Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Gondolom, nem az a "fadobozos-kivitelű" kategória, mint amiket az alább említettem... :no:
De. Mondjuk a fadoboz túlzás. Vastag farostlemezszerű dolog. Viszont nem amiatt van nemszép hangja. Régóta gondolkodom azon, hogy a szatellitekben a hangszórókat kicserélem a logotech által forgalmazott kicsi sony szélessávúakra, meg kicsillapítom..
Ilyen ni... 10000 volt 2 éve a médiába'..
A gáz az, hogy nem fog segíteni rajta semmi sem... max. teljes átépítés. Kérdés ugyanaz.: megéri-e? .... de legalább nem csúnya
Ha mégis építgetni szeretne valaki, szívesen megosztom pár gyári cuccos leírását (noname-től, Yamaháig) pld:
Ezért mondtam én is.. Egyébként az egyetlen gyári cucc, aminek a hangjával ki vagyok békülve, az a Creatie S750.. csak az sok péz.. elég sok péz .. De azt legalább nem aprózták el. 5db STA575 van benne (2x80W dual mono), és egy 3 tekercses mélynyomó, aminek minden egyes tekercsét egy STA egyik oldala hajtja. Valamint egy elég izmos kapcsitáp..
bocsi de tudna valaki segíteni a fent emlitett dolgomban?
634/8 vagy /4 meg a 672 jó ötletek. Ezekkel lehet a legkisebb dobozban legjobb mélátvitelt elérni (18 és 35 literes minimumok).
A 488 szélessávú sem olyan rossz, bár jelenleg nem olyan jó, mint az adatlapon. 200Hz fölött viszont nincs vele gond.
Valós T-S nélkül nehezen. 60-80 literes zárt doboz elvileg amiben működik.
Helló
Ma behatóbban tanulmányoztam a tesla dobozok hangját, igaz mivel erősítőt még csak ezután készítek hozzá, így egy hifi-re kötöttem rá hogy egyáltalán meg tudjam hallgatni! És ha a doboz rajza szerint van minden csinálva akkor nincs semmi mély hang átvitele, ez füllel észrevehető eléggé! Ha pedig fordítva, tehát megfelelő fázisban vannak a hangszórók nem pedig fordítva, akkor megjön a mély hangja is a dobozoknak,... Ez hogyan lehetséges? Vagy csak beképzelem?
Úgy lehet pl. hogy a két doboz ellentétes fázisban szól.
Ui: fázisról beszélni itt csak valamihez képest van értelme.
Az nem lehet, mert minden egyforma a két dobozban, minden ugyanoda van kötve,... meg a dobozból kijövő vezetékek is meg lettek jelölve meg kimérve, szóval nem, csak ha a kábeleket fordítva dugom a hifibe megjön a mély,... De mindegy csak megjegyeztem,...
Helló
SZIASZTOK!
Valaki tud a kovetkezo hangszororol valamilyen adattal szolgalni? http://cgi.ebay.com/Vintge-1963-Oxford-12J4-11-~-12%22-Guitar-Speak...r14687
Elektromosan gyenge, alacsony terhelhetőségű, de viszonylag érzékeny free-air szerű, hangszóró, javításra szorul, ahogy látom.
Nem szorul javitasra. Az a csik az nem repedes rajta, hanem a gyari osszetetele a membrannak. 8Ohm-os a hangszoro mag kb 20W-os, de 4Ohnos erositovel kibir 40W-ot is.
Az erdekelne hogy szerintetek zart dobozba valo? Mi kozephangfalba szeretnbenk berakni. Melykozephangszoronak tunik, ugyanis gyonyoruen adja le a melyhangokat is. A kinezete ellenere, sokkal tobb van ebben a hangszoroban, mint elsore latszik. Mi 1 50W-os 4Ohmos erositotol adtunk neki teljes hangot, hat a hangomat nem hallottam tole. Egy ideiglenes dobozba raktuk bele. Es nem hittunk a fulunknek ugy szolt.
Hali!
Érdeklődni szeretnék hogy, szerintetek ez jó e lenne kocsiba mély ládának?! Szub kocsiba Az erősítő egy TDA1652Q lenne! Várom a kritikát,okosságokat és bármi féle tanácsot! üdv Orosz!
Srácok, két problémám van és kérem, hogy aki tud tanácsot adni, válaszoljon.
Az első: Egy hangszóró papír membránját kis helyen átböktem egy csavarhúzóval - szerencsére kis vékony, helyes csavarhúzó volt. Mivel tudnám megragasztani, hogy az szakszerűnek legyen nevezhető. A második: egy régi ORION HS-200-as hangdoboz hangszóróit milyen típusúakkal cserélhetném le? Köszönettel: szücsi
Szia! Én palma..x faragasztóval ragasztottam meg. Azonnal meg is szárítható hajszárítóval. Pont így jártam én is mit te. Elöl és hátul is kend be. :yes:
Én nem tudom, de van itt olyan fórumozó, aki azt mondaná talán, hogy semmiképpen sem.
(ennek a füzetkének az említése is felér egy szentségtöréssel itt, mivel a tervek mögött nincs tervezés, a hangszórók eleve nem passzolnak a dobozokba, és a megadott paramétereik sem minden esetben felelnek meg a tényleges adatoknak)
Igy van ! És annak örülök ,hogy kezd a "köztudatban" is tudatosulni mekkora nagy balfogás ez az egész füzetke.
Marcall: Nézz inkább szét szub hsz ügyében! Ne válassz SAL-t! MNC is meggondolandó. Olyan típus kell neked amit kifejezetten autóba szántak. Vannak hozzá T-S paraméterek. Ezek: Fs,Re,Qms,Qes,Qts,VAS Például innen is tudsz szemezgetni.Bővebben: Link
Megint en vagyok. Az a fonts kerdesem lenne, hogy a hangfal oldallapjait ragasztani is kel, nem csak csavarozni? Es ha kel ragaszto, akkor az milyen legyen?
Kerlek segitsetek. 18mm vastag butorlapokat akarunk hasznalni.
Szia, ha igazán szép tekintélyes mélyet szeretnél kocsiba, akkor ne gondolkodj SAL-ban, az MNC sem túl jó, de viszont aránylag olcsó... ahogy ezt ptesza is mondta.
Szerintem ha "erős" mélyet akarsz, akkor vegyél Pioneer, vagy Kenwood autóba tervezett mélynyomót, ami aránylag olcsó a minőségéhez képest.(kb. 18000-20000ft). És építesz hozzá egy jó kis mélyládát, és leesik az állad akkora mélyet fog nyomni.
Csak ragasztott doboz jobb,de Lehet kombinálni is . MDF-et és natúr pozdorját Palma fa ragasztóval lehet ragasztani. Ez egy fehér eléggé folyékony anyag , nem tudom nálatok milyent fogsz kapni ,de biztosan van .
De ezeket meg is kell ám hajtani. Az autós nyomók nem kifejezetten az érzékenységükről híresek. A TDA1562 amúgy sem megbízható konstrukció sokak szerint, bár személyes tapasztalatom nincs vele. Szerintem egy 60-70W-os erősítőhöz megfelel mondjuk egy Braun.. kis (min.35l) dobozban is elég jó mélyátvitelre képes. Lehet hogy nem fogod vele megrezgetni a benzinkút panorámaablakait (lásd egyik jutubos videó), de autóban szerintem pont elegendő mélyet tudna szolgáltatni. Szerintem az sem frankó, ha nem, vagy hullámozva, torzan, moduláltan hallod a frekvenciatartomány többi részét, akkora a mélyhangok intenzitása. Én már ültem ilyen autóban. És személy szerint nem tetszett. Kint persze más volt a helyzet.. de alapesetben bent ülsz a kocsiban. Ha meg szabad teret akarsz hangosítani, vegyél egy transzportert és pakold meg PA nyomókkal.. Azoknak még a hatásfoka is jobb
Azt hiszem tudom melyik ragasztorol beszelsz. Valamikor volt valami hasonlo ragasztom itthon. A parkettat ragasztottak vele. CSak a fater kidobta. Az a ragaszto olyan eros volt mintha osszeszogeltek volna a fat.
Nagyon szepen koszi a tanacsot. Szigetelesnek rendes uveggyapotot(uvegvattat) fogunk hsznalni. Olyan 50mm vastag lapokban lattam eleg jo arban. A melyhangszorokba ezeket fogjuk bepakolni minden oldalra 50mm vastagon purhabbal felragasztva. Azt nem tudom hogy a kozephangfalba milyen vastagon kene. kb 80 literes lesz a doboz es zart. Az elozoleg mutatott hangszoro fog kerulni bedobozolasra. hozza kerul 1 kb 45W-os magassugarzo.A hangfal ket oldala nem parhuzamos lesz hanem kicsit 3szogben fog menni. Igy kisebb az eselye hogy allohullamok keletkezzenek a dobozban. Mi a velemenyed az alabbi dolgokrol? meg 1 nagyon fontos kerdes. A nagyhangfalhoz milyen minimalis vastagsagu kabelen kel elvezetni a hangot az erositotol? mi kb 4negyzetmilimeteres drotra gondoltunk. vagy az tul sok? 100W-os 4ohm-os erosito fogja hajtani. A hangszoro 8ohmos, igy csak 50W jut ra. Ha nem tevedek. Sajna az elektronikaban tulnagyon nem vagyok jartas. De a haverom nagyon vagja a dolgokat.
Semmiképpen ne rakj különböző mélynyomókat egy közös légterű ládába. Az ígéretesebbnek látszó darabból építs egy ládát.
Estét!
Szeretnék a segítségeteket kérni! Csinálok egy 2x70w erősítőt.Ehhez szeretnék házilag csinálni egy hangfalat mondjuk egy 3utast! Belinkeltem a somogyi egyik tervét de a hsz-ekből kiderült,hogy az csak "olyan" terv ami nem vmi jó! Kb. olyan 140/110W hangfal terv kellene! Esetleg ha vkinek van komplett terv hangszórókkal együtt akkor azt meg hálálnám!! előre is thnx Üdv Orosz
Igen, egy 70w erősítőhöz megfelel. De én azt írtam h ha komoly mélyet akar akkor vegyen pioneert.
Szerintetek melyik jobb: -Mac audio 300/1000watt, 4ohm, 20-500hz, 87dB, 30cm
vagy -Kenwood 200/400watt, 4ohm, 28-400hz, 90dB, 30cm
Kenwood! Kétszer akkorát szól. :smoke: Kb.
Idézet: „Nem szorul javitasra. Az a csik az nem repedes rajta, hanem a gyari osszetetele a membrannak.” Pedig ilyet nem lehet meríteni. A 20W a reális, se elektromosan, sem mechanikailag nem tud többet kezelni, mindegy, milyen erősítővel üzemel. Gitárhangszóró, tipikusan nagy kiemeléssel középtarományban. |
Bejelentkezés
Hirdetés |