Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ne gondold, hogy nem ugyan abban a kínai gyárban készül mint a márkátlan többi. Én is a hagyományos darálót ajánlanám, a miénk is vagy 50 éves.
Mit nem mondtok???
Természetesen nekem eszembe sem jutott volna. Hiába, ezért kell szakikhoz fordulni segítségért.
Köszönöm mindenkinek aki próbált segíteni.
Most megyek, mert meg kell keresni az új daráló árát.
Nyák szélesség.
A relékre rá szokták írni hogy mekkora áramot illetve feszültséget tudnak kapcsolni. Ha mégse írták rá,akkor szokott lenni adatlapja a relének(a relé egyik oldalán egy betűkkel kombinált számsor).Keress rá.
Ha jót veszel 50 évig biztos nincs vele gond.
10k-1k: ez így egy felhúzóellenállásként viselkedik, nem pedig féltápon lebeg, (mint 1k-1k esetén), viszont ha ezt az egységet pl egy 555-kimenetére kapcsolnánk, optó nélkül, akkor sem lenne rövidzár semelyik állapotban sem.
Két kimenetem van, így nem jó, ha minden fetet másik optórol működtetek. Tranzisztoros meghajtófokozatnak ott az optó A frekvencia fix 1khz. Ez gondolom még nem olyan freki, hogy belengjen. Lehet hogy jobb lenne 1k-100ohmos ellenálláspárok?
Hello!
Nem vicc! A poti fog füstölni, ha kis teljesítményű. (mert nem írtad, milyen értékű és mekkora teljesítményű.) üdv! proli007
Sziasztok!
Remélem jó helyen teszem fel a kérdést: egy infra reflektor "hatótávolságát" ki lehet számolni közelítőleg? Ha több a LED benne, nő a hatótávolság?
Hello!
Nem átverés, hanem felület, azaz ár kérdés. Egy "millió körül", már biztos van jó is.. üdv! proli007
Kösz! Rá van írva minden adat de még a relé beindításához szükséges 12v-os láb is vastagabb. Elméletileg 10A-t is el bír.(A másik kettő 230V-os láb vastagságának töredéke.)
Hello!
Az élet ennyire azért nem egyszerű.. Amikor az opto kinyit, akkor a Q1 "gyorsan lezár", a Q2 "lassan nyit ki". De amikor az opto lezár, akkor csak az 1kohm zárja a Q2-őt és nyitja Q1-et. Így míg a jel átfut, kb. 4V-és 8V között, mind két tranyó nyitva van. Ilyenkor akár 6A csúcsáram is folyhat. Ráadásul, a darlingtonos Opto még lassú is, mert Rise és Fall Time ideje 100us. Az 1khz jel és szünetideje 500us és itt a futásidő, a jelidő ötöde. Szóval, minden oka meg van a füstölésre. (hogy miért a felső, annak oka lehet, hogy az alsónak kisebb az RDS-on ellenállása.) Minden esetre, nézd meg, hogy a híd terhelés nélkül is melegszik-e. Szerintem igen.. Nem véletlenül vannak kimunkált hídmeghajtó IC-k. Azokban ezek az időzítések, és a Fet meghajtások le vannak kezelve. Minden esetre, legalább egy 6,2V-os zénert próbálj bekötni, Q2 Gate és az opto kollektora közé. (Katód a Fet felé) Így csökkentheted az összenyitást. Másik megoldás, hogy külön opto meghajtót használsz a Q1/Q2 részére, és a programból először kikapcsolod az egyiket, és utána bekapcsolod a másikat. De az opto-t 1kHz-en akkor is cserélném. üdv! proli007
Kipróbáltam 1k-100R és 1k-1k kombiációval is, de így már nem is nyitnak a fetek, mégjobban melegszik.
Omron a relé ha jól láttam.Azok jófélék.
Lehet hogy erősebb anyagból vannak a 230-as érintkezők.Amennyi rá van írva,azt ki kell bírnia(elméletileg). A legrosszabb ami történhet az az,hogy elégnek a 230-as érintkezők és vehetsz új relét.
Hi!
Azt szeretném kérdezni h milyen akkumulátor töltő berendezést tudnátok ajánlani hagyományos, 100 Ah-ás indító akkumulátorhoz? A problémám a következő. Itthon elveszítettem az összes vagyonom. Jelenleg egy rozzant lakóautóban élek külföldön, és nincs fix (hosszú időre megoldott áramfeltöltő helyem). Illetve van egy-két lehetőség pl. kórház,shoppingcenterek stb. Sajnos jelenlegi töltőm 6 Ah ad le 12 volton. Ez nagyon kevés mert kb17 órát kéne 1 helyen lennem. Nézegettem az 50 Ah-val töltő berendezéseket, de azok bazi nagyok. Nekem egy nagyobb táskában el kell férni (rejtve) mindennek. (töltő+akku) Tudnátok olyan 30-40 Ah-val töltő modellt ajánlani,amit még méretei véget "kézben"el lehetne szállítani? A campinget ne javasolja senki, mert irreális az ára. Annyiba kerül mint egy szobát bérleni. A másik amit nem igazán értek, h vettem 1univerzális laptop adaptert. (80w) A 100 Ah-es aksim még kikapcsolt állapotban (csak akku töltés) sem képes megbirkózni vele. Hogy lehet ez, hiszen pont erre ajánlották a szivargyújtóról üzemelő készüléket. Pedig a 19v -os töltőáramot is jól beállítottam amit a notim kér. Köszönöm a válaszokat!
Remélem semmi bajom nem lesz, ha elszáll.Kösz a választ!
Hello!
Ha az 555 IC-re astabil módban áramot adok akkor a mivel kezd? A 3-as lábra egyből áramot ad(T1) vagy T2-vel (hobbielektronikás kalkulátor) kezd? (Remélem érthető)
Nincs mit.Ha félsz,akkor próba előtt tedd bele a relét egy hosszanti irányban félbevágott száraz PET palackba.
Ha valami rosszul működne és elszállna a relé érintkezője,akkor a legkeményebb ami történhet az az,hogy szikrázik,aztán se kép se hang. Az astabilosra:-szerintem L-szinttel mert a kondenzátorok nincsenek feltöltődve.
Hello!
Az időzítő kondi bekapcsoláskor töltés mentes (ahogy Dani is írja). Viszont ilyenkor a kimenet magas szintű. Sőt a magas szint kétszer annyi ideig tart, mint a következő periódusokban. Mert most a kondinak először, nem a tápfesz 1/3-adáról 2/3-adára, hanem nulláról 2/3-adára kell töltődni. üdv! proli007
Bocs,hogy közbe szólok de mivel ez egy zárt akku hagyományos töltővel max 6,9 volttal szabad tölteni. Ez egyébként rá van írva. Nem magamtól vagyok ilyen "okos".
Én sem látok jobban, csak elmentettem a képet és felnagyítottam. Neked van horgászlámpád? És horgászol is, Ez egy off kezdő kérdés.
Sehogy. Azt csak a moderátor zárolhatja, és azt is nyomós okkal. Ezt inkább az OFF -ban kellett volna megkérdezned.
Hali. Ez az 5V-os stabilizátor azért van ilyen tokozásban,mert esetleg többet bír, mint egy TO-220-as (1A) ?
Bővebben: Link
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni,hogy milyen generátor van az áramfejlesztőkben( mondjuk legyen egy elterjedtebb típus,ami 1 vagy 3 fázist ad (230 és 400 50Hz) le,és kisebb teljesítményt tud(<3kW) )? >
Szia!
Aszinkron, rövidrezárt forgórészű, öngerjesztésű gencsi.
Sziasztok
Van egy 24V-os időrelém,és ezt szeretném táplálni 230V-ról. Mivel lehetséges a táplálása,trafó nélkül? Esetleg egy kondis,ellenállásos áramkorlátozás? A dolog könnyebbik fele,hogy a terhelés kb 100mA (a relé,és az elektronika igénye) Kicsit nehéz számomra ez a kérdés,mert amikor egy ledet tápláltam egyenirányított 230V-ról,akkor is melegedett a kb 10W-os 20 kohm körüli ellenállás... A 2-3,esetleg 3-4 ezer forintos gyári 230V-os időrelé kicsit drága Köszönöm
Hello!
Én a lenti kapcsolással próbáltam 35mA-rel. Nemrég szétszedtem egy időzítőt,annak a reléje is transzf.nélkül kapta a 24V-t,bár volt néhány tranzisztor és ellenállás meg dióda(gondolom én 12V-ból generált 24V-t) Valamint ötletek. Továbbá ledes 230 ld.másik csatolt kép.
Szia
Köszi Szépen. Bár a második csatolt képen van némi hiányosság a számomra... :S Az ellenállás 10 mi? Ohm,Kohm? A zenerek elötti kondik mindeggyike 0,47µF/400V-osak? És az elektrolit kondi 100 mi? De ez gondolom uF(mikro) Eggyik,amiért ezt a fajta táplálást használnám,hogy nincs is sok trafóm(bontottak ),a másik,hogy ilyen csekély áramigényre nem szeretnék "elpazarolni" egy trafót. Köszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |