Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   81 / 564
(#) vottokar hozzászólása Dec 9, 2009 /

Ma kipróbáltam a tápegységet. (bár szkóppal nem néztem meg, csak multiméterrel. Hát nem fordítva raktam be a 12V-os ág pufferelkóit! Még jó, hogy hamar kiderült a mérésnél és nem a 320V oldalikat cseszerintettem el. Gyors csere után úgy néz ki, hogy a táp rész jó lesz. A bejövő tömszelencét cserélnem kell nagyobbra, mert nem fér el a betáp kábel. Beraktam a 60APU-kra az RC köröket is. A fojtó szigetelés letekerése az elmaradt. (pirulós szmájli) Talán majd este, ha lesz hozzá lelkierőm...
(#) erdgab válasza mpisti hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Hi-hi ...... vagy tegyél fedőt a pálinkásteás edény tetejére .... ,de csak akkor,ha már kettő van belőle ......... valamelyik sorban
(#) erdgab válasza vottokar hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Mit tettél:eek2: (?) beírtam egy fekete pontot tovább olvasok,megvan a hiba (?) ,most meg radírozhatom ki
(#) guliver83 válasza vottokar hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Még jó, hogy most vetted észre
Inkább többször nézd átt, hogy minden jól van összerakva, mert akkor nagyobb gond is lehet.
Én amikor csináltam lagalább vagy 10szer 20szor is átnéztem, hogy minden rendben van-e a panelokon, mert nagyot szólhat
(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Ejnye, de jó kedvetek van!
Hagyhatnátok nekünk is egy pár kortyot abból a sok finomságból hátha a fejem akkor nem akarna szét esni
Félek az ünnepektől előre!
(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Tekercselem a 4 pár U57-es trafót csinálok róla fotót, majd sasold meg jól van-e tekerve a primér, mert a két oszlopos tekeréshez halvány fin@om sincs! Remélem jó irányba tekertem?!
Egyébként nem egy leány álom tekerni az e fajtát!
Csináltam sablont is hozzá, de azzal nem lett az igazi, mert vagy lötyögött vagy szoros lett!
2x8 menet a primér és 5 menet lesz a szeku.
40 szál 0.3mm CuZ a primér és 7mm átmérő szeku.

Egy 140-es Froniust néztem 3mm átmérőjű sodrat selyem szigeteléssel a primérje a huzal 0.05mm!
(#) vottokar válasza erdgab hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Én beírtam magamnak, és nem is értem, hogy miképp fordulhatott elő. Nem ma kezdtem az ipart, de ilyen baklövést még 25 évvel ezelőtt sem követtem el.
(#) vottokar válasza guliver83 hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Az a baj, hogy ismételt átnézéskor is előfordulhat, hogy az ember elköveti ugyanazt az elnézést. Ha nem sürgős a dolog szoktam várni a sasolások között, hogy kiessek a ritmusból. (csak hát ezt munkahelyen nem igazán működik ) De ez akkor is durva volt...
(#) guliver83 válasza vottokar hozzászólására (») Dec 10, 2009 /

Velem is történt már ilyen.
Egyszer egy 12V trafóra ami váltóáramu volt kötöttem rá egy egyenáramu kismotrot és egy 2200µF kondit
de nem birtam elképzelni, hogy miért nem indul ell
csak rezeg a tengely álló helyben.
A kondi, meg szétrobbant
De hogy-hogyan is gondoltam ezt az egészet azt nem tudom
(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Dec 10, 2009 /

Itt a trafó képe!
Légyszi nézzétek meg, hogy a tekercselési irány jó-e a két magon!
Köszi
(#) erdgab válasza Tubi56 hozzászólására (») Dec 10, 2009 /

Igen jó a tekercselés!

Köszi akkor folytatom!
(#) zolee1209 válasza Tubi56 hozzászólására (») Dec 10, 2009 /

Szia!
Nem akarok beleszólni, mert nem vagyok teljesen biztos a dologban...
Régen tekertem egy hálózati trafót ami hiperszil magon volt, de a két külső "szálon" volt a csévetest. Mindkettőt azonos irányba tekertem, majd a két középső tekercs véget sorosan kötöttem (2x110V-os tekercs), és úgy nem volt jó. Ha valamelyik két azonos pontot választottam a sorbakötéshez, akkor működött!
(#) mpisti válasza Tubi56 hozzászólására (») Dec 10, 2009 /

Szia Tubi!
A legegyszerűbb megoldás annak megállapítására hogy jó-e a tekerési irány, a következő:
A vasmagot képzeletben alul elvágod, és kiteríted,mintha egy rúd lenne. A két oszlop tekercseinek összekötésénél a tekercselésnek azonos irányba kell folytatódni. Ha nem így van,akkor rossz a tekerési irány az egyik oszlopon.
Ilyenkor vagy újratekerés fordított irányba, vagy a végek felcserélése a megoldás.
(#) erdgab hozzászólása Dec 10, 2009 /

Na,de Kedves Uraim (!), hát már ez is gond?
Két megoldást javaslok.
1: Vegyünk a kezünkbe egy spirálrugót,hajlítsuk meg patkó alakra és nézzük a két függőleges oldalát,azonnal látszik a menetek iránya.
2: Hajlítsunk meg vezetékből kör alakra 6 menetet,felénél vegyük ketté és fordítsuk egymás mellé egy egyenes lapra,mintha egy szemüveg keret forma lenne,azonnal látszik a menetek iránya.
Ugye azt nem kell mondanom,hogy a két kör alakba vagy a rugó függőleges oldalaiba képzeljük bele a trafó magok függőleges oszlopait,mondhatnám,hogy az Ó magot.Még a toroiddal is lehetne szemléltetni,ha nem lenne teljesen világos.

Akkor pedig örülök, mert jó amit csináltam! Köszi gábor! vagy mégse?
(#) erdgab válasza zolee1209 hozzászólására (») Dec 10, 2009 /

Most azért van "némi keveredés" a tekercseléssel kapcsolatban mert nem lett megszakítva a két tekercs az 1 oszlopot nézve,a végüknél,hanem folytatódik a másik oszlopon.Ennek a megoldásnak egyetlen célja van,ne keljen a tekercsvégeket itt összeforrasztani,ami egy kicsit macerás és ne keljen "feleslegesnek" tűnő munkát végezni.Valóban vigyázni kell a külön végekkel és kezdetekkel rendelkező egy irányba tekert tekercsek összekötésével,ha azok külön oszlopon vannak elhelyezve.Ezért írtam a példákat.Tovább nem akarom bonyolítani a tekercsek kapcsolását kétoszlopos megoldásnál,mert van több megoldás is,fele-fele menet oszloponként a kívánt keresztmetszetből vagy mindkét oszlopon a teljes menetszám,de fele keresztmetszettel,mint a kívánatos.Egyébként Tubi képén a trafó tekercsek sorba vannak kötve (ahol nincs megszakítva az alkotja a vég-kezdet összekötést),fele-fele menetszám az oszlopokon a teljes (kívánt keresztmetszet) keresztmetszetű vezetékből megalkotva.
(#) erdgab válasza Tubi56 hozzászólására (») Dec 10, 2009 /

Sanyi,jó az a tekercselés,pontosan így kellett elkészíteni.A szekundert is pontosan ebben az irányokban és módon kell elkészítened.Akkor egyirányú lesz mindkét tekercsed és ahol a primer kezdete van ott mellette lesz a szekunder kezdete is a másik végük értelemszerűen.Nálad annyi érdekesség lesz,hogy a szekunder menetszáma páratlan,így az átvezetés az egyik oszlopról a másikra a mag másik oldalán felül lesz,legalább nem lesz útban a primer átvezetés.Mellékelek egy képet,amit már Néked elküldtem,ennél a megoldásnál a primer a páratlan a szekunder a páros menetszámú,tehát ellenkezőleg vannak az átvezetések mint a Te trafódnál.A rajz csak illusztráció mert a tekercsek bármilyen menetszámúak lehetnek.
(#) kralikandras válasza Tubi56 hozzászólására (») Dec 10, 2009 /

Szia! Jó a menetirány!-én csa külső nézelődő vagyok.

Úgy van! Már el is készítettem a trafót és úgy van ahogy írtad! Köszi még egyszer! Most már megtanultam és nem felejtem el!
(#) ShadeW hozzászólása Dec 11, 2009 /

Üdv mindenkinek! Befejeződött a cégnél a nagy hajtás és így több időm marad gondolkodni. Még mindig egy olyan Inverteren agyalok amivel lehet AC módban (max 100A) Awi hegeszteni amit úgy képzeltem el , hogy a főtrafó után fetekkel (szikron üzemben) kapcsolnám az áramot munka-test ide-oda. Modul rendszerüre is gondoltam azaz adott egy egyenáramú inverter aminek a kivezetéseit egy H-híddal kapcsolgatnám.

Kondenzátor robbantásban én is nagy vagyok így jöttem rá arra, hogy a tantálkonid gyors megbízható és olcsó megoldás pirotechnikai eszközök elektronikus gyújtására
(#) Mekk_Elek hozzászólása Dec 11, 2009 /

Tubi56!

Mi a neve annak a fehér szigetelőcsőnek, ami a trafód kivezetésén van? Esetleg beszerzési forrást is tudsz adni? Köszi előre is.
(#) guliver83 válasza Tubi56 hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

Hogy én is hozzászóljak, jó a menetirány!
Én így tekertem az első hegesztőmet (annó)
(#) foxi63 válasza ShadeW hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

jól gondolod, igy van megoldva!
frekvenciát és kitöltést lehet állítani.
(#) mex válasza Mekk_Elek hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Varnish cső.
Itt nézz szét
(#) erdgab válasza ShadeW hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Szia!
Bár én nem nagyon tudok segíteni az elképzelésedben,de minden képen érdekelne az elgondolásod áramköri szinten is.Biztosan lesznek más fórumtársak,kik segítenek,ha kell.Hajrá bátran!
(#) ShadeW válasza erdgab hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Találtam egy kis okosságot Itt ni
Megjegyezném hogy még nem építettem hegesztő invertert. Ilyen téren a szaktudásom kimerül Trafós-Diódás Awi gép Hf gyújtásában, Fluoreszcens kijelző tápban 5V-ról 18V-ra ,autó erősítőhöz -+24Vos táp (ez kicsit sípolt is) és a hegesztő "aparátok" használatában. Szóval kicsit tartok ettől a projekttől
(#) vottokar hozzászólása Dec 15, 2009 /

Ég a képem, de sehogy sem boldogulok a IGBT-s panellal az általam elvárt szinten. A nálam adott bordaelrendezés miatt megkövetelt "tükörképszerű" kialakításnál mint a tápfesz. hozzávezetések, mint a trafókivezetések elég lehetetlen helyre kerülnek. És emiatt nem akarnék túl sok huzalátkötést (főleg nem ferde irányúakat) beleépíteni. Feldobnám ide az egyik utolsó verziót(nem teljes), hátha valamelyikőtöknek akad valami jó ötlete, hogy mit tudnák másképp csinálni. (természetesen közben én is próbálkozom)
Néztem az itt felkerült panelterveket. szinte minden terven igen kis hely van hagyva a teljesítmény ellenállásoknak. (pl. a 47R 10W-os ellenállás Hator kolléga tervén cca 25mm. Én úgy látszik nem jókat szereztem, mert nekem valahogy jóindulattal is minimum 20 raszter kell neki. (állítva nem szerelném a fekve szerelhető 10W-osat))
(#) Tubi56 válasza vottokar hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

A 47R 10 W helyett tegyél 2db 100R 5W-ost párhuzamosan és benne lesz a 25mm-be! A 2db ellenállást akár egymás fölé vagy mellé teheted!
(#) vottokar válasza Tubi56 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Ez én vagyok!! Mintha nem ugyanezt a módszert alkalmaztam volna a tápegység panelomon... Amúgy nem okoz gondot ilyen hang fekvencia feletti rendszerben a huzalellenállás induktivítása? Mert néztem, hogy létezik teljesítmény fémréteg ellenállás is, de valami aranyárban és nehezen beszerezhetően, úgyhogy nekem is maradt a huzal.

Amúgy most, hogy picit lenyugodtam, optimalizáltam még egy kicsikét és talán elférek a 10W-ossal is. (már "csak" a 2µF-os kondikat kell elhelyeznem valahogyan.)
Következő: »»   81 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem