Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » GPS modul és PIC
Összekötöttem a CTS-RTS lábakat és az Rx-Tx lábakat, így amit beírtam Hyper Terminal-ba az vissza is jött, a GPS modul még így se működött, adatot küld, de nem látja a HT.
Ekkor széthúztam a csatlakozót a GPS modulnál és a MAX232 után összekötöttem az Rx-Tx-et, minden szuper látja A DTR-DSR-RI összekötése után az eddig zölden villogó ikon most sötétzöld, ami azt jelenti hogy a legutolsó adat nem valós: "Dark Green: the last data received was valid, but there is no data to collect at this time." A Packet console-ban még mindig ilyenek vannak: ??:??:?? UNKNOWN ???, Size 84, 'UNKNOWN' ??:??:?? UNKNOWN ???, Size 196, 'UNKNOWN' ??:??:?? UNKNOWN ???, Size 10, 'UNKNOWN' Fogalmam sincs, hogy mi a hiba, mennie kellene, hardveresen minden ok Küldöm a GPS modul adatlapját és a bekötési képet. Jól kötöttem be, ugye? Az áramfelvételét leellenőriztem, az rendben van, a max 232-vel együtt 150mA
Elég nagy állat.
Nem is láttam mostanában nem BGA-s modult.
Ha a maxon összekötötted a tx-rx et és vissza ment a jel ,valamint a GPS által adott jeleket a PC csatiján látod ,akkor csak az átviteli sebességgel lehet gondod szerintem.Ezt kezd el állítani 4800 - felfelé míg értelmes adatot nem kapsz.
Sajnos nem látom azokat ,amiket a GPS vevő küld ,de a HT visszaküldi azokat az adatokat amiket elküldök.
Arra gyanakszok, hogy rossz helyre kötöttem a testet. De ha a csatlakozó külső borítását kötöm a rc lábra akkor se ír ki a ht cifraságokat.
Sziasztok !
Látom hogy sok szakértővel vagyok körülvéve (Jó értelemben gondolom és köszönet érte!) A kutyámra (aki állandóan dobbant ha szabadon van) szeretnék egy GPS jeladót. Hogyan lehetne ezt a legolcsóbban kihozni? Elektronikában -korlátozottan- jártas vagyok Üdv mindenkinek .: Sityu
A hátára kell szerelni egy mobilt meg egy gps antennát,egy mikrokontrollerrel kiegészítve.Ha felhívod a telefont bekapcsolja a gps vevőt ,(hacsak nem valami híd alatt van) ,és ha értelmes koordináta érkezik elküldi SMS ben.
(ha a mobilt egy hedszettel kiegészíted esetleg azt is meghallgathatod merre van,illetve szólhatsz neki hogy gyere haza.)
Nem olcsó, nem véletlen.
Bővebben: Link
Sziasztok!
Kínai rendelgetős oldalakon sokszor feltűnik egy egy érdekesebb elektronikai alkatrész. Most felraktak egy rakás SirfStar III GPS modult 2700Ft-ért (10dbnál már csak 2300Ft): ET-318 EB-3531 EB-365 ET-314 EB-3631 ET-662 Annak pedig aki nem szeret forrasztani van egy EM-411 5200Ft-ért antennával együtt
Sziasztok.
Vettem olcson egy Amstrad CotCot (GP1000) nevu GPS keszuleket. Sajnos valamifele szornyuseget kovethettek el vele, mivel az egyik tranzisztor teljesen leegett a nyakrol. Csupan a helye maradt meg. (4.jpg) A GPS modul viszont kulonallo, 6 drottal csatlakozik az alaplapra. Mindossze ennyit ir rajta: GP75 Nos az lenne a kerdesem, hogy talakozott mar valaki ilyennel? Nemigazan sikerult beazonositani a labakat, a testet kiveve. Elso ranezesre hasonlit az atlag GPS modulok labkiosztasahoz, a test ugyanott van. (4.lab, lila) Viszont az 5. es 6. lab az alaplapon egy kis gombelemhez csatlakozik. Legalabb a VCC-t lenne jo tudni, a maradek kettovel probalkoznek mint Rx Tx. Minden infot szivesen fogadok. Koszi.
Talaltam a keszulekrol egy kis infot:
Bővebben: Link Legalabb a protokollt emliti. Az a gombelem az egy 3V-os sanyo ML621 lithium akku. Ez a modul 6. labahoz kapcsolodik. Az 5. labat az alaplapon egy 47µF -os smd kondenzator szuri. Merve viszont a testhez kepes szinte zarlatos. Bővebben: Link Bővebben: Link
Sziasztok!
Garmin GPS-ből korábban már sikeresen dolgoztam fel soros vonalon RS232-vel NMEA adatokat, most azonban szert tettem egy RGM-3550 modulra, ami 3.3V-on működik és a világért nem bírom összeilleszteni a korábbi már működő PIC+GLCD rendszeremmel. A GPS TTL jelet küld ki, de ezt a PIC nem tudja közvetlen feldolgozni. Szerintem ahogy olvasgattam alacsony a jelszint a 3.3V miatt. A GPS ad értelmezhető jelet, ha RS232-re kötöm, majd soros porton PC-n beolvasom, vagy a PIC-re még egy RS232-t rakok. Pont ezt szeretném azonban elkerülni. Segítséget kérnék, köszi!
RS232 az mit takar ? Nem csak a jelet kellene invertálni? Az alacsony szinten esetleg segíthet ,ha a pic tápját csökkented (legalább 0,5-1V ot.)
18F4685, megnéztem nem megy 3,3V-ról. A táp csökkentést már olvastam más fórumokban, de nem próbáltam.
Szia!
A gond a feszültség illesztéssel lehet. Ha megnézed a 18F4685 adatlapját a 138. oldalon ott írja, hogy az RC7/RX láb amikor RX ként használod ST fajta (Schmitt Trigger). Ezután ha megnézed a 430. oldalon láthatod, hogy a VIH Schmitt Triggerezet bemenet esetén 0.8*VDD. Na most 0.8*VDD=0.8*5V=4V tehát a 4V nál nagyobb bemeneti jelszintet tekinti "1"-nek alatta minden "0". Láthatod, hogy a 3,3V ról járó GPS modul sosem fog 4V-nál nagyobb jelet adni, de még 3,3V-nál se. Főleg, megnézed a GPS modul adatlapját ahol a TX VOH-ra azt mondja VOH>=0,75*VDD ami ugye azt jelenti, hogy az adatlap szerint akár 2,475V is lehet a magas szint.
Sziasztok!
Nem PIC, de GPS modul van a kérdésemben. Bővebben: Link Itt van egy kódrészlet C nyelven. A gond a parse_degree részben van. Ha megnézitek az utána lévő hozzászólásaimat, akkor ki is derül, hogy mi a gond. Ha valaki tudna segíteni ebben, vagy tudna egy C nyelven írt átszámító függvényt, az jó lenne.
Kösz, bladika ez egy szép, laikusok (mint én) számára is érthető és értelmes leírás volt!
Már csak a megoldás hiányzik
3,3V ról 5V ra: Bővebben: Link tehát ez a GPS TX-e és a PIC RX--e közé. 5V-ról 3,3V-ra pedig egy soros ellenállás és egy 3,3V-os zener (PIC TX ről GPS RX-ére).
Megoldás:
Válassz a célnak megfelelő eszközt. Vagy egy másik GPS ami 5V-os. Vagy egy másik PIC / AVR ami megy 3,3V-ról.
Sziasztok. Abban kérnék segítséget, hogy van egy GPS vevőm, aminek van egy soros portja. Ezt a Gps vevőt szeretném egy pic-el használni. A problémám az, hogy a gps rs232-s kimenete, 3,3 voltos. A Pic egy 16f876A. Lehet ezt a gps modult valamilyen egyszerű tranzisztoros szintillesztővel összehozni a pic-el ? Segítségeteket előre is köszönöm !
Egy ismerősöm részéről felmerült egy optocsatolós megoldás. Szerintetek?
Csak vigyázz ,mert szerintem alapkapcsolásban az is invertál.A másik Talán igen kis ellenállások 2-300 ohm szükségesek munkaellenállásnak ,ha nagyobb sebességet akarsz .Ekkor a modul kimenete nem fogja a ledet meghajtani.Egyszer egy ilyen problémát gyorsan talán egy szintáttevő IC-vel orvosoltam CD4504 (bár lehet nem ezt használtam lehet CD4010-et) .Lehet egy két tranzisztorral is meg lehet oldani,de ha nagyobb sebességet használsz ,egyre nyűgösebb.
Na akkor még egy buta kérdés. Max232-vel próbáltam, de akkor nem értelmezte a progi a bejövő jelet. De ha az rs232-ből kijövő jelet egy másik rs232-re tettem akkor már működött! Csak éppen hülyeségnek találtam két rs232-t betenni az áramkörbe, innen gondoltam, hogy a TTL bemegy a PIC-be és csókolom. Gondolom egy 5V-os GPS-nél ez így is működött volna, de itt jött a szintkülönbség probléma. Hp41C ez a MAX3232 kiküszöbölné a hibát?
Ha az rs232 szintillesztése a feladat,akkor az a jó, itt az RS232 jelszintjeivel van baj ( elvileg) .A MAX3232 alapban invertál (pozitív bemenő jelre 0, negatív bemenő jelre magas) ,valamint föld szimmetrikussá teszi a jelet,Ennek a modulnak meg nem föld szimmetrikus a kimenete ,hanem 0-3,3 V négyszögjel.
Le írtam egy egy pofon egyszerű megoldást. 5db filléres alkatrész. Mi azzal a gond? (de még a zener is kihagyható, így meg otthoni alkatrészekből össze lehet dobni)
Azért nem olyan bonyolult dolog egy szint illesztés, hogy azért új eszközöket kéne vásárolni.
Te elküldenéd, hogy vegyen egy új GPS-t vagy egy új mikrovezérlőt egy olyan teljesen mindennapi probléma miatt ami megoldható 3db ellenállással 1db tranzisztorral és 1db Zenerrel? Ráadásul a Zener el is hagyható, csak így elegánsabb a megoldás.
Az a fura, hogy ti itt beszélgettek a szintillesztésről, 3,33V-ról 5V-ra, addig én játszadozok ilyen illesztés nélkül, amikor az AVR 5V-ról megy, a GPS meg 3,3V-ról. érdekes, hogy eddig még nem volt kommunikációs gond a két eszköz között.
Ez a számítástechnika ,meg az elektronika ( meg a világ) fejlődési iránya ,ha megy akkor örülünk,ha nem akkor szívunk.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |