Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Csak egészen másra jók. a lehelletvékony papírmembran pa-ra jo lehet, de mélytartományban nem sokat várhatsz tőle.
Úgy 35 literig le lehet menni, és akkor 60Hz. de kell kérni rá egy + mágnest, az +1dB és elviselhetőbb T-S.
egyébként mindig azt gondoltam, hogy túl draga ez a hangszóró...
Hello, autoba akarok építeni mélyládát, 2darab Kenwood tipusu hangszort vettem. . Mekkora ládát kellene építenem( hány literest), hogy komolyabb légnyomásra is képes legyen? Ha tudnátok mutatni rajzot a ládárol az nagyon jo lenne. link.
Köszi. Még van időm kiválasztani a megfelelő tipust. Először a Celestion BL-10-150 re gondoltam, de az 20.000 körül van és beszerezni sem egyszerű.
Hát nem egyszerű. de most nem tudok semmit ajánlani azokon kívül, amit te is ismersz.
Köszi. Addíg ugysem nyugszom ,míg pontosan meg nem értem.
Addíg értem , hogy pontosan ott van a nyomásmaximum , ahol nekiütközik a fal-nak, ezért a sebesség nulla. De akkor hol is van a sebességmaximum? Nyílván középen . De akkor miért van az ,hogy mégis a falakra helyezzük a csillapító anyagot?
ahogy irtam, hullámhosszfüggő. rajzold fel, kezdd a félhullámúval, aztán a felharmonikusokkal folytasd. a sebességmaximum mindig két nyomásmaximumpont között pont középen van.
Helló mindenkinek! lassan készülget a front hangfalam a szobámba, és kéne nekem hozzá valami jó kis kétutas hangváltó, de 4 Ohm-os, mivel régi tesla mélyközepek vannak benne. egyenlőre még csak a prototípus hangfalról tudok képet mutatni, de ugyanilyen lesz csak lekell szabja a lapokat az asztalos mondhattok véleményeket is, szívesen várom
Igen mostmár értem, de még lenne kérdésem:
Ha kiszámolok egy dobozt a 10. feharmónikusig, pontos kivitel esetében kizárt ,hogy állóhullám alakuljon ki. De mi van akkor ha belekerül a csillapító anyag, és az nem egyenletes? Oda az egész?
Kenwood woofer details
Idézet: „ Sealed box volume 35.4liter Sealed Box Dimensions 380 x 375 x 360mm ( 21mm thick MDF)(WxHxD) Vented box volume 42.5liter Vented Box Dimensions 380 x 440 x 360mm ( 21mm thick MDF)(WxHxD) Vented box port diameter/length Ř 76mm / 178mm” Tehát zárt dobozból 35,4 litert ajánl a gyártó, reflex kivitelből pedig 42,5 litert, 76mm átmérőjű, 178mm hosszú reflexcsővel. Adatai alapján inkább a reflexdobozt ajánlanám hozzá, bár a +/-4mm-es Xmax egy autós nyomóhoz képest szerintem kicsit kicsi. (Ezek szerint akkor nem volt alaptalan haveromnak tett azon kijelentésem, hogy mostani 17-esem autós nyomókat megszégyenítő kitérésre képes.. Xmax=+/-7mm, Xmech=+/-12mm )
Na hamár így elővettük a dobozméretezést , lenne még egy idevágó ötletem , vagy kérdésem.
Előveszek ,egy hsz mért átviteli görbéjét , és olyan pontot keresek az átvitelben ami 3-5 dB magas púp. Megkeresem a púp középpontját ,mondjuk legyen ez 900 Hz. A doboz előlapjának a szélességét úgy méretezem ,hogy a baffle step , pont beleessen , ezzel korigálva az átvitelt. Ez esetben 380 mm lenne az előlapom szélessége. Hogyan érdemes mérni a hszt, hogy a tényleges átvitelt kapjam baffle step által okozott gödör nélkül.
Nem értem, hogy mi a kizárt...
a csillapítoanyag persze változtatja a frekvenciát, kb. mint egy tl-nél. csak ott a nyitott vég miatt negyedhullámmal indulunk.
Ezt most megint nem értem egészen. a bs jó esetben egy szintesés, és némi kiemelés középén. szabadtéren pl. teljes erővel jelentkezik, falhoz tolva pedig nem.
Készen biztos nem fogsz kapni hozzá, neked kell épiteni. de majd este megnézem a hangszórókat, hátha eszembe jut valami.
Egyszerűen csak annyi ,hogy ahová a bs által okozott szintesés van , jó lenne ,ha a hangszóró kiemelne, és így lineáris lehetne.
kellenek az adatok a hangszóróról? vagy itt egy link ahova levannak írva...
http://www.repromania.net/tesla/tesla-basove-arn-5604/tesla-basove-...04.php kiváncsi vagyok mit mondasz rá...
Gyors kérdés: lenne most eladóba 2 darab Orion HS-280, lefüstölt mélyközéppel. Mennyit érhet kábé? Árat nem mondtak egyelőre. Új hangszórót nem akarok belebarkácsolni, ha esetéegesen meg is veszem.. vagy megcsináltatom a mélyközepeket, vagy marad szobadísznek..
Szia!
Vaterán van egy állítólag jó állapotú HS-280 -as pár, 15eFt-ért. Ez szerintem nem olyan vészes ár, lehet hogy ér is ennyit. Ennek fényében már csak meg kell saccolni, hogy annál amit néztél, kábé mennyibe fájna a mélyközepek javítása, avagy azonos gyártmányú, de működőképesre való cseréje. Szerintem egy kb 8-9eFt reális ár lehet így a dobozpárért.
Na üdv mindenkinek újra... találtam egy progit ami képes tervezni hangváltót. Itt egy kép az általam elképzelt hangváltóról... szerintetek a crossover frequency-t változtassam meg? alapon hagytam csak azért kérdem.
A legjobb az lenne, ha találnék hozzá pöpec állapotú LB1031-es hangszórókat, viszont szerintem az többe kerülne a javításnál. Nem a jelenlegi hangfalaim kiváltására lenne a dolog, hanem úgy lenne, hogy a videoton EA-RT párossal, a Pio CT-506-os magnóval szeretnék összeállítani egy lakás szépeként is szolgáló tornyot, ami mellé mellesleg jól illenének a HS280-asok Jelenlegi hangfalaimhoz pedig egy kicsit komolyabb végfokot tervezek építeni (Conductor, vagy B5)
Nem igen hiszem, hogy talál abba a dobozba való hangszórót, vagy ha talál is, akkor az is hibás, vagy elhasználódott, elöregedett stb. Csak a javítás az egyetlen értelmes megoldás ebben az esetben. Ez hangszóróként olyan 4k körül lehet talán... :yes:
Ne már, most ehhez is uj váltót akarsz tervezni? a hs ugy ahogy van szemétrevaló. mélyközepem van hozzá sok még 60 darab körül. javítani is lehet 2200 ért, de megvenni egy komplett hs-t értelmetlen...
Igen én is csinalok ilyeneket, csak nézd meg konkrétan milyen karakterű a bs hatás. akkor rájössz, miért irtam ezt.
most nem tudom megnézni, csak mobilról nézem a fórumot, de majd éjjel.
Én nem tudok olyan programrol, ami váltót tervezne, szerintem ilyen nincs is. legfeljebb olyan van, ami helyetted számol, és/vagy modellezi a várható atvitelt. ami jelenleg a képen van, az viszont használhatatlan.
Jó játék ,de semmire nem fogsz vele menni.
Na ez az ! De csakis akkor ha a megfelelő szélességű előlap kerül rá. Mert különben a váltóban kellene korrigálni ,az meg dB veszteség lenne.
Sokkal jobb ha magam jövök rá ,mert ezt aztán nagyon nehezen tudtad volna rám beszélni. Kifejezetten melyik hsz-re gondoltál? |
Bejelentkezés
Hirdetés |