Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A-osztályú erősítők
 
Témaindító: Dióda, idő: Feb 14, 2006
Lapozás: OK   32 / 137
(#) bölcsész válasza lamalas hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
A probléma az, hogy mit tekintünk hibás/helytelen következtetésnek.
Miért lenne az hibás/helytelen következtetés, ha az embernek tetszik valami??
Itt van a kutya elhantolva.

Az lehet egy hibás következtetés, ha úgy indulsz neki, hogy ennek tetszenie KELL, mert ezmeg az meg amaz: jót mértem...
(#) bölcsész válasza Mayan hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Ez nem veszekedés!
Vita, amely előrébbviszi a tudományt!
(#) Imi65 válasza Mayan hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Dehogyis veszekszünk. Szerintem nagyon hasznos ez a vita (nem olyan, mint amit KD mester folytatott), mert mindenkinek van álláspontja a dolgokról - amit a tapasztalatok, ovasottak, hallottak alapján kialakít - ezt ismertetjük egymással. Ebből mindenki profitálhat.
(#) p_istvan válasza bölcsész hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Idézet:
„Hibás logika.

Mondod Te!
Ha fejhallgatóval hallgatod vissza akkor igaz logika.
Ha meg Hangszórón, akkor a szoba vagy teremakusztika és a hangsugárzók valamint az erősítő újra torzítják a jelet a "fülmikrofonhoz képest" ezért ezek a hatások az "eredeti" jelet kétszer torzítják el (mert már a felvételnl is átment ezen a torzuláson). Hogy ezek után mit hallasz, azt nem tudom...
(#) lamalas válasza Mayan hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Idézet:
„Én nem értem miért veszekedtek itt folyton...”


Ez tenyleg nem veszekedes, hanem - ahogy elottem is irtak - egy hasznos "vita" amibol talan Te is tanulhatnal.

Idézet:
„...elvont elméleti dolgokon.”


Egyreszt nem elmeleti, hanem nagyon is gyakorlati! Masreszt csak annak elvont aki nem erti.

Egyebkent sokfele A osztalyu erosito kapcsolasa elerheto a szakirodalomban es az Interneten is csak korul kell nezni! Az analog erosito technikaban mar nem igazan van uj a nap alatt. Kulonloeges, soha nem latott, egyedi erosito topologiakat mar nem talalnak ki mert amit lehetett azt mar szinte mind megcsinaltak. A meglevoeket lehet (es erdemes) kombinalni, finomitani, alakitani.
(#) lamalas válasza bölcsész hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Idézet:
„Miért lenne az hibás/helytelen következtetés, ha az embernek tetszik valami??”


Felreerted amit irtam! Az nem helytelen kovetkeztetes ha tetszik valami ... mert az nem is kovetkeztetes hanem egy allitas Helytelen kovetkeztetes abbol adodhat ha a neked tetszo hangzast ugy magyarazod meg, hogy nem erted/tudod miert jobb mint egy masik, neked kevesbe tetszo hangzas es a magyarazat helytelen. Hogy ne csak a levegobe beszeljek legyen 1 konkret pelda is: adott egy hangsugarzo es 2 erosito. Az egyik egy kis kimeno ellenallasu felvezetos erosito a masik egy negativ vcs nelkuli csoves erosito (realtive magas kimeno ellenallassal). A felvezetos erositovel megfogott, de kevesebb melyeket produkal az adott hangsugarzo, a csovessel sokkal döngősebb, elengedettebb a melyvisszaadas. Ha valakinek ez utobbi mely jobban tetszik ez még csak egy velemeny amivel semmi gond nincs. A baj (es a helytelen kovetkeztetes) ott kezdodik amikor ez a valaki azt allitja, hogy a felvezetos erositok nem jok mert nincsenek kello melyei. Megtortent eset, nem most talaltam ki.
(#) bölcsész válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Persze a torzítás benne van a rendszerben, de szerintem a fülmikrofon és hangszóró rendszer közelíti meg talán legjobban ez életet (a füles nem tud hasbaverni a basszusokkal). Jó, mondjuk a terem adottságai a koncert esetén, nagyon számítanak, de egy kellően nagy teremben nem túl közel a zenekarhoz, szerintem már teljes az analógia.
(#) bölcsész válasza Mayan hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Én amúgy szívesen összehoznék veled, vagy akárkivel egy hallgatási tesztet, (remélem addigra kész lesz a FET-es cuccom), márcsak a lejátszóm tesztelése végett is!
(#) bölcsész válasza lamalas hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Korrekt.
(#) lamalas válasza bölcsész hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Idézet:
„a fülmikrofon és hangszóró rendszer közelíti meg talán legjobban ez életet (a füles nem tud hasbaverni a basszusokkal).”


A fulbe illesztheto mikrofonnal keszitett felveteleket ( binaural recording ) csak fejhallgatoval erdemes hallgatni. Nem azt mondom, hogy csak azzal lehet, hanem azzal erdemes!!! Es itt szo sincs hasbavero basszusokrol, hanem az elethu sztereo térérzet a lenyeg.

(#) bölcsész válasza lamalas hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Miért?
A logika azt diktálná, hogy feltételezve, hogy a mikrofon érzékeny a releváns frekvenciákra, hogy pont azt lehet lemodellezni, mintha egy akusztikus!(mint írtam is fentebb) koncerten lennél.
A két mikrofon felveszi azt amit a füled hall, és még többet,
a hangszorókkal pedig egy szobában szimulálod a vonósnégyest.
Mert ugye valaki írta fentebb, hogy nem csak a fülével hall az ember. Sokszor vetik is a fülesek szemére, hogy csak a fejben szól a zene az egész testes élmény helyett. Namármost két hangfal tud egésztestes élményt nyújtani.

Szerintem.
(#) Imi65 válasza bölcsész hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
A hangdoboz onnan szól, ahonnan a hangszerek. Neki azt kell generálni, ami onnan hallatszik. A műfejes felvételt szerintem is csak fülessel lehet visszaadni, mert a mikrofon által "hallott" hangot (amit a fülünkkel hallunk) ugyanoda rekonstruálja.
(#) lamalas válasza bölcsész hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Idézet:
„Namármost két hangfal tud egésztestes élményt nyújtani.”


Itt nem errol (egesztestes elmeny) van szo (ahogy korabban is irtam). A realisztikus sztereo ter az ami szamit a binauralis felveteleknel. Imi65 tomoren es egyszeruen ramutatott a miertre. A lenyeg az ember hallasanak az iranyerzekeleseben van! Az iranyerzekelesben pedig az emberi test felso reszenek (vallak, fej) es a kulso fulnek kulcsfontossagu szerepe van! Ezert nem mindegy hol van a mikrofon. Nezz utana ennek a temanak a neten mert erdekes. Az a link amit mutattam egy wikis cikkre jo kiindulasnak.
(#) highand válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Annak magyarázatát miben látod, hogy a csöves hang részletgazdagabb?

Az én fülem úgy látszik ellenkezőt hall, én bizony vitáznék. A csöves hang az anaalóg lemezek korszakában volt jó, amikor kénytelen kelletlen muszáj volt az analóg mesterfelvételt equalizálni, komprimálni 40-50 !! dB-lel. Amikor egy tiszta "sz" betűs ( nem besziszegős) nem magyar préselésű lemezért egy havi fizetést adtunk. Amikor választhattunk, hogy két méregdrága hangszedő küzül, melyiknek a hibáit vagyunk képesek hosszabban hallgatni. ( nekem MC-20 és Sonus jutott anno)

Akkor a csövesek 2. harmonikus jótékony mindent elfedő mormolása nagyon ki tudta símítani, a többnyire teljesen hibás, torz hangokat. Darvas ezt írta pl: " a csövesen nem hallom, dehát nem is érdekel"

Azután jött a hibrid korszak, a digitális mesterszalag és analog lemez. Na itt tartoltak a csövesek, mert a tranzisztorosok és IC-sek a sokkal részletezőbb hangjuk miatt pontosan kihozták a felvételből a kezdetleges AD-DA átalakítás hibáit, a jittertől elkezve a periodikus kvantálásig mindent. Természetesen mindannyian arra gondoltunk, hogy hogy az erősítők szólnak rosszul. Aki kedvet érez olvassa vissza mit írtak akkoriban Darvas-ék erről, hogy soha-soha nem lesz jó a digitális felvétel.

És nem lett igazuk. A hangmesterek megtanulták az új technikát és fantasztikus, azelőtt sohasem hallott minőségű felvételek születnek minden nap.

Vegyétek észre, hogy a millósra árazott csöves technikát kivétel nélkül mindig, valami 30 éves LP-ről interpretálják, sohasem HD CD-ről....
(#) Imi65 válasza highand hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Sajnos én ugyanazt tapasztalom, mint Te, csak tényleg fordítva. Igaz, nem volt túl széles palettám, a kis (lapos) VT erősítő, majd egy Kenwood FET-es, majd egy Onkyo bipoláris. Közben sok más készülékre is "ráhallgattam", Quad-405 (utánépítés), Technics cuccok (többféle), JVC, stb, de összességében nem túl széles ez a paletta, nálam tapasztaltabb hallgatózók szép számmal vannak.
De. A csövest meghallgatva (CD-ről) nekem pont az jött ki (és nem csak nekem, hanem a családtagoknak, ismerősöknek is), hogy egy csomó dolgot egyszerűen nem , vagy nem úgy hallottunk a CD-ről viszont, ahogy azt a félvezetőssel megszoktuk. A másik érdekes tapasztalat, hogy a CD-ről (optikai kábellel) készített MiniDisc digitális másolat félvezetőssel szinte megkülönböztethetetlen az eredetitől, viszont csövessel kifejezetten van benne valami, amitől nem tetszik, zavar, mindazonáltal igen könnyen megkülönböztethető. Érdekes, hogy a kazettás magnó is ugyanezt "hallja" vagyis a digitális másolatról készített felvétel könnyen észrevehetően gyengébb, mint az eredeti CD kazetta-másolat. Ebből én arra következtetek, hogy a csöves "válogatósabb, vagyis jobban "kihozza" a hangforrás minőségi gondjait. Ebből kifolyólag az Onkyot elajándékoztam, a Kenwoodot, és a kis VT-t eladtam. Jelenleg csak a CD-t használom műsorforrásnak. A számítógép (integrált) hangkártyája szinte hallgathatatlan csövessel, viszont a félvezetős korszakban nem volt vele akkora baj (azért bőven volt).
Egy deszkamodell SE-t vittem egy ismerős srácnak régebben. Mikor meghallgatta, Ő is elcsomagolta a dobozába a Canbridge Audio termékét, és feltette a Vaterára. Viszont még HD CD-t sosem hallottam csövessel, de szívesen meghallgatnám, mit produkál egy még tökéletesebb forrásanyagról.
(#) Imi65 válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Idézet:
„A csövest meghallgatva (CD-ről) nekem pont az jött ki (és nem csak nekem, hanem a családtagoknak, ismerősöknek is), hogy egy csomó dolgot egyszerűen nem , vagy nem úgy hallottunk a CD-ről viszont, ahogy azt a félvezetőssel megszoktuk.”

Itt azt akartam írni, hogy a félvezetőssel megszokott hanghoz tudtunk viszonyítani. És abban egy csomó részlet vagy nem volt meg, vagy nem úgy hangzott, mint a csövessel.
(#) highand válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Igen, de mi "lekopírozzuk" a csöves hangszóróval mért frekimenetét és úgy hasonlítunk.

Az a bizonyos alul felül minimum 3-3 dB-es kiemelés nagyon csalóka, könnyű összekeverni a részletekkel.
(#) Imi65 válasza highand hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
De ez a -vélt, vagy valós - kiemelés a sáv végeken még mindig nem magyarázza, miért nem szólal meg tisztességesen vele a kazettás, vagy a tuner. De még a MiniDisc sem. Csakis a CD. Félvezetőssel "dögösebb" enyhén ráemelt magas-méllyel mindegyik, miért pont a csövesnél nem jön ez be?
(#) highand válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Mert nincsen benne 2. harmónikus. De én a digitalizált magnó felvételre számítógéppel tettem 2. harmónikust, kb. 0.5%-ot. Döbbenetes a különbség, próbáld ki te is.

A leggyengébb IC-s kütyüvel is szép klasszikusan szól. Én nem elméletileg beszélek, én ezeket kipróbáltam.

Számomra az a jó eszköz, ami élethűen szól. A festett nőket sem szeretem, bármekkora is a mellük.

Idézet:
„miért pont a csövesnél nem jön ez be?”


Mert a csöves hangjának pont az a lényege, hogy a trafó telítésbe megy. Ha ráemelsz a mélyre, magasra, egyre kisebb lesz a dinamikája, ami egyenlő a hangosságérzet növelésével. Miért nem építettek 800 W-os csöves erősítőket? Az eszközök párhuzamos kötése ott még könnyebb a kimenő trafó miatt.

Építettek, de azok nem szóltak "csövesen". Ma is meg lehet hallgatni a nagy teljesítményű HK csöveseket, totál csőd, a csőhívők szempontjából. Teljesen tranzisztoros a hangjuk. Vagyis korrekt.

De ezzel én már átmennék az összehasonlítós topikba.
(#) Class-A-. hozzászólása Dec 18, 2009 /
 
Ez nem a - Class - A - fórum?
(#) bölcsész válasza Class-A-. hozzászólására (») Dec 19, 2009 /
 
Már vártam egy ilyen beszólást, de szerintem felesleges egy vitaszálat kiszedni az eredeti környezetéből...
(#) bölcsész hozzászólása Dec 19, 2009 /
 
Kezdek elkeseredni.
Már a harmadik fetpár megy ki, holott ugyanez a konfig már működött.
Bővebben: Link
27 voltot kap, és rögtön átég. 3,5A-es biztit raktam a táp után és egyből leverte.
Mi lehet a baj? Illetve mit érdemes mérni/nézni bekapcsolás előtt?
Lehet, hogy rosszak a fetek? (De ennyi??)
(#) varttina válasza bölcsész hozzászólására (») Dec 19, 2009 /
 
A kapcsolás szerint 27V-ról hajtva 4,3 V jut a FET-ek G-jére. Bizonyos FET-ek ekkora feszültségtől már teljesen kinyitnak, ezzel rövidre zárva az áramkört. A helyedben a 47k ellenállásokat hasonló értékű precíziós trimmerre cserélném, így finoman be tudnám állítani a nyugalmi áramot.
(#) p_istvan válasza bölcsész hozzászólására (») Dec 19, 2009 /
 
Ez a kapcsolás Nelson Pass (Ha ez mond neked valamit) "The Complementary Zen" nevű kapcsolásának erősen lebutított koppintása. Az eredetiben pl. megvan a nyugalmi áram beállító trimer és úgy általában korrektebben van méretezve. Komplett leírás van a tulajdonságairól működéséről (igaz angol)
Megszámoltam pontosan négyszer tettem fel ide a linkjét ha már a minimál koncepciót favorizáljátok, de nektek ez kell...
A stabilizált táp is azért kell neki, mert rendkívül érzékeny a konstrukció nyugalmi árama a tápfeszre, főleg ha nagy meredekségű a FET! egy két volt emelkedés (vagy még annyi se kell) is végezhet vele.
(#) bölcsész hozzászólása Dec 19, 2009 /
 
Köszi a hozzászólásokat.
A problémám az, hogy ez már működött, ráadásul 27 helyett 28,5V-ról.
Semmit nem változtattam, csak kicseréltem a feteket.
Terhelés nincs rajta.
Nem értem.
Ennyire szórnak e fetek?
(#) p_istvan válasza bölcsész hozzászólására (») Dec 19, 2009 /
 
Ha más a típusa igen, de azonos típuson belül más gyártóval is szórhat rendesen a nyitófeszültsége, de lehet valamelyik ellenállás forrasztása engedett el. Nem véletlen élesztik az erősítőket óvatosan, pl. izzó lámpát kötve a tápba, vagy a tápfeszt emelik fokozatosan stb. (közben mérik a feszt, áramot).
Bár erre a micsodára én nem pazarolnék időt, FET-eket meg pláne nem!
(#) bölcsész válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 19, 2009 /
 
"Bár erre a micsodára én nem pazarolnék időt, FET-eket meg pláne nem! "
Háááát öööö....

de én úgy szeretnék egy FET-es A-osztályút.
Mit javasolsz helyette?
(#) p_istvan válasza bölcsész hozzászólására (») Dec 19, 2009 /
 
(#) p_istvan válasza bölcsész hozzászólására (») Dec 19, 2009 /
 
Vagy innen: Japán fanatikusok oldala pl. ezt: MOS FET 7 Amperrel!
Van az oldalnak angol nézete is de akkor nem minden látható! Nem minden A osztály, de azért érdemes szétnézni. Ezekhez tényleg eléggé elszántnak kell lenni...
(#) bölcsész válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 20, 2009 /
 
Végülis ez volt a probléma.
Vettem a fáradságot és műszerrel indítottam.
És láss csodát: sikerült beindítani,
miután 4 áteresztő tranyót és 6 fetet kidobtam.
:eek2:
27V-nál 1,4A nyugalmi lett...
Szóval akármennyire is fáj sokaknak, mégis megmarad.

Illetve egy meghallgatási teszt kéne....
Következő: »»   32 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem