Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szia.
A legutóbbi projektemmel végeztem ,hogy ha lehet akkor szeretném én is elkérni a Layout-ot Ezzel talán megkezdem a minőségi dolgok útját. Még soha sem csináltam csövest ez lenne az első. Ez a hibrid kezdésnek jó is lenne. Nagy valószínűséggel tudok bele szerezni eredeti BDT-ket is. Az adatlapomon található cím-re mehet nyugodtan. Köszönöm.
Ma összeforrasztottam a második forgótárcsás hangerőszabályzómat, immár loudnes nélkül.
Szia!
Ha nem gond, én is szeretném elkérni a layout-ot. S ha nem tolakodás, és megoldható, a tranyós lay is érdekelne. Szeretném mindkét verziót megépíteni. Készítettem már HTA-t, de csak a végfok részt. Egy audiodiy-es fórumtárs segítségével próbáltam már HTA30-at építeni csöves előfokkal, de talán a csöves technikában való járatlanságom miatt az megrekedt próbálkozás szintjén... Szóval nagy örömöt szereznél ha elküldenéd a címemre. Köszönöm. Üdv.: Zoli
No végre hogy elkészült ! Most már készülhet az enyém is ? Nagy valószinűséggel a Canopusba már ilyesmit fogok bele varázsolni
Idézet: Nos itt nincs erre szükség , hisz semmi az egéssz , csupán csak egy ugynevezett katód követő van alkalmazva . Az egéssz ugy lett kitalálva hogy a csőnek ne keljen külön anódfesz , egy olyan cső van fölhasználva ami alacsony anód feszről megy E88CC . Gyakorlatilag itt a HTA-30 az 60 Voltról megy /nálam / és ebből kifolyólag a cső is ennyiről megy , semmi trükk egyedül csak a cső fűtése igényel egy 6,3 Voltot ami 300mA -al megy ! Szóval a csöves varázs ennél csak ennyi , de biztan merem mondani hogy a hangzás világa ettől szebb mint a tranzisztoros előfokal . „de talán a csöves technikában való járatlanságom miatt az megrekedt próbálkozás szintjén” Ja és még annyit mondanék hogy a csőnek semmi extra DC fűtésre nincs szüksége , csak simán váltóról AC -ről megy , viszont 2 darab 100 ohm -os ellenálssal ki kell közepelni ami a terven nincs rajta ! Ez utólag lett betéve ITT a csővel szemben látható középen .
Mit szólsz? Hogy elindult a Heed őrület. Pedig ez a kapcsolás is 41éves immár.
üdv,tehát az ellenálás azért éget le,mert a kivezérlö tranyó nyitott álapotban volt és nagy áram haladt át rajta,mivel hogy a hangszóró rajta volt.Gondoltam nemfogod rákötni a hangszórót,igy csak mérni szoktunk de sebaj.Ha kiégett az ellenálás,akkor cseréld ki és mérj rá a BD tranyó lábaira,nem e zárlatosak,ha nem zárlatos és mégis nyitva van kivezérlés nélkul akkor valami ellenálás taggal lessz a baj,ezesetben a bemenet táján kell a hibát keresni.De hangsújozom,a mérést kivezérlés és hangszóró nélkül végezd,a bemenetet kösd rá a földhöz,a T8 emiterjén semmiképpen sem mérhetsz 1,5 vagy 3 volttól többet.Mérd meg az R13 és R11 értékét,ezek fontos szerepet játszonak,ha a T8 minuszos tápág felé haladó ellenálások hibásak vagy nincsenek rendesen beforrasztva akkor a tranyó tulságosan nyitva van,igy tulvezérli a végtranyót is,ez magyarázná a melegedést és a zárlatot is.Mérni kell a T8 bázis feszt is.Mérd le a T5 kollektor és emitere közt a feszültséget,ha minden rendben van akkor csak pár milivoltot fog mutatni,ha viszont magas értékeket mutat,több voltot akar pluszban vagy minuszban akkor rossz a nyugalmi áramot figyelö tranyó.
Személy szerint már egy ideje benne vagyok a Heed őrületben. Készítettem általuk tervezett hangdobozt, próbálkoztam HTA(Obelisk)-val, jelenleg a füles erősítőjükön ügyködöm. S hála Lacinak a közeljövőben a hibrid HTA-nak is nekilátok...
Jó híre van a cuccaiknak, én is szánok rá majd időt. Hajt a kíváncsiság.
Üdv uraim. Egy érdekességet szeretnék megosztani veletek. Vettem egy öreg erőstőt a neten 2990-ft-ért. Universum-VTC3931-es típusú. Hibásként is árultkák, gondoltam már csak a doboz is megér ennyit,meg ha jó a trafója akkor ugye már nyetem is. Egy doboz és egy trafó már többszörösébe kerül ennek. Szóval megérkezett szétszedtem. A jobb oldal teljesen leégve,de a bal oldal meglepetésemre hibátlan. Beszereztem az alkatrészeket, volt amit mindkét oldalon cseréltem a szimetria miatt,(nem kaptam pont ugyanazt). Meghallgattam és leesett az állam. Egyszerűen jellemezve gyönyörűen szól. Szerintem súrolja a HIGH-END kategóriát. A négyéves SONY erősítőm elbújhat mellette hangzásra. Igaz,hogy nem egy faldöngető erősítő ez,de a minősége lenyűgöző. Teljesítménye: 4ohm-35watt.
A belső képen bejelöltem mi lett cserélve.
Lehet, egyszerűbb lett volna nyilazni, mit nem.
Ez megérte a kockázatot, a teljesítménye megfelel a gyártási idején használt hagfalak és egyébb erősítöknek.
Nekem is van SONY STK.-s erősítőm csak a háza és tápja miatt vettem és működik 2x25w.-os szépen szól de már szemezgettem vele hogy átépítem "kicserélem a végfokot" a toroid tápja és a tápszűrése alkalmas egy jobb végfokhoz.
Én addig biztos nem nyúlnék hozzá, míg jó az STK. Ha viszont "gallyra megy", akkor nem gondolkoznék az átépítésen. Nem annyira hallgathatatlan az STK....
Az én Sony erősítőm STR-D365 típusú 2x90W.os 8ohm-on. Nem stk végfok van benne tranzisztoros kivitel. Nem is a végfokkal van a baj benne szerintem inkább az előerősítővel és hangszínszabályzással. Azt sajna egy ic-vel oldották meg az meg olyan amilyen. Ebből viszont kispórolták a Torroid trafót sima lemezes van benn. Ha gondolod szétszedem és teszek fel képet róla.
Halló.
Még mindig az stk4241V-ös projektemen ütyködöm, és rájöttem , hogy az LM1036N egy nagy sz*r. Ő okozta végig a gerjedés, ráadásul csak fél csatornát vezérelt stb... Végülis addig kísérleteztem vele, hogy tegnap valami oknál fogva a végfok bal oldala elkezdett gyengébben szólni. A mai napra aztán már végképp meg sem mukkant. Remek, szedtem is szét és elkezdtem méricskélni. Hamar megtaláltam a lehetséges hibát. Az ic után van egy 0.22 ohm-os 5w-os ellenállás. Mérném és semmi. Olyan lehet hogy valamitől kimegy? Pedig max 5w ha volt a kivezérlés. Ja és utánna lévő 47u-s kondi és 47k ellenás melegedik. A hangfalon nagyon halkan lehetet hallani a zenét. Tedtem fel képet. Miért mehetett tönkre és ez lehet az oka hogy melegednek a leírt alkatrészek?
De ezt az ic túlélhette? Nincs itthon 0.22 ellenállatom, de ha egy darabka huzallal teszt céljából helyettesítem, lesz valami baja?
okés, kipróbálom ellenállás nélkül. teszek neki valami 100ohm-ost a hangszóró helyére és meglesem melegszi e igy aztán kötök rá egy hangszórót.
Egyébként megvagyok én áldva ezekkel az stk-al. Az első erősítőm egy Universum hifi volt, amiben egy stk4122II-volt. Ez valamitől meghalt és fél évig keresgettem a hibát, és nem tudtam rájönni mi lehet (még nagyon kicsi voltam ), hát vettem egy ic-t bele és azzal is ugyan az volt. Majd mondták hogy nézzem meg a tápkondit és az volt a baja. És akkor... Volt egy csupasz stk ic-m és elhatároztam hogy csinálok egy saját erősítőt. Sikerül megcsinálni és utánna már pofon egyszerűnek tűnt az erősítő építés. Nagyjából kedztem "fejlődni" e téren. Építtem tda-val, tranyóval, de az stk hangja mindig is tetszett. Nos hát 18. születésnapom alkalmával sikeresen leégettük az erősítőm, és ha erősítő akkor stk. Ezért már Október óta pedig a 4241V-ön dolgozom, és nem olyan rég kaptam havertól 2 db stk 077-es végfokot. lesz mit még építeni. Lassan tiszta stk őrült leszek...
Azok a 0,22 Ohm ok 5w-osak kell hogy legyenek, és leégett?
Valami nagyfrekis gerjedés volt az előerősítőnél vagy csak ki lehelte a lelkét?!? Vagy segítettél neki?
5w-os is mind kettő. Csak az lm1036-os hangszínnel próbálkoztam mert veszettül gerjedt ám. De ma kiszedtem az egészet, majd nézek valami más hangszínt...
Hogy magas frekin gerjedt-e azt nemtudom, nincs itthon szkópom. Szerintem ez vághatta gajra. Még nemtudom más valami baja van-e. De azért a kondit is kicseréltem. Holnap egy 1 ohm os ellánállással (csak ez a legkissebb ithon) kipróbálom. Ha az ic halott, szerencsére itt a fiókban a másik
Üdv.Ha a tranyóknál zárlatot keresek akkor szakadásmérőnél amikor szakadást jelez akkor jó vagy ha nem jelez akkor jó a tranyó?
Nem vola egyszerűbb ha bedugná a DMM tranzisztormérőjébe?
Urak!
Megkérlek titeket, tegyetek már fel egy rajzot arról, hogy mi fán terem az "erősítők láncba fűzése", amitől több erősítő teljesítménye összeadódik. Szégyellem, de nem tudom elképzelni.
Na szóval.Megnéztem a két végtranyót és ahogy előbb írták is az egyik irányba enged a másikba nem.Akkor ezek jók?Viszont a 2 DB135-ös tranyó és a BD136-os tranyó emitter és kollektor lába között kapcsolatot jelzett.Akkor azok zárlatosak?
Köszönöm a rajzot, de nem erre gondoltam.
Az autós végerősítőket szokták lácba kötni és így összeadni az egyenkénti teljesítményüket, ez érdekelne.
Egymás után nem lehet kötni, mert azzal csak annyit érnénk el, hogy a második végfok túl nagy bemenő jelet kapna, és elkezdene torzítani. A maximális kimenő jel úgyis csak az utolsó végfok tápfeszültségétől függne. Amivel több erősítő teljesítményét összeadják, az párhuzamosítás, vagy hidalás lehet. Más lehetőség nincs. Párhuzamosításnál a terhelő ellenállást kell csökkenteni, így egyre nagyobb teljesítményt tudunk kivenni fix kimenő feszültség mellett. Hidalásnál pedig duplázódik a kimenő feszültség, és az impedancia is, de az kimenő teljesítmény is. Üdv!
üdv
Hogy mérted a tranyókat?Kiforrasztva kell mérni és ha bármék lábak közt sipol a multiméter akkor az zárlatos,azt mindenképpen cserélni kell. |
Bejelentkezés
Hirdetés |