Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   719 / 3985
(#) zolika60 válasza fakezű hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Ne gondold, hogy nem ugyan abban a kínai gyárban készül mint a márkátlan többi. Én is a hagyományos darálót ajánlanám, a miénk is vagy 50 éves.
(#) fakezű válasza marcall hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Mit nem mondtok???
Természetesen nekem eszembe sem jutott volna. Hiába, ezért kell szakikhoz fordulni segítségért.
(#) fakezű válasza fakezű hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Köszönöm mindenkinek aki próbált segíteni.
Most megyek, mert meg kell keresni az új daráló árát.
(#) Dani494 válasza akos_b hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Nyák szélesség.
A relékre rá szokták írni hogy mekkora áramot illetve feszültséget tudnak kapcsolni.
Ha mégse írták rá,akkor szokott lenni adatlapja a relének(a relé egyik oldalán egy betűkkel kombinált számsor).Keress rá.
(#) zolika60 válasza fakezű hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Ha jót veszel 50 évig biztos nincs vele gond.
(#) Sir-Nyeteg válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

10k-1k: ez így egy felhúzóellenállásként viselkedik, nem pedig féltápon lebeg, (mint 1k-1k esetén), viszont ha ezt az egységet pl egy 555-kimenetére kapcsolnánk, optó nélkül, akkor sem lenne rövidzár semelyik állapotban sem.
Két kimenetem van, így nem jó, ha minden fetet másik optórol működtetek.
Tranzisztoros meghajtófokozatnak ott az optó
A frekvencia fix 1khz. Ez gondolom még nem olyan freki, hogy belengjen.

Lehet hogy jobb lenne 1k-100ohmos ellenálláspárok?
(#) proli007 válasza ujjonc hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Hello!
Nem vicc! A poti fog füstölni, ha kis teljesítményű. (mert nem írtad, milyen értékű és mekkora teljesítményű.)
üdv! proli007
(#) Tom-ee hozzászólása Dec 9, 2009 /

Sziasztok!

Remélem jó helyen teszem fel a kérdést: egy infra reflektor "hatótávolságát" ki lehet számolni közelítőleg? Ha több a LED benne, nő a hatótávolság?
(#) proli007 válasza zzizza hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Hello!
Nem átverés, hanem felület, azaz ár kérdés. Egy "millió körül", már biztos van jó is..
üdv! proli007
(#) akos_b válasza Dani494 hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Kösz! Rá van írva minden adat de még a relé beindításához szükséges 12v-os láb is vastagabb. Elméletileg 10A-t is el bír.(A másik kettő 230V-os láb vastagságának töredéke.)
(#) proli007 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Hello!
Az élet ennyire azért nem egyszerű..
Amikor az opto kinyit, akkor a Q1 "gyorsan lezár", a Q2 "lassan nyit ki". De amikor az opto lezár, akkor csak az 1kohm zárja a Q2-őt és nyitja Q1-et. Így míg a jel átfut, kb. 4V-és 8V között, mind két tranyó nyitva van. Ilyenkor akár 6A csúcsáram is folyhat.
Ráadásul, a darlingtonos Opto még lassú is, mert Rise és Fall Time ideje 100us. Az 1khz jel és szünetideje 500us és itt a futásidő, a jelidő ötöde.
Szóval, minden oka meg van a füstölésre. (hogy miért a felső, annak oka lehet, hogy az alsónak kisebb az RDS-on ellenállása.) Minden esetre, nézd meg, hogy a híd terhelés nélkül is melegszik-e. Szerintem igen..

Nem véletlenül vannak kimunkált hídmeghajtó IC-k. Azokban ezek az időzítések, és a Fet meghajtások le vannak kezelve. Minden esetre, legalább egy 6,2V-os zénert próbálj bekötni, Q2 Gate és az opto kollektora közé. (Katód a Fet felé) Így csökkentheted az összenyitást.
Másik megoldás, hogy külön opto meghajtót használsz a Q1/Q2 részére, és a programból először kikapcsolod az egyiket, és utána bekapcsolod a másikat. De az opto-t 1kHz-en akkor is cserélném.
üdv! proli007
(#) Sir-Nyeteg válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Kipróbáltam 1k-100R és 1k-1k kombiációval is, de így már nem is nyitnak a fetek, mégjobban melegszik.

Omron a relé ha jól láttam.Azok jófélék.
Lehet hogy erősebb anyagból vannak a 230-as érintkezők.Amennyi rá van írva,azt ki kell bírnia(elméletileg).
A legrosszabb ami történhet az az,hogy elégnek a 230-as érintkezők és vehetsz új relét.
(#) Maki1971 hozzászólása Dec 9, 2009 /

Hi!

Azt szeretném kérdezni h milyen akkumulátor töltő berendezést tudnátok ajánlani hagyományos, 100 Ah-ás indító akkumulátorhoz? A problémám a következő. Itthon elveszítettem az összes vagyonom. Jelenleg egy rozzant lakóautóban élek külföldön, és nincs fix (hosszú időre megoldott áramfeltöltő helyem).
Illetve van egy-két lehetőség pl. kórház,shoppingcenterek stb. Sajnos jelenlegi töltőm 6 Ah ad le 12 volton. Ez nagyon kevés mert kb17 órát kéne 1 helyen lennem. Nézegettem az 50 Ah-val töltő berendezéseket, de azok bazi nagyok. Nekem egy nagyobb táskában el kell férni (rejtve) mindennek. (töltő+akku) Tudnátok olyan 30-40 Ah-val töltő modellt ajánlani,amit még méretei véget "kézben"el lehetne szállítani? A campinget ne javasolja senki, mert irreális az ára. Annyiba kerül mint egy szobát bérleni. A másik amit nem igazán értek, h vettem 1univerzális laptop adaptert. (80w) A 100 Ah-es aksim még kikapcsolt állapotban (csak akku töltés) sem képes megbirkózni vele. Hogy lehet ez, hiszen pont erre ajánlották a szivargyújtóról üzemelő készüléket.
Pedig a 19v -os töltőáramot is jól beállítottam amit a notim kér. Köszönöm a válaszokat!
(#) akos_b válasza Dani494 hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Remélem semmi bajom nem lesz, ha elszáll.Kösz a választ!
(#) akos_b hozzászólása Dec 9, 2009 /

Hello!
Ha az 555 IC-re astabil módban áramot adok akkor a mivel kezd? A 3-as lábra egyből áramot ad(T1) vagy T2-vel (hobbielektronikás kalkulátor) kezd? (Remélem érthető)

Nincs mit.Ha félsz,akkor próba előtt tedd bele a relét egy hosszanti irányban félbevágott száraz PET palackba.
Ha valami rosszul működne és elszállna a relé érintkezője,akkor a legkeményebb ami történhet az az,hogy szikrázik,aztán se kép se hang.

Az astabilosra:-szerintem L-szinttel mert a kondenzátorok nincsenek feltöltődve.
(#) proli007 válasza akos_b hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Hello!
Az időzítő kondi bekapcsoláskor töltés mentes (ahogy Dani is írja). Viszont ilyenkor a kimenet magas szintű. Sőt a magas szint kétszer annyi ideig tart, mint a következő periódusokban. Mert most a kondinak először, nem a tápfesz 1/3-adáról 2/3-adára, hanem nulláról 2/3-adára kell töltődni.
üdv! proli007
(#) nagy hoho válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Bocs,hogy közbe szólok de mivel ez egy zárt akku hagyományos töltővel max 6,9 volttal szabad tölteni. Ez egyébként rá van írva. Nem magamtól vagyok ilyen "okos".
(#) nagy hoho válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Én sem látok jobban, csak elmentettem a képet és felnagyítottam. Neked van horgászlámpád? És horgászol is, Ez egy off kezdő kérdés.
(#) Lalle hozzászólása Dec 10, 2009 /

Hogyan kell témát lezárni??

Köszönöm a segítséget előre!
(#) _ampervadasz_ válasza Lalle hozzászólására (») Dec 10, 2009 /

Sehogy. Azt csak a moderátor zárolhatja, és azt is nyomós okkal. Ezt inkább az OFF -ban kellett volna megkérdezned.
(#) jdani hozzászólása Dec 10, 2009 /

Hali. Ez az 5V-os stabilizátor azért van ilyen tokozásban,mert esetleg többet bír, mint egy TO-220-as (1A) ?

Bővebben: Link
(#) kadarist válasza jdani hozzászólására (») Dec 10, 2009 /

Szia!

Ez is 1A-es, de ha jól meghűtöd, akkor 2A-t is ki tudsz sajtolni belőle.
Bővebben: Link
(#) Dani494 hozzászólása Dec 10, 2009 /

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni,hogy milyen generátor van az áramfejlesztőkben( mondjuk legyen egy elterjedtebb típus,ami 1 vagy 3 fázist ad (230 és 400 50Hz) le,és kisebb teljesítményt tud(<3kW) )?
>
(#) kadarist válasza Dani494 hozzászólására (») Dec 10, 2009 / 1

Szia!

Aszinkron, rövidrezárt forgórészű, öngerjesztésű gencsi.
(#) Dani494 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 10, 2009 /

Köszöntem!
(#) Pulyka hozzászólása Dec 10, 2009 /

Sziasztok

Van egy 24V-os időrelém,és ezt szeretném táplálni 230V-ról.
Mivel lehetséges a táplálása,trafó nélkül?

Esetleg egy kondis,ellenállásos áramkorlátozás?
A dolog könnyebbik fele,hogy a terhelés kb 100mA
(a relé,és az elektronika igénye)
Kicsit nehéz számomra ez a kérdés,mert amikor egy ledet tápláltam egyenirányított 230V-ról,akkor is melegedett a kb 10W-os 20 kohm körüli ellenállás...

A 2-3,esetleg 3-4 ezer forintos gyári 230V-os időrelé kicsit drága

Köszönöm
(#) Dani494 válasza Pulyka hozzászólására (») Dec 10, 2009 /

Hello!

Én a lenti kapcsolással próbáltam 35mA-rel.

Nemrég szétszedtem egy időzítőt,annak a reléje is transzf.nélkül kapta a 24V-t,bár volt néhány tranzisztor és ellenállás meg dióda(gondolom én 12V-ból generált 24V-t)
Valamint ötletek.
Továbbá ledes 230 ld.másik csatolt kép.
(#) Pulyka válasza Dani494 hozzászólására (») Dec 10, 2009 /

Szia

Köszi Szépen.

Bár a második csatolt képen van némi hiányosság a számomra... :S

Az ellenállás 10 mi?
Ohm,Kohm?

A zenerek elötti kondik mindeggyike 0,47µF/400V-osak?
És az elektrolit kondi 100 mi?

De ez gondolom uF(mikro)

Eggyik,amiért ezt a fajta táplálást használnám,hogy nincs is sok trafóm(bontottak ),a másik,hogy ilyen csekély áramigényre nem szeretnék "elpazarolni" egy trafót.

Köszi
Következő: »»   719 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem