Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Egyik haverom szeretne megepetni ha elkeszul
lemeretjuk ...
36 ezer ft/par a hangszoro ennyiert mar elvarhatja az ember hogy tudjon valamit.
Radasul a fostex ehez a hangszorojahoz epitett dobozba kerul, en gondolom hogy sok munka es meres es modositas volt azon a dobozon mire kialakult a vegeleges valtozat ami legjobban illik a hangszorojukhoz.
Nem igaz, de bizonyos körülmények között ilyen is elöfordulhat.
A 23Hz ebben a méretben egyáltalán nem alacsony. én 160mm-es hangszórót is készítettem ettől picivel alacsonyabb rezonancia ponttal.
Vegigneztem jopar hangszorot a Monacorekhoz is
kepest es azok 30-40 korul voltak ezert ragadtam ki ezt a hangszorot ami radasul duplatekercses ha jol emlexem tehat komoly teljesitmenyre is fel van keszitve. én 160mm-es hangszórót is készítettem ettől picivel alacsonyabb rezonancia ponttal. Az igen !
Ja, én nem a Fostex-re írtam, hanem arra a Monacor-féle 15"-osra. A 23Hz es Fs talán lehetséges, (átlagnál puhább felfüggesztés, bazi nagy Mms), de hogy ezek mellett 96 dB legyen az érzékenysége... a fene tudja. Lehet hogy túl szkeptikus vagyok?
Én nagyon jól ismerem ezt a duplareflex megoldást (használok is egy hasonlót, mert szélessávúhoz muszáj), de ez a fostex-féle nincs jol hangolva.
a doboz pedig csak mélytartományban számít, 300 alatt. fölötte csak ront a helyzeten.
Biztosan tudom, hogy már a T-S és az érzékenység sem igaz...
az atvitel pedig teljesen átlagos, semmi különös nincs benne.
A 23Hz ebben a méretben egyáltalán nem alacsony.
Itt van szergey valasza a kerdesedre. En nezem annyira a Monacort, hogy nem engedhetik meg maguknak hogy ad hoc adatokat adjanak ki, mar csak azert is mer sokan epiteskor hasznaljak ezeket az adatokat. Amugy ennek a hangszoronak darabaja 40 0000Ft felett van, ennyiert mer elvarhato hogy tudjon egyet smast.
A legtöbb ajánlott tervük még állóhullámok szempontjából is problémás. nem hiszem, hogy tul sok időt töltötték volna ezekkel a tervekkel. legalábbis nem látszik.
de ez a fostex-féle nincs jol hangolva.
Az a gorbe ami a dobozrol keszult 200-15khz kozott nem erre utal. Ti ezt komolyan gondoljatok hogy komoly cegek ad hoc szamokat adnak meg TS paramtereknek meg olyan gorbet rajzolnak a hangfalukhoz ami hamis ?
Pedig a monacoros adatok között is sok a hamis, több szempontból is vastagon fog a ceruzájuk. itt-ott többet írnak a valóságnál, 2dB vastag az atvitel-diagramokon a vonal, és az is összejön, hogy az adatok egymásnak mondanak ellent. pl. az fs máshol van a mérésen, és máshol T-s szerint.
Jófelé gondolkodsz.
Látod még azt sem tudod ,hogy hogyan nevezik ezt a doboztípust ,de nekiállsz kiokítani valakit...
Ha megkérdezted volna akkor megmondták volna ,hogy bandpass. Teljesen hétköznapi ,nagyon sok autós szubláda ilyen. Csak neked újdonság.
Oké :yes:
Nem akarok vitázni ilyesmin. Egyébként szerintem a felhasználás jellege alapján célszerűbb hangszórót választani. A márkanév és az árcédula, nem éppen célravezető szempontok, ha ezek alapján választasz, akkor könnyen mellényúlhatsz.
200 fölött a doboz nem számít sokat szélessávúnál. és imp.válasz szempontjából tényleg rossz ez a hangolás.
az adatok eltérése a valóságtól pedig teljesen komoly. van valahol egy mérés épp FE-126-ról a gépemen, azon is látszik, hogy teljesen más. majd este elökeresem. de ha te is beleásod magad a témába, rájössz, hogyan is működnek ezek a dolgok.
Köszi, de ezen nem sokat kellet gondolkoznom
Tudtam hogy pandpass doboz nem csak kocsikban
hanem szubokban is hasznaljak. Nem volt kioktato a stilusom ellentetbe a tiedel akinek olyan kepessegei vannak hogy meg azt is meg tudja allapitani hogy en milyen dobozokat ismerek ... Koszi szepen a Klinger konyvet en is vegigolvastam tobbszor is ...
Azt hogy a somogyinak az adatai nem megbizhatoak
azt en is es meg gondolom sokan masok is tudjak. En nem hittem volna hogy a fostex es a monacor is odaig sullyed hogy "igazitanak" az adatokon. Lenne viszont egy kerdesem, akkor melyik ceg hangszoroiban lehet megbizni ?
Ha ennyire jól tudod akkor , ez melyik fajta bandpass doboz?
Nem tudom "annyira" jol mindossze annyit
tudok ami a Klinger konyvbe le van irva. Ennyi. Ennel viszont sokkal jobban erdekelne hogy akkor szerintetek melyik marka hangszoroiban lehet megbizni ?
Volna egy erdekes kerdesem.
Kivancsisagbol letoltottem a WinISd pro programot. Ott felkinalt nekem egy rahadli hangszorot amit ha kivalaszottam magatol beirta a TS parametereit. Az lenne a kerdesem hogy a programozok kimertek kulon mind a tobb mint 100 hangszoro paramtereit vagy ok is a gyartok alapjan megadott paramterek alapjan vittek fel az adatokat a hangszorokrol ???
Azok gyárilag magadott adatok. Az enyénileg végzett mérések, úgymond nem hivatalosak, a programok készítői csak a gyári adatokra hagyatkoznak. Szinte minden gyártónak vannak jó és kevésbé használható hangszórói, ezért nem érdemes bizonyos "márkákra" letenni a voksunkat. A legnevesebb gyártók is megengednek maguknak egy bizonyos gyártási szórást, ezért van az, hogy azonos tipuson belül sem könnyű két teljesen megegyező paraméterekkel bíró hangszórót találni.
Teljesen elfogadom amit irsz.
Mar csak az a kerdes hogy az x ceg hangszorojanak a "pontatlansaga" +-3dB en belul szor vagy 12dB ? Ez azert nem mindegy nem ? Erdeks modon nem tudom miert de en a WinIsd proban nem talaltam monacor hangszorot ha jol emlexem ...
Talaltam egy erdekes hangszorot kivancsi volnek
a velemenyetekre.PHY H30LB15SAG Wide Range 12" Silver VC Wire
Általában, nem az átvitelben mutatkozik nagy szórás, hanem a mért és a megadott T-S adatok térnek el egymástól. Ez sem probléma akkor, ha tényleg csak a gyártási szórás az oka, mert egy T-S mérés után máris precízen tervezhetsz az adott hsz.-val. A problémák ott kezdődnek, amikor a gyártó, (vagy inkább forgalmazó?) un. marketing paramétereket körít az egyes termékeihez, hogy jobban el tudja adni azokat. Az ilyen "szépítős" gyártók (forgalmazók) termékadatait cééllszerű fenntartásokkal kezelni és a termékeiket felhasználás előtt egyedileg mérni. Ez nem túl bonyolult dolog, csupán jól kell csinálni
Ami problémásabbá teszi, az a térfogategyenérték (Vas) pontos mérése, ugyanis egy zárt mérődobozt kell készíteni az adott hangszóróhoz.
Igen ez olyan mint amikor apam erositot epit es kellene
neki egy 100ohmos ellenalas ... Muszerrel szokott bemenni a boltba es volt ugy hogy tobb mint 10 ellanalast kimert mire vett egy darabot mert az egyik 95ohmos volt a masik 102 stb ...
Ja,ja Én is ezért szoktam egy értékből legalább 30 db-ot rendelni, persze azt is az 1%-os fajtából. (és az ellenállatoknál még nincs is olyan nagy szórás)
Általában, nem az átvitelben mutatkozik nagy szórás, hanem a mért és a megadott T-S adatok térnek el egymástól.
En is erre gondoltam amikor pontatlansagot irtam. Szepitos gyartok ? Pont ezert kerdeztem hogy melyek azok a cegek akik kevesbe hajlamosak szepiteni ... Szepitos cegek kozott gondolom a SAL, MNC es hasonlo cegekre gondolsz. A marketing fogasrol is tudok, talan meg emlekeztek ra hogy par eve egy darabig nagy divatja volt a P.M.P.O. nak mert egy 2x10 literes dobozra ra lehetett irni hogy 300 watt. De a nep ennyire azert nem buta, ez a marketing kiment a forgalombol ... Igen egyik haverom is aldozatul esett a hifi kereskedok lelemenyessegenek, olyan fala van amiben oszloponkent 4db 13cmes es egy magas van. Meghalllgattak a boltba nyomta a melyet mint az allat otthon meghallgattak alig van mely. Itt most gondolhatttok a szoba akusztikara de nem az volt a csel, a boltosnak nehezen mentek el ezek a falai mer a 4db 13cmes melykozep meg igen csak melyhianyos ezert ravagott egy olyan integralt erositot aminek iszonyattos basszusa volt ha feltekerted a potit azzal cselezte ki a haveromat ... Egyebkent Mission fal. |
Bejelentkezés
Hirdetés |