanúd pedig, hogy álca.. arról annyit, hogy nem az, néhány éve rendeztünk ugyanilyen lovasnapot, de akkor csak díjugrató és lovasügyességi versenyszámok voltak. Idén mindenképpen szeretnénk a negyedmérföldest is, mivel ez rendkívül látványos és izgalmas program. Amúgy szeretettel várunk, kicsit még odébb van (június 10. vasárnap). De nem is értem, miért kételkedsz? Szerinted mit tudnék ilyen versennyel álcázni? És egyáltalán miért tenném? Ne haragudj, de ez elég abszurd, nem?

Vicsys és borvendég, arra gondoltam, amikor megláttam a conrad-os időmérőn azt a pici kijelzőt, hogy ha egy szimpla kamerát a projektorral összekötve felvennénk a kijelzőt és kivetítenénk.. az nagyon rossz ötlet? Mert sajna be kell látnom, hogy tényleg drága egy akkora kijelző.. esetleg ilyesmit lehet bérelni? Mert ha nincs más megoldás, kamera, projektro az van..
(#) vicsys válasza ffelovasnap hozzászólására (») Dec 29, 2006 /

A projektor kültéren nem igazán jó, mert csak a drágábbak tudnak nappali fény mellett kielégítő képet produkálni. (lassan már atomreaktor kell ehhez a projekthez )

Értem, akkor a projektor ugrott.
Ha jól értelmeztem, akkor a conrad-os "infravörös stopperóra" megfelelne a célnak, ha veszünk még hozzá egy fénysorompót. Akkor már csak azt kellene megoldani, hogy a pici kijelző adatait egy nagyobbra továbbítani, amit a közönség is lát.. ez megoldható valamilyen módon? És vajon honnan szerezzek nagyobb kijelzőt.. csak mert eddig nagyon jól állunk anyagilag, 7990 + a hozzá való fénysorompó 4990 az 13 e körül van ami nagyon is jónak mondható..
Egyéb észrevétel... ?
Mire végzünk, ez lesz a kedvenc fórumom..
Köszi mégegyszer minden segítséget
(#) Moderátor hozzászólása ffelovasnap hozzászólására (») Dec 29, 2006

A bmp fájlt átkonvertáltam jpg-be a fájlmellékletben.

A kamera + projektor sztem egyszerű és nagyszerű megoldás az hogy a lovak párosával futhassanak nem nehéz megoldani ha a lovak két külön pályán futnak egymás mellett tehát nem futhalnak be egymás elé illetve mögé mellékeltem egy rajzot én igy képzeltem el sztem nem vészesen drága pár ezer forintból megépíthető

stopper.rar

Így szokták feltenni a kérdést az illegális gyorsulásiverseny szakavatott időmérői akik már megunták a duplastopperes megoldást...
lóverseny, kutyaverseny, bicikliverseny...

Ami kapcsrajzot adtam az 500-ból összeépíthető, tokozás megoldható 2000-ből, 2 db relé és pár dióda alkalmazásával a párhuzamos portra köthető. Ha a prog.hu-n megkérsz valakit megírja hozzá a programot kedved szerint max kér pár ezrest, ha adott a projektor akkor mehet ki kivetítőre... kész a rendszer kis beruházással.

De teljes megoldást szerintem hiába is vársz, én se teszem közre a sajátom.

Kedves borvendég, köszönöm a rajzot.. Ha jól sejtem akkor ez a dupla pályás verzióhoz készült, ugye? Lássuk.. a rajtnál az infrakapu vagy fénysorompó, amely ha elindul a ló akkor elindítja a stoppert, amelynek adatait a vevő egyság továbbítja a jeltovábbítóhoz, ami pedig kijelzőre továbbít? Vagy nagyon eltévedtem?
Ezt így értem, de továbblépni nem tudnék, majd konzultálok a bátyámmal és egy villanyszerelő ismerőssel, hátha ők tudnak kezdeni vele valamit Köszönöm a segítséged
Bár bevallom, nekem az, amit a (#56371) hozzászólásomban leírtam jobban megfelelnne, már csak az egyszerűség miatt is, mert az ott van egyben. Kár hogy azon a szálon nem indult el senki

Mokus, ne félj, csak lovakon szoktunk gyorsulni, de egy ideje már azt sem Viszont egy ilyen szerkezet nélkülözhetetlen lenne a negyedmérföldeshez..
Azért a Te segítségedet is köszönöm

nem tévedtél el jól mondtad dse sztem amit belinkeltél conrados cucc a legjob és legegyszerűbb megoldás azzala rajzal amit küldtem sztem egy olkyan ember aki kicsit is ért a dologhoz meg tudja építeni enél többet sajna nem tudok segíteni
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem