Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Nincs meg valakinek a magnósok evkönyve 1984? Nagyon megköszönném a Telefunken HC3000-es deck kapcsolási rajzát ha valaki beszkennelné.
Vagy ha esetleg valakinek van rajza a Telefunken TC650-ről az még nagyszerűbb lenne. Köszi.
Szia! Előkerestem a Magnósok évkönyvét, hogy beszkenneljem a rajzot, de sajnos csak a leírás szerepel a könyvben, rajz nincs.Egyik készülék (amit kértél) rajza sincs a sorozat 1979-1986-ig köteteiben. Sajnálom hogy nem tudtam segíteni.
Üdv.
Kedves Mano660, köszönöm a fáradozást, nem tudtam hogy rajz nincs benne egy internetes oldalon találtam a tartalom jegyzéket.
Helló! Javaslatodra kicseréltem a motort(a SANKYO-t MATSHUSITA-ra) és megszünt a belassulás. A képen(ha sikerül feltölteni),még az eredeti motor látszik.
a linken a Te anyagod, epp most talaltam.Bővebben: Link
Helló Alphawolf, köszi a reagálást. Van még élményem, vettem 2db Sankyo BFG2R05 motort az 1-ket beépítettem a magnóba és meglepődtem. A motor nemjó fele(jobbra) forgott ,aztán néztem meg jobban hogy CW-st vettem CCW-s helyett. Gondolkodtam mit tegyek. Szétszedtem az 1-k motort, a motor belső kivezetései szimetrikusan vannak a szabályzóelektronikába beforrasztva. Ezt látván megfordítottam az elektronikát 180fokban, majd helyére forrasztottam, összeszereltem és már jóirányba(balra) forgó motorom lett. Így sikerült a CW-s motorból CCW-st csinálnom. Kérdésem: gyárilag is csak ennyi lenne a balraill jobraforgás megváltoztatása, vagy van még valami trükk? Válaszod előre is köszönöm. Üdv MI
Én is így szoktam. Ha új a motor,akkor nem lesz vele gond,ilyenkor csak az a rizikó,hogy felgyűrődnek a kefék,de új motornál nem fog előfordulni.Üdv!
Helló!
Hány voltos motor van a magnódban? Ha 12 V-os, megírhatnád az új motor típusát, mert nekem is hasonló problémám van (csak az a gond, hogy a motor, amit ki kellene cserélnem, csak néhány hónapos. Beszerelés után egy ideig jó volt, de most már ez is belassul kb. fél óra után. De nem hiszem, hogy más oka lehet egy ilyen hibának.)
Sziasztok. Lenne egy deckem ami Deltek márkájú nem nagyon vágom miez .) és IT-831 a tipusa. A neten nem találtam semmit rólla esetleg egy ötlet hogy hol lehetne mégés némi infot behúzni rolla??!! gulyas0312@freemail.hu az emailom akár ide is irhattok!
A Mabuchi motorok igencsak hajlamosak erre a hibára,10-ből 5 ilyen. Ezt csak azért jegyzem meg,mert majdnem csak ezt lehet kapni a kereskedelemben.üdv
Mármint 10-ből 5 TÍPUS ilyen, vagy az ugyanolyan típusúak között is vannak jobban és rosszabbul működő darabok? Ill. ha igen, akkor egyáltalán van más választásom?
Helló Tomi94! A motor 12v-os SANKYO BFG2R05 2400f/p. DE! vigyázz a forgás iránnyal! Javaslom,vedd figyelembe az 590905-ös beírásomat.Bocsi a kései válaszért. Üdv. MI
Ha találsz Sankyo-t akkor inkább azt vedd meg,mert a Mabuchi tényleg ilyen szélsőséges, egy típusból : 10-ből 5 ilyen,így értettem.
BUÉK!
Helló. Szerintem ez csak márkanév, külső esetleg nagynevű cégek gyártmányait saját néven forgalmazzák (pl:ITT-SANYO).
Csaó... hát igy sem lett könnyebb a dolgok de akkor majd körbenézek vagy is elindulok ezen az úton köszi
Egy barátomnak adtam pár éve az Aiwa R450-esem, sokáig nem volt használva...szegény hány éves lehet... (Maradt még egy Aiwa R260 és egy Teac V480-> nagyon szépen szólt, egy NAD volt az ellenfele)
Vett nemrég az interneten keresztül egy Sony TC-K615S típusút, nem oda-vissza játszós, de monitoros, tehát azonnal hallhatod a felvett anyagot, meg fluoreszensz kijelző, és a bekapcs gomb egy álom, csak nyomkodná az ember... Be akart digizni egy kazettát, és mindkét deck cserben hagyta...szíj öregedés. Vett hozzájuk szíjakat, kicseréltem őket, tisztítás és működnek. Elővettem egy doboz kazettát és hallgatgattam a számokat... Jó régi felvételek, de lesett az állam...ezek van hogy jobban szólnak, mint a mostani mp3-ak...szalagzajtól eltekintve... Az Awia már házsártos, elkezdett vacakolni a jobbra lejátszás gombja, kicseréltem. Aki ismeri, az tudja, hogy egy lemezt kell leszedni a pult alatt. Ehhez szépen fejre fordítottam, kicseréltem a gombot, minden vissza. Próba...nem indul el, oda-vissza ugrál a fejszerelvény. Kézzel végigzongoráztam az üzemmódokat (lendkerék teker, behúzótekercsek bökdös) és jól működött, újabb próba, jó! Nem szereti, ha fejre fordítják. Próbálgattam még, most a balra lejátszás gombja vacakol...csere óvatosan...működik...de a tekerés gombok is nehezebben kapcsolnak... Úgy marad!!! Aztán, amikor már úgy éreztem kész, feltűnt (váltogattam a két deck között a kazettát), hogy az Aiwa lassú. Nosza állítok a motor fenekén..csutkára húztam (nem sok kellett hozzá) és még így is lassú...nem nyávog, nem változik, csak kellene még egy kis sebesség... De miért nem lehet feljebb venni? Lehet, hogy anno valaki nem jó méretű görgőt rakott bele? Üdv Inhouse
Jé, ennek a Denon-nak és az én Teac-omnak egymás mellett ülhettek a...gnerei
Ezt a NAD-ot szorította ki anno a Teac nálam, nem egy szép darab, d...gombra Ez a vaterás fickó egy aranybánya, honnan lehet ennyi deckje? Üdv Inhouse
Ja, és play trimre anno azt mondták, hogy a fejállítás helyett van...
Üdv Inhouse
Volt anno midi méretű Unitra deck-em is, de nem találom a neten... Ajtó nélküli volt (direct front-loading), nem a fekvő, motoros, csak be kellett pattintani a kazettát. A fejszerelvényt egy behúzótekercs rántotta fel, iszonyat erővel... Full logic mechanika, a forgás egy reed patron figyelte és belehallatszott a hangba a ritmikus pattanása...
Üdv Inhouse
"Lehet, hogy anno valaki nem jó méretű görgőt rakott bele?"
Motor , motoron lévő tárcsa átmérője és még a szij mérete is okozhat sebesség csökkenést . Nyomógörgö átmérője nem , az más problámák okozója lehet . Mivel nem nyávog , én ezek valamelyikére tippelnék .
A motor stimmt...a motoron levő tárcsa átmérője nem változott szerintem, a szíj mérete viszont nem tudom, hogyan is befolyásolná a sebességet, ha nem csúszik...
Este volt már, a görgő csak a tapadáshoz kell, a húzótengely sebessége meg adott... Akkor marad a motorhiba... Kössz a segítséget. Üdv Inhouse Idézet: „a szíj mérete viszont nem tudom, hogyan is befolyásolná a sebességet” [OFF]Gépész ismerős úgy akarta a konzervgyári futószalag sebességét lelassítani, hogy beépít még egy pár tagot. Kérdeztem tőle, hogy szerinte így mitől lassulna le, az volt a válasza, hogy: Mert tovább tart, míg körbeér. Azt már a diplomához nem mondták el neki, hogy ugyanannyival hosszabb is....
Nem biztos, hogy rossz a motorod, főleg, ha nem lassul tovább használat közben (rossz motor kb. 15-20 perc lejátszás után hallhatóan lassul, esetleg nyávog is). A szíj viszont befolyásolja a sebességet. Ékszíjnál legalább is minél vastagabb a szíj, annál nagyobb lesz a sebesség. Rádiómagnóban ha szíjat kell cserélni, mindig eggyel vastagabb szíjat teszek bele a gyárihoz képest, és lejjebb tekerem picit a fordulatszámot. Így tovább tart, nem kell annyira hamar újra cserélni.
Lapszíjnál nem a vastagság, hanem a szélesség számít, itt is minél szélesebb, annál gyorsabb lesz. Bár erről nincs túl sok tapasztalatom, mert lapszíj csak ilyen régi magnókban van, amikben még kibírt az eredeti, gyári méretű szíj is kb. 15 évet, úgyhogy ezekbe mindig eredeti méretűt rakok be (gondolom, ebben az Aiwában is ilyen van). Ha meg az átmérője nem jó a szíjadnak, akkor mindegy, hogy kisebb vagy nagyobb kellene, lassulni fog. Úgyhogy én előbb ezeket ellenőrizném, már csak azért is, mert az új motorok néha már gyárilag nem forognak stabilan, ezen kívül pedig ha csak szíjat kell cserélni, az sokkal kevesebbe kerülhet, mint a motorcsere.
Sőt a motor sebességét potméterrel lehet állítani, az meg ugye hajlamos a kontakthibára. Úgyhogy ez is egy lehetőség, hogy a motorban levő poti a hibás. Akkor nem nyávog, viszont lehet, hogy nem lehet beállítani a helyes értékre. Kontakt 60 Spray megoldja a problémát, vagy cserélni lehet, de az eléggé reménytelen, mert valószínűleg nem tudsz olyat szerezni, amilyen eredetileg volt benne, és más típus nem fog beférni a helyére.
Szalaghúzó tengely nem szorul egy kicsit? Az én deckem is lassabban játszott, levettem a lapszíjat megpörgettem a lendkereket és rájöttem picit szorul. Szétszedtem, és ezen a fórumon kapott instrukciók alapján kitisztítottam a csúszócsapágyat, valamint szilikonzsírral kezelve összeraktam, és azóta is működik rendesen.
Tudok adni az Aiwa hibájára egy hasznos tanácsot: nézd meg ,hogy a lapszíj középen fut-e az ékszíjtárcsán,ha nem,akkor lassú lesz és hiába próbálod fentebb szabályozni( az ékszíjtárcsa úgy van kialakítva,hogy középen a legnagyobb átmérőjű,hogy a szíj ne tudjon mozgolódni rajta).A hibát két dolog okozhatja: vagy elnyomódott a motorod gumus felfüggesztése és nem merőleges az ékszíjtárcsa,vagy laza a szíjad!
Esetleg maga az ékszíjtárcsa nincs egyvonalban a lendkerékkel,de ezt majdnem kizártnak tartom. Ezt én is eljátszottam anno a 450-nel.Üdv!
Megnézem a középen futást este.
Kössz mindenkinek a hozzászólásokat, a tengely szorulást is megnézem, hátha... A poti nem hinném, hogy kontaktos, mert nincs hullámzás és az állításra is dolgozik, csak nem lehet felhúzni annyira, hogy jó legyen a sebesség... A szíj nem pontos méret, vastagabb és egy kicsit szélesebb is. Az eredeti kinyúlt, és ilyet lehetett kapni. Illik rá, kellően feszül, de nem túl szoros. Mivel a lendkerekek szélessége jóval nagyobb, és a motor tárcsájába is simán belefért, rá mertem rakni. Azt még mindig nem értem, hogyha a szíj vastagabb, miért lenne lassabb a sebesség... a 2 lendkerék miatt? Az egyiken kívül fut, a másikon belül...akkor az egyik oldalon kellene csak lassabbnak lennie? A vastagság eltérése minimális, ezt nem lehetne kikorrigálni a potival? Üdv Inhouse
Ha vastagabb, akkor gyorsabbnak kellene lennie... Ezen kívül, ha vastagabbat és szélesebbet kaptál, akkor az valószínűleg pont az eredeti méret, a nagyon kopott szíj el is vékonyodhat. Úgyhogy szerintem marad az, amit mano660 mondott: szorul a főtengely. Esetleg próbáld meg, hogy néhány óra bekapcsolva állás után nem lesz-e gyorsabb, ha igen, akkor biztosan ez a gond (ha nem vagy benne biztos, akkor is megtisztíthatod a csapágyazást, ártani biztosan nem fog)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |