Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   360 / 1385
(#) mrsad hozzászólása Jan 23, 2010 /
 
Hát most dobtam egy hátast... Kísérleteztem a laminálós fóliával, egész jó, de még a hőmérsékletet nem igazán találtam el (nagyon összeugrik a fólia néha). Aztán gondoltam egyet, nyomtattam egyet lézerrel műnyomóra. Sima alapbeállítás, semmi "tonerdúsítás". Aztán átengetem a 150 fokos laminálón, kb. 3mm/sec sebességgel oda-vissza (tudom visszafelé is küldeni az anyagot) 4-szer (azaz 8-szor ment át a hengerek között). Aztán beledobtam a panel egy pohár vízbe, és elszívtam egy cigit (mondván úgysem lesz belőle semmi). Aztán csak néztem, mint a vett malac...
Kicsit szétnyomta a lamináló, de minden a helyén van. A jobb szélen a PC0... stb feliratoknak nem szabadna hozzáérniük a vezetősávokhoz, de azért olyan nagyon nincs is összepréselve. Ha nem lennének piskóta-alakúak a TQFP padek, akkor 100%-ig tökéletes lenne. Így csak 95%.
(#) patexati válasza mrsad hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Szerintem te is inkább erőltesd ez a megoldást ne kínlódj egyéb nehéz körülményes dolgokkal! Csak egy hőszabályzás kell úgy néz ki és ha beállítod az optimumot olyan egy panel mint egy lap kinyomása! Vasárnap ha kapok laminálót én is beszállok már esz a fene
(#) mrsad válasza patexati hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Azért ez nem ilyen egyszerű....
Ha egy-két darab panel készül csupán, és azok is egyoldalas kivitelben és nem Europa-kártya méretben, akkor jó a vasalásos (ill. most már laminálós) technika. Kétoldalas panelt, 0.4-0.5-ös furatokkal viszont nagyon nehéz pontosan illeszteni. Hiába zacskóznám be, amikor behúzzák a hengerek, óhatatlanul is elmozdul. Egyelőre még nem találtam itthon olyan ragasztószalagot, amivel a műnyomót rögzíteni lehetne a panelre, és elbírja a 150-160 fokot terhelést anélkül, hogy a hengerek feltekernék. A Tixo, Tesa stb. nem bírja.
A másik probléma a nagyobb paneleknél jelentkezhet, a nagy rézfelület igencsak "issza" a hőt. Hőlégfúvóval rá lehet segíteni, de az megint csak "vagy sikerül, vagy nem". Úgyhogy a nagyobb szériákhoz, és ahol fontos a tizedmilliméteres pontosság, ott marad a fotózás. A közös pont a lamináló A végén a páka mellett ez lesz a másik legfontosabb "szerszám". Bár már kinéztem magamnak egy grillsütőt, amiből reflow "kemence" lesz. Akkor lassan páka se kell
(#) gulasoft válasza mrsad hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
A fólia lamináláshoz 120 fok kell, de nem hiába írtam, hogy először hidegen engedd át rajta, hidd el meg fogsz lepődni milyen sima lesz.
(#) gulasoft hozzászólása Jan 23, 2010 /
 
Na felraktam a fóliázott és előhívott boardot:
Bővebben: Link
A belső számokat nézzétek meg. Azt hiszem 2 milesek (és igen ezek valóban 2 milesek mivel 3600dpi-vel világít le a nyomda.) De tisztán látszik hogy fele is felmenne simán. Ha lesz valami meló vagy nagyon ráérek csinálok majd 1 miles 2 miles 3 miles tesztpanelt, de maratni nem fogom, mert ahhoz még valami új maratóeljárást kell kidolgoznom. Szeretném nem hobbi szinten űzni, hanem kicsit feljebb menni.
Ez a fotózás előnye. Ja és persze akárhányszor megismétlem ugyan ilyen eredménnyel, nem kell foglalkozni a nyák méretével, kétoldalast is simán viszi, és ha 10-et csinálok akkor is elég egy maszk. Egy kikötés van: maratókádba beférjen.
Ez előhívással volt 10 perc, ebből 2:30 a világítás, 5 perc az előhívás a maradék meg a lamináló felfűtése 120 fokra.
Amit lamináltatok az megközelíti a fotós eljárást de utol nem éri. De nagyon közel van, csak jó lenne látni egy videót ahol 3 vasalásból 3 ugyan olyan lett.
Meg a vasalás 4 problémája is zavar. Nem mindegy milyen a nyomtató (egy 1200-es horror áron van), nem mindegy milyen papír, nem mindegy hogy milyen vastag az a nem mindegy milyen papír, nem mindegy mekkora a nyák, és hát volt még itt pár probléma, de ez a 4 fő is eléggé zavar.
A fóliánál legalább biztosat tud az ember. Kell egy lamináló 120 fokot tudjon, meg egy levilágító mondjuk 3 cree led, de bármi más jó ami a p20-as panelt viszi, és egy jó maszk. És biztos jó lesz az eredmény Pistikénél is meg Marcikánál is. Persze akinek nincs nyomda fél órás autókázáson belül annak a jó maszkhoz jó nyomtató kell, ami megint horror ár.
Azért várjuk az átalakított laminátorok leírását, mert egy egy darabhoz tényleg olcsó, és tényleg szép dolgokat láttunk. Már a múltkor is megállapítottam (fél éve) hogy ha laminálni lehet a nyákot az biztos szebb eredményt ad mint a vasalás, és most lám lehet.
Vasalja (laminálja) már fel valaki egy darabka nyákra ugyan ezt, nézzük meg milyen lesz. Nem kell lemarni csak vasalni, azután 2600dpi-vel szkenelni. Az én nyomtatómmal esély sincs rá hogy felmenjen.
(#) mrsad válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
A "gondom" az, hogy amit a lamináló 120 fokosnak mutat, az közel sem annyi... A multiméterem hőmérőfejét meg elkevertem valahova.
Kérdés: ha lelaminálok egy nagyobb darabot, akkor a tapasztalatok szerint meddig használható a későbbiekben? (persze sötét helyen, fénytől védve tárolva).
(#) patexati válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Szia! Nekem nem okoz most sem gondot a kétoldalas nyák készítése! Én összeillesztem egy lámpa fénye alatt és jól összekapcsozom és ebbe megy a nyák bele soha nem csúszik el! ha van gyakorlata az embernek igenis ugyanolyan nyákot levasalok most is egymás után és kb 90%-ban teljesen hibamentes is! Ha az ember eltalálja nagyon jól megy! Ezt szeretném én is ha a laminálóval is sikerülne ez és a tapasztalatokat leírva már egy kezdő is hamar belejönne! Nem hinném különben,hogy a fotózást könnyebb megtanulni mert ott is sok múlik a lakk felvitelén,levilágításon,előhíváson! Szerintem mindegyik technika elég macerás mire az ember eltalálja! Amúgy nagyon frankó a nyák mit csináltál Lassan alaplapok is készülnek már ha így halad
(#) szdavid válasza mrsad hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Én az etikett cimkét szoktam használni ragasztónak, az nem kenődik el, mivel papír alapú.
(Az etikett hátlapján meg a nyákterv, nem pazarlok! )
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Idézet:
„Hogyan kísérletezed ki, hogy mi az a hőmérséklet ahol már épphogy megolvad a festék de még nem folyik?”

Lépésenként. Az erős túlzás, hogy tökéletesen megtaláltam a hőfokot, inkább egy tartomány ez, ami kb. 10..20°C sáv lehet.
A hőfokot egy Ni-CrNi hőelemmel(műszeremhez van) annak hegyével mértem a két görgő kilépési vonalában nekinyomva. A szabályzó hőelemnél teljesen más hőfok van, sőt még a hengeren is csak a középső szakaszban van(két széléről 5-5cm-t leszámolva) egyenletes hőfok, de ez is természetes.

Keresni fogok egy helyet ahol a görgőkhöz lehet szerelni a diódát, de nem túl egyszerű a kivitel, és nem akarom elbonyolítani a mechanikát és az elkészítésének módját.
(#) watt válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Nem tudom milyenek a tintások, de ez itt most nem számít, lényeg, hogy a nyomat tökéletes, csak a panelon folyik szét ennél a HP nyomtatófestéknél és ennél a hőfoknál.
Idézet:
„Arra gondoltam, hogy "vasalás" előtt, amíg a motor gyorsan forog egyszer-kétszer át lehetne rajta engedni a NyÁK-ot, hogy egy kicsit felmelegedjen.”

Dehiszen eddig is túl meleg az említett esetben. Az is lehet, hgoy az ilyen könnyen olvadó festékeknél nem is kell lassan átengedni, elég egyszer, vagy kétszer gyorsan!
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Természetesen a papír vastagságán,fajtáján is múlik az olvadási hőmérséklet! Mindenképp vékony min 135g-os papírt kell használni vastagabb nem lesz jó!
(#) watt válasza mrsad hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Jól sikerült, valóban, de ezen nem lepődők meg, mert nekem vasalóval is ilyenek lettek. Bármelyik technikát is választod, lényeg, hogy elégedett legyél az eredménnyel!
A szétlapulás ellenszere, hogy a hőfokon kéne csökkentened, és a sebességen lassítanod, valamint meg kell nézd, hogy a panel valóban belefér e a görgők közé, vagy már felütközik a tengely, mert akkor túl nagy a nyomóerő.

Fontos, hogy ha csak a hőfokon csökkentesz, de a sebesség marad, akkor a festék át se fog tapadni! A kettő aránya adja a tökéletes nyomatot.
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Igen, a papír is meghatározza az értékeket. Ma fogok normál fényképpapírral kísérletezni, csak most el kell mennem mindjárt egy ágyért!
(#) watt válasza mrsad hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
A hő ivás megoldása a lassú sebesség.

A papír rögzítése(zacskózása) pedig nem szalagokkal kell történjen, hanem tűzőgéppel. A kicsi tűző a tökéletes, de a nagy is elfér! Sok sikert!
(#) sucuka válasza watt hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Én ragasztottam a soros progizó két oldalasát, egy speckó hőálló ragasztóval, és nem csúszott el..
Ha tűzöd, az szerintem nem elég stabil, mivel a tűzőkapocs "lyukat üt" a papíron, és ott lötyöghet-csúszkálhat. Persze ez csak egy vélemény.
(#) gulasoft válasza patexati hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Az a baj, hogy amiket mostanában csinálok ott ha csak egy tizedmilliméterrel megy van arrébb már nehéz kifúrni (0.5-ös átmenő furatok), és így hogy fóliát teszek egymás mellé még így is nehéz tartani ezt a pontosságot, nem hogy papírokat. Ha ez neked tizedmilliméter pontossággal megy akkor ügyes vagy.
Egyébként meg pont a fóliára írta, hogy mezei emberke is meg tudja csinálni, a p20-hoz tényleg gyakorlás kell.
Azért küldtem a brd-t, hogy azt vasald le, két ugyan olyan rajzot lehet jól tesztelni a 4 technikát (vasalás, laminálás, fóliás fotózás, fényérzékeny lakkos fotózás)
(#) gulasoft válasza mrsad hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
2 napnál soha nem tartottam tovább, de hát mindíg akkorát csinálok amekkora kell.
(#) patexati válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Most nem érek rá vasalni meg nem is akarok mert holnap veszek laminálót és azzal akarok majd szép vasalatokat gyártani és persze használni való paneleket is de fogok mellé alá majd tesztcsíkokat tenni meg padokat és így a tesztre nem pazarolom a papírt most kaptam műnyomót 9 A4-es darabot egyet telenyomok olyasmivel mi kell meg a szabad helyekre a teszteket! Eddig magazinpapíral csináltam de olyolyasmi mint a műnyomó pár oldallal ezelött linkeltem egy Wand óra kijelzőkart mit én gyártottam na azon pont 0,5 furatok vannak és kétoldalas átkötések nem csúszik el csak jól kell beállítani és jól körbekapcsozni!
(#) gulasoft válasza patexati hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Ha összeraktam a cnc-met nekem sem lesz ilyen, mert először fogok fúrni és a furathoz lehet utána igazítani a fóliát vagy úgy vágatom hogy pont 1 cm legyen a szélétől és akkor a szélre igazítható a fólia. Mintha a nyomdában mondták volna hogy lehet pontosan vágatni, csak valami vágómarkot kell belerakni, ezt még meg kell kérdezni.
(#) watt válasza sucuka hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Meg kell nyomni egy fogóval...
(#) J-O-E hozzászólása Jan 23, 2010 /
 
Pár hozzászólással ezelőtt valaki felvetette legyen külön a vasalásos és a fotozásos topic, szerintem jó így egybe a kettő.
Most vasaltam életemben elöször, eddig mindíg fotóztam, hát meglepődve tapasztaltam hogy tökéletes technika a vasalás is.
Két félét marattam ki kb. 30perc alatt kész lett maratással együtt 6db. panel és már az első is hibátlanul sikerült!
Ezt köszönöm itt a topic-nak mert sokat segített.
Etikett cimke hordozóra nyomtattam "A4/60.-Ft" egy ősrégi DEVELOP ineo143 lasernyomtatóval, gond nélkül lejött vasalás után a panelról és erős előmelegített vaskloriddal marattam, nem lett lukas és nem mart alá.
Sajnos képet nem tudok feltenni mert a munkehelyemről NET-ezek de majd el büszkélkedek az eredménnyel mert igen jó lett, pár nap és bekötik az új NET-et otthon is.
(#) dinokal válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Ha összerakod a cnc-det csak ritkán, a legszükségesebb esetben fogsz fóliázni . Kb 0,3-0,4 vonalvastagság alatt kell majd a fólia.
(#) csapoka hozzászólása Jan 23, 2010 /
 
Sziasztok
Műnyom papírt szeretem, volna venni de, sehol nem lehet kapni ti, hol szerzitek be???
(#) (Felhasználó 4577) válasza csapoka hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Szia!

Innen: http://panton.hu
Ha nem tudsz elmenni érte, elküldik postával is, de drága a postaköltség.
(#) Attila86 hozzászólása Jan 23, 2010 /
 
Mértem egy ilyet (fűtőszál hőmérséklet-ellenállás karakterisztika):
Kép: Hivatkozás
Hőmérséklet Ellenállás
70C° 256,894Ω
80C° 257,122Ω
90C° 256,905Ω
100C° 256,726Ω
110C° 256,712Ω
120C° 256,279Ω
130C° 255,946Ω
140C° 255,662Ω
150C° 255,852Ω
160C° 255,126Ω
170C° 254,831Ω

A digimulti hőmérő elemét becsíptettem a két henger közé. Az ellenállást pedig négyvezetékes módban mértem egy 5 1/2 digites asztali multiméterrel. Ismétlési és megközelítési hibát nem mértem.
(#) patexati hozzászólása Jan 23, 2010 /
 
Sziasztok! Én sokat méricskéltem a digiműszer szondával de elég sokat szokott hazudni! Itt nem lehet szerintem megadni egy pontos hőmérséklet hanem egy mondjuk 100-180 fokig terjedő tartományban kéne a cuccosnak működni és mindenki a megfelelően tudná állítani a különböző tonerekhez! A legegyszerűbb sima potis megoldásokkal kéne tényleg kezdeni ha van adat és mérési eredmény akkor lehetne egy mikrokontrollerre rávinni a dolgokat! De szerintem is ez már kényelmi dolog! Holnap valószínű mégsem veszek laminálót inkább hétfőn akkor tudok venni szenzort meg egyebet mi kell még nem kell várnom még a maszek rendelések felgyülemlenek! Elhalasztom egy napot ma úgyis bulit tartok éjjel holnap amúgy sem lenne energiám semmire
(#) llaci56 hozzászólása Jan 23, 2010 /
 
Eddig fototechnikával készítettem a nyákokat, de a 4 x 160 W -os bakelit hokedlira szerelt higanygőz levilágítóm már nagyon büdös vot hosszabb levilágításoknál. (Égett bakelit szag...) Készül az új levilágító, de felizgatott a közvetlen nyomtatás, hát szétfűrészeltem egy EPSON S21 -et.
Még nem marattam ki, de ez a rajzolat. (Majd azt is felteszem...)
60 x 40 -es panel, 0,5mm vonal vastagsággal

panel.jpg
    
(#) watt válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Nem látni benne hibát. Ez tintasugarassal közvetlenül a nyákra nyomtatás? Kíváncsi leszek milyen lesz!
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Ezt a változást nagyon lnehéz lenne mérned!

De van még valami, a fűtőszál szabályzása ebben az esetben nem a legjobb megoldás. A fűtőszálat mértem, és az volt, hogy 250°C volt a felfűtési szakaszban, mikor a henger 160°C!

Én a hengerhez nyomott érzékelőre szavazok, ha el tudom helyezni rendesen az érzékelőt.
(#) Attila86 válasza watt hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Infrás hőmérő kellene amit ráirányítunk a hengerre vagy akár a nyákra! Csak az a baj hogy ezeket az infrás hőmérőket csak komplett készülékként lehet kapni (KÉP). Nekünk valami analóg vagy esetleg digitális kimenetű mérőeszköz kellene aminek a jelét már fel tudjuk dolgozni.

Milyen elven működnek vajon ezek?
Következő: »»   360 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem