Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tölcséres hangsugárzó építése
Lapozás: OK   7 / 30
(#) Flatlander válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Nemtudom.... észre nemvettem de biztos sokkal roszabb már a hallásom........ Főleg amikor ígyhallgatok mélyet átlagba amugy meg a magas okozhat mert a nagy dög tölcséres driver már néha olyat szól hogy nembírom...de nemtehetek róla imádom a magast De már azért kinövöm lassan....... már nemsokszor van kedvem hangosan hallgatni zenét itthon max 1óra és megunom
(#) djgombi válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Nekem csak két saját gyártmányú reflex hangfal van itthon. Egy Orion SE 1025 B vel hajtom és még ez is brutálisan szól
(#) Flatlander válasza djgombi hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Amugy szerintem nemroszak a reflex hangfalak......ésha meghalnak legalább olcsón javítják őket Egy reflex 15"os megára még pájázok nemsokára......Csakmár végfok hiány is fellép lassan Viszont mélyre lehet veszek pwm végfokot...... hangszóróvédő rá,be a konektorba ésmár van is 800w sinusom 0-150hz-ig
(#) sound.man válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Nem olyna jók azok a reflex megák... Egy bizonyos teljesítmény után torzítanak a mélyek benne meg van olyan freki ahol 1ohm körüli az ellenállása. Múltkor közölte velem ezt az egyik ismim... Kicsit néztem.
(#) Flatlander válasza sound.man hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Hát én hallottam szólni nekem tetszett....... torzítani nemtorzított mert ha van hozzá mélyláda akkor csak középhangot és magasat ad jobbesetben.....de én méllyel is hallottam és elég szaggató volt.Te a régi vagy az új szériásra gondolsz?Mert a régi a jó.Amugy nemakarok hangosítani vele hogy akkora teljesítmény kelljen szobába kell (jó tudom lehet hülyevagyok)
(#) sound.man válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Nem tudom melyiket mérték. Amúgy ha torzít valami akkor sokkal hangosabbnak hallod. Majd megkérdezem melyik széria volt pontosan.
Idézet:
„Amugy nemakarok hangosítani vele hogy akkora teljesítmény kelljen szobába kell (jó tudom lehet hülyevagyok)”
(Így van!)
(#) Flatlander válasza sound.man hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
De jóérzés amikor ideges vagyok vagy valami vagycsak úgy és felcsavarhatom a hangerőt úgy hogy az már durva Igaz a lágy mélyeket szeretem,de feláldozom a hangerőért cserébe.Egyik gumiperemes mélyláda sem bírta nálam sokáig,pedig voltak durva hangszóróim
(#) sound.man válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Néha énis szotam zörgetni az ablakot. :pirul: Csak kezdek leszokni róla... Mert a rusnya a szobába nem az igazi csak üt mint állat a másik indok h van egy szembeszomszédom aki ilyen elvont és hívogatja mindenkire a rendőrséget... Utálja az egész falu. Nah de nem offolok tovább.
(#) Flatlander válasza sound.man hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Igen pont ezaz h sajna üt Gumiperemes hangszóró szépenszólt nálam sarokba,bár azse a gép előtt a fotelbe adta le amit tudott hanem a másik sarokba és az ágyon ülve Nálam szomszéddolog még nemvolt belőle....... egyik szomszédom már kihat a másikok meg jófejek......bár nemtudom hogy az udvarba kirakott PA cuccra mitszólnának a falu lakói Jókis mulatósra biztos gyűlnének
(#) Kovidivi válasza sound.man hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Mi lenne, ha panelban laknál? Jézusmária Én is kezdek leszokni a kicsit nagyobb hangerőről, de ennek oka a kollégium
(#) Flatlander válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Szerintem az mindkettőnknek maga lenne a halál
(#) Flatlander válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Én ígyhallgatom a rutsche-t

Trillville-Man Up kegyetlen
(#) kben hozzászólása Jan 22, 2010 /
 
Sziasztok!

Szeretnék ezen a fórumon is tanácsokat kérni hangosítási tapasztalattal rendelkezőktől!
Légyszi segítsetek, mert döntésképtelen vagyok!

Otthoni felhasználásra szeretnék mélyládát építeni a meglévő ősrégi reflex gyártmányú hangfalaim alá.

Sajnos képet nem tudok feltenni, de egy 12" (300W már nem gyártják) hangszóróval és egy reflex ring-el szerelt 2 utas kombináció, a mélyhangszóró hátulterhelt egy tölcsérrel.
Szélessávúnak akartam használni otthoni bulikhoz, de mélyben kevésnek bizonyultak, és nem is szeretném kinyírni a hangszórókat.

Adott egy 8x4.5 méteres helység (2.75 belmagasság)
Ezt kellene úgy behangosítani, hogy az embernek meg legyen az az élménye, hogy érzi a mélyeket, ("üssön mellbe").

Egyáltalán ehhez a "mellbeütős" érzéshez hány Hz-ig kell lemenni? 40? 50?
Tudom, hogy könnyen túl lehet hangosítani egy ilyen kis helyet, ezt szeretném elkerülni, de mélyben biztosan elfér még némi hangnyomás.

A keret szűk.
A következőkben gondolkodom:
oldalanként 1 db 15" hangszóró
faanyag,
passzív crossover !!! (még nem mértem a reflexnek mi lenne előnyös, szerintem max. 200Hz)

A leendő mélyládákat sajnos ("vagy nem") csak sarokban tudom elhelyezni, max. szélességük 73 cm, max. méységük 70 cm, max. magasságuk kb. 120-130 cm lehet.

Végre a kérdés:
Adott körülmények között milyen konstrukcióban gondolkodjak? Tölcsér, reflex, expo-reflex, esetleg bandpass, vagy TL ?

Meddig kell lemennie frekimenetben ahhoz, hogy meglegyen az embernek ez a korábban említett "mellbeütés" érzése?

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) potenciameter válasza kben hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Szia, szerintem tölcséren ne gondolkozz, ha csak abban a 36m2-es szobában akarod használni. Én reflexet, vagy bandpasst használnék a helyedben, de ez a hangszórótól is függ. A mellbeütős érzéshez úgy kell hangolnod a ládát, hogy kb. 30-50hz között mozogjon. De szerintem válaszd ki a hangszórót és utána lehetne megmondani hogy milyen láda passzol hozzá.

Üdv. Potenciaméter
(#) Doncso válasza kben hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Nekem az a véleményem, hogy első körbe tudni kellene hogy milyen hangszóróra van keret. Ha megvan a hangszóró, akkor tudni kell az adatait (thiele-small paraméterek) ahhoz, hogy dobozt tudj neki tervezni.
Azért kezdeném a hangszóróval mert írod hogy szűkös a keret. Illetve azt is tudni kellene, hogy inkább a csattogós, keményebb mélyekre vágysz, ami a disco-kban van, vagy inkább dübörgős, autó-hifi-s mélyek. Ez alapján kellene hangszórót választani, majd hozzá dobozt.
Ha lenne bővebb tárca, akkor azt mondanám vegyél két Garry ládikót és nem fogsz levegőt kapni.
Tölcsérest nem ajánlok, ahhoz kicsit a tér, inkább bass reflexbe gondolkodj, vagy ha minőségi zenére vágysz akkor TL, de az nem az üvöltetős, kiszakadadobhártyám-ra való, illetve nehezebb is megtervezni.
Határozd meg mennyi pénzed van rá, abból kell két jó minőségű mélysugárzót vásárolni első körbe, szerintem.
(#) kben válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Köszi potenciameter!

Igazából én arra lennék kíváncsi, hogy melyikből tudok több szép és ütős mélyet nyerni:

1. Egy "befejezetlen" tölcsér, azért befejezetlen, mert a helyhiány miatt a tölcsérszáj töredéke a kívánatosnak, ezért az éített tölcsér tulajdonképpen el van vágva egy elfogadható méretnél.
vagy:

2. Egy méretben, paraméterekben korektül megépített reflex, vagy bandpass.

Újabb kérdés:

Ha jól tudom, a tölcsér (mint felüláteresztő szűrő) alsó határfrekvenciáját a nyílási mérték határozza meg.

A szájnyílás, a légtérhez való illesztés jóságát határozza meg, ezzel a frekimenet hullámosságát is.

Ezenkívül valószínűleg ez határozza meg a hatásfokot is, mert építhetnék 30Hz-re egy fél méteres tölcsért is, csak nem valószínű, hogy ér valamit, ennyi erővel zárt dobozban is lehetne a hangszóró.

Most hogy van ez?
Minél kisebb a szájnyílás, annél inkább nem éri meg a tölcsért megépíteni, mert nem fog olyan hatásfokkal dolgozni, mint kellene nem?
(#) Flatlander válasza Doncso hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Egy W tölcsér sem szólna jól egy kb 4x4-es szobában?Reflexet nemhézlenne csinálnom mert nemtudom a hangszóró paraméterit és beméretni sem tudom itt a közelben......
(#) potenciameter hozzászólása Jan 23, 2010 /
 
Ha szobában akarod használni,( mit mondtad) akkor szerintem a reflex a legjobb megoldás, mert elég tekintélyes mélynyomást lehet vele produkálni(ha jol van megtervezve). A bandpass is jo, csak azt macerásabb megépiteni, ezért én a te helyedben a reflexet választanám.

A tölcsérnél rátapintottál a lényegre.... mivel a tölcsérekben az a lényeg hogy minél nagyobb legyen szájnyillás.( Figyeld meg a big gunt-t, vagy a W bint és majd meglátod hogy mekkora a nyillása, 38cm-es hangszóró egy 220cm-es ládában)
Szóval szerintem semmi értelme "tölcsérszerü" ládát épiteni egy szobába.

Egyet értek Doncsoval, szerintem is először határozd meg, hogy mennyit szeretnél költeni egy h.sz-re és utánna segitünk keresni valami olyat ami belefér a keretbe, de jól muzsikál reflex ládában is. Szerintem két darab 30cm-es is bőven elég egy 8x4,5 méteres szobába.
(#) Doncso válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Pedig sokkal egyszerűbb bemérni mint gondolnád...
(#) Doncso válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Szerintem is teljesen elegendő kettő 30-as egy akkora helységbe, persze ha nem SAL zöldgumiperemesről beszélünk. Bár nem hinném hogy te ebbe mozognál.
Üdv. D.
(#) kben hozzászólása Jan 23, 2010 /
 
Én a konstrukciók körüli érvekből szerettem volna kérni minél többet. Ezért nem akartam első körben írni, de már vannak hangszóróim. (Alkalmi vétel volt.) Vannak is, meg nincsenek is, mert sajnos gagyi kínai lemezkosaras hangszórók, 15" és nem biztos, hogy azok lesznek benne véglegsen. Igaz, hangszórócserénél ha reflex láda (s társai) át is kellene alakítani a dobozt.

Bővebben: KÉP

Features:1)Nominal diameter: 15"2)Frequency range: 40 - 3.5k Hz3)Sensitivity: 93dB (1W@1m)4)Power handling: 300W5)Nominal impedance: 8 Ohms6)Resonance (fs): 40Hz7)Volume (Vas): 212.44L8)Total dynamic mass, Mmt: 78.31gm9)Total Q, Qts: 0.4710)Bl product, Bl: 14.09Tm11)Compliance, Cms: 0.21mm/N12)Coil inductance@1kHz, Le: 1.38mH13)Net weight: 5.3 kg

Ezt egy külföldi oldalon találtam, és a kép szerint ez az a hangszóró.
A vicc az, hogy a gyártó magyar képvislője elküldte nekem az adatlapját, amin a hangszóró ugyanezzel a típusjellel tök máshogy néz ki, és a VAS értéke kb. 100 literrel kisebb. Jó mi?
Ha ilyen fejetlenség van egy termék körül, akkor a gyártási szórás sem lehet kicsi, úgyhogy arra jutottam, holnap megmérem a paramétereit.

Arra gondoltam, hogy szegény ember vízzel főz alapon
lehet, hogy megpróbálom tuningolni ezeket a hangszórókat, ha nem tölcsérbe kerülnek.

Azt modjátok reflex, vagy BP, oké.

Szeretnék felvetni egy másik kérdést:

A bandpass láda hatásfoka rosszabb mint a reflexé?
És a kétoldalt is reflexnyílással ellátott bandpass?
Abban mi a trükk?
(#) Doncso válasza kben hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Hát, ha lehet hinni a datasheetnek, amit beirtál, akkor ez egy egész jó kis tányér. 40Hz már nem annyira rossz, a 93dB, hát jobb mint a SAL 86, meg 88dB-je, a 40hz Fs is biztatólag hat, én bass reflexre szavaznék. Szerintem a BP láda átvitele mindenképp más mint a reflexé. Mert ugye ott belül van a tányér.
Én azért megmérném azt az Fs-t. Legalább azt.
Üdv.
(#) kben válasza Doncso hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Na, nem is rossz? De jó! Holnap mindenképpen megmérem. Köszi!
(#) Doncso válasza kben hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Hát én csak abból indulok ki, hogy én legutóbb nagy reményeket fűztem egy 16-os hangszóróhoz, ránézésre, ejj de fincsi volt, dobozba téve egész szépen muzsikált, aztán bemérve kiderült, hogy az Fs az 63Hz, és az átvitele magasan 40Hz felett kezdődött el csak. Na mondom ez igen.
Ha ez tudja a 40Hz-et és a 93dB-t, akkor az nem olyan rossz szerintem. kicsit hozzá kell hangolni majd a ládát, de ezért szeretjük a tervező progikat.
(#) potenciameter válasza kben hozzászólására (») Jan 24, 2010 /
 
Tyű... nekem is volt már ilyen hsz-em. Az árához képest egész jó, igaz hogy nem éppen mélynyomó, hanem midel-bass, de attól még megfelel a célra. De jó lenne pontosan tudni a TS paramétereket. Amúgy szerintem egy jó ládában még sok is lessz egy akkora helyre...., de nem baj nem muszáj maximumon hajtani.
(#) kben hozzászólása Jan 26, 2010 /
 
Hát megpróbáltam megmérni a dolgokat, http://diyaudio.hu/tsparam/tsparam.htm alapján.
Sajnos a mérésem lehet, hogy pontatlan lett, mert nem tudtam milivoltokat mérni, így az 1k-s ellenállást egy 100ohmosra cseréltem, és 10ohm terhelésen így 1 voltot állítottam be a multimétermen. Na mindegy.
Elég érdekes dolgok jöttek ki:

Vas: 366,3 liter ! Úristen! Ez biztos jó?
Qts: 0,65
Fs: 32 Hz ! ez nagyon fincsi!

A mért adatok egyedül a membrán tömegében egyeztek meg az adatlappal.
A két hangszóró értékei között tizedhertznyi, és tized ohmnyi eltérések voltak.


Ez a vas érték azonban aggasztóan nagy.
A mérés pontatlansága miatt Rmin hez tarozó frekvenciát nem tudtam pontosan megmérni: 129 től 157 ig Hz középértékét vettem: 143 Hz

Ebből adódhat pontatlan Vas számítás?

Az Fs lehet, hogy azért ilyen alacsony, mert jól bejáratták a hangszórót?
Érdekes, hogy az Fs a nagy membrán tömeg miatt ilyen alacsony (78,3 g), mert a perem nagyon kemény.
Úgy tűnik, ez egy lomha, kemény felfüggesztésű, nem túl terhelhető, rövid kitérésű hangszóró.

Szóval bevittem ezeket az adatokat speakershop-ba, horror, 1200 literes ládák jöttek ki.

A tölcsértől félek, ebből azt hiszem TL doboz lesz, ha kitartok ezeknél a hsz.-nál.

Vagy Eladók!

(#) shalafi.66 válasza kben hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Ez a Wihteful-féle oldalról származik. Nem stimmel egészen ez a módszer.

De körülbelül biztosan jót mértél. Viszont pontosabb lenne egy ellenőrzés PC-s méréssel.

Rmin nem szükséges a hangszóró T-S paramétereihez.
(#) kben válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Mi az, hogy PC-s mérés?
PC volt a hanggenerátor. EMU0404 Test tone generátora.
(#) shalafi.66 válasza kben hozzászólására (») Jan 26, 2010 / 1
 
Egy fullduplex hangkártyával meg egy spektrumanalizálós programmal.
Mondjuk impedanciamérés céljára az ARTA nevű program LIMP része megfelelő.
(#) djlatino hozzászólása Jan 26, 2010 / 1
 
régebben mikor még csak 200W-os erösitöket tudtunk csinálni, kisérletezgettünk néhány zeneörült haverral különbözö hangfaltipusokkal. lakásba a tölcsér felejtös. egyszerüen azért mert a hanfalak ismerik a fizikát akkor is ha mi nem. egy 5x5 m szobába nem tud megszolalni egy 40hz tölcsér, a hullámhossz miatt. meg be sem igen fér. ha gépzenét akarsz halgatni, jo választás lehet a bassreflex láda. nagyon "dögös" ha olyan a hangszoro. ha valaki vegytiszta, semleges, hangzást akar klasszikushoz vagy jazz-hez akkor a labirint a nyerö. nagyon tiszta. nekem unalmas. viszont professzionális hangositáshoz sok szar ládát hallotam már. jonevü gyárit is. köztük is viszi a primet a bandpass. hát az halgathatatlan. egyszer (még idöszámitásunk elött) egy balatoni discoban volt két celection tölcsér gaus hangszorokkal, hát attol összepisáltam magam. ezután épitettünk mi is, és láss csodát az is marha jo volt. pedig abba csak rft lavor jutott. de egy másikba még az sem, csak bulgár. és még az is hallgathato volt. ugyhogy számomra azota is a celection tölcsér a nyerö. kár hogy akkora marha böszme, hogy szállithatatlan.
Következő: »»   7 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem