Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » B5 és B8 végerősítő
 
Témaindító: banyaiakos, idő: Máj 31, 2008
Lapozás: OK   23 / 62
(#) vendelkiraly válasza hapro hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Itt van a rajz. Ezt magamnak készítettem, de még nem építettem meg, de tervbe van. A B5 panelok is megvannak a B8-hoz
Talán olvasható, bár elég csúnyán írtam. A plusz alkatrészek berakásánál értelemszerűen az alaktrészlábakat a megfelelő vezetősávra húztam, vagy ahol volt fölösleges forrszem, ott oda. Egy-két plusz lyukat kell csak fúrni a panelre. Mondjuk az én esetem elég speckós, nem hiszem, hogy akad még olyan, akinek van két "fölös" B5 nyákja és
B8-at szeretne építeni rá.
(#) dj.csont hozzászólása Jan 16, 2010 /
 
Üdv. Most lehet lenyeltek mert ez kérdés előfordulhatot már! Szóval bocsi ha mégis igen nem néztem vissza a fórumot. Ezt az erősítőt akarom megépíteni és hát nyák készen van most tartok az alkatrészek beszerzésénél és hát felmerült bennem hogy hát nem mindegy hogy milyen márkájú alkatrészeket építgettek bele mert hát előfordulhat hogy hang minőség nem lesz épp legjobb és egyebek! Végtranyók-ban két kapaható márkát véltem felfedezni! Motorola és ONSEMI már mint MJL21193 illetve MJL21194 kinek mi tapasztalat és mire figyeljek még az alkatrészek megválogatásánál
Segítséget előre is köszönöm!
(#) hapro válasza dj.csont hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Ebből Onsemi létezik, az lett a motorolából. Mindegyiket tudják hamisítani, vannak elég jó képek róla honnan lehet felismerni őket itt a hamis tranzisztoros topicban.
Ez nem feltételezi azt, hogy régi motorola nem lehet valakinek raktáron, de...(olyat egyébként élőben még nem láttam)
(#) vendelkiraly válasza dj.csont hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
A TIP tranzisztorokból az ST gyártmány bevált és KD mester is ajánlotta. A BC tranzisztoroknál nálam a PHILIPS jónak tűnik. Az MPSA-tranzisztorok hangilag elvileg nem sok vizet zavarnak. Még arra figyelj, hogy a bmenő 680nF-os kondenzátorod valami jobb minőségű legyen. Aztán ebbe a témába nem érdemes jobban belemenni, mert mindenki a saját pénztárcájához és az elméletéhez igazítsa a beruházását.
"jó alkatrészt kifogásához pedig kell némi szerencse is"
(#) dj.csont hozzászólása Jan 16, 2010 /
 
és fent említett két tranzisztor? Mjl21194 Mjl21193 abba mit ajánlasz? Abból ami felelhető a Motorola és ONSEMI vagy az annyira nem érdekes! Egyébként egy aktív mélyládát akarok építeni és abba lesz a végfok! van otthon egy Sony mély sugárom 1 éves már mint ilyen autó hifis! És azt akarom vele meg hajtani 100W ig! Szerinted jó lenne rá ez az erősítő vagy inkább oda más milyen kéne? Lényeg hogy szép tiszta mélyeket kapjak!
Segítésget előre is köszönöm!
(#) hapro válasza dj.csont hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Idézet:
„Lényeg hogy szép tiszta mélyeket kapjak!”

Ha ez a lényeg neked, akkor eleve másik hangszórót válassz. Autós hangszóró autóba való, hifi hangszóró hifihez való, stb.
(#) Alkotó válasza dj.csont hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Nem akrom rontani a rendszeredet, de minek méregdréga tranyókba ölni a pénzt, ha CSAK egy szubládát akarsz hajtani. Az MJL tranyóknak 1500 körül van darabja.
Szerintem ha tényleg csak mélyre kell, akkor a 100W körüli teljesítmény nem biztos, hogy elég. Én a helyedbe egy 200-300W körüli fetes erősítőt választanék, ami nem lesz drágább mint a B5 (vélhetően nem is lesz olyan a hangja), de a szub-hoz ideális választás (pl. itt is van egy MONACOR téma, nézd meg, ritka jó paraméterei vannak. Ez egy modulerősítőként árult kapcsolás, tehát igen strapabíró, és megbízható.
(#) hapro válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
100W szubhoz, borzasztó sok otthonra!
Az már képes 40cm-es hangszórót kihajtani, és emellett semelyik 30cm-es nem ellenfél neki, aktív hangváltóval, és az aktív váltót meg lehet feltételezni ha szubot készít valaki, ugyanis az a lelke. Képzeld csak el...100W-on a 20-150Hz-ig terjedő tartományt. Az valami eszeveszetten sok. Egy zenében, vagy filmben a hangkép hányad része lehet általánosságban a 20-150Hz-ig terjedő hang? Szerintem 5-10%-nál biztosan nem több átlagba. Na most ezt a pici részt ekkora hangerővel hajtja valaki, akkor mekkora teljesítmény kellhet szerinted a hangkép maradék 90-95%-ához?
Ez a teljesítmény 50-70m2 szobát röhögve betakar. Megfelelő dobozt, hangváltót, és hangszórót feltételezve.
(#) szamóca válasza hapro hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Ez a %-os dolog nagyon relatív. Nagyban függ a hanganyagtól, és a hallgatótól.
(#) Alkotó válasza hapro hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Pontosan értem amit mondasz, és majd dj.csont eldönti mi elég, és mi nem.
Teljesen zene függő, de elfogadom, hogy a teljes hangképnek csak egy része a mély hangok tartománya, sőt azt se vitatom, hogy ez 10% körüli arány (egyébként fogalmam sincs mennyi).
Viszont nem az a kérdés, hogy egy adott pillanatban mennyi százaléka spektrumnak a mély hangok aránya, hanem hogy mekkora energia kell annak létrehozásához. Nem tudom a dolog pontos fiziológiáját, ezért elmagyarázni sem tudom, de tények egész sorával tudok példálózni. Én több évig dolgoztam diszkóban, és ott elég nagy hangsúlyt kap a hangzás (na jó, bizonyos határon belül). Ott szinte mindig aktiv rendszerek szólnak, amik úgy épülnek fel, hogy a keverő után rögtön az aktív hangváltó, amihez aztán erősítők egész sora csatlakozik. És itt jön a huncutság, mert amíg a mélyekre akár 8-10 db több száz vattos erősítő is kell, (persze mindnek megvan a maga membránja is), addig a középre már csak pár száz vatt, és a magashoz akár még ennek a fele is elég. (még az igazsághoz tartozik hogy általában négysávos a hangváltó, mert a mélyet kettéveszik "normál" mélyre és a nagyon "sub"-ra a döngés miatt.) Itt nem maguk a számok a mérvadóak, hanem az arányok.
Tudva, hogy a discó az kicsit sem hifi, mégis oda akartam kilyukadni, hogy hiába kis része a hangképnek a mély tartomány, a nagy membrán "lengetéséhez" mégis jóval több energia kell, mint a kisebbekhez.
Jut eszembe még egy adalék, ami kicsit ellenpontozza az 50-70m2-nyi szobát (szintén saját példámat cibálom elő). Az én autómban egy 4-96W-os (ezt tudja szinuszban) erősítő van, amiból kettő össze van kötve, és így hajtja a szubot, a maradék kettő meg a két frontoldalt (ajtó és oszlopok). Az autó kb. 2-3m3-nyi levegő, és bizony én szoktam bömböltetni bikából (a sapkasilt csak úgy libeg a fejemen). Tehát a mi sok, mi kevés elég bizonytalan terület, elég sok szempont befolyásolhatja annak megítélését.
(#) dj.csont hozzászólása Jan 16, 2010 /
 
Nos ha már helynél tartunk ez az 100w mély 4 darab 65w-os széles sávú hangszóróhoz lesz és ami így is állít elő mélyet és szépet is csak néha kevés és ez 100wos láda rásegít majd mélyekre azaz szabályozható lesz! Ennyi válaszom erre ja és zene hallgatáshoz lesz esetleg néha házibul.i A szoba pedig 7x5 -ös!
(#) hapro válasza szamóca hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Had válaszoljak egy hozzászólásban mindkettőtöknek.
Röviden: valójában mindkettőtökkel egyetértek.

szamóca: igen teljesen relatív, ezt csak amolyan tapasztalati- "hasraütős" értékként írtam.
És persze szubjektív.

Alkotó: Ahol dolgoztam, ott discoknak is készítettünk hangtechnikát, és ott is az volt a mérvadó, hogy ha a mély 100W, akkor a közép 30-40, és a magas 10 ! arányaiban.
Egy saját példa, de egész pontosan nem saját, csak akinek építettem egy házimozi szubot, TDA7294, és úgy fél év elteltével meghalt a 30cm-es hangszóró a 70W-tól. 120L láda, és 70m2 nappali hozzá. A hangerő több mint elég volt, de az ipse szerette küldeni a rendszert, így idővel hangszórót kellett cserélnie. A hangszóró szólt, csak ha kivettem a dobozból,a pille, és a gumiperem annyira elfáradt, megnyúlt, hogy 1cm!-t belógott a normál állapotához képest, ha meg fejre állítottam, akkor ugyanennyit kifelé lógott.
Szintén másik példa, szintén házimozi 30cm-es hangszórót nem teljesen fölhangosított quad-405 koppanásig kihajtott.

Másik: a cégél 120W-os végfokokkal és 40cm-es hangszórókkal szereltünk házimozihoz mélyládákat, ahhoz a hangszóróhoz az elég volt.

Ha nézzük az elméletet, akkor semekkora hangszóró nem képes ebben a frekvencia tartományban már csak fizikailag sem hatalmas teljesítmények leadására. Fizikailag azért mert írgalmatlan kilengése lenne a membránnak, borzasztó kemény, és ultra könnyű anyagból kénelegyen a membrán, és mindemellett hatalmas felülettel kéne rendelkezzen. A hangszórók fizikai korlátai miatt van általában több hangszóróból álló mély rendszer hangosításnál.
Nagy teljesítményt azok a mély hangszórók igényelnek amelyeknek a rezonancia frekvencia környékén nagyon magasra felkúszik az ellenállásuk és, hogy az adott frekvencián is meglegyen a kellő hangerő, így sok teljesítményt kell belepumpálni.
http://www.visaton.de/bilder/frequenz/gross/al170_8_fs.gif Például ebből a grafikonból is ez látszik.
Nem folytatom, mert eljutnék talán Ádámhoz, és Évához is.
Ebben a témában biztos van aki sokkal jobban otthon van mint én, majd ő a megfelelő topicban folytatja, ha akarja.
(#) zoly15 hozzászólása Jan 16, 2010 /
 
Hali!
Honlap kötném össze a B8- at.
De velemit nem értek.
A nyákon a GND és a jelföld pár Ohm -os ellenállással van összekötve.
Akkor nekem a jelföldet is egy csillagpontba és a GND-t egy külön csillagpontba kell kötnöm?
Előre is köszönöm!

Üdv!
(#) Alkotó válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Mielőtt összekötöd, rajzold le hogyan szeretnéd. Tedd fel ide, és esetleg belejavítunk ha kell (nézz meg egy két ajánlást azért). A pár ohm éppen azért van, hogy felszakítsa a földhurkot, de ezt egyéb módokon is meg lehet csinálni. Elsősorban trafó szinten (dupla tekercsrendszer, vagy két külön trafó), de vannak rá huzalozási trükkök is. Kérdezd Vendelt, ő megjárta már ezt a kálváriát mindenestől (igaz B5-el, de elvileg egykutya)
(#) vendelkiraly válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Egy vázlatos skiccet, amin egyértelműen vannak a vezetékek érdemes rajzolni, akár ceruzával is lehet, és utánna beszkenneled vagy lefényképezed. Aztán majd mi meg rábólintunk, hogy az úgy jó lesz-e.
Milyen, transzformátorod van? Külön tápról megy a két csatorna, avagy egyről? Itt a fórumon a képek között találsz huzalozási rajzokat is.
(#) Alkotó hozzászólása Jan 16, 2010 /
 
B5 nyúzás.
Most lett vége kicsi lányom szülinapi bulijának. Kb. 16-tól 21:30-ig folyamatosan, közel csutka kivezérlésen ment a B5-öm, ők meg betegre jól érezték magukat a tini diszkóban. Gyorsan levettem a fedelét, mértem a bordákat. 57°C az egyik, 59°C a másik. A trafó külseje (toroid, ezért a szigetelésen tudtam csak értelem szerűen mérni) 46°C. Szerintem ez hibátlan.
(Nálam viszonylag sok a bordafelület, és 400VA-es, -3%-al alulgerjesztett trafó van.)
(#) zoly15 válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Köszönöm mind a kettőtöknek!
Én így gondoltam..
A pirossal szaggatottakban nem vagyok biztos..
Előre is köszönöm a javításokat!

Üdv!
(#) vendelkiraly válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
A táp kábelezése szerintem jó, a bemenet kábelezésénél két lehetőséged van. Vagy összekötöd a csillagpontot az RCA aljzat közösítésével ekkor a szaggatott vonalaid nem kellenek, hiszen a panelon a bemeneti gnd össze van kötve a táp GND-vel azaz a csillagponnttal. Ekkor célszerű a jelkábel harisnyájáit nem rákötni az RCA hidegpontjára. A bemeneti jel gyakorlatilag egy kábelen megy az erősítő bemeneti pontjára. A " jelföd" a csillagponton keresztül jut az erősítőhöz. B8 esetében viszont az összekötés egy pár ohm-os ellenálláson keresztül történik. Ez megbonyolíthatja a helyzetet.
A másik lehetőség, hogy a bemeneti RCA közös pontja nincs rákötve a csillagpontra. A jelkábel mindkét vezetékén megy a jel a panel bemenetéig. A fránya hurok ekkor is záródni fog a pár Ohmos ellenálláson keresztül. A szaggatott vonal a második esetben sem kell.
Mivel ott van az az ellenállás én inkább a második verziót választanám.
A hangszínszabályzód még bekeverhet a dologba. Élesztésnél zárd rövidre a bemeneteket, ha úgy nincs semmi gerjedés, akkor jöhetnek a jelkábelek.
(#) digit1 hozzászólása Jan 17, 2010 /
 
B5-el kapcsolatban annyi tapasztalatom van, hogy kényes az alkatrészekre. A régebben csináltam pár darabot és azok nagyon jó hangúak voltak. Csináltam egy barátomnak nemrég két darabot, de azok már frisebb alkatrészkészletből épültek. Sokkal rosszabb hangzásúak lettek sajnos. Kénytelen voltam a panelokból kicserélnia régibe bevált alkatrészeket, meg a tápot is.
(#) ptesza válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Hasonló tapasztalataim voltak nekem is szilveszterkor , csak nagyobb gyerekekkel.

Zoly15:
Elsem tudtam volna képzelni , hogy hangszínszabályzóval belenyúljak. Ne fúrjad ki az előlapot addig míg nem hallottad a hangját tisztán. Hidd el lehet félreteszed azt a panelt.
(#) zoly15 válasza ptesza hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Köszönöm hogy szóltál!
Akkor lehet hogy nem kéne nekem bele hangszín?
Tény hogy csak a végfok panelnak a hangjától megfogtam a talpamat.
Megpróbálom nélküle.és vele..

Üdv!
(#) scooby_ válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Ha ráteszed a hangszínt és bekapcsolod a filozófiai erősítőt,jobb lesz a hangja!
(#) CIROKL válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Idézet:
„filozófiai erősítőt”
Ez mi ? 40 éves pályafutásom alatt még erről nem is hallottam ? Nem erre akartál utalni :fiziológiai hangerő
(#) saraha hozzászólása Jan 17, 2010 /
 
Üdv.
Egyszer én is építettem egy "filozófiai" amp-ot.
Vagy 3 napig gondolkodtam rajta,hogy miért nem jó!
(#) scooby_ válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Szia!
Bocsánat,reggel van,nem tudok írni.
Egyébként igen,arra utaltam!
(#) scooby_ válasza saraha hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Üdv!
Fiziológiai erősítő,amit manapság úgy hívnak: Loudness kiegyenlíti a frekvenciákat. A basszust kicsit "megnyomja",ezért lehet szebbnek hallani.

A három napos gondolkodás alatt mire jutottál egyébként?
(#) saraha válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Köszike tudom én is csak poén volt.

Arra sikerült rájönnöm,hogy a filozófia az nem az én világom.

Azóta inkább cselekszem és így hamarabb rájövök a problémák rejtelmeire.(Táphiba volt,ellentétes fázisban volt megtekerve a trafó) :wave:
(#) ptesza válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Nagyobb hangerőn el felejtheted. Azért is van némely (szinte minden) gyári erősítőben közép csapolásos hangerő poti.

Csak becsapod vele magad.

Ez egy szép nő , nem kell vödör a fejére:eplus2:
(#) zoly15 válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítségeket!
Megszólalt, elkészült.. működik
Bővebben: Link

Üdv!
(#) saraha válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Jó lett gratula.

Egyik ismerősöm most készít belőle egy hidalt változatot mert azt mondja,hogy ebből a hangból kell neki nagyobb hangerőn is.
Következő: »»   23 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem