Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ón eltávolítása ónszippantóval
Lapozás: OK   1 / 2
(#) bozsokiandras hozzászólása Nov 30, 2006 /

Szeretnék készíteni egy elektromos ónszippantót. Úgy képzeltem el, hogy a hagyományos ónszippantóból kiszedem a dugattyút és a helyére egy csövet teszek arra pedig egy szivattyút. Szerintetek működne a dolog?
Milyen szivattyú lenne megfelelő?
(#) kyrk válasza bozsokiandras hozzászólására (») Nov 30, 2006 /

Hali!

Szerintem valamilyen szurot mindenkeppen tegyel bele! Mivel a szuro valamilyen folytast jelent ezert a szuro atmeroje legyen nagyobb a csonel!

A nyomoskulonbsegen all vagy bukik a dolog szerintem. Milyen szivattyud van? Esetleg kompresszor es venturi cso?
(#) Báddzsó válasza bozsokiandras hozzászólására (») Nov 30, 2006 /

mindenképp valami dugattyús/membrános szivattyú kell...
(#) Thom válasza bozsokiandras hozzászólására (») Nov 30, 2006 /

Hi!
Hűtőgép kompresszorral elég nagy vákuumot lehet előidézni. Csak egy kivákuumozható tartály kell amit egy csővel kötsz össze az ónszippantóval.
A lényeg: a vákuumot pillanatszerűen kell "rákapcsolni" az ónszippantóra.
Röviden ennyi , a konstrukciós kialakítás már rád vár...
Elvileg működhet...
(#) Sebi válasza Thom hozzászólására (») Dec 1, 2006 / 4

Jól látod a lényegét, de kiegészíteném saját tapasztalataim alapján. Hosszú javító tevékenységem során azt hiszem mindent kipróbáltam, de legjobb még mindig az 500Ft-os kézi szippantóm, amibe egy másik tönkrementből beletettem a gumigyűrűs dugattyút, így kettő van benne, a rugót pedig kissé erősebbre cseréltem.
Van egy leharcolt Ersa típusom is, ami hasonló elven működik, mint a kézi, de a lyukas végű fűtőbetét ugrik hátra (fel) a kioldógombra - ez nagyon jól működött.
Van gumilabdás Weller- végem, ezzel nem lenne gond, de szinte képtelenség a forrponton tartani, miközben elengedem - az addig összenyomva tartott - labdát. Van beépített vákuumszivattyúsom is, lábkapcsolóval indítható a szivattyú, de lassan alakul ki a vákkuum a hegynél ( a hozzávezető csövet is le kell szívnia!) így kihűti azt. Ezt sokáig úgy használtam, hogy kézzel a csövét összenyomtam, szivattyút indítva elkezdtem melegíteni a forrpontot, majd a csövet elengedtem: majdnem olyan macera, mint a gumilabdás. Kipróbáltam a puffertartályt is, sokat nem segít.

Fentiek alapján egy módon működőképes: kis méretű mágnesszelepet kell tenni közvetlenül az óncsapda mögé (a pákára) és ezt kell lábkapcsolóval nyitni a megfelelő pillanatban, hogy a hozzávezető cső vákuumos legyen és pufferként működjön (így nem kell tartály).

Általánosságban elmondható, hogy a 0,6-os furatgalvános lyukakba ültetett IC-ket nem lehet egyik módszerrel sem megbízhatóan, panelsérülés nélkül kiszedni! Nagyobb furatoknál van rá esély, ha pont középen ül a láb, de ez igen ritka. Ha megfelelő méretű injekciós tű betolható a furatba, az a legbiztonságosabb módszer, vagy a fürdetés (van ilyen Weller-vég is). Ha az IC biztosan rossz, legjobb az összes lábát csípőfogóval levágni, majd egyenként kiszedni, szippantani. A panel szokott az értékesebb lenni!
(#) bozsokiandras hozzászólása Dec 1, 2006 /

Köszi mindenkinek a válaszokat, azt hiszem egyyelőre maradok a kézi megoldásnál.
(#) vegyészmérnök válasza Sebi hozzászólására (») Dec 1, 2006 /

Vízsugárszivattyúsat még nem próbáltáltatok?
(#) Thom válasza vegyészmérnök hozzászólására (») Dec 1, 2006 /

Ja! Majd szerzek a laborból!
(#) Thom válasza Sebi hozzászólására (») Dec 1, 2006 /

Igen, nálam is ilyen 4-500Ft-os szuperál már jó ideje. Felesleges három-négyezret kiadni rá.
(#) m.joco hozzászólása Jan 16, 2007 /

Tudom hogy mire való az ónszippantó, de nem tudom hogy működik. Nem írná le valaki - olyanra gondolok, mint ami pl. a www.somogyi.hu oldalon van.Előre is kössz!
(#) Georgee válasza m.joco hozzászólására (») Jan 16, 2007 /

Bemelegíted forrasztóval az ónt és amikor megolvad az ónszippantót rányomod az olvadt ónra majd a gombot megnyomod miután levetted az ón már nem lessz ott. Innentől már csak be kell tölteni megint a jószágot és folytatni... remélem érthető...
(#) Dudus válasza Sebi hozzászólására (») Jan 16, 2007 /

Vannak forrólevegős megoldások, ahol különböző tokokhoz különböző fejek fújják pontosan a lábakra a levegőt és egyszerre melegíti az összeset, majd kihúzod az IC-t. SMD-hez is jó.
(#) zsolesz088 válasza Dudus hozzászólására (») Jan 16, 2007 /

és egy ijen körülbelül mennyibe kerül?
(#) MaSTeRFoXX válasza Dudus hozzászólására (») Jan 16, 2007 /

Hőlégfúvóval is megoldható....
Csináltam már ilyet. PC alaplapot nagyon jó igy bontani....
(#) Renátó004 hozzászólása Márc 14, 2008 /

Sziasztok szeretném megtudni hogy hogyan kel leszedni egy nyákrol a forrasztást.Probáltam pákával
hát nemjöt össze.
Tudnátok segiteni?
(#) borvendeg válasza Renátó004 hozzászólására (») Márc 14, 2008 /

Szia szerintem ez nem lesz túl hosszó életű topic kb 10 forasztásos téma van.De hogy ne csak offoljak ónszippantóval viszonylag jól le tudod szedni az ónt a panelrtól...

Ez milyen anyag mert nem ismerem és hogyankel használni
(#) AMD válasza Renátó004 hozzászólására (») Márc 14, 2008 /

Itt van egy link ahonnan beszerezhetsz.
(#) nÁnÁ válasza borvendeg hozzászólására (») Márc 14, 2008 /

Helo!
Ónszippantó a legegyszerűbb megoldás.
De én pl. azt csinálom hogy, megolvasztom az ónt, és mikor már kellő képpen megolvadt, egy kicsit odakoppintom az asztalhoz. És az ón lemegy. Persze csak finoman, és ez csak akkor jó módszer, ha nincs nagy vagy nehéz alkatrész a penelon, mert azt nem célszerű csapkodni, nehogy letörjön pl. egy nagyobb kondi. Vagy érzékeny alkatrész esetében se csapkodd, mert az szintén nem jó.
Üdv. Balázs

Hogy kel ezt használni?
(#) AMD válasza Renátó004 hozzászólására (») Márc 14, 2008 / 4

Meg kell olvasztani az ónt pákával majd odatenni az ónszippantó csövét és gombnyomásra felszippantja az ónt.
(#) Imi65 válasza Renátó004 hozzászólására (») Márc 14, 2008 / 2

Ha nincs ónszippantód, fogsz egy jó fajta árnyékolt (vagy koax) vezetéket, és leszeded róla a szigetelést. Ha szép réz árnyékolóharisnyát látsz, az alkalmas segédanyag megvan. Kihúzod a vezetékeket belőle, és marad a réz fonat. Ezt ellapítod, és a pákaheggyel ráviszel gyantát. Odailleszted a forrasztási ponthoz, és elkezded melegíteni a pákával. Mikor magába szívta az ónt, egy újságlapra ki is fröcskölheted belőle, így sokszor felhasználható. Ha már nagyon szétzilálódik, levágsz a végéből. A gyantát időnként adni kell neki.
(#) embraced hozzászólása Szept 6, 2010 /

Sziasztok!

Szerintetek ez megéri az árát vagy vegyek inkább manuálisat?
Bővebben: Link
(#) Szárnyas válasza embraced hozzászólására (») Szept 6, 2010 /

Szia!
Szerintem nagyon megéri. Én is ilyet használok és nagyon meg vagyok vele elégedve. Van egy Pro'sKit-es kézi ónszippantóm is, de azzal akárhogy is próbálkoztam nem sikerült leszippantanom az ónt, lehet hogy eredetileg is gyenge volt benne a dugattyú, vagy én vagyok béna, nem tudom.
Szóval ezt nyugodtan megveheted, nem fogsz benne csalódni.
(#) embraced válasza Szárnyas hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Nagyon szépen köszönöm a kielégítő választ! Meggyőztél.
(#) cscsaba válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Köszi, ezt ki fogom próbálni!
(#) Ge Lee hozzászólása Jan 3, 2011 / 2

Ha sokat javít az ember, előbb utóbb magától is rájön hogy az ónszippantó nem egy jó megoldás. Ekkor jön az ónszívó szalag ami már sokkal jobb, de hosszú távon nem éppen olcsó. Aztán a szükség és a véletlen elhozza a tuti megoldást.
Mezei 1,5mm-es sodrott rézkábel, biztosan mindenkinek van a fiókban. Meg kell belőle blankolni 2-3cm-t, belemártani rozsdaoldóba (leszedi az esetleges oxidréteget és tökéletes folyasztószer). A nyákot meg kell dönteni legalább 60-70 fokban de az sem baj ha függőlegesen áll. A forrszemről a gravitáció segítségével gyakorlatilag az összes ónt egyetlen mozdulattal magára szívja a kábel.
Talán egyszer videót is csinálok majd róla.
(#) peterpan válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Van e hosszútávú tapasztalat arról, van e káros következménye az esetleges savmaradványnak?
/foszforsav: RO-55 mint rozsdaoldó nekem ez akadt a kezembe/ Különben működik! köszönöm az ötletet!
(#) Ge Lee válasza peterpan hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Nem tudom, de a nyákon nem használom csak a kábelt mártom bele.
(#) mrex hozzászólása Okt 5, 2013 /

Sziasztok!
Rakodás közben a kezembe került néhány elfeledett holmi, többek között
2 db omron időrelé egy 230V os mágnesszelep.
A minap vásároltam egy "csoda ónszippantót" ami természetesen az abszolút gagyi kategóriába tartozik.
Elgondolkoztam azon vajon létezik-e jó onszippantó?
Gondoltam konstruálok egyet magamnak, de talán másoknak is elegendő bosszúságot okoz ez az eszköz ahhoz hogy érdekes lehessen.

Csak véleményt szeretnék kérni róla bár fizikailag is megépítem.
Elv:
A lényeg itt az impulzusszerű gyors vákuum.
Ahogy a rugós ónszippantó hátra rántja a dugattyúját a semilyen tömítés ellenére egy ilyen impulzus rántja el az ónt(már ameddig).
Előállítható-e egy ilyen vákuumimpulzus?
Szerintem igen.
A vákuumot egy eddig a bicikligumik felfújatására használt bontott hűtőgép kompresszor állítaná elő.
Tartály nélkül ez nem fog menni mert a kompresszor csigalassú.
Mi legyen a tartály?
Szerintem egyszerűen dunsztosüveg.
Nem fog összetörni?
Szerintem nem.
Az üveg elegendően vastag s ha belegondolunk a vákuum 0 bár, a külső nyomás 1 bár tehát a nyomáskülönbség összesen 1 bár.
Egy dunsztosüveg ettől sokkal többet kibír.
De egy komoly csavarkompresszor sem képes előállítani 0 bár vákuumot,
nemhogy egy hűtógépkompresszor. Arra viszont talán elegendő hogy ha megtaláljuk a megfelelő méretű dunsztosüveget szerintem egy 2-3 l es elegendő lesz, hogy tudjuk biztosítani akár több gyors egymásutáni ónszippantáshoz a vákuumot.

Találtam a lomok között 2 db Omron időrelét ezekkel a következőt valósítanám meg
-előfeltétel forrasztgatás javítás elején a kompresszorral vákuum előállítása a dunsztosban
ez szerintem egy 2-3 perc alatt létrejön.
-egy lábpedál kapcsoló elindítaná a kompresszort ami folyamatosan menne mondjuk 2-3 percig
fenntartaná a vákkumot a dunsztosban.
a lábpedál indító impulzussal egy időben a mágneszelepet kinyitná 500ms-ra a mágnesszelep időzítője. ezzel minimális levegőmennyiség jutna be a dunsztosba s talán a sebesség elegendő lehet az ón eltávolítására.
Tömítések:
A dunsztos csavaros tetejébe egyszerűen tömszelencén át vezetném a fém csöveket a tömszelencét gumi és sziloplaszt tönítéssel szerelném a fedélre.
A szippantócsövet egy bontott ónszippantóhoz applikálom hogy az ón ott gyűljön össze.
Vákuum érzékelő is kapható a kompresszor leállítására, de drága.
Próbaképpen ujjal befogtam a szívócsövet s szerintem elég lesz az a légritkítás amit tud egy ilyen kopmresszor.
Beruházni nem akarok csak újrahasznosítani.
Ha valaki csinálni szeretne egyszerű 555 alapú időzítővel kiválthatja az omron időrelét
A mágneszelep hát az elég drága de nekm van ugye és igy könyű...
Bár ahány ónszippantót vesz az ember , mert legalábbis én még jó ónszippantót nem birtokoltam...
Ja a visszacsapó szelep tartja meg a vákuumot az üvegben a kompesszor leállásakor ez bármelyik vizvezetékes boltban kapható.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem