Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Üzemanyagszint mérő
 
Témaindító: csaadaam, idő: Júl 2, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 18
(#) damatic válasza nemo hozzászólására (») Júl 25, 2005 /
 
Király.
Becslésem szerint ide megfelel, csak 0-tól induljon a méréshatár.

A Lada jó: ezeröcsi, meg a hatos, azokban van baloldalt olajnyomásmérő.

Viszont érzésem szerint van egy tévedésed. Mivel az olajnyomásmérő gomba nem egy szűkület utáni átfolyó csatornában van, a rajta mérhető nyomás megegyezik a szivattyú mínusz hidrosztatikai nyomással, vagyis a főtengelyolajzó fúvóka előtti nyomással.

Továbbgondolva a fejlesztést: Be kell építeni egy lada ezeröcsi olajnyomásmérőt, a kimenetén megjelenő feszkót meg rá kell trimmelni egy egyszerű 6 ledes kijelzőre és kész.

nemo, ha van elfekvőben egy ilyen ezeröcsi olajnyomásmérőd, csaadaam helyett kérlek, rakd 10 lityi benzin súlya alá, és mérd meg egy multiméterrel mi jön ki belőle - no meg üresen! Ha értékelhető feszültséget látsz, akkor nyert a projekt!
(#) nemo válasza damatic hozzászólására (») Júl 25, 2005 /
 
Sajna nincs otthon ilyen plusszban, de ha másként nem , kilopoma afater Niv -jából, egy mérés erejéig
De nemtom mikor megyek haza, mert albiba vagyok, és melózok, sztem kb 2 hét múlva megyek haza legközelebb.
Addig kísérletezzen más ha esetleg van ilyenje.
Amúgy ITT találhatsz cikket a lada olajnyomásméréről
(#) nemo válasza nemo hozzászólására (») Júl 25, 2005 /
 
Uhh de most jut eszembe, hogy azon van egy nagy dög bumszli amiben a poti van, és az mocira túl nagy lenne sztem.

Jobb lenne akkor valami nyugati kocsi cucca. Irány az autóbontó
(#) damatic válasza nemo hozzászólására (») Júl 25, 2005 /
 
Alapjában véve a bumszli elférne a dekniben sztem.
(#) damatic válasza damatic hozzászólására (») Júl 27, 2005 /
 
Megtaláltam a LADA-cikket, jó lesz az az olajnyomásmérő gomba, csak be kell tenni a műanyag deknibe. A benzint kell odavezetni (kb 10-12cm). A gomba potijával meg egy feszültség osztót kell képezni, azt a feszültséget meg rányomni az itt található kijelzőre, és kész.
(#) nemo válasza damatic hozzászólására (») Júl 27, 2005 /
 
Sok sikert!

Azért ha szabadalmaztatod, kérlek említsd meg a nevem, mint tervező
(#) damatic válasza nemo hozzászólására (») Júl 27, 2005 /
 
Ok - társszerző vagy:yes:

Pörgök itt, mint buszkerék Batida mellett, közben nem is nekem kell a motoromra szintjelző. Nekem az opelem kopott huzalpotiját kell javítanom/kivéltanom/kompenzálnom - egyszóval buherálnom. Csak nehéz hozzáfogni: a fekvő tank oldalának alsó részén van az a kör alakú nyílás, amelyre illeszkedik a szintmérő és a szívócső zárótárcsája, ami csak volt záró, mivel sikaflex tömítő-ragasztóval sikerült ismét záróvá tenni. Szal 1000 a gond, meg 5 liter tartalék a csomagtérben.
(#) csaadaam válasza damatic hozzászólására (») Júl 28, 2005 /
 
szval veszek az autósboltban egy MM 393-A olajnyomásmérőt, rákötöm a kijelzőre és kész. A benzint hogy vezessem bele? úgy jó h egy T elosztóval nyomatok egy csövet a légszűrőházba és ott applikálom be a mérőt? Nem számít h milyen magasan van? Vagy milyen irányban van beépítve?
(#) damatic válasza csaadaam hozzászólására (») Júl 28, 2005 /
 
Tudod, hogy mi az: feszültségosztót képezünk?

Mert ha nem, akkor kérj meg vkit, hogy küldjön rajzot, mert én nem tudom, hogy azt hogy kell idebiggyeszteni (egyébként egyszerű).
(#) csaadaam válasza damatic hozzászólására (») Júl 29, 2005 /
 
miért kell a fesz.osztó? nem elég simán rákötni a linken megvehető panelra??
(#) damatic válasza csaadaam hozzászólására (») Aug 1, 2005 /
 
Mert a cikkben ez olvasható:

Nyomás [bar] ellenállás [ohm]
0
____ 290...320

4
____ 103...133

6
____ 55...80

8
____ 0...15


- ez azt jelenti, hogy az olajnyomásmérő gomba potijának nincs kivezetve mind a három lába, csak kettő. ezért kell az egyik lábát a testre kötni, a másikat pedig
Idézet:
„felhúzni”
a tápfeszre egy megfelelő ellenállással, valamint ugyanazt a pontot kötöd a ledkijelző bemenetére. A felső ellenállás értékét úgy kell megválasztani, hogy a poti felső kapcsán a ledes áramkör számára megfelelő maximális feszültség jusson.
(#) damatic válasza damatic hozzászólására (») Aug 1, 2005 /
 
Bocs, nem jó...

A nyomásmérő potija fordított arányosságban szabályoz.

Most nincs időm, majd délután...
(#) damatic válasza damatic hozzászólására (») Aug 2, 2005 /
 
Egy nap csúszás.

Szal, van Topinak az a fordulatszám kijelző kapcsolása a címlapon, amely a venti kapcsaira jutó fesz arányában jelzi ki a fordulatot - mondjuk úgy - százalékosan. Tök jó, mert 1szerű. Bonyolítottam rajt egy kicsit 2 trimmer potival, meg egy ellenállással és egy kicsi átvariálással - elvileg jó. Két probléma van, hogy csak elvileg jó, a másik meg, hogy nem tudom, hogy miként tudom ide betenni.

Megpróbálom leírni a változtatást, hátha segít:

Először is az alsó méréshatár kalibrálásához az ic 8-as és 4-es lábát le kell szedni a földpontról, berakni közé egy 2,2k-s trimmert (trim1), és a táp felé felhúzni egy 22k-s ellenállással.

Az R2 helyére kerül az olajnyomásmérő.

Az R3-at 1k-ra kell cserélni, és fölé kell tenni egy másik 2,2k-s trimmert (trim2).

Trim1-el állítod be a minimum (nulla benzin) szintjelzést, a trim2-vel pedig a fulltankhoz kalibrálod a kijelzőt.

Hangsúlyozom, ez elmélet, örülnék, ha szakavatottabb (mondjuk Topi), aki ismeri az ic pontos működését lektorálná a leírtakat.

Én ennyit tudok, meg hogy leírjam a nevem...
(#) damatic válasza damatic hozzászólására (») Aug 2, 2005 /
 
De jó, hogy írtam, hogy fordítva műxik az olajnyomás mérő...

Akkor módosítom az előző hozzászólást, mert rájöttem, hogy megint beleszaladtam.

Szal, van Topinak az a fordulatszám kijelző kapcsolása a címlapon, amely a venti kapcsaira jutó fesz arányában jelzi ki a fordulatot - mondjuk úgy - százalékosan. Tök jó, mert 1szerű. Bonyolítottam rajt egy kicsit 2 trimmer potival, meg egy ellenállással és egy kicsi átvariálással - elvileg jó. Két probléma van, hogy csak elvileg jó, a másik meg, hogy nem tudom, hogy miként tudom ide betenni.

Megpróbálom leírni a változtatást, hátha segít:

Az alsó méréshatár kalibrálásához az ic 8-as és 4-es lábát le kell szedni a földpontról, berakni közé egy 2,2k-s trimmert (trim1), és a táp felé felhúzni egy 22k-s ellenállással. Ez rendben.

Az R3 helyére kerül az olajnyomásmérő és fölé kell tenni egy másik 2,2k-s trimmert (trim2).

Az R2-t 1k-ra kell cserélni. Így már ok.

Trim1-el állítod be a minimum (nulla benzin) szintjelzést, a trim2-vel pedig a fulltankhoz kalibrálod a kijelzőt.

A javítástól függetlenül továbbra is hangsúlyozom, ez elmélet, örülnék, ha szakavatottabb (mondjuk Topi), aki ismeri az ic pontos működését lektorálná a leírtakat.
(#) Topi válasza damatic hozzászólására (») Feb 21, 2006 /
 
A két referencia pontot a referencia out ból kell ellátni. Szóval nem oké a tápra felhúzás... Mert ez az IC komparálás útján jön rá az értékre...
Mellékeltem a kapcsrajzot az IC diksiából arról a fesz osztó részről, ami nektek kell!
(#) hanci hozzászólása Márc 13, 2006 /
 
Sziasztok. Szeretnék építeni egy benzinszintmérőt kocsiba, ami helyettesíti az eredeti műszert. Valami olyanra gondoltam mint ami a wartburgokban van. Öt led(ha több az sem baj) és minnél több van a tankban annál több led gyullad ki. Kezdő vagyok (alapok azért OK) ezért ha valaki tud segíteni részletesen írja le. Előre is köszi.
(#) Medve válasza hanci hozzászólására (») Márc 13, 2006 /
 
Szevasz! Első lépésként talán a szenzort kellene megvizsgálni, hogy mekkora feszültséget ad üres, ill. tele szintnél. Vagyis: a szinmérő kap +12V-ot és van egy kimenete amelyen megjelenik a szinttel arányos feszültség a testhez képest. Talán van még egy kimenete az "alacsony üza szint"-hez, ezt is ki kell "lámpázni". Jó, ha megismerjük a műszert is, mekkora feszültségre és áramra ad végkitérést, ugyanis, (hogy megőrizzük az eredeti viszonyokat) jó, ha a szintérzékelő ugyanazt "látja" később, mint eddig.

ui.: Van Wartburgos műszered?
(#) csaadaam válasza Topi hozzászólására (») Márc 25, 2006 /
 
valaki el tudná mondani pontosan hogy is működik amit Topi írt?
Hogyan kell ősszeállítani, szükséges alkatrészek stb stb
Köszi
(#) Sebi válasza damatic hozzászólására (») Márc 25, 2006 /
 
Sztem olajnyomásmérő sokkal durvább mint ami szükségeltetik. Ha a T-elosztós megoldásból indulunk ki, gondoljatok a mosógépekre: az üstbe alul beültetett csőcsonkra mipolán csővel csatlakozik a nyomásméró "gomba", ami az üst tetejével van 1vonalban. Ahogy a vízszint emelkedik, elkezdi sűríteni a csőben a levegőt, mígnem a rugófeszítéssel beállított membrán mikrokapcsolót bont. 1ébként a nyomáskapcsolóba alig kell belefújni, máris hallod a kattanást.
Szóval Motorolának van piezo nyomásmérője, aminek a kimenőfeszültsége lineáris a nyomással, ezt lehetne használni a LED-soros megoldással.
Más: kamionokban pl. úszó van 1 mágnessel, és több apró reed-cső van elhelyezve a bejárható útja mentén. Másik - már említett - megoldás a kapacitív szonda: koaxiális kivitelű fémcső és szigetelt belső vezető alkotta kapacitás változik a dielektrikum (benzin) behatolási magasságának függvényében. Ehhez kell 1 astabil (pl555) aminek frekvenciameghatározó kondenzátora a szonda, a freki 50...150kHz között lehet.
Ultrahang =hang, következésképpen csak a belső térben szerelhető, a jel kiértékelése processzorért kiált.
(#) Zolp hozzászólása Dec 27, 2006 /
 
Sziasztok!
Nekem is vmi hasonló műszer kellene, de én olajszintet szeretnék mérni egy tartályban, illetve a szinttől függően egy szivattyút kellene ki-be kapcsolni. Úszós megoldás nem jön szóba, mert arra sztem nincs elég hely. A nyomásmérős dolog elvileg jó lenne, bár a tartályt az olajszint alatt nem szeretném megfúrni, mert elég nehéz utána jól tömíteni...(A tartályba csak felülről folyik olaj, és innen van az elvétel is, itt a szivárgás nem probléma!) Leginkább a kapacitiv dolog teccene, de nem tudom h olajnál is jól működne-e? Ha vkinek van ilyen jellegű tapasztalata pls ossza meg velem! Thx!
(#) damatic válasza Sebi hozzászólására (») Jan 21, 2007 /
 
Sebi!

Erről a Motorola piezo-nyomásmérőről adj légyszi némi infót vagy linket, mert bazira elkezdett érdekelni autótankhoz!
(#) Feri válasza Zolp hozzászólására (») Jan 21, 2007 /
 
Ennél sokkal olcsóbb és ugyancsk megbízható megoldást tudok ajánlani neked. Vegyél egy automata mosógég szintérzékelőjét és azt építsd a tartály tetejére. furj rá egy megfelelő jukat azon keresztül loggas a fojadékba egy csövet, Ha megoldható az alsó cső legyen jóval vastagabb a felsőnél .
A felső cső lehet akár 6mm vastag is ezt össze tudod dolgozni a szintkapcsolóval . a többi már csak sima elektromos megoldás.
A mosógép szintkapcsoló egy nagyon érzékeny nyomáskapcsoló amit a csőben a folyadék álltal jön létre. Egyre vigyázz az érzékelőcsőböl a levegőnek nem szabad megszöknie,mert cak a levevő tudja működtetni a kapcsolót.

Jó kisérletezést.
(#) csaadaam válasza Feri hozzászólására (») Jan 28, 2007 /
 
csak az a baj hogy nem kapcsoló kellene hanem valami érzékelő. nem vésztartalék- jelzés lenne a cél, hanem szintjelzés.
(#) oldman hozzászólása Jan 28, 2007 /
 
Régebben amikor a Trabant még autónak számított, készitettem hozzá benzin szint mérőt.
A tankba kapacitiv szonda került, 10X1 alu. csőben átm 6 os pálca szigetelve a két végén. alul 1,5 -ös furat,
hossz kb 300 mm kapacitása üresen ~ 100 pF tele ~ 200 pf
Ez a kondi egy monostabil (555) időállandója volt amit egy astabil (555) indított. A kimenő jel kitöltése változott a kapacitás (szint) függvényében.
Készült mutatósműszerrel és LED soros kijelzővel is. Persze akár szuper számítógép is építhető rá.
(#) csaadaam válasza oldman hozzászólására (») Jan 28, 2007 /
 
ehhez megvan még a kapcsolás? Hogy vezetékelted be a tankba? Simsonba kellene (tank kb 25cm magas max), nem akarom megfúrni meg ilyenek. csak ha nagyon muszáj és ha tudtok vmi fasza tömítési módot is meg ezt a cuccost rögzíteni a tankban hogy a benya ne szedje le...
(#) oldman válasza csaadaam hozzászólására (») Feb 5, 2007 /
 
Nincs már meg a kapcs rajza de nem túl bonyolult.
A tanksapka mellet fúrtam d=10,5 Lukat acső végén M10x1 menetre csavart any volt. Ferdén bedugtam a tankba ki a lukon , tömítés, anya, kis müa doboz anya panel anya. Belső elektród RÖVID vezetékkel a panelre.
A dobozban az 556 három eres vezeték utastérbe ott a kijelző.
A szodához tartozó töltöelenállás ~ 470 kOhm A kapcsolás egyébként az astabil és a monostabil alapkapcsolás, astabil indítja C-R tagon a monostabilt amit a szonda időzit. kim.jel RC integrálva itt már DC van.
A cső egyébként "csillár páca" névre halgató áru volt, rajta a menet, és anyát is lehetett kapni hozzá. Az izzó foglalatokban még ma is ilyen menet van. A doboz mini szappantartó kicsit nagyobb mint egy gyufa skatulya.
Motoron nem mutatna igazán jól, ezért ott a vázhoz rögzítettük a kormány cspágy mellett (ETZ) és T elágazóval bezicsővel kötöttük be, lényeg hogy eggyforma magasan legyen a tankal. Ja és szellőzö kell tetejére.
(#) csaadaam válasza oldman hozzászólására (») Feb 6, 2007 /
 
Ez nekem még így kicsit bonyolult. Motorra kellene, úgyhogy a T-elosztott tank előtti megoldás jöhetne szóba.
Valaki lenne oly kedves és csinálna hozzá egy kapcsolási rajzot mert szerény ismereteim alapján ez így elég problémás nekem.

Ja és el tudná magyarázni mi is ez a "csillár páca"? Hogy működik, lehet-e még kapni?

Előre is köszi
(#) turany hozzászólása Feb 6, 2007 /
 
Szintmeres
1.uszoval (hagyomanyos),
2.kapacitiv erzekelo,
3.ultrahangos erzekelo,
4.radioaktiv szintmeres,
5.uszos reed relevel,
6.belenezek a tankba,(kemlelo cso)
es igy tovabb..
turany

(#) damatic válasza turany hozzászólására (») Feb 6, 2007 /
 
Köszönjük mester!

A fentebb olvasható hozzászólásokból is kitűnik, hogy a lehetőségek tárházának tartalomjegyzékével tisztában vagyunk, mostmár egy olyan fejezet lényegi tartalmát szeretnénk magunkénak tudni, amely megoldást jelent mindannyiunk számára.

Elég finom voltam?
(#) Sebi válasza damatic hozzászólására (») Feb 6, 2007 /
 
Jó hogy felhoztátok a topicot, mert így beleolvasva látom, h annak idején adós maradtam a nyomásérzékelővel...
Azóta újabb típusom is van, ehhez már "alig" kell építeni erősítőt.

MPXM2202.pdf
    
Következő: »»   2 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem