Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Sajnálom,hogy beütött a krakk!
Segédtápot úgy tessenek méretezni,hogy az még 20% hálózati feszültség esés esetén (a gép megrántja a hálózatot) is tudja biztonságosan a + 12V feszt,higgyétek el,megéri.Említettem már,hogy én dolgoztam a gépemmel 75 méter hosszú 1,5mm2 keresztmetszetű "gazdaságos" hosszabbító végén lógva,kint a prérin.Csak javaslat és lehet rajt vitázni,aki akar,hogy a segédtáp trafó inkább 230V/15V AC legyen és ez után a gréc,kondik,12V (7812) stabkocka,mert így biztosan lesz elég tartalék.Szűrőkondi a kocka elé minimum 2200µF + 100n,utána legalább 1000µF +100n.A 100n kondikat a stabkocka lábaira forrasztani,amilyen közel csak lehet és ne fóliát.A pozitív ágba egy 100uH tekercs sem árt.A potmétert ajánlatos a vezérlés és meghajtás élesztésénél elejétől a végéig szépen lassan végig csavarni,közben figyelni a feszültségeket,áramokat,mérni a zénereken (azért itt mert ez a hely aránylag könnyen hozzáférhető),semmilyen eltérés,változás nem lehet,semelyik poti állásnál sem.Aki tudja,az mérje a kitöltést,nem lehet nulla és ne legyen több 43-45%-nál.Még ehhez jön amit Tubi írt!
Az a 100 uH-s tekercs nagyon jó ötlet, ne akarjon a gatemeghajtó trafón átszűrődő kapacitív áram a segédtápon és a hálózaton, majd a főkörön keresztül záródni.
Nézzétek meg, hogy az UC3845 ic 3-as lábára menő 2,2 nF-os kondit mennyire lehet lecsökkenteni ahhoz, hogy még ne látszódjanak tüskék az áramjelben. Az a baj, hogy ez a kondi mindenképpen lassítja az áramjelet és emiatt is van az, hogy kihajlik a kimeneti áram kimeneti kapocszárlatnál. ( illetve nem emiatt van, de ez még rátesz egy lapáttal ) Egyébként, úgy lehet megnézni, hogy ez a kihajlás mekkora mértékű, hogy hegesztőkábel nélkül kell rövidrezárni, tehát ne legyen benne a kábel ellenállása. Csak óvatosan, kis áramról indulva és közben mérni a kimeneti áramot.
És még valami. A vezérlés GND-je sehol nincs leföldelve a rajzon. Tehát, a vezérlés úgy ahogy van lóg a levegőben. Ez nem biztos, hogy baj, de esetleg az lehet, a legvadabb dolgokat képes csinálni az egyébként jól működő berendezésben. Tyutyu35 eléggé megszívta ezt a dolgot. Tehát, célszerű leföldelni, vagyis hozzákötni a házhoz.
Idézet: „Tyutyu35 eléggé megszívta ezt a dolgot.” Ez igaz,50 darab,nem elírás,50 darad IGBT-t pusztított el,mire meglett a hiba,ott sem volt a segédtáp negatívja a házhoz hozzákötve.A gépe szinte tökéletesen működött,ami egy teljes hidas megoldású,a szlovák kollégák által épített gép hasonmása volt.Akkor jött elő a baj,amikor egy akkora automatáról táplálta (ekkora automata volt ott a hálózaton 15A ??) ami éppen határeset volt,amikor leoldott az automata a híd egyik ága mindig elszállt.Amikor a segédtáp negatívját összekötötte a a készülék dobozával a hiba megszűnt és automata "váratlan" leoldása után sem jött elő.
Ugye, hogy ugye! Ha végig olvastad volna a topikot ez nem fordult volna elő!Ugyanis ezt eléggé kitárgyaltuk annak idején!
Ellenőrizd a puffereket, graetz-t, zénereket nagy valószínűséggel nem mentek tönkre, de nem árt ellenőrizni! Ez a fajta gép ezért is jó, mert nem ver le mindent, mint az amelyik trafó helyett IC hajt! Cseréld ki az elhalálozott darabokat! Ellenőrizd a hálózatot is, hogy mekkora áramerősség áll a rendelkezésedre 16 A nem árt, ha van!
Szerintem, rajzold rá a rajzra, hogy mások ne kövessék el ezt a hibát. Nem biztos, hogy mindent elolvasnak az építők... mint ahogy ez fentebb kiderült.
Megteszem,jó ötlet,még megvárom vottokar kísérletének eredményét is s majd akkor módosítom a rajzot,amit természetesen felteszek ide a fórumra,további esetleges kiegészítések végett.
Hello,itt van pár kép a gépemről.2 drb IGBT még hiányzik,de már lepróbáltam terhelés nélkül és működik.
Igyekszem Gábor, de férfiasan megvallom, hogy most már nem vagyok 100 százalékig biztos a hétvégi kísérletben. Bár már szinte minden anyag itt van, csak kellő egybefüggő idővel nem igazán rendelkezem. (pirulós szmájli), Pedig bele kell húznom, mert lassan indul a lakásfelújítás, és akkor már semmi időm nem lesz.
A cél érdekében gyorsan még kipróbáltam Freedomocska szilikonos litzéjét. Sajnos a huzal a litze mivolta és a szilikon szigetelés miatt jóval vastagabb, mint a normál tekercselőhuzal. Csak 19 menet fér fel egy sorban. és négy sor fér el egymás felett az E25-ös csévén. Lehetséges, hogy elég lenne a 19 menet tekercsenként, vagy használjak nagyobb magot? Sajnos vékonyabb szilikonos litze jelenleg elérhetetlen részemről, ezért is hálával tartozom Lajosnak. (Ilyen szintű számításhoz sajnos én nem értek, ezért kérdezném az itt levő okosabb kollégákat.)
Ottó , nem kell hálálkodnod .Szívesen küldtem és ha beválik akkor másnak is küldök ha kell (itt a fórumon jelen lévőknek vagy leendő építőknek) . Nekem megért száz forintot ,hogy helyettem dolgozzál ,kísérletezzél . Mint írtad tele vagy szabad idővel .
Szia Pali!
A képeket nézegetve egy észrevételt ,illetve javaslatot tennék. A 00119.számú képen a kondenzátor panel látható.A tápvezetékek elhelyezése nem a legjobb,mert a kondenzátorok elhelyezkedése a tápvezetékhez képest aszimmetrikus. Magyarán nem mindegy,hogy a graetz-től érkező vezetékeket hova forrasztod a kondenzátorpanelen. A melléklet tartalmaz egy ajánlást a tápvezetékek elhelyezésére,ezt a megoldást a nagyáramú kapcsolóüzemű tápegységek gyártói javasolják,elnézést a hevenyészett rajzért, nem vagyok otthon, ezért az eredeti ábrát nem tudtam beszkennelni.
Így van és ez egy nagyon lényeges dolog, különben a zaj, a brum, a hullámosság sokkal nagyobbra is nőhet, meg a kondik nem egyformán lesznek terhelve. Szóban megfogalmazva, a kondira (kondikra ) két dróttal rámegyünk és a kondiról ( kondikról ) két dróttal elmegyünk. A keresztbekötés meg azért kell, hogy minden kondi egyforma hosszú bekötővezetéket lásson maga előtt, kölönben nem lesz egyenletes az árameloszlás közöttük.
Megnéztem a képeket és írom a véleményem!
A nyákjaid jól néznek ki szépek! Az erősáramú részeket jól be kell ónozni, nem árt még vezetéket is ráforrasztani! A hűtőbordák nem igen látszanak mekkorák, talán lehetne nagyobb hőelvezetőbb! Az áramváltó tekercsről írhatnál egy pár sort, mert a képen kb. fele akkora mint amilyen kéne, ha 20x10x5mm a gyűrű akkor 2db kell belőle egyébként legyen kb. 22x12x8mm vagy 23x 12x 10mm! Én úgy látom a kép alapján, hogy kicsi! Lehet, hogy csak optikai csalódás és ne a gate meghajtó trafóhoz tedd hanem inkább a főtrafóhoz vagy az IGBT hez tedd közel A fő trafón a szeku. és a fojtón mintha vékonyacska lenne az a vezeték! Oda olyan 6mm átmérő kéne! Az erősebb áramokhoz használj vastagabb keresztmetszetű vezetékeket! Az IGBT-k alatti szigetelés az milyen? Oda nagyon jó minőségű kellene pl. csillám és lehetőleg új! Persze lehet, hogy a kép csalóka, de beszélhetnél róla!
Szia Sándor!
Az áramváltó tekercsem 20x10x5, jól láttad a kép alapján.Sajna a képek nem lettek olyan jók.A hűtőbordák pedig nem nagyok mert csak ezt találtam,majd ha jól működik a gép akkor veszek rá nagyobbakat,az IGBT-k és a diódák alá szilikonos szigetelést tettem a TME -ből rendeltem.Nekem elég lenne 100A max.Majd a második gép az erősebb lesz.Szerinted a főtrafó meg a folytó elég lesz arra a 100A-ra?A sodrat kb.5mm 145drb 0,30CuZ.Alíg várom az IGBT-ket hogy leküldjék és kipróbálhassam,mert most csak 1-1drb van a végfokban,meg lekéne butítanom a vezérlést,hogy ha felcsavarom a potit ne hogy megint elszálljanak a végfokok.A jelalakot nézted amit feltettem, a zénereken mértem (#605186).Még köszönöm az(#605766) mpisti-nek a hozzászólását a kondikról,meg a katt-nak is nem hülyeség amit leírtak.
Kedves Ottó,senki nem siettet,én ráérek,majd lesz időd és megcsinálod s elvégzed a kísérletet. A 19 menettel is érdemes lenne megnézni mit csinál,persze figyelni az IRF540-t is,nehogy melegedjen vagy a vezérlés sok áramot vegyen fel,ha már 300mA fölé megy (csak a vezérlés legyen a körben) akkor már nem igazán jó mert a mostani is kb. ennyit eszik,de a jelalak fontosabb.Amennyiben a jel alak jobb lenne,de az áramfelvétel sok,lehetne még más maggal is kísérletezni,mondjuk nagyobbal,több menettel.
Ottó,csak nyugodtan,amikor lesz időd,a kísérletért amúgy is hálával tartozunk!
Valóban nem butaság amit ők írtak!
Kipróbálásra elég az a keresztmetszet, de nagyobb igénybevételre nem ajánlom, mert melegedni fog! kipróbálás után cseréld erősebbre! az áram erősséget meg szép lassan megmérve próbáld! ne tekerd fel max.ra inkább cserélj többször ellenállást, vagy tegyél be egy trimmert, de minden állítás előtt kapcsold le a gépet. ha megvan az áramerősséged mérd meg a trimmert és tegyél be egy fix ellenállást a helyére! De mérj áramerősséget! lakatfogóval vagy otthon elkészített áram mérővel! az áramváltó tekercs gyűrűjét meg duplázd meg, ha E 65-ös trafót alkalmazol! vagy cseréd egy korábban emlitett gyűrűre! pl. 23mmx12mmx10mm-re a menet szám marad 80menet! nem több és nem kevesebb! A segéd táp is legyen rendben! Tehát amit Gábor írt azt a +20%-ot tervezd hozzá! Ne játsz vele ,mert te húzod a rövidebbet! Még egyszer hangsúlyozom a hálózat legyen készen legalább 16 Amperrel és arról ne menjen mosógép mikró eccetera!
Szeretném megkérdezni a hozzáértőket ,hogy a Ge Lee által feltett rajzban a BD139-140 tranzisztorok nem helyettesíthetők nagyobb teljesítményűvel ? Nekem BD535-536-os van itthon és vajon az UC2808 meg bírná-e hajtani ezeket a tranzisztorokat .
Szia!
Szerintem nem jó helyette. Igaz,hogy a kollektorárama sokkal nagyobb, de kisebb zárófeszültségű és kisebb erősítésű típus. Az erősítés pedig a meghajtó IC szempontjából fontos tényező.
Köszönöm a választ , még szétnézek de így valószínűleg el kell "battyognom" egy elektronikai boltba Miskolcon. Mondjuk érdemes többet is venni mert hátha kiütöm őket . Minden esetre hajt a kíváncsiság , hogy egyáltalán meg tudom-e csinálni -- mivel egyszerű kapcsolásnak tűnik . Aztán ha sikerül akkor lenne mire építenem , fejlesztenem .
Lajos! (és Gábor természetesen ) A két kísérleti trafót (az egyiket a litzével) ma délelőtt megtekertem, remélem, hogy holnap tudok mérni is. Az eredményeket természetesen közzé fogom tenni.
Igazából az UCC önmagában is meg tudja hajtani a trafót, de azt nem próbáltam ki hogy ezt bírná-e folyamatosan hegesztés közben is (szerintem nem). Ki kell próbálni.
Remélem sikerülni fog mert mások sikere az enyém is . Én nem mernék ilyent vállalni mert elektrotechnikailag alul képzett vagyok és ha valamit rosszul csinálnák - másnak rossz infót adnák át ..... így inkább másra bízom .
Inkább akkor veszek tranyókat -- csak nyitva legyenek 17 óráig délután mert ha nem ....
Még egy kérdés ha lehet .... Az IGBT modulok és a hűtőborda közzé kell-e szigetelő csillám vagy simán mehetnek rá csak hővezető pasztával bekenve az érintkező felületek ? Mivel a "sima" tokozású" IGBT-knél így ajánlottátok .
Szia Lajos!
Kisebb teljesítményű komplementer tranzisztor párral is lehet próbálkozni,ha a meghajtó trafóra nem csak 5-8 menetet tekersz,hanem legalább 20-25 menetet tekercsenként,mondjuk a BC327 és BC337 vagy a 2N2907 és 2N2222 páros is szóba jöhet. Az IGBT modulnál szerintem el vannak szigete az IGBT-k a hűtőfelülettől,mármint a modul hátlapjától és nem kell ide csillám,csak hővezető paszta,de az mindenképpen.DVM-diódateszt-modul hátulja és kollektor közt ellenőriz!
Idézet: „Remélem sikerülni fog mert mások sikere az enyém is .” Mindannyitok sikere az enyém! Mert engem csak ez érdekel,hogy néktek is legyen gépetek s meg is teszek érte mindent,amit tudok. Idézet: „Én nem mernék ilyent vállalni mert elektrotechnikailag alul képzett vagyok” Én meg tudatlan ........ ,ki az alapokat sem ismeri pedig a háromszög képletet megtanultam,azért igyekszem.
Legyél szíves mérd meg,hogy azok a diódás IGBT-k milyen formában mentek tönkre,gondolok itt arra,hogy zárlatosak,szakadtak e és a diódájuk ép vagy az is elszállt.Köszi!
Ottó,várjuk az eredményeket!
Milyen mag,mennyi menet,áramfelvétel,fesz,jelalak,minek sorolom,tudod mik kellenek. Jut eszembe,ha lehetséges mérj egy induktivitási értéket is egy tekercsen,a többi legyen nyitott méréskor.
A tranzisztorok csak az említettek vannak itthon párban és több darab . Amúgy is meg akarom már keresni ezt az elektronikai szakboltot mivel rendelni nem érdemes a posta költség miatt -- szinte több mint maga az alkatrészek ára . Így meg a posta költség árából tudok venni egy jó pár darabot tartaléknak is . A modulokat azért mertem megkérdezni mivel gyárilag sem voltak elszigetelve. De mivel én most 560 V-ra tervezem az invertert egy cseppet elbizonytalanodtam ebben . Amúgy nagyon lázba jöttem -- találtam egy megfelelő hűtőbordát és már tervezgetem az alkatrészek elhelyezését (persze csak amik meg vannak ).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |