Fórum témák
» Több friss téma |
Én nem tudom, hogy most én vagyok vak vagy tényleg lehagyta a kolega az LM3886-os végfok IC-t a nyáktervről? :eek2:
Bővebben: Link Szerintetek?
Most voltam az SKF-ben danamidot venni. Volt 60-as átmérőjű. Mondom a csávónak hogy 20cm kéne..
oszt a kezembe nyom egy 80cm-es darabot Azt mondta hogy nem tudja levágni majd vigyem visza holnap ami megmaradt.. A 20cm-es darab valami 1700 valamennyi lesz Huszonvalahány forint dkg-ja.
Üdv!
Titánium 3mm-es tengely jó lehet galvó tengelynek? Azt tudom,hogy az alumínium fékezi a neodimium mágnest(ezen az elven fékeznek sok nagy hullámvasutat is)Nem tudom a titániumnak van e ilyen tulajdonsága. A másik kérdésem,hogy lehet e hangfrekis erősítővel meghajtani galvó motorokat.Pl egy kis erősítő felerősít egy miki előerősítő jelét és így ezáltal jön mozgásba a galvó.Tudom a winyó nem alkalmas ilyesmire nem galvó és hasonló a tehetetlensége és egyéb bajai miatt ,de winyó szedőfejjel működk. Szal működhet ezen az elven a galvó is?
Többi kép lemaradt
"Titánium 3mm-es tengely jó lehet galvó tengelynek?": Szerintem jó. Nekem egyelőre Fém tengelyem van (3mm-es simson küllő) .
''Pl egy kis erősítő felerősít egy miki előerősítő jelét és így ezáltal jön mozgásba a galvó." : Ha Open Loop galvót akarsz készíteni akkor a sorrend jó, de viszont nem olyan kis erősítő kell!!! Legalább 40, de inkább 70 watt.
A teljesítmény attól függ, hogy mekkora tömeget kell rángatni...
Idézet: „az alumínium fékezi a neodímium mágnest” Azt hiszem általános fizikai törvényekkel nem vagy tisztában ! Most pl a Lenz törvénye hiányzik, és annak a gyakorlati alkalmazási lehetőségei. Másrészt anyagismereted is igen hiányos ! Ezeket a hiányosságokat sürgősen pótold! Általános iskola 7, 8 osztályban tanított fizikát kívülről kellene fújni !! Igazából csak a tömeg miatt nem ajánlott a fém tengely alkalmazása, az örvényáram fékezőhatása nem túl jelentős. Bár a Titán elég könnyű fém.
Nem vitatkozok Veled.Legyen igazad,tiszteletben tartom a tudásod.
"(#564795) mex válasza guliver83 hozzászólására (#564779) Válasz • Nov 25, 2009 [mex jelenleg itt van az oldalon] [Hozzászólást segítőnek jelöl] Tutira roszabb az alu,és más (pl réz)-ből készült ház, mint a nem vezetőképes danamid, esetleg fa tok. Pont a lényege fog elveszni a galvónak, a gyors reagálás" Fékezőhatás Nézd meg és utánna okoskodj! Van a Discovery-n Smash Lab nevű műsor,pont erről volt szó benne,hogy fékezzék a szabadesésű liftet tűz esetén.Aluminium sin+neodimium pofa mind a két oldalán úgy hogy nem ér hozzá...
Édesapa ! De te nem HÁZnak, hanem TENGELYnek akarod használni a titánt ! Lásd:
Idézet: „Titánium 3mm-es tengely jó lehet galvó tengelynek?” Nagyon, de nagyon nem mindegy hol helyezkedik el... 30 évemmel és jó pár megépített/megjavított dologgal a hátam mögött okoskodom. Az elvégzett iskolákkal nem vagdalkozom
Kedves PROFESSZOR ÚRNAK még 1 videó a Smash Lab csapatától 43 perc tömény kísérlet hogyan fékezi az aluminium a neodimiumot vagy fordítva,ahogy tetszik.
Szal 7-8.osztályos fizika ...kérem szépen,tisztában vagyok vele! :yes: SMASH LAB Javaslom a 13. és a 22. percet nézzétek főleg(bár érdekes az egész film)
Én nem vagdalkozom semmivel az égvilágon semmivel.
De aluminiumnak helye nincs galvóban. Tiszteletben tartom tudásod,Te nem másét. (nem feltétlenül a kor szabja meg ki milyen szakember!)
Ez a SMASH LAB a világ röhelye! Egyébként te is, mert nem vagy képes felfogni, hogy nem mindegy hogyan helyezkedik el az aluminium a mágneshez képes, hogy a benne keletkező örvényáramok fékező hatást váltsanak ki. Én jót röhögök rajtad...
Ahoz, hogy a vezetőképes anyagba áram indukálódjon, erővonalmetszésnek kell bekövetkeznie. A tengely viszont együttmozdul a mágnesekkel, tehát nincs erővonalmetszés, igy aztán fékezőerő sem jön létre. Merőben más a helyzet a házzal, ott viszont igenis csillapit, ráadásul a rezgés frekvenciájával arányosan, minél nagyobb frekivel rezegne, annál jobban csillapit az örvényáram.
Dióhéjban ennyi lenne a magyarázat.
Láttam az a műsort...
Akkor elmesélem: Mivel a mágnes ugye a tengelyre van rögzítve ezért együtt fordulnak. Tehát köztük mozgáskülönbség nincs, tehát nem generál örvényáramokat, ezért nem lesz fékezőerő. Egyedül az állórész árammal átjárt tekercsei által létrehozott mágneses mezőben forgó fém tárgyban (forgórész, azaz a mágnes és a titán tengely) indukálódik örvényáram, de nem a tengelyben keletkező örvényáram lesz jelentős, hanem a neodím mágnes nikkel bevonatában keletkező.. Remélem most jól összekavartalak Amint látom más érti...
Örülök,hogy okoztam pár boldog percet neked.
Tény hogy nem mind1 hol helyezkedik el,de én nem akkor sem teszek aluminiumot tengelynek.Erről ennyit! Pár mérnök + matematikus...és nevetséges hát oké,akkor mért nem téged hívtak,hogy csinálj egy olyan műsort.A 30 éveddel leállsz vitatkoznia helyett,hogy leírod szépen a véleményed,hát intelligens vagy...Részemről OFF ! Remélem azért valaki tanult a vitából !
Most látom,hogy szépen leírtad.Köszi a kimerítő válaszokat,és igen tisztában vagyok azzal hogy rosszul írtam a tengelyes témát.
Szerintem inkább maradj csöndben, mert csak rontod az eddig is eléggé a béka segge alatti formádat! Keress másik fórumot és ott vezesd elő a sületlenségeidet! Szánalmas vagy ezzel a smash labbal is, hogy nem látod mennyire gagyi az egész. Fizikai fájdalmat okoz ha meg kell néznem egy részt. Idióták gyülekezete! Te meg ezzel példálózol, ez is elmond mindent a felkészültségedről! Egyébként nem én vagyok 30, én annál jóval több...
Sokan tanultak a vitából, de szerintem itt az élvez nagyobb előnyt, akinek van tapasztalata. Szerintem egy kicsit vegyél visszább, mert a moderátoroknak nem fog tetszeni a dolog, bár engem is zavar.
Szerk.:Remélem a téma nem lessz befagyasztva!
Én tanulni jöttem ide,és ha a kérdés így lett kitárgyalva akkor így.Köszönöm.
Az a baj hogy a "Milyen anyagból legyen a tengely?" nevű témát kb 1 milliárdszor kiveséztük!! Ráadásul itt. Aztán megint jön egy új tag és előröl kezdi...
Közben bombáz más gagyi ötlettel amit szintén százszorosan lerágott csont. Emiatt kicsit hamarabb forr az agyvizem.. és másnak is. Tehát egymilliárd egyedszer: fém tengely nem jó választás a súlya miatt ! az alu meg végképp mert túl puha, könnyen hajlik, stb. Ajánlott a karbonszál, üvegszál, merev műanyag... Én végre szeretnek legalább félprofi szinten a témával foglalkozni. Smash lab-ot néha én is nézem zobulásképp véleményem:a sok hülye amcsinak csinált műsor, ott talán tudományos, de itt csak harmatgyenge ismeretterjesztő, de 100x jobb a szappanoperáknál
Én TV szerelő vagyok,ahhoz értek,ehhez tény hogy amatőr,sajnálom a rendbontást. :peace: :worship:
Sziasztok!
Ezen Az oldalon található galvók nem alubol készültek? Ha jol látom abbol van ha nem javitsatok ki! De nemkell ilyen hosszadalmas vitákba kezdeni!
Ja és egy észrevétel a mágnesekkel kapcsolatban!
Guliver83 kolléga nagyon rendes volt és küldött olyan mágnest amin van furat van,ezt összehasonlitottam az ugyan olyan méretü de teli mágneshengeremmel! Az észrevételem a következő,amit tudok hogy a lukas mágnes n35 ös anyagból van a teli n45,a teli mágnes kb kétszer erősebben huz bármit magához mint a lukas társa! Természetesen egyszerübb vele dolgozni de lehet hogy ha nagyobb sebességet akarunk elérni job a teli! Csak ezt akartam leirni remélem tudtam segiteni!
Ahogy én látom,elég messze van a mágnestől az alu,az semmiképp nem befolyásolja a rezgés sebességét.
Szerintem te a motorokat tartó keretre gondoltál,de az nem aluminium.
Kívül lehet már fém burkolatú, főleg a belseje úgy van megcsinálva hogy a házban már nem keletkeznek örvényáramok. Ez kivitelezhető pl. ha nem "légmagos" a tekercs, vagy mágneses árnyékolással.
Érdekes infó ez a mágnes összehasonlítás! Kérdés mennyire hihetünk a az anyag megjelölésnek ?? Ez ki kellene valahogy deríteni hogy valós-e az értékek! Itt meg kellene találni a legjobb erő/tömeg arányt ! Roy Jones! Én meg a TV-hez nem értek, és ha rajtam múlik nem is fogok! Persze az alap működési elvet azért ismerem. Megint mágnesek: Vacillálok ezek a mágnesek közt: 4mm OD, 2mm IDm 5mm long N50 5mm OD x 2.1mm ID x 5mm long N52 5mmOD x 1.1mmID x 5mm long Esetlen más ajánlat erről az oldalról???
...lehet hogy azért rosszabb a furatos mágnes mert furatban is záródik erővonal... most kicsit szomorú vagyok... Jó volna dűlőre jutnom mert már rendelném!..játszani akarok !!
Valaki nézte már ezt a DAC-ot?? Bővebben: Link
Sziasztok!
Amit én füznék hozzá a témához. Én is nézegettem oldalakat és nem nagyon láttam olyan galvó motort ami ( Fa, müanyag ) ból készült volna.
Belülről hányat láttál?
Nem arról van szó, hogy meghiúsitja a működést a fémház, hanem csak hatásfokcsökkenést okoz, emiatt nagyobb meghajtási teljesitmény kell. Ami házi, egyéni kivitelnél nem biztos, hogy megoldható.
Ha nem légmagos a tekercs, akkor olyan anyagot kell alkalmazni, ami gyorsan átmágneseződik. A sima trafó vasak 50Hz-re jók, talán még 300-ra is, de kHz-ekre tuti nem. Szerintem nem sok gyors galvó van, ami fémmagos. Gondolkodtam Ferriten, de azt nem lehet alakítani olyan könnyen, és nem tudom mit szól, ha mágnes van a közelében. Azt hiszem, hogy a légmag, "kicsi rés"(közeli tekercs a mágneshez), nagy mágneses erő kicsi átmérőn és a nagy teljesítmény a tekercsre a megoldás házi módszerrel.
Egyébként egy nagyteljesíményű hangszóró lengő tekercse kielégíti a kis mozgó tömeg, nagy mágneses erő, kicsi rés kívánalmait, csak nehéz a dugattyú mozgást átalakítani. Valószínű ezért sem használják ezt a kivitelt. Én próbálkozok vele játékból, de még a visszacsatolással nem jutottam dűlőre. Valami optós, vagy mégneses megoldást keresek. Találtam már lineáris HALL-t, de még nem próbáltam ki. Elvileg visszacsatolással elég gyors és pontos lehet, leglább is amatőr szinthez mérve... A lyukas mágnes egyérteműen gyengébb. A mégneses erő arányos a mágnes tömegével, ezen semmi meglepő nincs. Rúdmágnes kellene, mondjuk 3mmx20...25mm-es. Erre kéne szerelni a 2...2,5mm-es tengelyt, valami átmenettel, ragasztással. Esetleg beleköszörülni egy lyukat és azzal megvezetni a tengelyt(a neodímiumot nem lehet fúrni, csak köszörülni, de ezt biztosan tudjátok.) Azt is tudjátok biztosan hogy a mágnesnek nem hosszában(mint az összes normális rúdmágnes!!!), hanem keresztben kell felmágnesezve lennie! Ezt külön jelölni szokták a mágnesen, ill. a webshop oldalain, ha ott böngésztek! Ha tudtok belülről gyári galvó képeket, kérem osszátok meg, mert nem sokat lehet találni a neten. Kívülről van dögivel, de nagyon nagy titok a belső felépítése egy gyárinak! |
Bejelentkezés
Hirdetés |