Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » GPS modul és PIC

Témaindító: Mate12345, idő: Jan 26, 2009
Lapozás: OK   3 / 9
(#) Droot válasza proba hozzászólására (») Jan 14, 2010 /

Összekötöttem a CTS-RTS lábakat és az Rx-Tx lábakat, így amit beírtam Hyper Terminal-ba az vissza is jött, a GPS modul még így se működött, adatot küld, de nem látja a HT.
Ekkor széthúztam a csatlakozót a GPS modulnál és a MAX232 után összekötöttem az Rx-Tx-et, minden szuper látja
A DTR-DSR-RI összekötése után az eddig zölden villogó ikon most sötétzöld, ami azt jelenti hogy a legutolsó adat nem valós: "Dark Green:  the last data received was valid, but there is no data to collect at this time."

A Packet console-ban még mindig ilyenek vannak:
??:??:?? UNKNOWN ???, Size 84, 'UNKNOWN'
??:??:?? UNKNOWN ???, Size 196, 'UNKNOWN'
??:??:?? UNKNOWN ???, Size 10, 'UNKNOWN'

Fogalmam sincs, hogy mi a hiba, mennie kellene, hardveresen minden ok

Küldöm a GPS modul adatlapját és a bekötési képet.
Jól kötöttem be, ugye?
Az áramfelvételét leellenőriztem, az rendben van, a max 232-vel együtt 150mA
(#) pici válasza Droot hozzászólására (») Jan 14, 2010 /

Elég nagy állat.
Nem is láttam mostanában nem BGA-s modult.
(#) proba válasza Droot hozzászólására (») Jan 14, 2010 /

Ha a maxon összekötötted a tx-rx et és vissza ment a jel ,valamint a GPS által adott jeleket a PC csatiján látod ,akkor csak az átviteli sebességgel lehet gondod szerintem.Ezt kezd el állítani 4800 - felfelé míg értelmes adatot nem kapsz.
(#) Droot válasza proba hozzászólására (») Jan 14, 2010 /

Sajnos nem látom azokat ,amiket a GPS vevő küld ,de a HT visszaküldi azokat az adatokat amiket elküldök.
Arra gyanakszok, hogy rossz helyre kötöttem a testet.
De ha a csatlakozó külső borítását kötöm a rc lábra akkor se ír ki a ht cifraságokat.
(#) sityugod hozzászólása Feb 5, 2011 /

Sziasztok !
Látom hogy sok szakértővel vagyok körülvéve (Jó értelemben gondolom és köszönet érte!)

A kutyámra (aki állandóan dobbant ha szabadon van) szeretnék egy GPS jeladót. Hogyan lehetne ezt a legolcsóbban kihozni?

Elektronikában -korlátozottan- jártas vagyok

Üdv mindenkinek .: Sityu
(#) proba válasza sityugod hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

A hátára kell szerelni egy mobilt meg egy gps antennát,egy mikrokontrollerrel kiegészítve.Ha felhívod a telefont bekapcsolja a gps vevőt ,(hacsak nem valami híd alatt van) ,és ha értelmes koordináta érkezik elküldi SMS ben.
(ha a mobilt egy hedszettel kiegészíted esetleg azt is meghallgathatod merre van,illetve szólhatsz neki hogy gyere haza.)
(#) pici válasza sityugod hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Nem olcsó, nem véletlen.
Bővebben: Link
(#) G-Lex hozzászólása Ápr 11, 2011 /

Sziasztok!

Kínai rendelgetős oldalakon sokszor feltűnik egy egy érdekesebb elektronikai alkatrész.
Most felraktak egy rakás SirfStar III GPS modult 2700Ft-ért (10dbnál már csak 2300Ft):

ET-318
EB-3531
EB-365
ET-314
EB-3631
ET-662

Annak pedig aki nem szeret forrasztani van egy EM-411 5200Ft-ért antennával együtt
(#) Ktulu hozzászólása Ápr 11, 2011 /

Sziasztok.
Vettem olcson egy Amstrad CotCot (GP1000) nevu GPS
keszuleket.
Sajnos valamifele szornyuseget kovethettek el vele, mivel az egyik tranzisztor teljesen leegett a nyakrol. Csupan a helye maradt meg. (4.jpg)
A GPS modul viszont kulonallo, 6 drottal csatlakozik az alaplapra. Mindossze ennyit ir rajta: GP75

Nos az lenne a kerdesem, hogy talakozott mar valaki ilyennel?
Nemigazan sikerult beazonositani a labakat, a testet kiveve.
Elso ranezesre hasonlit az atlag GPS modulok labkiosztasahoz, a test ugyanott van. (4.lab, lila) Viszont az 5. es 6. lab az alaplapon egy kis gombelemhez csatlakozik.
Legalabb a VCC-t lenne jo tudni, a maradek kettovel probalkoznek mint Rx Tx.

Minden infot szivesen fogadok.
Koszi.
(#) Ktulu válasza Ktulu hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Talaltam a keszulekrol egy kis infot:
Legalabb a protokollt emliti. Az a gombelem az egy 3V-os sanyo ML621 lithium akku. Ez a modul 6. labahoz kapcsolodik.
Az 5. labat az alaplapon egy 47µF -os smd kondenzator szuri. Merve viszont a testhez kepes szinte zarlatos.

5.JPG

6.JPG

(#) gustaw hozzászólása Máj 18, 2011 /

Sziasztok!

Garmin GPS-ből korábban már sikeresen dolgoztam fel soros vonalon RS232-vel NMEA adatokat, most azonban szert tettem egy RGM-3550 modulra, ami 3.3V-on működik és a világért nem bírom összeilleszteni a korábbi már működő PIC+GLCD rendszeremmel. A GPS TTL jelet küld ki, de ezt a PIC nem tudja közvetlen feldolgozni. Szerintem ahogy olvasgattam alacsony a jelszint a 3.3V miatt. A GPS ad értelmezhető jelet, ha RS232-re kötöm, majd soros porton PC-n beolvasom, vagy a PIC-re még egy RS232-t rakok. Pont ezt szeretném azonban elkerülni.

Segítséget kérnék, köszi!
(#) proba válasza gustaw hozzászólására (») Máj 18, 2011 /

RS232 az mit takar ? Nem csak a jelet kellene invertálni? Az alacsony szinten esetleg segíthet ,ha a pic tápját csökkented (legalább 0,5-1V ot.)
(#) pici válasza gustaw hozzászólására (») Máj 18, 2011 /

A PIC nem megy 3,3V-ról?
(#) gustaw válasza pici hozzászólására (») Máj 18, 2011 /

18F4685, megnéztem nem megy 3,3V-ról. A táp csökkentést már olvastam más fórumokban, de nem próbáltam.
(#) bladika válasza gustaw hozzászólására (») Máj 18, 2011 / 1

Szia!

A gond a feszültség illesztéssel lehet. Ha megnézed a 18F4685 adatlapját a 138. oldalon ott írja, hogy az RC7/RX láb amikor RX ként használod ST fajta (Schmitt Trigger). Ezután ha megnézed a 430. oldalon láthatod, hogy a VIH Schmitt Triggerezet bemenet esetén 0.8*VDD.

Na most 0.8*VDD=0.8*5V=4V tehát a 4V nál nagyobb bemeneti jelszintet tekinti "1"-nek alatta minden "0". Láthatod, hogy a 3,3V ról járó GPS modul sosem fog 4V-nál nagyobb jelet adni, de még 3,3V-nál se. Főleg, megnézed a GPS modul adatlapját ahol a TX VOH-ra azt mondja VOH>=0,75*VDD ami ugye azt jelenti, hogy az adatlap szerint akár 2,475V is lehet a magas szint.
(#) Ricsi89 hozzászólása Máj 18, 2011 /

Sziasztok!
Nem PIC, de GPS modul van a kérdésemben. Bővebben: Link Itt van egy kódrészlet C nyelven. A gond a parse_degree részben van. Ha megnézitek az utána lévő hozzászólásaimat, akkor ki is derül, hogy mi a gond. Ha valaki tudna segíteni ebben, vagy tudna egy C nyelven írt átszámító függvényt, az jó lenne.
(#) gustaw válasza bladika hozzászólására (») Máj 18, 2011 /

Kösz, bladika ez egy szép, laikusok (mint én) számára is érthető és értelmes leírás volt!
Már csak a megoldás hiányzik
(#) bladika válasza gustaw hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

3,3V ról 5V ra: Bővebben: Link tehát ez a GPS TX-e és a PIC RX--e közé. 5V-ról 3,3V-ra pedig egy soros ellenállás és egy 3,3V-os zener (PIC TX ről GPS RX-ére).
(#) pici válasza bladika hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Megoldás:
Válassz a célnak megfelelő eszközt.
Vagy egy másik GPS ami 5V-os.
Vagy egy másik PIC / AVR ami megy 3,3V-ról.
(#) tirisztortetróda hozzászólása Máj 19, 2011 /

Sziasztok. Abban kérnék segítséget, hogy van egy GPS vevőm, aminek van egy soros portja. Ezt a Gps vevőt szeretném egy pic-el használni. A problémám az, hogy a gps rs232-s kimenete, 3,3 voltos. A Pic egy 16f876A. Lehet ezt a gps modult valamilyen egyszerű tranzisztoros szintillesztővel összehozni a pic-el ? Segítségeteket előre is köszönöm !
(#) gustaw válasza pici hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Egy ismerősöm részéről felmerült egy optocsatolós megoldás. Szerintetek?
(#) proba válasza gustaw hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Csak vigyázz ,mert szerintem alapkapcsolásban az is invertál.A másik Talán igen kis ellenállások 2-300 ohm szükségesek munkaellenállásnak ,ha nagyobb sebességet akarsz .Ekkor a modul kimenete nem fogja a ledet meghajtani.Egyszer egy ilyen problémát gyorsan talán egy szintáttevő IC-vel orvosoltam CD4504 (bár lehet nem ezt használtam lehet CD4010-et) .Lehet egy két tranzisztorral is meg lehet oldani,de ha nagyobb sebességet használsz ,egyre nyűgösebb.
(#) Hp41C válasza tirisztortetróda hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Szia!

A legegyszerűbb megoldás a MAX3232..
(#) gustaw válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Na akkor még egy buta kérdés. Max232-vel próbáltam, de akkor nem értelmezte a progi a bejövő jelet. De ha az rs232-ből kijövő jelet egy másik rs232-re tettem akkor már működött! Csak éppen hülyeségnek találtam két rs232-t betenni az áramkörbe, innen gondoltam, hogy a TTL bemegy a PIC-be és csókolom. Gondolom egy 5V-os GPS-nél ez így is működött volna, de itt jött a szintkülönbség probléma. Hp41C ez a MAX3232 kiküszöbölné a hibát?
(#) proba válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Ha az rs232 szintillesztése a feladat,akkor az a jó, itt az RS232 jelszintjeivel van baj ( elvileg) .A MAX3232 alapban invertál (pozitív bemenő jelre 0, negatív bemenő jelre magas) ,valamint föld szimmetrikussá teszi a jelet,Ennek a modulnak meg nem föld szimmetrikus a kimenete ,hanem 0-3,3 V négyszögjel.

Le írtam egy egy pofon egyszerű megoldást. 5db filléres alkatrész. Mi azzal a gond? (de még a zener is kihagyható, így meg otthoni alkatrészekből össze lehet dobni)
(#) bladika válasza pici hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Azért nem olyan bonyolult dolog egy szint illesztés, hogy azért új eszközöket kéne vásárolni.

Te elküldenéd, hogy vegyen egy új GPS-t vagy egy új mikrovezérlőt egy olyan teljesen mindennapi probléma miatt ami megoldható 3db ellenállással 1db tranzisztorral és 1db Zenerrel?

Ráadásul a Zener el is hagyható, csak így elegánsabb a megoldás.

MAX3232 nem jó! Invertálja a jeleket.
(#) Ricsi89 hozzászólása Máj 19, 2011 /

Az a fura, hogy ti itt beszélgettek a szintillesztésről, 3,33V-ról 5V-ra, addig én játszadozok ilyen illesztés nélkül, amikor az AVR 5V-ról megy, a GPS meg 3,3V-ról. érdekes, hogy eddig még nem volt kommunikációs gond a két eszköz között.
(#) proba válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Ez a számítástechnika ,meg az elektronika ( meg a világ) fejlődési iránya ,ha megy akkor örülünk,ha nem akkor szívunk.
Következő: »»   3 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem