Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Az UPS-nek kívül nincs adatlapja, típusszáma?
Yuasa 12V 7 Ah akku zselés, nem látsz benne vizet. Nem is szabad beleönteni. Bár már találkoztam olyan zselés akkuval, ami kiszáradt, de sajnos felöntéssel nem javítható. Egyébként a legtöbb UPS elindítható akkuról 220 nélkül és dolgozik inverterként. Kicsit nagyobb az alapfogyasztása, mint a szokványos invertereknek, mert sok egyéb funkciója is van.
Szia!
Én úgy tudom, hogy azért nem jó a szünetmentesnek az invertere, mert ezeket rövid idő áthidalására csinálták. Nekem is van itthon két ilyen akkum. (mindkettő halott)
Szegeden van egy színesfém kereskedés. Itt a neve és a weblapcímük: SIN-US
Vedd fel felük a kapcsolatot és kérdezd meg, hogy van-e nekik olyan profil ami jó lenne neked. Ha van és kellene de nem tudsz eljönni érte (és a bolt nem postázza) akkor szólj nyugodtan megveszem Neked és elküldöm szívesen. Remélem tudtam segíteni!
Közepes terheléssel tartós üzemet is kibír, de ha szerelünk rá ventillátort, mint a bóti hegesztőtrafóra, a névleges terhelését is tartósan bírja.
Arra kell figyelni, hogy a névleges terhelés a második szám rajta, pl. 600VA - 350W. <<<>>>
Köszi a kedvességed, megnézem az oldalt, de senkinek sem szeretek programot csinálni......csak ha nagyon muszáj, de szerencsére most ez az irdatlan havazás minden kinti programot hosszú időre elnapolt. Holnap reggel hoztak volna 20 m2 üveget a következő panelekhez, de mondtam az üvegesnek hogy elnapolva, mert szerintem az udvarából sem fog tudni kijönni reggel. Itt reggel óta folyamatosan szakad a hó.......és fúj a szél 12-14km/h-val úgy hogy ebből reggelre csúnya világ lesz.....
Ezek alapján, akkor a levett dugókat vissza kell raknom, hogy levegőmentesre visszazárjam, ugye, mármint vissza kell ragasztanom?
Az adatlapon, ennyi van: Model: BLAZER 600 Input/Output: 220V/50Hz Emlékeim szerint 350VA-s Ezek alapján, még az inverternek is használható lesz a későbbiekben, az elektronikát így át kell nézetnem, mert ugye sajna be sem kapcsol. Jelenleg az aksi ami érdekel, mert 12 V-amivel kezdni akarok, később jöhet a többi Itt(Győr) délelőtt esett, egész rendesen
Találtam ilyen aksikat, egész normális áron, ezek használhatók ha jól gondolkozom, napelemes rendszerekhez is, vagy tévedek? Ha valakit érdekel, a link:
Bővebben: Link Ha jók, ezek árai nem olyan ütősek, mint amiket eddig láttam, igaz azok 40-50Ah-sak voltak, ezek kevesebbek Mivel nem vagyok szakértő, meg tudja nekem mondani valaki mit jelent a Ah érték (pl. az enyém 7 Ah-s) mit takar ez, illetve a névleges terhelésnél említetteTbence3 hogy 600VA, ez mit jelent?
Üdv! Nem igazán mondhatni olcsónak, számolj utána. Pl a 24Ah-s 22000ft Majdnem 1000ft/Ah. Szerintem nagyon sok!(100Ah kb 90000ftra jönne ki, ennyiből veszek 4db bosch akkut, 400Ah, garantáltan többet ér mint ez.) A 7Ah azt jelenti hogy 7A-es terheléssel (12V-os akku esetében ez egy 84W-os izzó pl.) egy óra alatt merülne le. A 600VA a villanyszerelő szerint 600W, de úgy tudom a gyakorlatban kevesebb. Valaki hozzáértőbb esetleg?
Én most vettem 12V 100Ah-át 16000Ft/db-ért. Bazi nehéz, és kipróbáltam, tényleg jó. állítólag 1 éves, Panasonik. Ha kell megadom a címet.
600VA ohmos terhelés esetén 600Wcsak. Különben a feszültség és az áram szorzata, mely nincs fázisban. Ilyenkor jelentkezik a meddő teljesítmény. Ezt csak akkor veszi észre az ember, ha szünetmentest csinál, vesz. Még az áramszolgáltatódtól ingyen kapod, addig nem törődsz vele. Kisebb motorok esetében lehet 0,8as szorzóval is számolni. Ha pedig nem szeretnél meddő teljesítményre pocsékolni, akkor kompenzáld ki, hogy ohmosnak hasson, ehhez ki kell számolni a szükséges kondenzátort, ami rezonanciába jön a motor tekercsével.
Mivel most kezdek bele az egészbe, egyenlőre nem áll szándékomban aksit enni, hanem ezt a meglévőt, illetve ha minden igaz akkor kapok egyet januárban, azt használom, majd ha már komolyabb rendszer lesz, persze beruházok aksiba, de addig szerintem nem fogok
Ezeket csak nézegetem, mert miért ne
Ugyan azzal ne foglalkozz, hogy mennyi időbe telik. Szívesen segítek ha tudok. Nyugodtan értesíts ha sikerült valamit kiválasztani. Itt a Dél-Alföldön is elég sok hó esett. Egyébként Te a szélgenerátorokat készen vásároltad? Beszéltem az inviteles ismerőssel és azt mondta, hogy 150Ft/Ah áron adják az akkukat. Vannak nekik vatta új 100Ah-s is.
Vannak UPS-ek, amik döglött akksival nem hajlandóak bekapcsolni. Az akkura a kupakot nem kell visszaragasztani, az csak bele van nyomva a lyukba.
Meg kell mondjam, piszok drágán adják őket.
Persze a pénzes szülő a gyerek játékába bármi áron képes megvenni. A negyede reálisabb ár. 12 V 7 Ah 3000.- alatt van. UPS-ben 6-7 évet kibír. Az Ah az áramtárolási képesség mérőszáma. 12 V 7 Ah az 84 Wattóra. 600 VA leadásakor ez kb 5 perc alatt elfogy. A hivatkozott oldal árán olcsóbb autóindító akkut kapsz már 55-60 Ah-sat is, ami azonos terheléssel akár 3/4 órát is kibír. De ha pudding1 példáján MÉH telepen (vagy előtte!!!) veszel fáradt akkut, tizedén is megúszod.
Elnéztem az előbb, mert a 12 V 17 Ah-s kerül 14,599.-be.
De a 12 V 7 Ah-sért akkor is sok az 5,349.-.
A yuasa ha már 9V alatt van az döglött, sajna ez van. Én 20 db 10Ah-al szórakoztam egyszerre, egyiket sem lehetett életre lehelni, pedig minden trükköt bevetettem.
Ezen 2,88 V-ot mértem, ezek szerint ez halott. Ha minden igaz, akkor holnap tudok egy próbát megejteni, hogy valamire lehet-e vele kezdeni, mert ugye egy próbát megér
Feltölteni fel tudod majd, műszerrel ott lesz a kellő fesz, viszont ha tovább nézed a műszert látni fogod hogy szép lassan terhelés nélkül esik a feszültség, és már egy minimális terheléstől is 1 percen belül lemerül. Nekem is volt régebben egy 400W-os UPS-em, félig halott aksikkal. Feltöltötte őket, aztán ha átkapcsoltam inverterbe elketyegett róla 4-5 percig terhelés nélkül, de amint ráadtam pár mA terhelést azonnal letiltott mondván kritikus akku töltöttség.
Szia!
riasztós boltban (1 nagykereskedő ség van az országban ! miskolc-Bp . ) a 7 Ah áfával 3400 ft még az idén jövőre emelkedik.....2-300ft-al?
Huh ez a kép direkt ilyen fos?
Amúgy jó lesz, erre leszek kiváncsi igazán!!! Majd a cellamérést üveggel vs.nélküle ne felejtsük el, jó lenne tudni mit mutat... BUÉK!
Direkt! Kíváncsi voltam van e itt még valaki. Buék!
Tudom tél van meg minden, de mennyire melegedhetnek ezek a cellák nyáron? Mert akkor ugye csökken a hatásfokuk némileg, illetve nem lesz probléma abból hogy az üveg szélén fekete színű a ragasztó? Amúgy nekem tetszik
Nem tudom mennyire melegednek fel ill. hogy mennyire csökken a hatásfok, viszont az az egy biztos hogy napi viszonylatban nyáron többszörösét termeli a melegedés ellenére is mint most. Ennek oka többek között hogy más szögben süt a nap, sokkal magasabban megy és e miatt nem 6-8 órát dolgozik a napelem ha 12-őt vagy még többet. Erősebb a napsütés is így e miatt is több a teljesítmény. Az utolsó lényeges pont pedig hogy a negyedébe kerül mint a gyári, tehát ha dupla mennyiséget csinálsz mint eredetileg tervezted akkor is csak a felét költötted el az erre szánt pénznek és ekkor már a melegedés miatti veszteség gyakorlatilag lényegtelen. (A fekete sziloplaszt ne zavarjon meg, azt nem fogja fény érni, csak még nem jött meg az alumínium U szelvény ami az élére lesz ráhúzva. Én meg marha türelmetlen vagyok és ki akartam rakni addig is egy kicsit napozni) Pillanatnyilag 6 panel van készen, de kettő még a "régi" lexanos, azt majd idővel át akarom alakítani dupla üvegesre.
Tisztában vagyok az árával, csak tudni akartam hogy úgy izzanak-e mint néhány gyári darab. Nálunk 4mm-es 1m2 plexi az 8E akárhányszáz forint. Megéri ebből csinálni (nem feltétlenül a 4-esből) vagy inkább üveg legyen? Úgy rémlik már írtad de megkérdezem még egyszer, gondolkodtál már azon hogy amikor legközelebb veszel cellákat akkor kicsit többet veszel és némi haszonnal itt eladod? Én biztos vevő lennék pár darabra
Nem jó a plexi. A hőre jelentősen tágul, a cellák meg marha ridegek, összetörnének alatta. Az üveg azért jó, mert egy fix merev időtálló felület. Nem hajlítja meg a szél, mint tehetné a plexivel és az uv sem teszi tönkre. Arról nem is beszélve hogy az üveget 1800ft-ért veszem/m2.
Pillanatnyilag még nem tudok eladni, mert először össze kell raknom 20 panelt, ennyivel akarok visszatáplálni a hálózatba, (ennyiről adtam be a papírt). Nehéz dolog a vétel, mert ha nem akarod hogy drága legyen a postaköltség akkor fel kell deríteni azt az eladót akinek sok vak. Ezektől általában az összeset meg szoktam venni, hogy a postaköltség/db alacsony legyen. Természetesen ha lesz felesleg, szólni fogok. Valaki kérdezte korábban a mérési eredményeket gyári panelokról, most elkezdtem feltölteni a honlapomra 3db MSI-150 (150W-os) monokristályos napelem panel mért termelési adatait és napi grafikonjait. Nem túl régóta tudom menteni az adatokat, de idővel majd kinövi magát ez az adatbázis is.
Tényleg, ebbe bele sem gondoltam. Számolva azzal hogy felénk már volt nem is egyszer dió nagyságú jégeső, kb. milyen vastag üveg kellene? Nem vagyok tisztában az üvegek árával, de nem gondoltam hogy ekkora a különbség közte és a plexi között.
Bocs közben mindketten módosítottuk a hozzászólást, olvass vissza légyszi, mert neked írtam kiegészítést. Én 4mm vastagot használok, a 3-as is jó lenne, de idővel az üveg is ridegebb lesz, jól jön még később az a plusz 1mm.
Oké, majd szétnézek mit hol kapok. Egyenlőre még csak ott tartok hogy most kezdem kiépíteni a locsolórendszert (jelenleg még csak az elektronikával készülődök). Első próbálgatásra ezt szeretném majd napelemekről hajtani. Gondolom nem most lesz, de ha lesz feleslegbe nekem szólhatsz, ha tudok veszek tőled.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |