Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   43 / 118
(#) potyo válasza Tomee hozzászólására (») Jan 4, 2007 /
 
A rontás mértéke attól függ, mekkora az adatátvitel sebessége.Minél kisebbet tegyél, csak akkorát, ami még nem terheli túl a buszt meghajtani akaró kimeneteket.
(#) MaSTeRFoXX válasza Tomee hozzászólására (») Jan 4, 2007 /
 
Szerintem nem befolyásolja nagyon egy bizonyos sebességig, de szerintem le mehetsz 330 ohmig. Ilyenkor 5V esetén is csak 15mA-folyik. Ennyit egy átlag digitális IC tud szolgáltatni.
Nekem a PIC-es hőmérőmnél SPI busz adatvezetékébe van rakva egy 1k-s ellenállás. Ezután még van 5 méter UTP kábel (ráadásul ebből 2 ér 12V váltófesz), de semmi gond nincs
(#) Tomee válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Köszönőm a segítségeteket, de most ujjabb problémákba ütköztem.
Nekem a 3.3V és az 5V-s logika közé kéne valami kétirányú buszmeghajtó ic.
Lehetőleg olyan amit polcról tudnak adni.
Már több helyen is megnéztem (RET, Lomex, Sos, HQvideo... ), de senkinek sincs raktárkészeleten illetve csak min 25db rendelése esetén álnak velem szóba.
Nekem pedig csak 6db kéne.
Elnézést, hogy nem szorosan a témába vág, de szerintem ezek a kérdések a szkóp építés közben is felmerülhetnek. :yes:
(#) potyo válasza Tomee hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Van valami jeled, ami eldönti, hogy merre kellene mennie a jelnek?
Mert akkor nézd meg potyo oldalán a 3. ICD2 kimenetén a puffereket. Ugyanez jó lenne ide is.
(#) Tomee válasza potyo hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Azt elfeljettem mondani, hogy a legjobb az lenne, hogy ha az ic dual tápos lenne. Megkapná a +5V-t és a +3V-t is.
Most néztem az ICD2 v3 kapcsirajzát és eléggé meglepett ez a megoldás amit itt alkalmaznak.
Egy 74Hc126 (kimenetnek) és egy 74HCT125 (bemenetnek) van összeforgatva és ezzel oldották meg a kétirányú buszmeghajtó problémáját.
Nem rossz gondolat, de én inkább maradok az 1 ic-s dual tápos megoldásnál.
Irány választó vezérlőjele természetesen rendelkezésre áll.
(#) Gory hozzászólása Jan 8, 2007 /
 
Sziasztok!

Itt is megreklámozom magam egy kicsit. Eladom a Xilinx CPLD starter kitem ha érdekel valakit. Zsírúj dobozában, egyszer sem töltöttem le rá semmit. CD, kábel meg a két CPLD-t tartalmazó panel, könyv, minden ami bolti állapotában. Nem volt használva.
Irányára 10 ezer jó magyar Forint. (chipcadben 13800)
Akir érdekel keressen privátban vagy 20/477-32-84 telón.
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Jan 8, 2007 /
 
Gory: Kiábrándultál a CPLD-ből?

Visszatérve a szkópra, a hétvégén összerakom kultúrált légszereléssel a szkóp analógrészét (max477 meg tl071-es ofszet eltolással). Beviszem suliba, és lemérem hogy mit szól az 1MHz-es színuszjelhez, még +2.5V-tal eltolva a gndhez képest. Aztán lehet nyákra épiteni ha kész lesz. Nem akarok több seljtet gyártani Meg veszek teszt céljából 74HC163-mat, és megnézem hogy viselkedik ezzel a címzéssel. A véglegesben 74AHC163-lesz . (sajna ebből csak smd-van ezért nem erősködök összehozni a csupalyuk próbapanellal)
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Nem, csak most sos kell lóvé. A másik hobbimhoz. Kell vennem pickupot a lemezjátszókba és az sokba fáj. Meg egy FPGA kitre is kell gyűjteni
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Jan 9, 2007 /
 
Sziasztok!

Előrelépés történt. Összeraktam 74hc161-el a számlálót, és jobb lett a helyzet. Mondjuk előkerült egy érdekes hiba(mondjuk eddig is sejtettem a fura viselkedéséből). Gerjed a digitális panel. Néha fogja magát és csak úgy össze vissza rajzolgat, analóg panel nélkül is. Szóval ez a nyáklemez teljesen el van .... Mindegy, a GND-t összekötöttem a 230V földjével erre jobb lett, a durva hibák eltüntek, csak helyette apró 1-2 pixeles szöszölés lett belőle.
Itt van néhány kép róla. 10MHz-en járattam az AD konvertert, a PIC-es frekimérő 130KHz-et mutatott a bejövő jelre. Az egyik képen ahol több szinuszjel van ott 560KHz-et. De szerintem csak a fele frekvencia volt valójában. Néha a 2-szeresét méri, még nem jöttem rá az okára...
Nem tökéletesek az ábrák, még csoda hogy egyáltalán ennyire is megy. Az AD konverter közvetlen a jelgenerátorra van kötve és ott van megoldva az offszet eltolás. Zajos is, mert az amplitúdó poti is rosszul van még mindig bekötve.
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jan 10, 2007 /
 
Egészen szépek az ábrák szerintem, ha hozzáveszed az LCD korlátozott grafikai képességeit.
A frekimérők már csak ilyenek. Nekem is szokott 2x-res frekvenciát mérni.
Sanda gyanúm ébredt a kémiai ónozóval kapcsolatban. Előszőr használtam a Fvgenerátorom áttervezett meghajtóerősítőjénél. Egy próbapanelon összevezetékeztem a kapcsolást és müködött is. Utánna nagy alapossággal megterveztem a nyákot , megépítettem és négyszögjel helyett tüskéket látok.
A kémiai ónozó erősen savas kémhatású + fémvegyületet tartalmaz. Ezt észben is tartottam és lúggal lemostam a panelt az ónozás után, de mivel a nyáklemez szövet alapú , így magába szív minden folyadékot. Szóval most bizonytalan vagyok. Használjam vagy ne? Meg ami még rosszabb hogy forrasztópasztát használtam (Wolf) a forrasztáshoz, mivel a gyanta nem nedvesítette az ónozott felületet.
(#) botigta hozzászólása Jan 10, 2007 /
 
Üdv!
Azt szeretném megkérdezni az itt tanyázó szakiktól, hogy tudna-e nekem valaki egy szkópot összefaragni, amit autódiagnosztikához tudnék használni, természetesen megfelelő anyagi (vagy természetbeni :nyes: )ellenszolgáltatás fejében?
(#) bbatka válasza botigta hozzászólására (») Jan 10, 2007 /
 
Az én szkópom még fejlesztés alatt van és PC-hez kötött. Ingyenesen elérhető lesz a cikkek között ha elkészül a doksija (még 1 hónap). Max. 550khz mintavételezési frekije lesz. Ez csak az első, kezdő változat. Szerintem a PC-s programján még lehet majd javítani. Készítést jelenleg nemvállalok.
Kicsit szerintem többet kellene tudni az igényekről. pl. Kell-e FFT? Mekkora a max. frekvencia amit figyelni kell?(15-20khz?) Speciális rezgésmérő fej kell, amihez speciális töltéserősítő szükséges, gondolom. Maga a fej is horribilis összeg.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Jan 10, 2007 /
 
Ma megint előre lépés volt. Rájöttem hogy miért ír össze vissza a memóriába, meg rajzol hülye ábrákat. Amikor beleraktam ezt az új cím léptetetést a RAMhoz, akkor csak az első 8 címző bitet kötöttem be. A többi meg a levegőben maradt Ezért írt mindenféle hülyeséget. Régebben meg a nem szinkron számláló miatt hibázott.
Most stabilan megy, csak az analógrész zajos egy kicsit, mert csak úgy össze van kókányolva hogy működjön

(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jan 10, 2007 /
 
Gratual, akkor jól haladsz. Én most az 1 megás szkópot használom. Nagyon még nem teszteltem le, de egész jónak mondható. Most meló meg suli miatt nem lesz időm egy darabig ezzel foglalkozni sajna. De a topikot követem azért.






u.i.: még mindig van egy eladó CPLD kitem
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jan 11, 2007 /
 
A kémiai ónozóval kapcsolatban nem tapasztaltál olyat hogy a nyákhordozó vezetővé válik tőle?
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Jan 11, 2007 /
 
Olyat nem, csak azt, hogy mikor pár napja forrasztgattam a digitális panelt, akkor eléggé nehezen akarta befutni az ón.... kicsit meg oxidálódott....
Nem tudom hogy mit használjak. A kisebb nyákoknál lemosom a védőlakkot, kifurkálom, beültetem, beüzemelem (mindezt egy nap ) És aztán a nyák alját befújom akrillán lakkal.
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jan 11, 2007 /
 
Én még alkoholos gyantával is bevontam és így is nehezen lehetett forrasztani.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Jan 11, 2007 /
 
Most hogy mondod, az lehet a gond hogy az ón bevonat oxidálódik. Közvetlenül a gyantával való bevonás előtt ecettel fogom oxidmentesíteni, aztán alaposan leöblítem.
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Jan 15, 2007 /
 
A hétvégén légszerelve összeraktam az analógrésznek egy részét (offszet eltolás+egy max477 2 szeres erősítéssel). Az eredmény a tápszűrésnél lévő 220uH-s tekercs is elkezdett sípolni a gerjedéstől Ha átkötöm az indultivitást, akkor se az igazi.....
Most ezt tanulmányozgatom: http://www.linear.com/pc/downloadDocument.do?navId=H0,C1,C1154,C100...,D4138
Itt is légszerelve van minden, de itt nem igaz hogy nem gerjed, pedig néhány olyan gányul van megépitve....

Meg írtam delphibe egy olyan programot, ami BMP-t átalakít soronként byte-okra, és így bele lehet kódolni az AVR-be, és majd ki lehet rakni a kijelzőre. De itt még nem tartok
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jan 15, 2007 /
 
Légszereléssel még nem akadt ilyen problémám. Sőt. A hanggenerátorhoz készítettem 2db. műveleti erősítőből egy végfokot léghuzalozva és tökéletesen müködött. Megterveztem hozzá a panelt egy kis tranzisztoros kiegészítéssel (a Linear Technology doksi 46oldalán van) megépítettem kétoldalas nyákra úgy hogy a felső réteg GND-vel volt kitöltve. Hát differenciátort sikerült alkotnom. Négyszög jel helyett csak tüskék voltak. Úgyhogy panel a kukába.
2. forduló
Gondoltam a felső réteg telibe kitöltve nem lehet rossz ötlet , úgyhogy készítettem egy másik nyákot , de nem kötöttem be GND-re. Megtápláltam , próbálgattam, végigtapogattam mindent hogy nem melegszik-e valami. Úgy ítéltem hogy minden rendbe. Mondanom sem kell az áramkör egyáltalán nem müködött . Egyszer csak füstszagra lettem figyelmes. Begerjedt a TL071-es műveleti erősítő. Annyi is lett neki. Úgyhogy maradtam az egyoldalas nyáknál. Még nem készült el az áramkör. A szkóppal így már 3 hete nem volt időm foglalkozni. A gyorsnégyszög része viszont tökéletes az áramkörnek.

Az jutott eszembe hogy cseréld ki a max477-et TL071-re egyenlőre. Nem árt korlátozni esetleg a műveleti erősítő áramát , mert elfüstől mint az enyém. Tegyél 100nF-os hidegítő kondikat a műveleti erősítő táp lábaihoz.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Jan 15, 2007 /
 
megprobálom tl071-el, bár az lett volna a cél, hogy max477-et vizsgálgassam. Egy max477 az lehet hogy elszállt, mert nagyon melegedett. Régebben is szállt már el nekem ilyen IC-m amikor még az első verziós analógrésszel kisérleteztem.
Nem igaz, hogy nem lehet házilag épiteni egy elfogadható sávszélességű analóg fokozatot!
Végén tranzisztóóóórból kell épiteni.....

Már csak ez a hiányzó láncszem, a többi mostmár valószinűleg jó lesz, csak kéne egy atomstabil analógrész a tesztelgetéshez
(#) huba válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jan 16, 2007 /
 
Ahogy látom az analóg rész megépitése egy nagy akadály. Meg kéne szerezni egy csöhibás szkóp analog részét. Nekem van egy ithon. Ez egy 30*20cm nyák. Sajnos a szkop csöve nyaktörést szenvedett igy javithatatlan. De az analog része még haszbálható.
(#) bbatka válasza huba hozzászólására (») Jan 16, 2007 /
 
Nemsokra mész vele. Sikerült hozzájutnom néhány tucat gyári szkóp gépkönyvéhez, ezért mondom.
Eltérés feszerősítésben, offsetben + eltávolítani a felesleges alkatrészeket. Az esztétikát, utánépíthetőséget már nem is említve. A hanggenerátorom végfokával küzdök 3 hete. Ha túl vagyok rajta akkor befejezem az egyszerűsített szkópomat. Ennek is át akarom alakítani az analóg bemenetét, úgyhogy belevetem magam. Azért Gory-val és MaSTeRFoXX-al kb. 1 hónapja akadt néhány jó ötletünk, sőt találtam egy ígéretes gyári szkóp rajzot is, amiről néhány jó ötletet át lehet venni.
Csak idő és nyák kérdése. Az egyik gerjed attól még lehet hogy a következő jó lesz.
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Jan 21, 2007 /
 
Mostanában azzal szórakoztam hogy egy fekete/fehér BMP-t meg tudjak jeleniteni AVR-el LCD kijelzőn.... Végül összejött
A progi kigyűjti a kép adatát egy txt-be, amit aztán be lehet szúrni a winAVR-es forráskódba, onnan meg meg lehet jeleniteni. Nem volt egyszerű de működik
A szkóp analógrészével most nem foglalkoztam....

(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jan 21, 2007 /
 
Profi !
Én meg még mindig a hanggenerátoron dolgozok. Nemsok időm volt a héten elektronikával foglalkozni.
(#) Hurka válasza bbatka hozzászólására (») Jan 28, 2007 /
 
Hellosztok! http://www.geocities.com/lptscope/hw.html mekkora feszültségig lehet vele mérni?
Tervezem, hogy megépítem... Véleményetek?
Segítségeteket előre is köszönöm: Hurka
(#) dpeti válasza Hurka hozzászólására (») Jan 28, 2007 /
 
"10k, 1M resistors and 1N4148 and ZD5V are there for analog input protection. Analog input (signal in) at the pin 1 should never exceed the supply voltage of the ADC. If you are planning to measure the signals with amplitude more than 5V, you should add an additional resistor divider between signal and ADC to keep the voltage below 5V at pin1. And of course, you can omit this protection and connect the signal directly to pin1 if you are sure that your analog input will allways be in range of 0V-5V."

Tehat az A/D átalakító 1-es lábára csak 0 és 5V közötti fesz. mehet (azaz 0 és tápfesz közötti érték), de ezt ellenállással (fesz. osztással) növelheted, ameddig akarod a pontosság rovására.
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Feb 5, 2007 /
 
Hát, itt rég nem történt semmi ...

Régebben összeraktam légszerelve, nyáklapon az analógrészt, (trigger nélkül). Az elején MAX477-tel kísérleteztem, persze gerjedt.... Ma jött egy ötlet, hopgy próbáljam meg TL071-el, nem lesz tökéletes, de legalább nem gerjed.... És pontosan így történt

Gerjedés nélkül tudja fogadni négyszögjelet is (eddig mindig gond volt vele). Ráadásul kiderült hogy nem túl szép jelet szolgáltat a generátor a színuszra (meg hozzátesz még sokat a TL071 is). Legalább nem hibázik memóriaíráskor
Továbbá működik az offszet eltologatás is, úgy ahogy kell, tehát az egyszerűsített (2 IC-s) analógrész működőképes
Az AD konverter most kb 12 megán járt
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Feb 6, 2007 /
 
Szerintem szép eredmény. Gratulálok. Esetleg még az NE5534 talán javíthatna a sávszélességen (10Mhz-es). A jelgenerátorom végfokába végül is azt építettem be. Én még mindig a jelgenerátoron dolgozok, de már minden lepróbáltam, a dobozolást végzem.
Nekem a kétoldalas nyák (ahol a másik oldal GND v. árnyékolás) nem vált be. Legjobb szerintem maradni az egyoldalas nyáknál és minél vékonyabb huzalozást használni. Gondolom nem kell mondanom a nyák is egy elektromos alkatrész. Van induktivitása, kapacitása, ellenállása. És ez főleg nagyfrekvenciáknál mutatkozik meg , mivel kis értékek. Szívás , de ez van. Most mennem kell, mert munka van.
(#) karpi válasza Hurka hozzászólására (») Feb 6, 2007 /
 
minden meromuszer egy "adapteren " keresztul mer.

A nagyob feszultsegek meresehez elotetellenalasokat kotnek a meromuszerek ele.


Nagy Aramot meg egy kiserteku ellenalason (pld 0,1 ohm) keresztulevezetik es eme ellealas kapcsain merik a feszultsegesest.Ebbol "szamitjak: ki az aramerosseg nagysagat ( ohm torveny)

Pld itt a MAVO35 -od multimeterem azt a legkiesebb merheto feszultseg 74uV es a muszer erzekenyesege 50uA (20Kohm/V) .Ez maga az alapmuszer, beallitott , erzekenysege.

De a maximalis merheto aram 5A ,es a max feszultseg 1KV


Scop-hoz meg van nagyon nagy ellenalasu ( pld 300Mohm) "merofej"-ek vannak ami a merokabel vegebe van szerelve jol elszigetelve ,,,ezek a merofejek , kabelek gondossan illesztve vannak hogy az frekvencia atviteli savban hiteles mereseket adjanak.

stb...
Következő: »»   43 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem