Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED rákötése 230V-ra
 
Témaindító: Laci4, idő: Nov 30, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   20 / 83
(#) ekkold válasza xylacc hozzászólására (») Nov 24, 2009 /
 
Ezt muszály kiemelnem, annyira tetszik:
Idézet:
„....pillanatnyi túláramot akár 4,5V-ig is kibírnak...”

valakinek biztos lesz türelme elmagyarázni talán....
(#) _JANI_ válasza ekkold hozzászólására (») Nov 24, 2009 /
 
Már, kicsit a LED-ek természetét vizslatjuk.

Szerintem, amíg a biztonságos tűréseken belül tartjuk a feszültség és áramértékeket ( 1DB LED-re vonatkoztatva), addig nem lehet baj! Úgy a kondenzátoros előtétnél, s úgy a "direkt" bekötésűnél.

Az természetes, hogy a nyitófeszültség emelésével a LED en átfolyó áram is emelkedik. De ha a LED-re jellemző MAX értéket nem haladja meg sem a nyitófeszültség, sem a nyitóáram, akkor a félvezető nem fog károsodni. Persze roppant furcsa első ránézésre az, hogy hálózati feszültségre úgy kötünk LED-eket, hogy nincs áramkorlátozó elem beépítve. ( Én sem mertem volna kipróbálni. ) De egy labortápegységgel könnyen utána lehet járni a dolgoknak. ( Nem kell nagy tápegység! Bőven elegendő egy rögtönzött LM317-es, állítható feszültség szabályzó is! Meg két műszer. Hőfokmérővel együtt három. Valamint egy kis 6-15V körüli DC tápegység, vagy adapter. )

Jó kisérletezést!
(#) xylacc válasza ekkold hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Gondolom, Te, rengeteg ledet próbáltál már ezerfajta feszültséggel, áramerősséggel, és kipróbáltad azt is, melyik mennyire bírja a túlterhelést, melyik mennyi idő alatt mekkora fényveszteséget ér el, és ezt évek óta teszed.
De Én szerintem is IGAZad van.
Rád kell, hogy hagyjam a dolgot. Egyet tudok mondani, ha gondolod, kezedbe adok egy ilyet, és nézegessed, méricskéljed, csodálkozzál, ne hidd el, stb...
Ilyenek azok, akik megrögzöttek, ha valamit nem úgy csinál valaki, mint ahogy az elő van írva, az már biztos nem is jó. Milyen jó, hogy nem csak ilyenek vannak a földön, néha kell egy Newton, Einstein is...
Bocsáss meg, ez kijött belőlem, és nem sértésnek szántam.
Amit írtam komolyan gondoltam, ha tudunk találkozni biztosan sok érdekes tapasztalatot tudnánk cserélni.
Esetleg emailben a nevem kukac freemail-en.

Ja, és mégvalami: Tedd próbára magad! egyetlen tizedmásodpercre érints egy ledre 4,5V-ot. Képzeld, világít utána is! A többit remélem tudjuk mail-ban.
(#) _JANI_ válasza xylacc hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Ez kisit erős volt!

De a lényeg!

Merjünk kísérletezni!

Én is csak elméleti szinten közelítettem meg ezt a dolgot.
S mint írtam,
Idézet:
„Én sem mertem kipróbálni.”
!
De attól még működhet a dolog! ... ... ... ...
Meg kell építeni! Ki kell próbálni! S a többi kiterül... :yes:
( Bár 100-120- LED-del elég nagy bátorság kísérletezni. )
( Főleg ha drága HUF.-ért veszi az ember a LED-eket. )
De egy kitaposott ösvényt már sokkal könnyebb követni!
Mintsem új utakat keresni...

Minden elismerésem a bátorságodért!
(#) xylacc válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Persze Én sem többezer forintos power ledekkel keztem el kisérletezgetni. De nem olyan hatalmas összeg szerintem az a 10forint ledenként.
És ennyiért már 18Kmcd-t kapsz akár az ebayen is.

Bővebben: Link

Ha meg közvetlenül a gyártótol kéred, ennek a fele....
(#) ekkold válasza xylacc hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Maradjunk annyiban, hogy fogalmad sincs mióta vagyok a szakmában, és hogy mihez értek. A hozzászólásaidból viszont látszik, hogy még az alapfogalmakkal sem vagy eléggé tisztában, és ahelyett hogy megpróbálnál rájönni miért gáz amiket írtál, még tovább véded azt ami egyébként butaság.
Pl. még arra sem voltál képes, hogy a korábban belinkelt áramkörben normálisan kiszámold az ellenállások által disszipált teljesítményt (pedig nem egy bonyolult számítás) - helyette egyszerüen csak kitalált számadatokkal dobálóztál - és persze még a közelében sem voltál a valós értékeknek. És még sorolhatnám tovább a dolgokat.....

Idézet:
„Milyen jó, hogy nem csak ilyenek vannak a földön, néha kell egy Newton, Einstein is...”

Ezekszerint te lennél hozzám képest Newton vagy Einstein? Heheheeeeeeee
Egyet el kell ismernem önbizalomból nem szenvedsz hiányt (legalábbis a ledes szakterületen biztosan nem ) De azért megsúgom, hogy jobb ha tanulsz még egy kicsit, rád fér....
(#) xylacc válasza ekkold hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Köszönöm válaszod, valóban nem számolgattam, ebben igazad van, mert nem a pontos számadatok volt a lényeg, hanem hogy fogyaszt.
[quote]Ezekszerint te lennél hozzám képest Newton vagy Einstein?
Nem ezt mondtam, csupán azt, hogy jó néha meghallgatni azt, aki másképpen gondolkodik, esetleg másképp csinál valamit, még ha furcsa is első ránézésre.
De valóban folytathatnánk mondjuk párezer led társaságában, és akkor lehet kiötölnénk a tökéletes megoldást. Erre miért nem reagáltál?
Talán nem akarnál lealacsonyodni ilyen mélységekbe?
(#) ekkold válasza xylacc hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Idézet:
„....folytathatnánk mondjuk párezer led társaságában, és akkor lehet kiötölnénk a tökéletes megoldást. Erre miért nem reagáltál?”

Mert tudom és ismerem a jó megoldásokat - sokkal többfélét is mint amiről itt szó volt. Azonkivül én ki is tudom számolni, hogy hol mekkora lesz a teljesítmény, és mekkora áram fog folyni.

Idézet:
„Talán nem akarnál lealacsonyodni ilyen mélységekbe?”

Lényegében eltaláltad. Nem vagyunk egy szinten - és ez nem sértés, csak puszta tény. Nem szoktam így kimondani, de ilyen stilussal ne is várj mást. Majd ha kicsit jobban képben leszel, tanulsz, ezenfelül mutatsz némi érdeklődést abba az irányba, hogy vajon más mit, és miért kifogásol az áramkörödön, akkor beszélgethetünk. De ahoz az is kell, hogy értsd amiről szó van, és pl. tizedwattokat ne több W-nak "saccolj", pláne csak azért, hogy egy vitában felülkerekedhess.

Más: A harmadik képen a 150ledes lámpa aljában látszik a kapacitív előtét, kék zsugorcsőben van. A 300ledes lámpákban kapcsolóüzemű meghajtó van - ami mellesleg nem üzembiztosabb mint a kapacitív, csak kisebb méretű, és jobb a teljesítmény és hullámforma tényezője. Utóbbinak közel 20W a teljesítménye.
(#) ekkold hozzászólása Nov 25, 2009 /
 
Alighogy elküldtem a képeket, az egyik 300ledes lámpában megszakadt egy led. 25 led kialudt, a többi 275 világított tovább. Sebaj, gyorsan kicseréltem
Egy olyan lámpában ahol az összes led sorba van kötve ez sokkal nagyobb gondot okozott volna - szerencsére ebben a lámpában a soros, 25-ös csoportokból van 12db párhuzamosan kötve.

Amúgy a képek sorrendje összecserélődött, csatoláskor.
(#) xylacc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Csak annyit, a végére, hogy látod, Te tökéletesen méretezted, és mégis kinyírtál benne egy ledet.
Az enyéimben még egyetlen-egy led sem égett ki.
Ha vitázunk: Amikor a 25db kialudt, akkor a maradék 275 mekkora áramerősséget kapott?
Abban viszont igazad van, hogy 25-ből kiszúrni a rosszat hosszabb idő, mint 100-ból k.b. 1perccel. De ha már keresgélni kell, régen rossz.
Más: Én azon az elven vagyok, legyen ledenként kisebb fényerő(-10%), több ledet építsünk be, kisebb hőmérsékleten üzemeljen, és az élettartama legyen sokkal hosszabb.
(#) ekkold válasza xylacc hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Köbzoli kinyírt egy ledet? Mikor?

Az enyém gyári hibás volt, ilyen tételnél előfordul. Amúgy kereken 20mA-el mennek (többchipes ledek, többet is bírnának ennél). De legyen, kiszámolom a kedvedért: a 12 csoportból 11 maradt, ezen oszlott el a 20mA áramtöbblet, vagyis 20mA/11 = 1,81mA. Tehát az eddigi 20mA helyett egy rövid ideig 21,81mA áram folyt a ledeken....

Ha pedig a 100ledes rajzot megnézted volna, akkor észrevehetted vona (már ha ki tudnád számolni ), hogy csak 15mA folyik egy-egy leden, vagyis 5mA tartaléka van. Ha egy csoport megszakadna valami miatt akkor pont 20mA-re növekedne a többi led árama...
(#) ekkold hozzászólása Nov 25, 2009 /
 
Egyébként lehet jóval 300V felett is használni a kapacitív előtétet egy apró trükkel (pl. 2db előtétkondi kell hozzá).
Gondolkoztam ilyen megoldáson is, de úgy számoltam, hogy nem éri meg. Inkább ne legyen a szűrőkondin ekkora feszültség, és az sem jó ha csak egy áramkör van, mert ha az megszakad akkor elkezd emelkedni a fesz (tehát védekezni kellene ellene ami plusz alkatrészt jelent). Több áramkör esetén üzembiztosabb lesz a lámpa.
(#) xylacc válasza ekkold hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Hogyha véletlenül két csoportban megy tönkre egy-egy "GYÁRI HIBÁS" egyszerre, akkor meg megsütötted az egészet...
Na, látod a sorbakötésnél egy vagy akár kettő miatt sem kell kidobni az egészet... :guluszem1:
De szerintem vitatkozhatunk még akármeddig.
Illetve nem, mert Én föladom.
De a számológép ütögetésében Te vagy a király
[quote]20/11 = 1,81mA

20mA-re növekedne a többi led árama... Vajon ez véletlen?

Ezek a mondatok nagyon tetszenek. Nem akarod leírni, hogy ha a 300 ledből kialszik 2*25 akkor pontosan mennyi világít?
(#) ekkold válasza xylacc hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Idézet:
„...számológép ütögetésében Te vagy a király”

Most erre mit mondjak, végülis te kérdezted mennyi, én meg kiszámoltam neked - ha már te nem tudtad megtenni. Igy segítsen az ember másoknak.
Amúgy ez még talán menne fejben is, de a számológép kényelmesebb. Persze ahoz azt is tudni kellene mit kell beleütni, nem csak hatalmas arccal kérdezni....:
Idézet:
„Ha vitázunk: Amikor a 25db kialudt, akkor a maradék 275 mekkora áramerősséget kapott?”

Igen erre volt a válasz a: 21,81mA
A többit számold ki magadnak. Ott van hogy kell, csak helyettesítsd be a számokat - nem nehéz.
Ezt azért írtam ám, mert ha kiszámoltad volna a sok gépelés helyett, akkor rájönnél, hogy két csoport esetén sincs nagy baj, és semmi sem füstöl el úgy, mint ahogy még hatalmasabb arccal ezt írtad:
Idézet:
„Hogyha véletlenül két csoportban megy tönkre egy-egy "GYÁRI HIBÁS" egyszerre, akkor meg megsütötted az egészet...”


De úgy látom téged valójában nem is érdekel mi a probléma azzal a kapcsolással amit belinkeltél.[/b] Nem azért írtam ám be hogy az nem ok. mert kötözködni akartam volna, hanem azért hogy mások ne rossz megoldásokkal szívjanak, és ne a hülyeség maradjon meg.
A ledeket elvben áramgenerátorral kellene meghajtani, azonban az áramkorlátozó előtét is járható megoldás, minimális kompromisszummal. Ez lehet ellenállás, vagy AC-n akár kondi vagy induktivitás is (és ezek kombinációja is), ez utóbbiakkal jobb hatásfokot lehet elérni (mint ellenállással).
Ha a hálózatot egyenirányítom, minden különösebb áramkorlát nélkül, akkor az feszültséggenerátor-hoz fog leginkább hasonlítani. A ledeket feszültséggenerátorról járatni számtalan okból szakszerütlen, ez sok helyen ki van vesézve a fórumban, sőt gyártói ajánlásokban is. Ez a magoldás sokféle háránynal járhat és jár is. Olvass utána... A ledekre nem véletlenül nem az üzemi feszültséget, hanem az áramot adják meg....
(#) DecebaL hozzászólása Nov 28, 2009 / 1
 
Sziasztok!

Kezdő vagyok és lenne egy kérdésem. Építettem egy ilyen lámpát Bővebben: Link jól müködik. Bedugtam a konektorba és onnan kapcsolóval üzemeltetem. A kérdésem a következő: Mivan ha valaki kihuzza (az asszony) és késöbb visszadugja de forditva és az előtétkondi már nem a fázison lesz? Tönkremegy?
(#) potyo válasza DecebaL hozzászólására (») Nov 28, 2009 /
 
Nem lesz semmi baja, ugyanúgy fog tovább dolgozni. A fázis és a nulla abban különböznek, hogy a nullának nevezett le van földelve valahol. De a készülékek számára teljesen mindegy, hogy melyik vezetéken melyiket kapják. Ha nem lenne mindegy, akkor a villásdugó olyan kialakítású lenne, hogy ne lehessen fordítva bedugni.
(#) DecebaL válasza potyo hozzászólására (») Nov 28, 2009 /
 
Köszönöm a gyors választ.
(#) ceiwab hozzászólása Dec 1, 2009 /
 
Sziasztok!

Tök kezdő vagyok az elektronikában.
Van egy olyan kérdésem, hogy led-del szeretném megoldani egy vezérlés jelzőrendszereét.
Röviden:
Van egy cserépkályhám ami vízteres. Ez a kályha dolgozik egy puffer tárolóra. Ezt az egész kütyüt egy DeltaSol E szolár vezérlés vezérel hőfok, DT és idő alapján.
Azonban van egy olyan dolog, hogyha a pufferban bizonyos hőfokot elér a víz hője akkor ki kellene hogy gyulladjon egy lámpa, hogy ezt nekem jelezze. Ha viszont bizonyos hőfok alá megy a víz hője akkor kigyullad egy másik és így (színek) alapján tudom hogy mi is van. Ez eddig működik szépen 60 W-os égőkkel (2 db).
Mivel a vezérlés 230 V-t ad le ezért működik. Azonban szeretném ezt megcsinálni leddel. Egy pirossal és egy zölddel.
Ebben kérném segítségeteket, hogy 230 V-re hogy tudok ledet kötni.
(#) ceiwab válasza DecebaL hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Ez mekkora fényt ad ki ? Mit lehet vele bevilágítani?
(#) _JANI_ válasza ceiwab hozzászólására (») Dec 1, 2009 / 1
 
Szia! Szerencsére sok megoldás létezik. Bővebben: Link Én a bal fölső, vagy a bal alsó kapcsolást ajánlom. A graetz-hidas változatnál ha nem számít a 100Hz-s villódzás akkor a 100µF-os puffer kondenzátor és a LED előtti 1K-s ellenállás el is hagyható. A Bal felső kapcsolás ugyan egyszerűbb de a LED 50Hz-vel "vibrál". Ez néha zavaró lehet. De kontrolfénynek szerintem tökéletes. Ezek a kapcsolások KB 15-20mA-t hajtanak át a LED-en. Ami normál LED-nél kellő fényt biztosít. De jelentősen megnövelhető a kiadott fény, ha nagy, vagy extra-nagy fényerejű LED-et építesz be, ÉS - VAGY a LED-ek számát növeled.
(#) _JANI_ válasza ceiwab hozzászólására (») Dec 1, 2009 / 1
 
A 40-60W-os izzó fényét szeretnéd LED-lámpákkal helyettesíteni!?
Mert akár gyári LED-lámpákat is beszerezhetsz! PL: Bővebben Link... S a színes változatok...
Nembiztos hogy olcsóbb de biztonságos!!! :yes:
(#) sambalabambumm hozzászólása Dec 1, 2009 /
 
Sziasztok!

Vásároltam egy MadeinChina karácsonyi 100 ledes fényfüzért, 8 programmal. Érdeklődve néztem a kapcsolását, arról van szó, hogy egy PIC kapcsolgat 4 csatornát, melyen csatornánként 25 LED csücsül.

Az 4 LED sorban és ebből van 25 pár. Viszont ellenállatból (1k) 21 darab (!) van.
Jól sejtem, hogy nem lesz 50ezer óra élettartam 4*4 LEDre

A tápról egy dióda híd és egy 16mikro/35V kondi gondoskodik, a 4 csatornát PCR 406 kapcsolgatja.

Kérdés:
Szeretném megduplázni a LEDek számát ugyanebben a kapcsolásban (4*25+4*25) elegendő-e a kondit megnövelni? Bemérem hamarosan, akkor lesz több infóm/kép is.
(#) ceiwab válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Szia!

Köszönöm!

Nem akarom helyettesíteni a 60 W-os égő fényerejét, csak annyit, hogy lássam amikor világít!
A bekötési rajzot amit belinkeltél azt kinyomtatva bemegyek egy ampertolvaj boltba akkor ott megvásárolhatom hozzá a dolgokat?
(#) Baxi hozzászólása Dec 1, 2009 /
 
Hi Mesterek.

Már sokszor mérgelődtem a steklámpa miatt. Pl.: leeset vagy simán szállítás közben meghalt benne az izzó. Ezért cserélném ledre az izzót

Szóval látván ezt a topicot segítséget szeretnék kérni.
Mi kellene ahoz hogy ezt a 54db ledet rátudjam kötni 230V ra. Egy olyan "csik" 18V-nál van szép fénye.

Találtam itt 100 ledhez valót ami 25 -ősével vannak kötve.
Ez nekem jó lenne ? Csak 25 helyett 24 el sorba és összesen 48-al 100 helyett.
Csak nem tudom mit kellene változtatni, ellenállás értékek stb.

Ha hülyeséget írtam, nem jó akkor tenne fel nekem valaki egy működő kapcsolást.
A"led csikokat" nem akkarnám/tudom bontani.
Már próbáltam, de hamarabb szétolvadt az smd led mint hogy kijött volna (lásd a 4db-os)

Előre is köszönöm.

DSC_0095.jpg
    
(#) DecebaL hozzászólása Dec 2, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!

Építettem egy ehhez hasonló ledlámpát Bővebben: Link Párhuzamos ág 4 db ledek sorba 39 db
összesen 156 db led.
Elötét kondi 3db 680nF, előtte 16 Ohm ellenállás.
Előtét kondival párhuzamosan 500 K ellenállást használtam. A graetz után meg 470 µF 400V elektrolit kondenzátor. A problémám meg a következő a ledek nagyon halványan világítanak. Nem tudom hogy mit baltáztam el? A számolásokhoz nem értek elöbbi hozzászolásokban lévő excel fájlt használtam. Graetz hidnak nem 1n4007 használtam hanem BY 550-t .
(#) _JANI_ válasza ceiwab hozzászólására (») Dec 2, 2009 / 1
 
Elvileg igen! De érdemes 400V-os X2-est választani. Bár szerintem ez a tipus is megfelel... S olvadóbetétet is építs az áramkörbe.
Melyik változatot építed meg?
(#) _JANI_ válasza Baxi hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Az >> ÍGY << összekötött LED-sorok hány voltról világítanak szépen? S menyi az áramfelvételük. Ez méretezésnél fontos! S ahogy én látom tényleg van aktív áramgenerátor a LED-ek elött? Azok a kis háromlábú tranzisztorok... De nem biztos.
(#) _JANI_ válasza DecebaL hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Az én számításom alapján is 2.2µF-os előtét kondenzátor kellene.

Persze ellenőrizzük le!

1DB LED paramétere: Nyitófesz 3.2V; Nyitó áram 20mA.

Egy sor = 39 * 3.2V = _124.8V_ / _20mA_

Össz-eredő áram: 4 * 20mA = _0.08A_

Kondenzátora jutó feszültség: 240V - 124.8V =_115.2V_ ( -1.2V a GRAETZ nyitófeszültsége. De ezt most mellőzöm. )

C = I / (( 2 * Pi * f ) * U ) = 0.08A / ( 314.159 *115.2V ) = 0.0000022F = _2.2uF_
( f = 50Hz )

Így! Vagy a kapcsolásban lesz a hiba, vagy a LED-eknek más a nyitófeszültségük - áramuk.

Remélem 200V-os pufferkondenzátort ültettél be az egyenáramú részre!
[off]Bocs hogy kicsit széthúztam a szöveget. De csak így látható át valamennyire...
(#) ekkold hozzászólása Dec 2, 2009 /
 
A méretezéshez célszerű a hálózati fesz csúcsértékével számolni (* gyök2), ebből csúcsáramot kapunk (/Xc). Ehez a csúcsáramhoz tartozó átlagérték folyik majd át a ledeken, itt viszont 2/pi szeres értékkel kell számolni, (DC oldalon nem gyök2-vel kell számolni - hanem átlagértékkel!!)
Az effektív értékekkel történő számolás pontatlanabb eredményt ad, ha pedig a ledeken eső fesz hozzámérhető kezd lenni a bemenőhöz akkor már nagyon pontatlan lesz az eredmény.

Még pontosabb számításhoz az ellenállásokat is figyelembe kellne venni, és a szinusztól eltérő áram hullámformát - de ebbe már nem érdemes belemenni. Helyette ott a szimulátor (pl. TINA) amiben korrektül, és nagyon pontosan! meg lehet határozni a várható áramerősséget. Persze ezt meg tudni kell jól használni.
(#) ceiwab válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Szia!

Megmondom nem tudom melyiket csináljam, mert nem nagyon értek ezekhez a dolgokhoz. Te melyiket javasolnád? Az ésszerűség határain belül.
Ha kérhetném , akkor le tudnád írni , hogy tételesen mik kellenek hozzá....

Köszönöm
Következő: »»   20 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem