Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   83 / 564
(#) erdgab válasza mpisti hozzászólására (») Dec 17, 2009 /

Most meg vagyok hatva,érdemes volt a fórumra jönni,ilyen elismerés szakembertől amatőrnek nem mindennap adatik meg.Köszönöm!
(#) mpisti válasza erdgab hozzászólására (») Dec 17, 2009 /

Nincs mit megköszönnöd Gábor!
Ez az elismerés mindenképpen megjár annak,aki nem villamos előképzettséggel önképzés útján szert tesz olyan ismeretekre,amely ismeret alapján előállít egy olyan villamos eszközt-jelen esetben hegesztő invertert-amelyre sok villamos képzettséggel rendelkező iparos gondolni sem mer. Erre joggal lehetsz büszke. Arról nem is beszélve,hogy az utánépítők számára az általad és Tubi által épített darabok etalonnak számítanak.
(#) Tubi56 válasza mpisti hozzászólására (») Dec 18, 2009 /

Pedig én is megköszönöm! Bár mondani nem tudok most semmit! Köszönjük!
(#) vottokar hozzászólása Dec 18, 2009 /

Én akkor, mint az utánépítők csapatának tagja, köszönöm mint erdgabnak és Tubi56-nak a lehetőséget, hogy megépíthetjük e remek masinát (az itteni fórum nélkül álmaimban sem merült volna fel ez), mint mpisti-nek és más hegesztéstechnikai gépek javításában profi embereknek, akik szakmailag pontosan tudják segíteni az építést, és hozzásegítenek minket ahhoz, hogy "teljesen" képben legyünk a hogyanokkal és miértekkel. Hála a "csapatnak"!
Más. Tegnap sajnos más irányú elfoglaltságok miatt csak pár percet tudtam foglalkozni az inverterrel. Mpisti magyarázata a kondenzátorok értékének és elhelyezésének fontosságáról gondolkodóba ejtett, hogy mégis kellene módosítanom azt a paneltervet, mert az egyik IGBT igencsak hosszabb úton kapcsolódik a kondikhoz. Azt már eldöntöttem, hogy megy bele 2db 1u 630V-os kondi az IGBT panelra, és a táppanelon levő 1u 400V-os helyére bekerül egy 220n 630V-os kondenzátor. Így meglesz a rajzon szereplő kapacításérték is, és a 2*1u-ot könnyebben tudom talán közelebb csalogatni az IGBT-khez.
Az ugye már a kimeneti diódák kivitelezésénél kiderült, hogy néha szeretem túlbonyolítani a dolgokat.
(#) Geri86 hozzászólása Dec 18, 2009 /

Találtam egy ilyen megoldást a terminálon. Mi a véleményetek erről, mindenképpen szimmetrikus kimenő főtrafót kell hozzá építeni?
Bővebben: Link
(#) vottokar válasza Geri86 hozzászólására (») Dec 18, 2009 /

Szerény véleményem szerint ez a rajz ilyen formában után építésre alkalmatlan. Bár pontos alkatrészadatokat tartalmaz, de pont a kritikus elemeknek a ferriteknek nincsenek meg a tekercselési adatai és a szükséges légrései. Nagyon fontos részegységeknek nyoma sincs a rajzon (áramszabályozás, hővédelem stb.) Én ezt inkább alkatrészértékekkel ellátott blokksémának tekinteném csak. (de annak is hiányos) Az IGBT meghajtó rész olyan puritán, hogy, bár elméletben működhet, de gyakorlatban nem mernék rábízni semmi fontosabbat. Valamint nincs elválasztva galvanikusan a vezérlő rész a nagyfesztől! Tudom, hogy van ilyen megoldás jónéhány berendezésnél, de én ilyet házilag semmiképp sem javasolnék olyan oldalon, ahol műkedvelő és önjelölt barkácsolók is vannak. De majd jönnek a nálam okosabbak és rámutatnak a fontosabb hibákra (és esetleges erényekre)
természetesen, ha a terminálon megvannak az általam hiányold információk, akkor azokat a kritikákat tekintsd semmisnek)
(#) erdgab válasza Geri86 hozzászólására (») Dec 18, 2009 /

Hát igen,Tab gépe alapján (ami azért nem egészen így néz ki) készít -geli valamit.Gyenge pontok a meghajtás az áram figyelés és az áram szabályozás területén vannak bőven.A meghajtás még hagyján,de nem ezekkel a tranyókkal kéne megoldani,hiába itt a trafós leválasztás,ha máshol meg összekötöm a nagyfesz résszel.Az áramfigyelésre (10 db. 1 ohm ellenállás,a 8 kevés) kimondottan indukció szegény SMD ellenállásokból kell egy blokkot építeni,az áram szabályozásról meg nem is írnék.Ennél a gépnél,állítólag működik,még semmi nincs kiforrva,emlékszem,szerintem Tubi is,amikor építették a gép elődjét IR-es meghajtókkal és sorban szálltak el a dolgok,mire nagy nehezen lett belőle valami.Egyébként ez egy teljes hidas megoldás és szimmetrikus a főtrafó szekundere (kétutas egyenirányítás),meg lehet csinálni egy szekunder tekerccsel is,de akkor gréc kell a kimenetre,ami szintén adhat újabb gondokat.Azt hiszem Tubi épített teljes hidas gépet,de nem így,vannak jobb megoldások is ennél,persze,azokban alkatrész is van.
(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Dec 18, 2009 /

Így igaz! A rajz megtalálható a terminál fórumon amit szintén érdemes végig olvasni! Kétszer robbantam fel és ilyenkor levert mindent vezérlést végfokot! Az áramfigyelése 10 db 1R 1w smd.A poti 500R 90-100Ampert lehetett belőle kicsalni a trafó ETD59 a szekuja 0.3mmx35mm vörösréz lemez 10menet a primér 35 menet és közte a szeku. Végül is működik, de sok minden hiányossága van!
Tab 120 kollega fejlesztése volt neki is működik.
Én letettem erről a projektről.
(#) Geri86 hozzászólása Dec 19, 2009 /

Köszi a válaszokat
(#) vottokar hozzászólása Dec 19, 2009 /

Ígéretemmel ellentétben nem a panel ismételt áttervezésével foglalatoskodtam, hanem kb. készre szereltem az E65-öt és a kimeneti kört. Nem kis feladat volt a szekunder 3*5-ös profilhuzalra megfelelően felforrasztani a szemes sarukat a saját 18mm2-es vezetékdarabkáival. Remélem nem okoz gondot ,hogy nem nyílegyenesen megy rá a réz diódasínekre a kivezetés. (a bekötés enyhe mozgathatósága miatt szükség volt egy-egy hurokra a huzalban)
Lassan keresek valami jobbfajta papírt, amit majd berakhatok a vasakba a légrések kialakításához. Remélem a fényes műnyomó papír megfelel. Mikrométerrel mérve olyan 0.1mm vastag, ami pont jó lenne..
(#) erdgab válasza vottokar hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Valóban nem kis kihívás volt az az összeköttetés megoldása.Nem lehetett volna úgy hajlítani a trafó kivezetéseit,hogy ne keljen megtoldani?Nekem úgy tűnik,el ért volna a vezeték,aztán a sarukat passzítani,fogóval kicsit rögzíteni,utána forrasztani,de így is jó.Olyan papírt keress a légrés kialakításához ami nem nedvszívó! Ha lenne vékony műanyag szigetelőd,pc-s tápokban szokott lenni a fenéklemeznél,az jobb lenne,ha méretre is jó.
(#) vottokar válasza erdgab hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Lehet, hogy sikerült volna, a fojtó úgy is lett megoldva. Csak attól féltem, hogy a hajlításnál megsérül (bereped) a profilhuzal, és akkor vége a dalnak. (már sikerült egyszer) Olyan pontosan kellett volna hajlítanom ferde szögben a felső kivezetést, hogy nem lettem volna biztos a sikerben. meg így azért van egy kis játéka a bekötések, nem direktbe van rákötve teljesen mereven.
Valahonnan tudok szerezni olyan műanyag lapot. De az nem hőre olvadó?

Na szétszedem a noti billentyűjét, mert az n kihagy és a törpöm tele vele már...
(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Huncut ember ez a vottokar, nem akarta kivenni a trafót a helyéről! Mert ha kiveszi és a vezetékekre közvetlenül teszi rá a sarukat, akkor ahogy írtad biztosan elért volna hurok nélkül is a helyükre! A helyén kell összerakni a sarukkal egy kicsit megfogatni, kivenni és rögzíteni rendesen! Akkor pontosan oda esik vissza szereléskor ahová kell!
Idő mint a tenger annyi van erre a célra!
No meg türelem!
Egyébként szépen dolgozik azt meg kell hagyni!
(#) Tubi56 válasza vottokar hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

A vörös réz profil nem reped még éles hajtásnál sem, ha kivan lágyítva egy kicsit! Az sem baj, ha mereven csatlakozol legalább nem ficereg, nem tud mozogni!
A kivezetéseket egy-két cm hosszan felmelegíted majd lehűtöd gyorsan hideg vizzel, akkor lágyul annyit, hogy könnyen megtudd hajtani! Csak egy tipp! Hézagolónak jó más trafókból kiszerelt szigetelő anyag is az bírja a hőt ami lehet papír, vagy celofán szerű műanyag is!
(#) erdgab válasza Tubi56 hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Huncut ember az Ottó az biztos!
Idézet:
„Egyébként szépen dolgozik azt meg kell hagyni!”

A gyári kivitel az övéhez képest csak bóvli,az biztos,én örömmel nézem a munkáját és tanulok is tőle rendesen!
(#) vottokar válasza Tubi56 hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

A trafót simán kivettem, mert különben nem tudtam volna a vezetékeket sem ráforrasztani.
Megmondom őszintén mivel elég közel van a hőre lágyuló csévéhez a kivezetés, nem merem annyira felmelegíteni, hogy ismét ki tudjam lágyítani. Letekerni meg nem akarom, mert így is harmadszorra van feltekerve. Így meg már annyiszor volt hajtva, hogy nem merek próbálkozni. Lehet, hogy mégis sodrott vezetékből kellett volna a szekundert is csinálnom...
(#) vottokar válasza erdgab hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Hájjal kenegettek mindketten. Akkor működési szempontból maradhat így? Hülye voltam. Több csévetestet kellett volna rendelnem a Tali Bt-től... Most már nem fogok 2K-s futárköltséget füzetni egy 200 forintos csévéért...
(#) erdgab válasza vottokar hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Kedves Ottó,természetesen maradhat így,működés szempontjából nem lesz vele gond! Mint már többször leírtam,rendkívül jó és minőségi munkát végzel,most ez nem úgy sikerült,ahogy szeretted volna,érdemeiden nem ront.Ne hogy szét szedd!
(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Csatlakozom Gábor hozzászólásához!
Majd a következő gépednél figyelembe veszed!
(#) mpisti hozzászólása Dec 20, 2009 /

Szervusztok fiuk!
Bár nem az inverteres topikba való a kérésem, de talán az itt írogató urak tudnak segíteni a "bajomon". A kérésem a következő: Egy kapcsolási rajzot keresek, ami valószínűleg az 1986-os Rádiótechnika évkönyvben jelent meg, egy 12V/220V feszültségátalakító, amely 150 vagy 200W-os volt, és az alábbi alkatrészekre emlékszem a kapcsolásból.
LM324;CD4060;TAA861(761?)azt hiszem még CD4013 IC is volt benne.A kapcsoló tranzisztorok típusa emlékem szerint 2N3442 volt. A kapcsolás érdekessége, hogy a visszacsatolás optikailag történt, egy kis teljesítményű izzó és egy optotranzisztor segítségével.
Ha valakinek az említett kapcsolás megvan,kérem küldje el nekem,mert nagyon nagy szükségem lenne rá. Ugyanis ezen kapcsolás segítségével építettem kb. 22 éve egy gerjesztő automatikát egy 10kVA-es szinkrongenerátor részére amely most beadta a kulcsot. Az évkönyvet valakinek könnyelműen kölcsönadtam,(többedmagával)és azóta sem láttam viszont az illetőt a könyvekkel. Az érdeklődő kérdésemre a válasz: Rosszul emlékszel!
Ismételten kérem, aki tud, segítsen az említett kapcsolás elküldésével.
A segítséget előre köszönöm.

mpisti
(#) dokidoki válasza mpisti hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Szia !

A keresésem eredménye szerint, az 1984-es évkönyv, 50 oldala és annak a autósok figyelem cikkbe található ilyesmi. De megtaláltam a 86 -ban is. Ha aktuális még elküldhetem.
(#) mpisti válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Ez az!
Nagyon nagyon köszönöm!
Ha nem okoz gondot, a leírását is kérném tőled, nem másért, csak hogy a teljes cikk legyen meg.
Dokidoki, még egyszer nagyon köszönöm!
(#) Freedomocska válasza mpisti hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Esetleg ha a "jézuska" elvinné neked a fa alá . Ez komoly !
(#) dokidoki válasza mpisti hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Igazán nincs mit. Örülök neki én is, hogy megtaláltam. (napok óta kerestem az indítékot arra, hogy feltúrjam a dvd-ket egy kis olvasmányért.) Elküldöm a címedre a cikket.
(#) mpisti válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Kedves Attila!
Nagyon köszönöm,ha elküldöd a cikket is. El se hiszed,mennyit segítettél vele. Komoly gondban lettem volna enélkül, hiszen az eredeti kártyáról mintha legyalulták volna az alkatrészeket, úgy megsérült. Most újra kell alkatrészeznem a kártyát.Az 1984-es évkönyvben egy NDK alkatrészekből készült transzverter található, teljesen más szabályozási módszerrel. Nekem csak ez a kapcsolás a jó.
(#) Freedomocska válasza Freedomocska hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Bocsánat -- a mondat végére pont helyet kérdőjelet akartam .
(#) mpisti válasza Freedomocska hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Szia Lajos!
Nagyon köszönöm!
(#) Freedomocska válasza mpisti hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Szia , de nem válaszoltál a reggeli levelemre és csak holnap délelőtt tudom feladni -- azaz akkor már ma este infó kellene .
(#) mpisti válasza Freedomocska hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Szia Lajos!
Válasz küldve privátban.

(#) vottokar hozzászólása Dec 22, 2009 /

Egy hülye kérdés elsődlegesen Tubi56 kollégának (mivel ő helyi ). Hol tudok én épeszű áron csatlakozót szerezni az apparátra? DINSE a neve azt hiszem. Apát és anyát is. Van ebből többféle méret? Ha van, akkor nekem mekkora kellene? (bocs a hülye kérdésemért )
Következő: »»   83 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem