Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Zöld lézer

Témaindító: Valteri, idő: Márc 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   42 / 76
(#) Roy Jones válasza Georgee hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Az ellenállás értéke 9.4k a 10k helyett.Ezen a szupepe féle kapcsoláson nincs dióda.

Indigóval még nem próbáltam de a kinyomtatom és lakkfilccel átrajzolom majd az átrajzolt részét ráteszem a nyákra,majd átrajzolom a csupasz részét megint és szépen átázik és rajta is van a nyákon, bár1-2 helyen kell csak javítani(de elég macerás)Szerintem én is indigózni fogok
(#) Georgee válasza Roy Jones hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Oda véletlenül nem 100k kell? A nyák rajzon az van De lehet hogy én néztem el (560P mellett)
(#) Kovidivi válasza Roy Jones hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Egy tipp: Ne bízz minden nyáktervben, ami a fórumon található, egyszerű kapcsolásokat inkább rakj össze magad, és ha rossz lesz, legalább könnyebben tudod ellenőrizni, stb. Nem akarok senkit megbántani, csak ez könnyen előfordulhat. Üdv!
(#) Georgee válasza Roy Jones hozzászólására (») Jan 12, 2010 / 1

Esetleg ezzel tudok segíteni (ha 10et nem építettem belőle, egyet sem) ez működőképes. A poti mellet 3 tüske van a 2-3at kell jumperolni igy folyamatosan világít, moduláció esetén az 1es a test a 2esre megy a jel!

Könnyen igazad lehet,ha haza értem meg is nézem rögvest!
(#) alapp hozzászólása Jan 13, 2010 /

3V-os tápot miből tudnék csinálni az 50mW-os zöld lézer pointeremhez?
Van egy 3,7v os NOKIA töltőm ami 355mA-t ad le, ezt mivel tudnám lecsökkenteni 3V-300mA-re?
Vagy egyszerűen egy áramgenerátorral meghajtom és kész?
(#) Georgee válasza alapp hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Szerintem egyszerűbb az áramgenerátor.
(#) wir12 válasza alapp hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Egy ilyen német változtatható feszű adapter
(#) Collector hozzászólása Jan 13, 2010 /

Újabb izgalmas hírek..
Bővebben: Link
(#) Georgee válasza Collector hozzászólására (») Jan 14, 2010 /

Remélem itthon nincsenek ilyen id*óták.
(#) Collector válasza Georgee hozzászólására (») Jan 14, 2010 /

Már hogy ne lennének.
(#) Roy Jones hozzászólása Jan 14, 2010 /

Szerintem kicsit eltúlzott a dolog.Gondoljunk csak bele ha még stabilan kitámasztjuk a lézer pointert és úgy célozzuk meg a repcsit akkor is van 1-2 mm állandó elmozdulása a pointernek.Tegyük fel repülnek 1000m-en ,mire a repülőhöz ér a fény több méteres oda vissza tekergő pont lesz belőle.Elég nehéz belőni a pilótákat vele.Ráadásul alulról nem is látni a repülő pilótáit.
Ha szemből világítanak a fejükbe ,elismerem hogy veszélyes és zavaró,de mi van akkor ha bika erős szembe sugárzó napsütésben szállnak le?(pedig akkor tényleg nem látni semmit)Betiltják a napot?Nem ,felveszik azt a speckós napszemcsit és folytatja a leszállást.Szerintem ezen a bukósisakos napszemüveges cucc valamennyire elnyeli lézert főleg olyan távolságból+a lézer kitérési intervalluma a pilótára nézve is elég nagy,szal szerintem picit túlreagált..Biztos meg van a veszélye de nem akkora hogy lezuhanjon tőle egy gép,+ ott a másodpilóta.
(#) Georgee válasza Roy Jones hozzászólására (») Jan 14, 2010 /

Annyi a különbség, a lézer és a nap között, hogy a lézer esetében 1-2mm-es pontban koncentrálódik a fény ereje. Gondolj arra amikor a nagyító és napfény segítségével begyujtod a papírt. Ugyan ez a lézer hatása, Anno teszteltk a zöld lézeremet 60mW tiszta időben 3,5km a hatótáv. A pontos dologra igaz hogy ha a kezedben 1mm-t mozdul a pointek egy kilométer után már lehet, hogy 20cm az elmozdulás, de elég az, ha egy pillanatra meglátsz valami zöld pontot és hirtelen nem tudod felfogni, hogy mi az. De ha a repülő légvonalban tőled 10km-re (nem fölötted) van és elhord addig a lézer, szerintem akkor megvan az esélye annak, hogy a pilótát szembe kapja.
(#) Roy Jones válasza Georgee hozzászólására (») Jan 14, 2010 /

Persze meg van az esélye és a veszélye is!!!
(#) alienn válasza Georgee hozzászólására (») Jan 14, 2010 /

Erről már kicsit régebben volt szó és szerintem Roy nagyon jól írja.
Azért néhányezer méterre egy 50mW-os lézer már olyan foltot világít mint egy elemlámpa, 1 mm-es elmozdulás 3000 méter távolságban több méter elmozdulást eredményez, nem beszélve arról, hogy a repülő sem egy helyben áll és ott a közeg amiben csökken a fény ereje. Tehát ha superman tartja a pilótán a pointert akkor is max észreveheti, hogy valaki villog, de nem hiszem el, hogy zavaróbb mint mondjuk egy Hősök tere megvilágítás felülről. Nem beszélve arról a példáról, hogy a napot is nehéz lenne betiltani és kicsit erősebb..
Kb. annyi látszódhat fentről mint amit Collector hírében is lehet látni, na az még a zavaró kategóriától is messze van.
(#) Georgee válasza alienn hozzászólására (») Jan 14, 2010 /

Azért az, hogy akkorát világít mint egy elemlámpa kicsit tulzás, a lézer fénye szinte végig párhuzamos, tehát ha 1méterre 2mm a pont akkor 5km-re is kb. 2mm lessz :yes:

szerk: a lézer tulajdonságai
A létrejött fény időben és térben koherens, a lézer által kibocsátott hullámok fázisa a sugár minden keresztmetszeténél azonos.
A lézernyaláb keskeny és nagyon kis széttartású nyaláb. A lézerfény nagyrészt párhuzamos fénysugarakból áll, nagyon kis szóródási szöggel. Ezzel nagy energiasűrűség érhető el szűk sugárban, a sugár által megtett távolságtól függetlenül.
A lézerek energiája kis térrészben koncentrálódik, a lézerfény teljesítménysűrűsége a megszokott fényforrásokénak sokszorosa lehet.
A lézer által kibocsátott hullámok mágneses mezejének iránya állandó.
A lézerek fénye egyszínű. A lézersugár egy olyan elektromágneses hullám, amely közel egyetlen hullámhosszú összetevőből áll.

azért kicsit nézz még utána.
van egy olyan dolog amit úgy hívnak, hogy divergencia. A másik, pedig, hogy a lesz az egy sz.
Nem túlzás, próbáltam, tudom. Te is próbáld ki ha nem hiszed el.
Átlagosnak mondható az 1,5 mrad. (nagyobb teljesítményű lézerekre gondolok) Ez 10 méter távolságban kb. 1,5 cm átmérő, ami 5 km távolságban ~8 méter átmérő. Az elemlámpa.

Ha jól be van lőve a lencse nem lesz akkora szórása.

Ez nem ennyire egyszerű.
Igen, vannak nagyon jó minőségű optikák is, gázlézerek is amiknek nagyon jó minőségű a sugara és a kis pointereknél is el lehet érni kis sugár széttartást. De tényleg nézd meg a lézered, hagyd bekapcsolva, menj legalább 100 méterre és nézd meg mit világít. Meg fogsz lepődni, mert biztos lesz 5 centi átmérőjű folt.

600 méteren még alig volt széttartása, maximum +1mm

Oké, nincs kedvem vitatkozni.
Nagyon valószínűnek tartom, hogy nem mentél el megnézni 600 méterre, mert akkor nem írnál hülyeségeket.

Nekem sincs kedvem vitatkozni. De azért utánna is lehet olvasni. Mindenhol azt irja hogy kicsi a széttartása.
Szupepe
WikipediaMég egy lézeres oldal

Idézet:
„ha 1méterre 2mm a pont akkor 5km-re is kb. 2mm lessz”

Vagy inkább 2 méter lesz az az átmérő.
Eleve a lézerdióda is olyan amilyen, egyáltalán nem tökéletes az a fény, ami abból kijön, és az, hogy mekkora lesz a divergencia, vagy az önkioltás nagyon nagyon sok dologtól függ, de az hétszentség, hogy sima lencsékkel nem lehet megcsinálni 1,1-1,2mrad divergenciánál kisebb értéket. Nem hiába használnak néhány helyen hélium neon lézert, mivel annak a legkisebb a divergenciája, az összes többi esetén ennél csak nagyobb.
A lézergyártók pedig szándékosan megadott divergenciát használnak, pont az ilyen esetek miatt, mert a túl nagy teljesítménysűrűség és az a tény, hogy 1km-re is elvisz a lézer nagyon veszélyessé teszi.

Nem kell utána olvasnom, mert tudom mit mondok.
Igen, kicsi a széttartása, de ez nem 1mm-t jelent 600 méter távolságban.
Annyit kérek próbáld ki amit előzőleg írtam, menj el egy vonalzóval 100 méterre és mérd meg mekkora az átmérő. Azután folytathatjuk.

A probléma a lézerdiódánál kezdődik, ugyanis amit linkeltél szilárdtest lézer, és eleve kör alakú a rubin rúd, amiből értelemszerűen kör alakú nyaláb jön ki. A félvezetőlézereknél ez a felület egy téglalap. Márpedig abból eleve nem lehet rendes kört csinálni, így valamely irányban mindig lesz széttartása.
(#) alienn válasza Collector hozzászólására (») Jan 14, 2010 /

ezekbe a különbségekbe már bele sem akartam menni.
végülis széttartás mindig lesz, a lézer fajtájától és az optikáktól függ főleg, hogy mekkora.
(#) Collector válasza alienn hozzászólására (») Jan 14, 2010 /

Egyébként a levegőnek is van lencsehatása, gondoljunk itt a légrétegek hőkülönbségére. Még ha tökéletesen párhuzamosan lépne ki a lézerfény a forrásból, akkor is torzítaná a levegő.
(#) alienn válasza Collector hozzászólására (») Jan 14, 2010 /

igen, a levegőben lévő porszemekben szintén megtörik a fény és szóródik...
Tényleg... Hogy lehetne "gyárilag" megtörni a lézer fényét ilyen hideg-meleg levegő határfelülettel?)
mekkora lenne már egy kacskaringós lézersugár..
(#) Collector válasza alienn hozzászólására (») Jan 14, 2010 /

Metaanyagokkal lehetne megcsinálni, hogy valóban egy kör alakban megy a fény a levegőben. Érdekes látvány lenne.
Következő: »»   42 / 76
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem