Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   426 / 2500
(#) saraha válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Szia.
A legutóbbi projektemmel végeztem ,hogy ha lehet akkor szeretném én is elkérni a Layout-ot
Ezzel talán megkezdem a minőségi dolgok útját.
Még soha sem csináltam csövest ez lenne az első.
Ez a hibrid kezdésnek jó is lenne.
Nagy valószínűséggel tudok bele szerezni eredeti BDT-ket is.
Az adatlapomon található cím-re mehet nyugodtan.
Köszönöm.
(#) szamóca hozzászólása Dec 25, 2009 /
 
Ma összeforrasztottam a második forgótárcsás hangerőszabályzómat, immár loudnes nélkül.
(#) zotyo válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Szia!

Ha nem gond, én is szeretném elkérni a layout-ot.
S ha nem tolakodás, és megoldható, a tranyós lay is érdekelne.
Szeretném mindkét verziót megépíteni.
Készítettem már HTA-t, de csak a végfok részt.
Egy audiodiy-es fórumtárs segítségével próbáltam már HTA30-at építeni csöves előfokkal, de talán a csöves technikában való járatlanságom miatt az megrekedt próbálkozás szintjén...
Szóval nagy örömöt szereznél ha elküldenéd a címemre.
Köszönöm.

Üdv.: Zoli
(#) saraha válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Isten fizesse meg jóságod.
(#) CIROKL válasza szamóca hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
No végre hogy elkészült ! Most már készülhet az enyém is ? Nagy valószinűséggel a Canopusba már ilyesmit fogok bele varázsolni
(#) zotyo válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Ezer köszönet.
(#) CIROKL válasza zotyo hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Idézet:
„de talán a csöves technikában való járatlanságom miatt az megrekedt próbálkozás szintjén”
Nos itt nincs erre szükség , hisz semmi az egéssz , csupán csak egy ugynevezett katód követő van alkalmazva . Az egéssz ugy lett kitalálva hogy a csőnek ne keljen külön anódfesz , egy olyan cső van fölhasználva ami alacsony anód feszről megy E88CC . Gyakorlatilag itt a HTA-30 az 60 Voltról megy /nálam / és ebből kifolyólag a cső is ennyiről megy , semmi trükk egyedül csak a cső fűtése igényel egy 6,3 Voltot ami 300mA -al megy ! Szóval a csöves varázs ennél csak ennyi , de biztan merem mondani hogy a hangzás világa ettől szebb mint a tranzisztoros előfokal .
Ja és még annyit mondanék hogy a csőnek semmi extra DC fűtésre nincs szüksége , csak simán váltóról AC -ről megy , viszont 2 darab 100 ohm -os ellenálssal ki kell közepelni ami a terven nincs rajta ! Ez utólag lett betéve ITT a csővel szemben látható középen .
(#) szamóca válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Mit szólsz? Hogy elindult a Heed őrület. Pedig ez a kapcsolás is 41éves immár.
(#) Dj TSM válasza peter1995 hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
üdv,tehát az ellenálás azért éget le,mert a kivezérlö tranyó nyitott álapotban volt és nagy áram haladt át rajta,mivel hogy a hangszóró rajta volt.Gondoltam nemfogod rákötni a hangszórót,igy csak mérni szoktunk de sebaj.Ha kiégett az ellenálás,akkor cseréld ki és mérj rá a BD tranyó lábaira,nem e zárlatosak,ha nem zárlatos és mégis nyitva van kivezérlés nélkul akkor valami ellenálás taggal lessz a baj,ezesetben a bemenet táján kell a hibát keresni.De hangsújozom,a mérést kivezérlés és hangszóró nélkül végezd,a bemenetet kösd rá a földhöz,a T8 emiterjén semmiképpen sem mérhetsz 1,5 vagy 3 volttól többet.Mérd meg az R13 és R11 értékét,ezek fontos szerepet játszonak,ha a T8 minuszos tápág felé haladó ellenálások hibásak vagy nincsenek rendesen beforrasztva akkor a tranyó tulságosan nyitva van,igy tulvezérli a végtranyót is,ez magyarázná a melegedést és a zárlatot is.Mérni kell a T8 bázis feszt is.Mérd le a T5 kollektor és emitere közt a feszültséget,ha minden rendben van akkor csak pár milivoltot fog mutatni,ha viszont magas értékeket mutat,több voltot akar pluszban vagy minuszban akkor rossz a nyugalmi áramot figyelö tranyó.
(#) zotyo válasza szamóca hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Személy szerint már egy ideje benne vagyok a Heed őrületben. Készítettem általuk tervezett hangdobozt, próbálkoztam HTA(Obelisk)-val, jelenleg a füles erősítőjükön ügyködöm. S hála Lacinak a közeljövőben a hibrid HTA-nak is nekilátok...
(#) szamóca válasza zotyo hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Jó híre van a cuccaiknak, én is szánok rá majd időt. Hajt a kíváncsiság.
(#) zotyo válasza szamóca hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Hajrá, mindent bele!
(#) takigab hozzászólása Dec 27, 2009 /
 
Üdv uraim. Egy érdekességet szeretnék megosztani veletek. Vettem egy öreg erőstőt a neten 2990-ft-ért. Universum-VTC3931-es típusú. Hibásként is árultkák, gondoltam már csak a doboz is megér ennyit,meg ha jó a trafója akkor ugye már nyetem is. Egy doboz és egy trafó már többszörösébe kerül ennek. Szóval megérkezett szétszedtem. A jobb oldal teljesen leégve,de a bal oldal meglepetésemre hibátlan. Beszereztem az alkatrészeket, volt amit mindkét oldalon cseréltem a szimetria miatt,(nem kaptam pont ugyanazt). Meghallgattam és leesett az állam. Egyszerűen jellemezve gyönyörűen szól. Szerintem súrolja a HIGH-END kategóriát. A négyéves SONY erősítőm elbújhat mellette hangzásra. Igaz,hogy nem egy faldöngető erősítő ez,de a minősége lenyűgöző. Teljesítménye: 4ohm-35watt.
A belső képen bejelöltem mi lett cserélve.
(#) Imi65 válasza takigab hozzászólására (») Dec 27, 2009 /
 
Lehet, egyszerűbb lett volna nyilazni, mit nem.
(#) J-O-E válasza takigab hozzászólására (») Dec 27, 2009 /
 
Ez megérte a kockázatot, a teljesítménye megfelel a gyártási idején használt hagfalak és egyébb erősítöknek.
Nekem is van SONY STK.-s erősítőm csak a háza és tápja miatt vettem és működik 2x25w.-os szépen szól de már szemezgettem vele hogy átépítem "kicserélem a végfokot" a toroid tápja és a tápszűrése alkalmas egy jobb végfokhoz.
(#) Imi65 válasza J-O-E hozzászólására (») Dec 27, 2009 /
 
Én addig biztos nem nyúlnék hozzá, míg jó az STK. Ha viszont "gallyra megy", akkor nem gondolkoznék az átépítésen. Nem annyira hallgathatatlan az STK....
(#) takigab válasza J-O-E hozzászólására (») Dec 27, 2009 /
 
Az én Sony erősítőm STR-D365 típusú 2x90W.os 8ohm-on. Nem stk végfok van benne tranzisztoros kivitel. Nem is a végfokkal van a baj benne szerintem inkább az előerősítővel és hangszínszabályzással. Azt sajna egy ic-vel oldották meg az meg olyan amilyen. Ebből viszont kispórolták a Torroid trafót sima lemezes van benn. Ha gondolod szétszedem és teszek fel képet róla.
(#) gleccser16 hozzászólása Dec 28, 2009 /
 
Halló.

Még mindig az stk4241V-ös projektemen ütyködöm, és rájöttem , hogy az LM1036N egy nagy sz*r. Ő okozta végig a gerjedés, ráadásul csak fél csatornát vezérelt stb...
Végülis addig kísérleteztem vele, hogy tegnap valami oknál fogva a végfok bal oldala elkezdett gyengébben szólni. A mai napra aztán már végképp meg sem mukkant.
Remek, szedtem is szét és elkezdtem méricskélni. Hamar megtaláltam a lehetséges hibát. Az ic után van egy 0.22 ohm-os 5w-os ellenállás. Mérném és semmi.
Olyan lehet hogy valamitől kimegy? Pedig max 5w ha volt a kivezérlés. Ja és utánna lévő 47u-s kondi és 47k ellenás melegedik. A hangfalon nagyon halkan lehetet hallani a zenét.

Tedtem fel képet. Miért mehetett tönkre és ez lehet az oka hogy melegednek a leírt alkatrészek?

stk4241V.JPG
    
(#) gleccser16 válasza Massawa hozzászólására (») Dec 28, 2009 /
 
De ezt az ic túlélhette? Nincs itthon 0.22 ellenállatom, de ha egy darabka huzallal teszt céljából helyettesítem, lesz valami baja?
(#) gleccser16 válasza Massawa hozzászólására (») Dec 28, 2009 /
 
okés, kipróbálom ellenállás nélkül. teszek neki valami 100ohm-ost a hangszóró helyére és meglesem melegszi e igy aztán kötök rá egy hangszórót.

Egyébként megvagyok én áldva ezekkel az stk-al.
Az első erősítőm egy Universum hifi volt, amiben egy stk4122II-volt. Ez valamitől meghalt és fél évig keresgettem a hibát, és nem tudtam rájönni mi lehet (még nagyon kicsi voltam ), hát vettem egy ic-t bele és azzal is ugyan az volt. Majd mondták hogy nézzem meg a tápkondit és az volt a baja.
És akkor... Volt egy csupasz stk ic-m és elhatároztam hogy csinálok egy saját erősítőt. Sikerül megcsinálni és utánna már pofon egyszerűnek tűnt az erősítő építés. Nagyjából kedztem "fejlődni" e téren. Építtem tda-val, tranyóval, de az stk hangja mindig is tetszett.
Nos hát 18. születésnapom alkalmával sikeresen leégettük az erősítőm, és ha erősítő akkor stk.
Ezért már Október óta pedig a 4241V-ön dolgozom, és nem olyan rég kaptam havertól 2 db stk 077-es végfokot. lesz mit még építeni.

Lassan tiszta stk őrült leszek...
(#) J-O-E válasza gleccser16 hozzászólására (») Dec 28, 2009 /
 
Azok a 0,22 Ohm ok 5w-osak kell hogy legyenek, és leégett?
Valami nagyfrekis gerjedés volt az előerősítőnél vagy csak ki lehelte a lelkét?!?
Vagy segítettél neki?
(#) gleccser16 válasza J-O-E hozzászólására (») Dec 28, 2009 /
 
5w-os is mind kettő. Csak az lm1036-os hangszínnel próbálkoztam mert veszettül gerjedt ám. De ma kiszedtem az egészet, majd nézek valami más hangszínt...
Hogy magas frekin gerjedt-e azt nemtudom, nincs itthon szkópom.
Szerintem ez vághatta gajra. Még nemtudom más valami baja van-e. De azért a kondit is kicseréltem.
Holnap egy 1 ohm os ellánállással (csak ez a legkissebb ithon) kipróbálom.
Ha az ic halott, szerencsére itt a fiókban a másik
(#) peter1995 hozzászólása Dec 30, 2009 /
 
Üdv.Ha a tranyóknál zárlatot keresek akkor szakadásmérőnél amikor szakadást jelez akkor jó vagy ha nem jelez akkor jó a tranyó?
(#) Lacika válasza Massawa hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Nem vola egyszerűbb ha bedugná a DMM tranzisztormérőjébe?
(#) highand hozzászólása Dec 30, 2009 /
 
Urak!
Megkérlek titeket, tegyetek már fel egy rajzot arról, hogy mi fán terem az "erősítők láncba fűzése", amitől több erősítő teljesítménye összeadódik.

Szégyellem, de nem tudom elképzelni.
(#) peter1995 hozzászólása Dec 30, 2009 /
 
Na szóval.Megnéztem a két végtranyót és ahogy előbb írták is az egyik irányba enged a másikba nem.Akkor ezek jók?Viszont a 2 DB135-ös tranyó és a BD136-os tranyó emitter és kollektor lába között kapcsolatot jelzett.Akkor azok zárlatosak?
(#) highand válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Köszönöm a rajzot, de nem erre gondoltam.

Az autós végerősítőket szokták lácba kötni és így összeadni az egyenkénti teljesítményüket, ez érdekelne.
(#) kadarist válasza highand hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Szia!

Nem hídba kötésre gondolsz?
(#) Kovidivi válasza highand hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Egymás után nem lehet kötni, mert azzal csak annyit érnénk el, hogy a második végfok túl nagy bemenő jelet kapna, és elkezdene torzítani. A maximális kimenő jel úgyis csak az utolsó végfok tápfeszültségétől függne. Amivel több erősítő teljesítményét összeadják, az párhuzamosítás, vagy hidalás lehet. Más lehetőség nincs. Párhuzamosításnál a terhelő ellenállást kell csökkenteni, így egyre nagyobb teljesítményt tudunk kivenni fix kimenő feszültség mellett. Hidalásnál pedig duplázódik a kimenő feszültség, és az impedancia is, de az kimenő teljesítmény is. Üdv!
(#) Dj TSM válasza peter1995 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
üdv
Hogy mérted a tranyókat?Kiforrasztva kell mérni és ha bármék lábak közt sipol a multiméter akkor az zárlatos,azt mindenképpen cserélni kell.
Következő: »»   426 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem