Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   12 / 242
(#) fpali53 válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 31, 2009 /
 
Én tudok egy jó akkumulátor beszerzési forrást. Most vettem 2db 12v 100ah-ás zselés, 1 éves napelemhez való, panasonic akkumulátort, 16000Ft/db-ért, kiválló állapotban. Új ára 65000Ft/db. E-mailban megadom az elérhetőséget.
(#) tbence3 válasza fpali53 hozzászólására (») Dec 31, 2009 /
 
Én ennyiért tudok vadonat új 100Ah-s akkukat is. 0 perceseket.
(#) pudding1 válasza tbence3 hozzászólására (») Dec 31, 2009 /
 
Milyet?
(#) Csaab válasza tbence3 hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Engem is érdekelne!
(#) tbence3 válasza pudding1 hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Pontos márkát nem tudok mondani, mert még nem vettem de majd jövőhéten felhívom az illetőt és megkérdem az adatait, nah meg, hogy pontosan mennyi.

Üdv!
(#) Dzsos hozzászólása Jan 2, 2010 /
 
Sziasztok! Végig olvastam e pár oldalt és két dolgot jó lenne pontosítíni,mert a rossz infók férevezethetnek.
Irjátok hogy németben milyen jól fizetik a visszatáplált áramot,bezzeg nálunk csak 0,8 szorzoval.Az a szorzó 0,85 ,de nem ez a lényeg.Nálunk a beruházás 30% támogatásban megkaphatod kint egy centet sem,hanem beüzemeléstől számított tiz évig magasabb áron veszik át az áramot,igy támogatják.Nekünk jobb a mi rendszerünk,mert nem áll olyan sok pénz benne.Bár tudok olyan rendszert aki felvette a támogatást és utána eladta az alakatrészeket,tehát haszna van a kinti rendszernél ezt megteheted csak a kkor egy centet sem kapsz.
Másik:visszatápálásnál ha éves leolvasást választasz,nem ülnek egy évig a pénzeden,mert nem a korábbi számlát kell fizetni,hanem a várható megtermelt Kw-okat kivonják belőle.De lehet választani a havi leolvasást is ,csak az rosszabb mert nyáron a többletet 0,85 kifizetik, télen meg veszel a rendszerből.Viszont éves elszámolásban amit visszatermeltél nyáron elhasználhatod 1:1 ben télen.
(#) Saggitarius válasza Dzsos hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Egy masik topik miatt neztem utana dolgoknak, es ezt talaltam egy honlapon: "Sajnos jelenleg Magyarországon csak minimum 100kW betáplálás esetén történik meg a jóváírás, szemben más európai uniós országokkal." Nem tudom ez mennyire igaz, de ha igen akkor megeri visszataplalni?

(#) tbence3 válasza Saggitarius hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Szerintem mindenféleképpen megéri, hiszen melyik áram a legdrágább? ...Amit nem használnak fel...
Tehát, ha már fen vannak töltve teljesen az akkuk akkor mit csinál a töltő? Söntöli a napelemeket, így nem teszi tönkre az aksikat. (ha jól tudom) Én ezt a megtermelt energiát inkább visszatáplálnám a rendszerbe azért, hogy később mikor nem lesz áram az akkuban akkor se fizess érte 100%-os árat azért a pár száz kWh-ért.
Szóval én amondó vagyok, hogy érdemes kiváltani ha még csak minimális mennyiséget is táplálsz vissza.
(#) pudding1 válasza Saggitarius hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Még nem számoltam ki, de ha a 100kwh-t leosztod a napokkal és a napsütéses órák számával, szerintem nem kell hozzá sok napelem hogy meglegyen.
(#) tbence3 válasza Dzsos hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Én arra lennék kíváncsi, hogy ha nem céggel csináltatom a rendszer hanem magam, mint pudding1 kolléga akkor felvehetem rá a támogatást? Mert szerintem nem... Ha jól tudom akkor mindenről számlát kell kérnem azért, hogy eltudjak számolni a kapott támogatással. Tehát ha pl. németből hozok be cellákat és nincs számla akkor már bukta a dolog nem?
Hangsúlyozom, ebben nem vagyok teljes mértékig biztos, szóval ha valahol tévedtem akkor kérlek javítsatok ki.
Üdv!
(#) pudding1 válasza tbence3 hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Szerintem is számla kell, mert úgy logikus. A felhasznált anyagokról mindenképpen, de lehetséges hogy a kivitelezésről nem kell, viszont ha arról nincs papír akkor arra nem is adnak semmit. (lehet hogy adásvételi szerződést is elfogadnak valamilyen mértékben az alapanyagokról, de ezt ne vedd készpénznek) Én ebben az országban nem számítok a támogatásra, ezt eleve kihúztam a lehetőségek közül. Szét lopják itt azt is ami nincs is meg, miért áltassam magam azzal hogy pont én kapok támogatást......
(#) pudding1 válasza Saggitarius hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Na megnéztem. Dec hónapban 3db 150W-os panel 13,54kWh-h termelt. A többi hónap ennél csak jobb lehet ugy hogy az a 100kWh nem tétel.
(#) tbence3 válasza pudding1 hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Én is ugyan erre gondoltam. De ha sikerül szerezni ilyen cellákat akkor mindenféleképpen megéri foglalkozni vele még akkor is ha nem kapok utána támogatást.
Egyébként Mekkora invertered van? Valamint mit üzemeltetsz napelemről?
(#) pudding1 válasza tbence3 hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
2db 2000W-os sw szinkron inverter üzemel, és ha van elég áram akkor az egész ház napelemről vagy szélgenerátorról megy, ha kevesebb az áram (főleg téli időszakban) akkor csak a 2 hűtőszekrény. Tegnap pl. majdnem 7kWh. jött le 24 óra alatt. A részleteket megtalálod a honlapomon, a címe pedig az adataimnál van.
(#) tbence3 válasza pudding1 hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Értem. Akkor szinte már majdnem önellátó lettél
Te melyik napelem cellát ajánlod? Csak mert ha jól nézegettem akkor 2 fajta van. Nem tudod véletlenül az előnyeit hátrányait egyes paneloknak? Mert lassan lassan én is beleszeretnék kezdeni egy kisebb rendszer kiépítésébe. Egyenlőre csak 10W-os powerledeket fogok meghajtani. (3300Ft nem pénz érte, sőt ha veszek többet akkor még olcsóbb)
(#) durkonorbi hozzászólása Jan 3, 2010 /
 
Én a támogatást nem tekintem barkácsra is vonatkozónak... Gyanús, hogy ha Te csinálsz mindent, illetve nem számlára vásárolsz, akkor egy ft -ot nem kapsz, persze ez az én véleményem, de tényleg meglepne ha nem így lenne ... hiszen "bemondásra" csak a bíróság fizet...
(#) sior48 válasza pudding1 hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
BUÉK Mindenkinek!

Végigolvastam a topikot, és sokan kérdezik, hogy milyen rendszerekkel, milyen eredményekre számíthatnak. Íme egy megvalósúlt erőmű: napi, havi, éves eredményei.

Bővebben: Link

Ez egy 30KW-s napelemes rendszer, ha jól tudom 150 db KYOSERA 200 panelekből amelyet 3 db 10KW-s SUNNY boy inverter illeszt a hálózatra. A rendszer Szentendrén üzemel, és tudomásom szerint nem napkövető, de D-i fekvésű 35 fokos dőlésszögű rendszer.
Ennek adataiból jó közelítéssel lehet következtetni mondjuk egy 2KW-s rendszer adataira.
(#) erbe válasza tbence3 hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
"Csak mert ha jól nézegettem akkor 2 fajta van."
Kiskereskedelemben bárki által hozzáférhetően van legalább 4 ismert fajta, de bőven van ezen túl is, ami túl drága még, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön.
Si 1. monokristály, 2. polikristály, 3. amorf.
4. CIS (ebből is van többféle)
(#) pudding1 válasza erbe hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Gondolom a megfizethető és a jó m2/W arány miatt írta a 2 fajtát, mert a mi szempontunkból ez a lényeg. (poli és a mono) Aztán hogy ezen kívül még mit gyártanak amit nem tudunk megfizetni és hogy a Nasa mit használ.....ugyan már.....
(#) pudding1 válasza tbence3 hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Ha a poli és a mono cella között vacilálsz, akkor nem tudok segíteni. Egyszer az egyik egyszer a másik volt olcsóbb. Amiket én vettem ott a cellák között sem méretben sem teljesítményben nem volt különbség. Én 3,9W körüli cellákat veszek és ha hálózatra akarok táplálni akkor ehhez kell ragaszkodnom, mert a panelokat sorba kell kötni a visszatápláló inverter miatt, így a leggyengébb panel áramerőssége lesz az egész sor áramerőssége.
(#) erbe válasza pudding1 hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Mind a 4 alaptípus megtalálható, némelyik még kombinációban is. "17%"!!!
"Fajlagosan legolcsóbb!"
(#) pudding1 válasza erbe hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Nagyon megy neked ez a szőrszálhasogatás minden fórumon, nem unalmas egy kicsit? A kérdés így hangzott: "Te melyik napelem cellát ajánlod?" Cellát és nem panelt! 17% hatásfok nagyon szép , mennyiért is? Ja tudom neked ez nem szempont csak az a lényeg hogy neked legyen igazad. Hát legyen, gratulálok hozzá.
(#) erbe válasza pudding1 hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
"A kérdés így hangzott: "Te melyik napelem cellát ajánlod?" Cellát és nem panelt! "
Elnézést kérek! Félreértettem.
(#) tbence3 válasza pudding1 hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Tehát amelyiknek olcsóbb m2/W ára azt érdemes beszerezni? Nem fontos, hogy az egyik 2,65W(17,3%) a másik meg 3,8W(15,6%)? Kb 150Ft különbség van a kettő között.
(#) pudding1 válasza tbence3 hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Alapvetően igen, de nem ennyire egyszerű az ügy. A nagy cella előnye hogy kevesebb "drót" és sokkal kevesebb forrasztással eltöltött óra kell egy m2 elkészítéséhez viszont a hátránya az hogy ha egy cella le van takarva akkor az egész panel árama annyira esik vissza mint az egy cella. A kisebb cellákból több párhuzamosan kötött sor kerülhet egy panelbe és pl ha már két sor van és egy cella le van takarva akkor a másik sor még maximumon dolgozik és a panel csak 50%-ban áll le, míg a nagy cellásnál az egész panel kiesik. A 165W-os korax panelokon kb 9-10cm-es cellák vannak, 3x33db. tehát ott már mindhárom sorból 1-1 cellát le kellene takarni hogy ne termeljen.
Úgy hogy lehet venni kisebbet is csak sokkal több forrasztás és idő megy rá míg készen lesz, viszont bizonyos esetekben jobban termelhet mint a nagycellás. (Célszerű naponta ránézni a panelokra hogy rátapadt falevél vagy orbitális méretű madárpotty ne legyen rajta.)
(#) tbence3 válasza pudding1 hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Nah ezzel fel adtad számomra a leckét. Nem tudom eldönteni, hogy mit is kezdjek most. Mert szó volt a biztos működés és a csökkent teljesítményről is amit érdemes figyelembe venni.
Mellékeltem két adatlapot amit küldtek nekem. Szerintetek melyiket két fajtát lenne érdemes tesztelni?
(#) pudding1 válasza tbence3 hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Nem igazán lehet elolvasni az adatokat, vagy csak nálam nem jó?
(#) tbence3 válasza pudding1 hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Nem nálad van a gond. Méretezés miatt lett amilyen.
(#) sprofan válasza pudding1 hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Egy gyors kérdésem lenne, 1000W-os új, de nem szinuszos inverter 9900Ft -ért drágának számít? Direkt napelemes rendszerekhez lakókocsiba, vagy otthoni használatra való. (Bár érdekes hogy nem szinuszos, mégis a kis papírkáján az van hogy flex, fúró vagy dekopír is működtethető róla, én eddig úgy tudtam hogy azok ezen nem mennek)
(#) szsrobert válasza sprofan hozzászólására (») Jan 5, 2010 /
 
Szerintem nem.

A soros motorok bármilyen árammal működnek.
Következő: »»   12 / 242
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem