Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » HEED canopus, obelisk /HTA-30/
Lapozás: OK   3 / 59
(#) szergey válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 28, 2009 /
 
Attól függ, melyik kell neked jobban.
(#) Alkotó válasza szergey hozzászólására (») Dec 28, 2009 /
 
Erről szó sincs!!
A "duálmonó" kialakítás, illetve annak ésszerűsége már a legelső megjelenése óta viták egész sorát gerjeszti.
Én még nem láttam egyetlen olyan mérési összeállítást sem, ami csak megközelítőleg is próbálta volna feltárni a "duálmonó", a "külön tekercs-rendszerrel készült 1 trafós", és a hagyományos "1 trafó+1 tekercs-rendszer" kialakítású erősítők közti különbözőséget.
Ami még mindig biztos: Duálmonó kialakítás, 2 nagy trafóval, az vélhetően jobb mint bármilyen más megoldás. Viszont ha normál árú trafókban gondolkozol, akkor szintén egészen biztos, hogy a ráfordítási többlet, az lényegesen több, mint amit szelektivitásban meg lehet nyerni.
(#) hapro válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Nekem ma elkészült a canopus. Egyenlőre nincs még trafóm hozzá, majd talán a börzén szerzek hozzá, és még nincs benne a 10pF kis kondi két-két tranzisztor bázis-kollektorába, mert nem volt itthon épp.
Most este csak labortápról próbáltam beindítani, és multiméteres méréssel, és a labortápon található kijelzővel amolyan pontatlanul szépen sikerült mindent elsőre beállítani, úgyhogy bátran mondhatom, hogy a nyákrajz jó. Én az általam módosítottat használtam, amire egyből rátettem a tápegységet is.
+-33V-ról indítottam,és 100mA-t lőttem be neki. Ajánlott az 50-150mA, és a cikk tanulsága szerint simán föl lehet emelni a nyugalmit 0,5-1A-ra is, és ekkor A-osztályban nyújtja mindazt amit tud, talán valaki kipróbálhatná majd, és beszámolhatna észre vett-e különbséget. Én valószínű nem fogom már csak a mechanikai kialakításom miatt se.
Hasonlóan oldottam meg a mechanikázást, mint az eredetiben, egy L idomra csavaroztam a tranyókat, és azt fogom majd a végfok dobozához. Ha nem elég a hűtés akkor...de ilyenbe bele sem gondolok egyenlőre, elég lesz és kész.
Viszont most már muszáj lesz egész jövő év elején mechanikáznom, mert itt áll már 5 komplett végfok, és várja a dobozát.
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Dec 31, 2009 /
 
Még nekem mondjátok hogy gyors vagyok ? A képről nem látom egyértelműen a végtranzisztorok tipusát ? Volt -e már meghallgatás , vélemény
Idézet:
„Ajánlott az 50-150mA, és a cikk tanulsága szerint simán föl lehet emelni a nyugalmit 0,5-1A-ra is, és ekkor A-osztályban nyújtja mindazt amit tud”
Nos ez ügyben is jó lenne valami gyakorlati , kisérleti eredmény.
Idézet:
„Ha nem elég a hűtés akkor...”
Pont ezért hogy hogyan tervezzen az ember a hűtés igényével ? Mert ha netán volna a magasabb nyugalmi áramnak hozadéka akkor ezt is batár hűtéssel kéne ellátni ami már megint csak további gondokat okoz a dobozolásnál .
(#) Alkotó válasza hapro hozzászólására (») Dec 31, 2009 /
 
Szép szellős tervezés.
Az 5W-os "kerámia" (igazából ellenálláshuzal van benne, és ráadásul még nem is bifillárisan van tekerve) ellenállások helyett (majd egy későbbi erősítőben) próbálj ki 3db 2W-os fémréteget párhuzamosan kötve. Annak nincs induktivitása (alig van), és jelentősen pontosabb. Tudom, hogy általában nincs ennek jelentősége, de sem árban, sem helybe nem jelent többletet, viszont mindenképpen elmaradnak az esetleges hátrányok így ígér némi stabilitási növekményt. Nálam már többször is remekül bevált.
(#) hapro válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 31, 2009 /
 
Köszönöm a tippet, kipróbálom a jövőben. Láttam már a terveiden én is, hogy emitter ellenállásokat általában 2W-os több darabbal helyettesítetted, akkor ezért.
(#) hapro válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 31, 2009 /
 
Meghallgatás csak jövőre lesz. Tegnap este csak úgy labortápról, és multival volt indítás, mindent rendben találtam, így nyugodtabban feküdtem le. Ma meg biztos nem szórakozok vele, mivel nem leszek itthon hamarosan.
Beszámolok az eredményről, de akkor egyúttal mindjárt a Hiraga-ról is mert azt is akkor fogom meghallgatni.
MJL21193-194 a típus, ezek voltak itthon, és szerintem mindenben sokkal jobb mint a BD249-250 páros. Meghajtásnak meg BD139-140.
(#) Alkotó válasza hapro hozzászólására (») Dec 31, 2009 / 1
 
A topikhoz off, de az ellenálloskhoz idepasszol. A jelenlegi MONACOR tervemen is így van megoldva, sőt még fel is "halmoztam" őket. Nagyon jól hűlnek, stabilak, és amit nem is említettem korábban: igen jó az értéktartás a hőmérséklet függvényében. Ez huzalellenállásnál távolról sem ennyire kedvező.
(#) hapro válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 31, 2009 /
 
Még egy dolog. A terv igazából nem az enyém, valaki adoptációja a saját ötleteimmel vegyítve. így kikerült belőle 2db átkötés, egy-két alkatrészt pozícióját módosítottam, és ráterveztem még a tápegységet is.
Egyébként mióta írtam az előző hozzászólást, azóta azon gondolkodok mik azok az "esetleges hátrányok" amik a huzal ellenállásal járnak. Mik azok?
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Dec 31, 2009 /
 
Idézet:
„esetleges hátrányok" amik a huzal ellenállásal járnak. Mik azok?”
A canopusnál semmi ha csak a tudat ? nem ! Alkotó:
Idézet:
„értéktartás a hőmérséklet függvényében”
egy 0,1 ohm -os ellenálás mennyit képes változni a hő fügvényében , mondjuk +20 és +60 fok között ? Ez pl -ul egy ideális működési tartomány amit egy erősítő nem igen lép át . Van erre valami mérésed esetleg ezt jó lene tudni , még ez irnyányban sosem végeztem méréseket , kisrleteket !
(#) Alkotó válasza hapro hozzászólására (») Dec 31, 2009 /
 
Hőfokfüggő ellenállás (ez a legfontosabb!!), pontatlanság, jelentős induktivitás, méret.
De azért nem kell "lesajnálni" azokat a kerámiákat sem, és nem kell túllihegni a fémréteg előnyeit. Csak józanul mérlegelni kell, hogy az adott helyre ezt, vagy esetleg azt választjuk-e.
(#) Alkotó válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 31, 2009 /
 
Eddig én sem végeztem, de némiképp jártas vagyok a fémek tulajdonságaiban. Így feltételeztem, hogy az ellenállásuk igazodik a "papírformához", tehát a hőmérséklet változás hatására erősen változnak. Az most más kérdés, hogy ez az "erős" változás, valójában érzékelhető-e az említett hőmérséklet tartományban.
Kitalálok erre valami gyors és egyszerű tesztet, majd beszámolok róla.
Mint említettem korábban is, nem kell ezt a dolgot túldimenzionálni. Csak mint ötlet vetettem fel, és mint egy mérlegelendő szempontot a sok egyéb közül.

Nem bírom ki, hogy ezt az ellenállás vonalat ne cifrázzam kicsit a szénréteg ellenállás említésével. Erről többen tudni vélik, hogy lágyabb hangja van, mint a fémrétegnek, aminek kissé karcosabb, érdesebb a zeneisége. Én persze ezt a különbséget nem hallom, de attól még simán létezhet a hatás.
(#) CIROKL válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 31, 2009 /
 
Értem és köszöntem !
(#) hapro válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 31, 2009 /
 
Talán egyszerű tesztként mérhetnéd folyamatosan az ellenállás hőmérsékletét, amin az átfolyó áramerősséget növeled. Mondjuk minden 5 vagy 10 fokonként lekapcsolod róla az áramot, és gyorsan leméred az ellenállást, talán nem hűl annyira gyorsan vissza a mérésig.
Ebből lehetne egy általános táblázatot, vagy grafikont készíteni a hőmérséklet és ellenállás függvényében (esetleg az áramot is feltüntetheted valahol).
(#) Alkotó válasza hapro hozzászólására (») Dec 31, 2009 /
 
Azt hiszem jobb ötletem van, mert ezeknek a viszonylag kis értékű ellenállásoknak nem könnyű pontosan mérni az értéküket. Kipróbálom, és mesélek majd.
(#) hapro válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Várom a méréseket.

Mindenki számára: Egyébként megtörtént a tesztje a Canopusnak...
Nem tudom mennyire objektív, ha lehet egyáltalán az, és még abból a szempontból sem, hogy sok hét intenzív Hiraga hallgatás után vagyok.
A hűtés valóban kevés kell neki 100mA nyugalmi mellett, de ha valaki szeretné odatekerni, akkor az az L profil ahogy a képen látszik kevés lesz, akkor legalább alumínium doboz kell neki, hogy elvezesse a hőt, nem elég akkor már a 0,8mm körüli vas lemez doboz. Szoba hangerőn bőven elegendő még az a kis 50X50-es L profil is.
A hangjáról: a mélyek elég jók, mindenből pont annyi van amennyi kell, ezzel csak arra utalok, hogy nincs többlet semmiből benne. A közép tartomány ami nekem nem annyira tetszik, de ha csak úgy meghallanám ezt a végfokot, akkor valószínűleg azt mondanám rá, hogy tök jó ez a fele is. A magas is kiegyensúlyozott, nincs a hangjában semmi színezettség, semmi tolakodó, agresszív. Egyszerűen csak teszi a dolgát, és olyan mintha ott sem lenne, olyan jellegtelen, de mégis, van egy csöppnyi tekintélye. Az áramot tudja kajálni, ha egy-egy nagyobb mély frekvenciás hangot kell megszólaltatnia a hangszórókból...
Ebbe a jellemzésbe bevonnám a B5-öt is, mert hasonló a kettő végfok hangja. A B5-nek jelleme van, ez meg csak mint írtam teszi a dolgát. Előzőnek mégis jobban tetszenek a magasai, ennek mintha kissé fojtottak lennének, olyan érzésem van a hallgatása közben, mintha a füleim bedugultak volna. Összeségben talán a két végfok közül mégis ennek tetszik jobban a hangja, mondjuk minőségben B5 kategória környékére tenném.
Nem mondanám egy fantasztikusan precíz jószágnak, csupán teszi a dolgát. Egy átlagon felüli jó hangú végfoknak a Canopus.
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Zoli ez aztán a gyorsaság !
Idézet:
„A hűtés valóban kevés kell neki 100mA nyugalmi mellett,”
Ezt a hűtésre való utalásod nem egészen értem ? Akkor most valójában ha jól értelmezem csak azzal a darabka L idommal próbáltad.
Idézet:
„Nem mondanám egy fantasztikusan precíz jószágnak, csupán teszi a dolgát. Egy átlagon felüli jó hangú végfoknak a Canopus.”
Ezt sem értem igazából akkor most ez hogy is van ? De minden esetre izgalmas amit írsz , most már kezdek kiváncsi lenni
(#) hapro válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Nézd...építsd meg, csalódni biztos nem fogsz benne!
A B5-tel partiba van simán. A második idézetnél, amikor írtam akkor éreztem, hogy oda kéne még valami magyarázó szöveg, de elhagytam.
Igen azzal a darabka L profillal próbáltam, de szerintem ahogy én használom, elég lesz az neki, ha a fémdobozhoz hozzácsavarozom némi szilikonzsír kíséretében.
Tehát nincs benne semmi kirívóan jó, mégis összeségében, egy nagyon jó végfoknak mondom.
A nyugalmit nem tekertem föl, úgy nem hallgattam meg, csak olyan hangerőig, amikor már a két oldalnak a 2, majd később a 3A-es áramkorlát nem volt elég, mert a visszajelző LED be-be villant a labortápon.
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Idézet:
„B5-tel partiba van simán”
Nekem mondhatod ! Nincs semiféle tapasztalatom ez ügyben aB5-öt csak papíron hallottam még ez idáig szóval ?
Idézet:
„csalódni biztos nem fogsz benne!
Hát biztos legföljebb eggyel több a spalettán. Látom most már előzőleg csak "deszkában" kell majdan kisérleteket tennem a nyugalmi áram beálliással kapcsolatban , és az azt követő hűtés méretezéssel .Engem érdekelne azért az a magasabb nyugalmi áram/hangzás dolog ?
(#) Alkotó hozzászólása Jan 1, 2010 /
 
Nagy hirtelen megmértem egy kis "hőfokfüggést".
Egy 560ohm/5W-os ellenállásra adtam 100,6V.ot
14°C-on 180mA-t vett fell (ez 558,8ohm). Elég gyorsan melegedett ekkora feszültésgtől, majd mikor kb. 80°C volt a kerámia ház hőmérésklete, akkor 176mA-t vett fel (ez 571,5ohm). Ez 12,7ohmos ellenállásnövekedést jelent, majdnem 75°C hőmérsékletnövekedésre. ha 12,7ohmot a névleges 560ohmoz képest arányítjuk, akkor ez durván 2,3%-os ellenállásnövekedés.
Azt hiszem ez az a mérték, amivel abszolút felesleges foglalkozni. Tehát a huzalellenállások értéktartása nagyon kis mértékben függ a hőmérséklettől.
Teljesebb lenne a kép, ha ugyanezt a mérést egy fémréteg ellenálláson is elvégezném (nem kizárt, hogy meg is történik), és jó lenne még néhány egyéb értéknél is ellenőrizni, mert én nagyobb változásra számítottam. De mint mondani szoktam: a tényekkel ugyan lehet vitatkozni, de érdemes?
(#) ptesza válasza hapro hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Köszi a nagyon jó elemzést. Végül is nekem van B5 erősítőm , tegnap illetve ma sikerült felhevítenem ,annyira ,hogy a bordát nemigazán kellett fogdosni. Nagyobb hangerőn kifejezetten jó hangja van ,még úgy is ,hogy nálam csak BD -k a végei. Csak úgy tartalékba volt egy másik erősítő is kéznél , egy DUAL eléggé korrekt kis erősítő belül is. Van saját hangszín szabályzója is ,de nem tudtam olyan mélyeket ,illetve magasakat kihozni ,mint a B5 -tel csak úgy simán. A középtartománya és ének illetve beszéd érthetősége is messze lemarad.

A nyugalmi áram nálam 15mA. Szerintem a Canopusba nem vágok bele. Nálad MJL tranyós a vége? A képről nemigazán sikerül beazonosítanom.

Jó lenne már találni egy olyan jó hangú tarnyópárost aminek nem ilyen horror az ára.
(#) hapro válasza ptesza hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Igen MJL a vége, ezt írtam korábban. Egy másik fórumon azt olvastam, hogy ezzel nagyon jó hangja van. Talán ki kéne próbálnom BD249-250-el is. Hátha jobb hangja lesz Ki tudja...
(#) ptesza válasza hapro hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Bocs már észrevettem én is csak már nem engedett módosítani.

Nem tudom hogy a B5-ös topikot követed -e? Volt egy kis méricske , a nyugalmi áram és felharmonikusok összefüggésében.

Bővebben: Link
(#) CIROKL válasza ptesza hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Idézet:
„Nem tudom hogy a B5-ös topikot követed -e?”
(#) ptesza válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Mi ? Rosszat szóltam?
(#) CIROKL válasza ptesza hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
A B5-nek van saját topikja! Aki arra kiváncsi az bizony ott is eltudja olvasni
(#) ptesza válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Nekem már rég feltünt , hogy ez az egész az MJL21193-94 párosról szól.Egy rahedli erősítőt tudnék összekeresni a neten aminek ez a vége ,és mindről csodákat regélnek. Szerintem mind tesók , a meghajtás-sal meg a táppal lehet hókuszpokuszolni , de elmondom ,mindnek egyformán jó lessz a hangja. Úgyhogy ha tetszik ha nem ezek testvérek , és azon sem csodálkoznék ha KD innét is merített volna ötleteket.
(#) CIROKL válasza ptesza hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Lehet mondasz valamit ,MJL21193-94 párost még nem használtam mind eddig ! Kifogom próbálni majd ha lessz rá lehetőségem Viszont a canopust első körben BDW83-84 párosítással fogom beüzemelni , meghallgatni Ez a páros a HTA-30 ban szépen muzsikál .
(#) hapro válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Az darlington. Lehet, hogy nem lesz jó ide.
(#) highand válasza hapro hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Darlingtonnal nem lesz mélye.
Következő: »»   3 / 59
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem