Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   6 / 242
(#) fassenkugel válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 28, 2009 /
 
még jó... azért van a pupilla...
(#) fassenkugel válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 28, 2009 /
 
nyáron nem számit sokat de télen azért jelentős lehet az a 10..20% veszteség. mert ugye merőleges beesés eseten áll fenn a kedvező fényáteresztés.

a diy napkollektoros oldalakon 4mm-es biztonsági üveget használnak. állitolag az kibirja a jégesőt is és 95%-ban átengedi a fenyt.
(#) durkonorbi válasza fassenkugel hozzászólására (») Nov 28, 2009 /
 
Ez jól hangzik! Üvegnek nem kell jobb!
(#) pudding1 hozzászólása Nov 28, 2009 /
 
Elkészült a második panel....na jó még az alu keret nincs kész, de a panel már szárad. Kiváncsi leszek hogy gyakorlással mennyi időre lehet leszorítani egy panel elkészítését....
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Méred a teljesítményeiket?
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Az első panelt napokig mértem, de mivel még nincs fix helye és a forgatón sincs több helyem, ma betettem a műhelybe.(Mivel megjött a szél és nem volt kedvem darabokban látni.) Alapvetően arányaiban ugyanannyit hozott mint a gyári, de igazi összehasonlítást akkor tudok csinálni ha 3 saját panel lesz sorba kötve, mint a permanentes és a koraxos panelok. (Azokból is 3-3 van sorbakötve egy vezérlőre.) Mire lennél pontosan kíváncsi?
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Igazából az lenne a kérdés, hogy ebben az időszakban kb. hány kwh áramot ad egy nap egy panel?
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Este letöltöm az adatgyűjtő adatait és felteszem ide. (Sajnos kwh-ban elég gyengus lenne megadni inkább wh-ban írom, mert a vezérlőn 3db 150W-os panel van ami csúcsban is csak 0,45 Kwh lenne.) Még nem számoltam hogy mennyit termelnek a nyárihoz képest, de biztos hogy sokkal kevesebbet.
(#) fassenkugel válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
nekem van fényméröm egy méreésadatgyüjtőn. kb 10 éve megy folyamatosan. november-január között 50..80W-ot mér kb 11-ig aztán ha süt a nap akkor olyan 200W-ra is felmegy rövid időre ha nem akkor 100 alatt marad. 12 után drasztikusan esik.
(#) ih.he válasza fassenkugel hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Forgatod?
Az adatok alapjan osszesen 1 oraban suti kb merolegesen a Nap a paneledet... tehat szerintem fixen beepitett, es mivel telen alacsonyabban jar a Nap ez is oka a kis teljesitmenynek - szerintem.
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
A mai napon majdnem pontosan 8 órát ment a töltés. 3db 150W-os panel sorbakötve: Max 297,6W Átlag:76,28Wh Össz: 610,24W ( 1 panel:25,42Wh Össz:203,41W )
(#) fassenkugel válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
az az érdekes, hogy szeptember és az agusztus majdnem azonos besugárzást hoz...
(#) pudding1 válasza fassenkugel hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
ja....eltolódtak kissé a hónapok, de nem bánom, jó volt az a szeptemberi napsütés.....
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Vagyis ebben az időszakban, vagy akár ha úgy tetszik, egy ilyen napon kb. 30 Ft -nyi elektromos energiát termelmeg a rendszer... ajnye... ez elég karcsú.... és egyébként nyáron mi a jellemző, vagy van valakinek éves átlaga (kWh/adott névleges teljesítményű panel)?

Apropo: 200 FT-ért láttam a tecsóban öntapadós fóliát könyvfedésre - 1 méter*33 cm... 200 Ft... ennyiért minimum egy próbát megérne ...
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Nem tudom forintálisan mennyit termelt, nem is számoltam ki, de ez az eredmény nem az összes panelem, csak 3 db. Egyvalami viszont biztos: akik elkezdték a megtérülést számolni szinte kivétel nélkül lemondtak róla. A többieknek ez a dolog nem a megtérülésről szól elsősorban....
(#) fassenkugel válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
ezserint

márciustól október végéig vehető ki használható energia. 10% hatásfokkal számolva 270Wh/nap-tól 560Wh/nap-ig négyzetméterenként. ha ezt nézed hogy egy hűtő 60W-al megy 10 órát naponta, akkor durván 2.2nm kell márciusban csak ehez.

de lehet hogy a 10% túl optimista becslés a hatásfokra, mert a csupasz cella hatásfoka van 14, a drágábbé 17%-on (a kinai adatlap szerint amit vagy elhiszünk vagy nem)... amire rámegy egy üveglap ami koszódik +nem pontos tájolás +melegedés.. szóval lehet, hogy 3nm kell inkább. és ebben nincs benne az inverter, a visszatáplálási veszteség, stb. ha aksiba töltöd akkor még rosszabb a helyzet. mert az ólom aksinak a wattóra hatásfoka olyan 70% körül van...

érdemes lenne kiszámolni mikorra térül meg.
(#) zolika60 válasza fassenkugel hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Minden szóval egyetértek amit írtál. Sajnos ez a fajta energia termelés egyenlőre csak a kínai gyártóknak térül meg. Áram termelésre napot használni csak akkor éri meg, ha nincs más mód. Jó hatásfokkal csak vízmelegítésre tudjuk egyenlőre a napot használni.
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Nekem sem elsősorban a megtérülésről szól, de azért mindenképpen számba veszem ezt a pontot is!

DE én nem féltétlen üzleti szempontból nézem ezt a dolgot... kicsit másképpen... mert ha pl. tudom, hogy egy adott panelrendszerrel mekkora teljesítmény érhető el, akkor tudom, mit tervezzek rátenni... pl. az olyan állandó kis fogyasztású eszközök, mint a külön kötött energiatakarékos világítási körök, esetleg a laptop, a szünetmentesített hűtés/fűtés (klimatizálás) és vezérlése... stb... mert akkor annyival kevesebbet kell terveznem a fenntartási költségekre.... és nem baj az, hogy pl. 1 év alatt nem hozza be az árát, mert lehet most van rá pénzem, 1 év múlva a rezsi is kevés lesz... vagyis én ezt hosszú távú befektetésként nézem, de egy biztos: a megtérülés azért fontos paraméter, nem hagyhatom ki!
(#) durkonorbi válasza fassenkugel hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Köszönöm az infokat!

Ami még jó lenne az egy tényleges mérési adat egy adott panelre... összevetni az elméleti görbét egy gyakorlatival, pl. a töltésvezérlés után... az lenne igazán tervezhető!
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
felrakhatom ide azt ad adathalmazt amit a permanentes panelokon rögzítettem, de hidd el , tervezni ez ügyben nagyon nehéz, az eredmény inkább csak vagylagos, vagy bejön vagy nem. Olyan hatalmas különbség van két téli napon termelt áram között hogy már minden korábbi számításomat és saccolásomat kidobtam. Egy darab panelre adataival az a gond hogy sokkal kevesebbet mutat mint amennyit mutathatna. Pl borult időben a panel termel mondjuk 9V-ot a töltés be sem kapcsol. Ugyanakkor 3db sorba kötött panel már 27V-on van és vígan tölti az akkut. Multkor fenn volt az egyik vezérlőn 1db panel a másikon 3. Az egy panelos vezérlő alig 4 órát ment míg a 3 panelos 8-at.
(#) janman válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Sziasztok! Ezt találtam, hogy egy kicsit jobban lehessen tervezgetni.
Bővebben: Link
2007-tel bezárólag vannak eredmények. Ha esetleg ismeri valaki, akkor bocs.
(#) pudding1 válasza janman hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Én ahogy rákattintottam, a mai friss adatokat hozta be.
(#) janman válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Igen. Az a rendszernagyság (2,1kW) azért is érdekel, mert a mi villamosenergia fogyasztásunk is ca. ennyi, 5 év átlaga alapján 2603 kWh. Az inverter (Sunny Boy 2100TL) nagyon drága, aminél már csak a gyári napelemek húzósabbak. Ezért is örültem, amikor olvastam a fórumban, hogy saját magad raktál össze napelemtáblákat és jelen állás szerint jóval kedvezőbb az ára, a gyárihoz képest. Gratulálok! További sok sikert.
(#) janman hozzászólása Dec 1, 2009 /
 
Érdekes ez a kezdeményezés is:
Bővebben: Link Akár 60%-os támogatás? Igaz, ekkor már egy betüt kell tolni felfelé a ház energetikai kategóriáján. Gáz viszont, hogy előfinanszírozni kell a teljes összeget, támogatás kifizetése utólag történik.
(#) fassenkugel válasza janman hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
3..500k egy inverter amit elfogad visszatáplálásra is a szolgáltató. ez nem annyira sok, de csak éves elszámolás van, gyak ugynanugy fizeted a számlát és év végén jóváirják a visszatáplálást. ez enyhén szolva is pofátlan eljárás. gyak egy évig használja ingyen a pénzedet..

nyugatabra oda vissza mérő óra van és havi elszámolás. továbbá dupla áron veszi át az áramot, mint a kisker ár. dehát nálunk ezzel is a multik seggét nyalják.
(#) pudding1 válasza janman hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Kösz, próbálkozom. pillanatnyilag azon vagyok hogy más felépítést készítsek, mert mint kiderült a lexant az öreg isten sem veszi rá arra hogy hosszú távon vizhatlanul összeragadjon a sziloplaszttal.
Nekem azért jött be sziget üzem a visszatáplálás helyett mert elég sűrűn volt errefelé áramszünet. Aki már járt úgy hogy dübörgött a kazánban a tűz és hipp-hopp jött az áramszünet azt tudja igazán értékelni hogy a keringető szivattyút van mire átkapcsolni! Aróól nem is beszélve amikor 10-12 órás áramszünetek követték egymást és nálam nem olvadtak fel a hűtők, nem forrott meg a napkollektor és nem kuksoltam este a sötétben dideregve mint a szomszédok, mert hiába volt gáz, a kazán vezérlése elektromos. A hazai visszatáplálós rendszer meg csak a hab volt a tortán hogy végképp lemondjak róla. Aztán majd meglátjuk merre fejlődik a világ, meg ez a jogi posvány ahol élünk.
Mégvalami: ha télen tudsz tényleges 2,6kwh-t termelni akkor az már szép nagy rendszer lesz.
(#) janman válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Sziget üzemnél az akksikkal való macera, ami riasztónak tűnik így látatlanban. Viszont - ha jól tudom - az akksikról vissza 220 irányába az inverterek ára is barátságosabb mint a hálózat visszatáplálásúaknak. Szerintem fognak változni a feltételek a visszatápos rendszereknél, hiszen nem régóta van, hogy egyáltalán lehet már idehaza is ilyen rendszert kiépíteni, megvalósítani. A jövő évi választásoknál is - meglásd - a fő érveknél ott lesz az ilyen, vagy ehhez hasonló rendszerek támogatása. Aztán mi fog megvalósulni, az más kérdés.
A 2,1kW-os rendszer éves össztermelése, ami igazából számít, szerintem a visszatápos rendszernél, mert éves elszámolásnál ha nagyjából megegyezik a fogyasztás a termeléssel, akkor ugye 0 Ft környékén fizet az ember. Természetesen ez télen kevesebb áramtermelésbőll, míg nyáron többől jön össze. 2003 óta havonta írom a víz-gáz-villany fogyasztásunkat, úgyhogy adatom az már van szép számmal.
(#) durkonorbi hozzászólása Dec 1, 2009 /
 
Két elméleti kérdés: mi van akkor ha áramszünet alatt simán bedugom az inverterem a konnektorba, és nem választom le a házat a hálózatról? Illetve ha van áram, és megcsinálom ugyanezt, de az én feszültségem kicsit nagyobb mint a bejövő, akkor mi a helyzet? Nem kezd el visszaforogni az óra? Vagy nem lesz jó mert nincsenek szinkronban... tényleg csak elméleti a kérdés...

(#) pipi válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
első esetben kimegy az inverter biztije, vagy leold a túlterhelés miatt, második esetben valószinűleg füst. Az órákban szokott lenni visszaforgásgátló tudtommal
(#) KTobi válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Szinkronba jön az magától némi voltfüst és amperszag kíséretében. Az újabb órák mechanikusan akadnak, hogy nem tudod visszafelé forgatni őket.
Következő: »»   6 / 242
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem