Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ultrahangos távolságmérés
Lapozás: OK   4 / 8
(#) Gory válasza babo hozzászólására (») Jún 22, 2006 /

Á arra nem. Gondolj bele milyen teljesítmény kell hogy a hang 1-2 km-t terjedjen. Többszáz Wattos hangfalak. Ilyen kis piezzókkal amik ultrahangra vannak, 20-30m-es hatótávolságnál többet nem lehet elérni. Szerintem neked valami komoly földmérő műszer kell, amivel messziről megméred a látószöget, és a távolságból meg a szögből magasságot számolsz.
(#) babo válasza Gory hozzászólására (») Jún 22, 2006 /

Sajna annyi keret nincs.
Valami radarszerű ketyerére gondoltunk, de itt megláttam a topicot...
Igazából a feladat annyiban érdekesebb, hogy az eszköz a mérés ideje alatt mozog (vizszintesen és függőlegesen is).
Ezekről a mozgásokról van pontos adatom egy GPS-ből, de engem nem a tengerszint feletti magasságom érdekel, hanem a talajszint feletti.
Egy hőlégballon talajtól mért magasságát szeretném ezzel mérni.
(#) Gory válasza babo hozzászólására (») Jún 22, 2006 /

Ultrahanggal ez sajnos nem fog menni. A hőlégballonosoknak biztos van erre valami célszerszámjuk. Vagy pl ott van az ejtőernyősöknek is valami ilyen mérő a karjukon. Bár nem tudom hogy az mit meg hogyan mér. Gondolom légnyomást vagy ilyesmit.
(#) Frankye válasza Gory hozzászólására (») Jún 22, 2006 /

Az, amit ejtőernyősök, repülők használnak, az altiméter. Az valóban a légnyomás alapján műxik, azaz a égnyomás-értékek alapján jelzi a magasságot. De az sem méteres pontosságú...
(#) Frankye válasza (») Jún 23, 2006 /

Idézet:
„az a baj, hogy a felszálláskor kalibrálják, és utánna a felszállási pont magasságához viszonyított magasságot mutatja... ezzel azt nem tudhatod meg, hogy az alattad lévő objektumok milyen messze vannak...”

Igen, ez - sajnos - így igaz. Erre valóban egy radaros megoldás lenne (talán) alkalmas, hogy megállapítsd a távolságot.
(#) babo válasza Frankye hozzászólására (») Jún 23, 2006 /

Igen, csakhogy annál az a baj, hogy a felszálláskor kalibrálják, és utánna a felszállási pont magasságához viszonyított magasságot mutatja. Ilyen magassági mérő van a ballonban is (kötelező) de ezzel azt nem tudhatod meg, hogy az alattad lévő objektumok milyen messze vannak.
Ezért jött az ötlet, hogy egy radar elven működő "magasságmérő" kellene.

Az elvi elképzelést a csatolt kép mutatja.

ballon.jpg

(#) babo válasza Frankye hozzászólására (») Jún 23, 2006 /

Bocsi, csak véletlenül nem mentettem el az ábrát és úgy csatoltam a képet
(#) Báddzsó válasza babo hozzászólására (») Jún 23, 2006 /

lézer? autókat be tudnak vele mérni km-ekről... persze nem olyanra gondolok, hanem "sima" lézeres távolságmérőre....
(#) babo válasza Báddzsó hozzászólására (») Jún 26, 2006 /

Nem hülyeség... Elgondolkoztató.. de ilyet lehet, hogy olcsóbb venni, mint építeni..nem?
(#) Frankye válasza babo hozzászólására (») Jún 26, 2006 /

Valószínűleg igen... Kérdés, hogy "nem tükröző" felületek esetében a visszavert fény elég-e a kiértékeléshez. (Nagyobb mértékben fényt elnyelő felületek, pl. mattfekete dolgok.) Bár azt nem tudom, a lézerfényt is úgy nyelik-e el, mint a sima fényt...
(#) vicsys válasza Frankye hozzászólására (») Jún 26, 2006 /

egy kis infó:
[link=http://traffipax.preventio.hu/index.html]http://traffipax.preventio.hu/index.html[/link]
hátha vmi kiderül belőle...
(#) Báddzsó válasza Báddzsó hozzászólására (») Jún 26, 2006 /

utánanéztem: amiket lehet kapni ( pl: Bosch márkájú építéseknél használt) max csak 150 méterig mér....
(#) vadasz hozzászólása Nov 29, 2006 /

Sziasztok !

Nagyon amatőr vagyok a teljes elektronika témában, amit eddig építettem megtaláltam neten (PCB) aztán max kis módosításokkal legyártottam ( mert forrasztani azért tudok )

most felmerült egy probléma, amire elvi megoldást igaz találtam , de megvalósítást hosszabb keresgetés után sem.

Azt kéne valahogyan ( és minnél egyszerűbben ) megoldani, hogy egy ultrahangos jel elindul adott időpontban az adóból, ezzel egyidőben ott egy számláló is, majd ezt a jelet vagy hasonlót egy adó-vevő szintén leadja amint odaért hozzá az eredeti jel. az eredeti adó ezt érzékeli és leállítja a számlálót, LCD-n vagy ledes kijelzőn leolvasható a távolság az a két "dolog" között. távolságok 10-100m (sacc per kb) pontosság elhanyagolható, (1-2 méter)

igazából apró hozzászólások is érdekelnének, az analóg részre is, a digitálisról fogalmam sincsen ( )de szinte mindent megadnék egy teljes megoldásért is.

Előre is köszönöm

ahogy olvastam amit írtam lehet nem voltam elég egyértelmű.....

... szóval arra gondoltam, hogy nem visszatükröződő jelet, sem infra (vagy rádió)és hang közötti különbséget akarnék számolni, hanem egy hanggal (ami előbb utóbb odaér ahoz aminek a távolságát tőlem mérni akarom) kapcsolok egy újabb hangjelet ott, ami aztán megérkezik hozzám. ezt az egészet egy gombnyomással indítom és mérem az idejét az egésznek, abból megvan a távolság (legalábbis elképzelésem szerint) azt kijelzem...
(#) Gory válasza vadasz hozzászólására (») Nov 29, 2006 /

Van egy ilyen ultrahangos topik, olvasd át. Abban egy komplett megoldást összehoztunk.

Az jó megoldás arra amire ott valakinek kellett.. de itt mindenképpen az koell , hogy a kijelzés ( mérés) ott történjen ahonnan a folyamatot elindítom, másrészt infravörös messze távolságon kívül esik, lehet hogy az ultrahang is.

egy hajómodell távolságát akarom mérni hozzám képest.. nyilván a hajó a vízben, tehát valamit odaküldök az visszaküldi, aztán mérem.. bár lehet nem bírom megérteni pontosan amiről abban a z általad említett topikban szó van, de mintha ott nem egészen ez lenne
(#) Gory válasza vadasz hozzászólására (») Nov 29, 2006 /

Én csináltam ilyet is hogy külön adó vevő van. Úgy csináltam hogy egy rádiós és egy ultrahang jeletindítottam egyszre az adóból. A vevőnél pedig mértem a kettő közt eltelt időt. Mivel a rádió fénysebességgel megy ezért gyakorlatilag azonnal ott van. Elindítassz egy timert a rádióra az ultrahangra meg leállítod. A timer minden lejártakor növelsz egy számlálót, így tetszóleges felbontást tudsz állítani. A hang terjedési sebessége kb 340m/s de hőmérséklettel változik. Arra figyelj. AMúgy nekem nagyon pontos lett.
(#) Sebi válasza Gory hozzászólására (») Nov 30, 2006 /

Ez tetszik! Milyen távolságot tud mérni? mert a szokásos 40kHz-es UH-eszközökkel nem láttam 25m-nél többet mérőt. Mondjuk, ha a távoli oldalon van a kiértékelés, ez rögtön a duplája, de 100méter sztem jó elektretmikrofonnal, keskenysávú erősítővel és vhol a 20kHz környékén hidalható át...

Persze úgy is lehetne, h a kilőtt hangjellel együtt elindul a számláló, majd a távoli eszköz rádión állítja le. Így a kijelzés az adó oldalon marad.
(#) Gory válasza Sebi hozzászólására (») Nov 30, 2006 /

5V-ról ha pont egymás felé néz az adó meg a vevő akkor szerintem 40-50 métert is átvisz. 40Khz-en. Van direkt ilyen ultrahagn adó meg vevő mikrofon pl a Lomexben is. Csak egy jó vevő áramkör kellmögé meg egy adó áramkör. Meg az adónál a kiadott pulzus hosszát lehet variálni és máris messzebre visz. Ha nem a vevő oldalon kell az eredmény akkor rádión visszaküldöd az adónak aztán kész.
(#) hgpl válasza Gory hozzászólására (») Jan 25, 2007 /

Hát én elkészítettem...
Pontosabban most tartok az adónál...
Kera Will alapján...
Kérdésem az lenne, hogy egy 40Khz-re kalibrált ultrahangos hangszóró kellene, hogy produkáljon valamiféle hangot 10000 Hz alatt is?

Ugyanis nem jön belőle semmi. Holnap készítem a vevőt is, de gondoltam azért valami előszelet gerjesztek. MOst egy kicsit bizonytalan lettem. Ennyire nem ad hangot alacsonyabb frekiken, vagy hibásan sikerült megépítenem. A rajzhoz képest annyi a változás hogy BC182-t alkalmaztam (nem árusítanak 237-est). Please valaki . Kösz
(#) Tomee válasza hgpl hozzászólására (») Jan 25, 2007 /

Ezt nem nagyon értem. Most egy Ultrahang adóból akarsz 10Khz-t előcsalogatni? (ez nem fog menni)
A 40Khz-t már nem hallod.
(#) hgpl válasza Tomee hozzászólására (») Jan 26, 2007 /

Hát igen azt gondoltam, hogy az adó mint hangszóró képes lehet alacsonyabb frekit is kiadni. Amúgy érdekes tapasztalataim vannak, de elektronikai tudásomat kb 6-8 éve elvesztettem .

Szóval elkészítettem az adót és vevőt is, a nagytudású kollégák által leírtak szerint. Úgy tűnik az adó működik, de fura jeleket veszek.

A vevő a TBA2800-al épített (adatlapi kapcsolási razon látható) változat. Az impulzus kimenetet akartam megnézni. De nem lévén szinte semmi műszerem (csak egy egyszerű dig. feszmérő) rákötöttem egy ledet a föld és a 8. láb közé.

Ha az adó ki van kapcsolva semmit nem látok. Ha az adó be van kapcsolva, a LED "parázslik". Szépen lehetett látni a frekiváltozáskori visszajelzéseket. No gondolom nem LED-re tervezték a TBA2800 kimenetét . Egyébként arról fogalmam sincs, hogy a 8. as láb és 7-es lábat egy mikrokontroller potjára hogyan illesszem. Az érdekesség egyébként ott kezdődik, hogy ha a frekit pár ezer hz-re lecsökkentettem, akkor is parázslott a LED Azért fure, mert hallani viszont nem hallottam semmit. Van egy érzésem ezzel kapcsolatban. Amúgy a használt ultrahang adó/vevő: UST40R és UST40T.
Szóval érdekelne valaki okos ember értékelése... köszi.
(#) Gory válasza hgpl hozzászólására (») Jan 26, 2007 /

Helló!

Nekem van némi tapasztalatom ezzel az összeállítással. Adok egy jó tippet adónak meg vevőnek is. Nekem nagyon frankón bevált.

Adónak egy kis mikrokontrollert használj, és csinálj egy négyszög jelet 40KHz-eset az egyik portlábára. Fogj egy Max232-t és tedd az egyik Transmitter bemenetre, ezt 40Khz-es jelet. Egy inverterrel pedig a másik transmitter bemenetre. (Vagy előállíthatod szoftverből is az invertált jeleket két portlábon az lényegtelen)

Ekkor ugyebár a két kimeneten mondjuk -10V és +10 V lesz, aztán a következő periódusban pedig fordítva. Így kaptál az 5V-os tápfeszből egy mondjuk 40V nagyságú négyszügjelet.

A két kimenetet egy soros kondival mondjuk 100nF tedd rá az adó piezzóra közvetlen. Így kapsz egy baromi erős adót 5V-ról. Vagy használhatod akármelyik ilyen dupla soros szintillesztőt, akár 3,3V-os verziót is, csak kisebb lesz a hatótáv. Direkt rálátással én olyan 50 métert sacoolok.

Egyébként a 10KHz-et rárakod a piezzora azt lehet hallani, én kipróbáltam és ment.

Vevő oldalon a TBA kimenetére tegyél 22-33pF kerámia kondit a kimenet és a föld közé. Ezután tedd rá a mikrokontroller interrupt lábára, és kész is.
(#) hgpl válasza Gory hozzászólására (») Jan 26, 2007 /

Szia,
Köszi, hazamegyek és kipróbálom.
Viszont én nem hallottam az 5-8000 Hz-es jeleket de a vevő kimenetére tett LED parázslott a bekapcsolt adó esetén. Ez furi...

Bár azthiszem abból adódik, hogy ez az adó gondolom beépített szűrővel rendelkezik és talán csak a leadott frekikből azon felharmonikusok amik beleférnek a szűrőbe azt látom... De az bizti, hogy semmit nem hallottam ! Viszont a vevő egy 9V-os elemmel működve teljesen független mindentől... így ráhatás csak az adóból lehetett.

Adóra úgy gondoltam, hogy 7555-el készítek 40000Hz-et de még nem találtam pontos leírást ehhez. Ha van esetleg azt megköszönöm.

A végső kísérleti üsszeállításban a PC-LPT-bekapcsolná a 44Khz-et (7555-el). A vevő: BasicSTAMP-BTA2800-al amit írtál is... és elsőként csak várnám a jelet.

Jelenleg van egy bluetooth vevő a BasicStamp-en és a PC-n is.

A cél:
1. PC-Bluetooth --> önálló adó egység indítása (burst)
2. BStamp-Bluetooth vevő -> szinkron vétel, számláló indítása, Vevő egységből jelre leállítás és bemenet érzékeltenítés x ideig (visszhang), majd vételieredmény tárolása és várakozás.

A PC indítja a bluetooth-al a rendszert.

(#) hgpl válasza Gory hozzászólására (») Jan 27, 2007 /

Na egy hülye kérdés
Szóval bezárt előttem a bolt és nem tudtam a 7555-el megcsinálni a 40KHz-es generátor, viszont hétfőig nem férek a bőrömbe, mert a vevő oldalt tesztelném. Nagyon gáz ha 40 KHz-et a PC Serial-al készítek?

Arra gondolok, hogy 40kbps-ra állítom a soros vonalat, és 1 start / 1 stop bittel kiküldök $FF-et... Vélemény?

Csak finoman, mert érzékeny vagyok
(#) hgpl válasza hgpl hozzászólására (») Jan 27, 2007 /

Párdon... szóval $55-öt küldenék ki...
És úgy tűnik, hogy 80KHz kell...
Ezzel előállna egy Burst ( ami kb 125us hosszú = 10Bit).

Azt pedig a másik oldalon már lehet érzékelni gondolom (az érzékenységem: 0,75us)

Remélm van aki sokkal okosabb nálam és megreformálja eme elképzelésemet...
léééci

Úgy tűnik a TBA2800 kimenete sajna (bár nincs oszcilloszkópom) nem 5V és 0V közötti jelet szolgáltat (8-as láb) merthogy ugyan a rajta lévő LED pislákol, mégsem tudok egy bemenetet meghajtani vele...
(#) Gory válasza hgpl hozzászólására (») Jan 27, 2007 /

Kösd rá egy mikrokontroller külső interruptjáta, azzal a szűrő kondival amit mondtam. A gyári adatlapi kapcsolában pedig asszem a 6. lábon van valamipoti vagy ilyesmi, az nem kell oda, kösd le földre simán.

A BasicStamp-nek nincs interrupt lába, csak portja, és arra ahogy írtad kipróbáltam... Semmi, de a LED tényleg pislákol. Jó lenne egy oszcilloszkóp Milyen jelalaknak kellene megjelennie? A 40KHz-nek amit az adó küld?
(#) Gory válasza hgpl hozzászólására (») Jan 28, 2007 /

Igen a 40Khz kb négyszögjelnek. Azt viszont nem értem hogy interupt portja van de lába nincs. Ezt hogy érted? Egészbiztosan van egy External Interrupt lehetőség rajta. Valamelyik lábán kell lennie ilyen funkciónak is. Ha interrupt port van rajta akkor meg több lábanak is.8-nak mondjuk de azt sokallom.
Következő: »»   4 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem