Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Annyira rendesek vagytok, hogy próbáltok segíteni!
Le a kalappal! Tök úgy érzem mintha egy nagy család lennénk és mindenki segít a másiknak! Az a baj hogy ilyen emberekből ma már nagyon kevés van, aki van az mind itt van a Hobbielektronikán! Köszönöm!
Szia!
Ezt az adatlapot találtam az SG4501-ről:Bővebben: Link Emlékeim szerint a '78-as vagy '79-es Rádiótechnika évkönyben volt bővebb ismertető erről a típusról.
A 79-est digitálisban átnéztem abban nem találtam,de majd holnap előveszem papir formátumban, utálom a digitális vackokat! Ha valamelyikben benne volt megtalálom!
Persze, hogy a '77-esben volt az ismertető. Sajnos egy kicsit szűkszavú.
Sziasztok
Van a havernak egy univerzális digitális akkutöltő LIPO akksikhoz és ehez lett vásárolva egy 12V 4A egyentáp. A töltő terhelése kb max 3,5A lenne. A probléma az, hogy a digitális töltőjeének a kijelzője megbolondul, (ugrálva össze vissza jelzi ki a bemeneti feszültséget )ha erről kapja a bemenetet. Szerintem simítani kell az egyenáramot, hogy valami nagyon stabil fesz menjen ki belőle. Van nekem egy tápom ami egy scanner tápja volt az tökéletesen működik hasonló digitális kijelzésű töltővel igaz csak 1,5A veszek le róla a max 2A helyett A kimeneti oldal négy dióda vagy egy KBU6G meg egy nagy kondi egy ellenállással. az értékeket megnézem. Segítségeteket Köszönöm. Üdv mgs
Hol lehet a hiba? Milyen egyenrányítással lehet vagy hogyan kell a diditális kijelzős töltőcsodát megtáplálni, hogy ne ugráljon a bemeneti feszt jelző része.
A töltő cellánként vizslatja az akkut és ezalapján tölti őket szakaszosan. Tehát nem folyamatos 3A az áramfelvétele, hanem az egyik másodpercben 3 a másikban meg csak 0,5 és szerintem ezt viseli rosszul a trafó kezdetleges áramköre, vagy nincs az elkóban ennyi puffer, hogy ezeket a ugrálásokat átvészelje.
sziasztok
epp probalkozom ezzel a labortapegyseggel(0-40V 0-10A) es azt szeretnem kerdezni h honnan tudom h a kulombozo teljesitmenyu ellanalasok hova mennek mert a rajzokon ez nincs feltuntetve kosziii ![]()
Sziasztok!
Nincs meg valakinek a Front Designer 3.0 progija?Vagy honnan lehetne letölteni?
Nekem meg van a 2.0-ás de nincsenek hozzá könyvtár bővítéseim. Nekem is kellene a 3.0-ás esetleg ha valakinek megvan elküldené?
Keressetek rá a fórumban az ELŐLAP KÉSZÍTÉS-re.
Hello
Szükségessé vált számomra, hogy építsek egy jó labortápot. Kiszemeltem ezt a kapcsolást, mert többen pozitív tapasztalattal vannak felőle. Pár kérdésem viszont volna: 1. D3-at és D4-et ki lehet cserélni valami hétköznapibb diódára? pl. 1n4007 2. Egy kb. 20VAC trafóról szeretném majd hajtani, szóval akkor elméletileg a kapcsolás a kimenetén nagyobb terhelés mellett a 20V DC-t fogja tudni biztosan tartani? Mert gondolom hiába akarnám terhelni (pár amper) pl. 25V-os beállított fesznél, úgy is le fog esni a fesz, mert a trafó csak Veff= 20VAC. Vagy nem így van? 3. Jelen alkatrészekkel el fog menni az áramkör 20VAC * 1,4142 = kb. 27V-ról? 4. T2 - 2N3054 -es tranzisztort milyennel lehet helyettesíteni? pl. a BS-s szériából 5. 3,5 digites panelműszert szeretnék majd használni árammérőként? Hogy lenne érdemes bekötni? Tudom hogy az csak feszültséget mér, szóval akkor valamilyen kisebb ellenálláson kéne gondolom feszt mérnie. Mehetne az az ellenállás a kimenetre(pl. 0,1 OHm), vagy lehetne használni a kapcsolásban lévő Rx-et is? Üdv. Idézet: „Szükségessé vált számomra, hogy építsek egy jó labortápot. Kiszemeltem ezt a kapcsolást, mert többen pozitív tapasztalattal vannak felőle.” Szia. Szerintem ezt a kapcsolást tedd el más lapra, van itt egy pár jobb kapcsolás is. Gondolj bele, mekkora terhelés van azon a csepp 3055-ön, szerinted elbirja? Ez nem egy tuti kapcsolás. Akkor inkább tedd össze Attila86 labortáp 1-ét, az azért komplexebb ennél és nincs alulméretezve.
Ez a táp nem alkalmas használatra, viszont Pioneer alaposan átgondolta, és az már álíltólag elég jól működik. Ha ezt akarod, akkor feltétlenül a feljavított változatot építsd meg. A 7-es a legfrissebb változata. Azt keresd, itt az oldalon meg fogod találni.
Hello
Gondolom erre a rajzra gondolsz. Megépítem akkor ezt, de lehetne beiktatni még +1-2 BD249-est persze soros emitter ellenállással(-sokkal) együtt? Melyik itt a rajzon a feszültség állító poti? És ehhez a potihoz tehetnék még egy kisebb potit, hogy ezzel lehessen finoman és az eredetivel pedig durván állítani a feszültséget? Az árammérő panelműszeremet pedig ráköthetem az Rx-re? Vagy használjak a kimeneten +1 soros kis értékű ellenállást? Üdv.
Üdv m.joco!
Én is csak alátámasztani tudom Doncso hozzászólását hogy inkább épitsd meg Attila86 labortápját az 1-es verziót az szerintem a te számodra tökéletes lesz.(Én már megépitettem, lassan 2 éve tökéletesen működik.) De ha nagyobb teljesitményre vágysz akkor ott van Attila86 másik labortápja az már 10A-os én már azt is megépitettem és tökéletes igaz az már egy picit macerásabb megépiteni meg anyagilag is egy kicsit több de én csak azt tudom mondani hogy megéri!
Üdv!
Nagy problémám van. Egy elég komoly gyári tápegységem 3 év után rohamosan leromlott. Előszőr is a master felén égett ki egy LED szegmens. Aztán jött a nagyobb gond. A slave felében kb 6,5-8 V között a feszültség elkezd összevissza mászkálni, és ritkán stabilizálódik. Remélem valakinek ismerős ez az a típusú labortáp. Drága volt nagyon és nagyon sajnálom. Nemtudom, hol keressetem a hibát. Esetleg ha segít, szétkapom és részletesen lefényképezem. Előre is köszönöm
Nincs hozzá kapcsolás esetleg? Így elég nehéz mondani bármit is...
Kb. 2 hónapja égett ki a master felében az egyik szegmens, és akkor kerestem hozzá kapcsolási rajzot abban a topikban, de nem találtunk. A működése röviden: a feszültség állítás egy 4-5ször körbefordítható analóg potencióméterrel történik, és kb. 8V, 15V, 23V-nál egy-egy relle kapcsol át. Sokszor ha pont a 8V-ot is eléri ez az ingadozás akkor a relé is megbolondul.
És még van, hogy csinál olyat, hogy 7V-ig tekerem s hirtelen visszaugrik 6,4-re s aztán vissza 7,2-re. Lehet ha ez a ritka sokszor körbetekerős poti adta volna meg magát?
Hát, ha semmiképpen nem akarsz a forgalmazójához fordulni (akinek elvileg javítania kellene tudnia), akkor meg kéne nézni, hogy milyen IC-k meg tranyók köré van felépítve a cucc. Ki kellene deríteni, hogy a referenciafeszültséget honnan szedi, mert lehet, hogy ott ment szét valami. Persze feltéve, hogy analóg belül a kicsike... A poti is lehet a hiba oka, pl. nem jól érintkezik valahol (főleg ha poros vagy korrozív, savas, párás környezetben működött), de szerintem kiszáradt elkó is okozhatja (bár ennyi idő alantt nem kéne neki, meg ha a tekergetéstől függ, akkor inkább a poti). Azt is meg lehetne nézni, hogy nincs-e valamelyik forrasztás vagy csatlakozás elgyengülve.
Most szedtem szét és raktam össze megint. Forrasztásokat leellenőriztem. Az alkatrészeket meg megfigyelve arra jöttem rá hogy a kondenzátorokon és feszültség stabilizátor IC-ken kívűl minden tranzisztor és kijelző ismeretlen kódozású, még adatlapok sincsenek jóformán. Most összeraktam, megint jól működik, de fogadok rá, hogy 2 nap nem telik el és megint rájön az 5 perc. Egy böhöm nagy toroid trafó van benne, nagyon sok puffer kondenzátor, relé, teljesítménydióda és ismeretlen kódozású műanyag tokozású tranzisztor (se nem C, BC nem is 2nxxxx). A kijelző panel felét nem soroltam ide.
Akkor ez valami kontakthiba lesz. Ha megint vacakolni kezd, mérd meg, hogy a potin milyen feszültségek vannak, főleg a csúszkán mi van a két végéhez képest. Ha ez ugrál, akkor egyértelműen a poti a ludas.
Rendben, köszönöm a segítséget. Elég nehéz hozzaférni, mert ezt a panel modult a 4 potencióméter anyája tartja helyben, és nekem nem sikerült egyik kupakot se levenni az előlapról. Nem eröltettem jobban, nehogy a kezembe maradjon az egész, mivel már egyszer jártam meg. Ilyen potit még sehol nem láttam, úgy, hogy nemtudom hol fogok ilyent beszerezni ha kiderül hogy ez a ludas. Remélem holnap is nem kell írnom, mert az rosszat jelent. Köszönöm mégegyszer
![]()
Nincs mit. Esetleg egy fotót küldhetnél a potiról, mert lehet, hogy valaki már látott ilyet valahol.
Valahol meg kell húzni a határt. Ez is jó, Attila tápja is jó, sőt ha nagyobb áramot akarsz, akkor az a táp is remekül szuperál, amit magam "csiszolgattam kicsit". Neked kell dönteni, de bármit is választasz, bizonyos értelemben mindig kompromisszumról van szó. Ha javasolhatom, elsősorban a feszültség maximumot mérd fel (nekem például kellett az 50V, mert elsősorban erősítőket és egyéb elektronikákat élesztgetek), majd ehhez társíts egy áramot. Ebből a kettőből, már közel minden kiderül.
Hello
Azt hiszem Pioneer 2.7 tápjánál maradok, de megtoldom még egy végtranzisztorral. Akkor a feszültség állító potinál ha berakok majd még egy kisebb potit, akkor azzal ugye fogom tudni majd finomabban állítani a feszültséget? Üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |