Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Vettem egy mozgásérzékelős világitás kapcsolót a praktikerben. Akkor éppen 2000-ért adták. Van úgy, hogy 4000 körül van az ára. Nagyon ki kell fogni! Most viszont a vaterán találtam 999Ft-ért. Mégnincs nálam, remélem jól fog működni.Kifizetődő dolog a mozgásérzékelő! Energiamonitorral néztem felszerelés előtt és után. Nélküle több volt a fogyasztás. kb 20%-al! Egy hetet mértem mindkét megoldással, változatlan világítási teljesítménnyal. Sajnos a feledékenység és a lustaság... Bagi
Ha a google képeknél rákeresel a Straw Hat led névre akkor látni fogod, hogy milyenek. Ezeknek a lede kb 120° szokott lenni a szórása.
Szerinted a samsung vagy nokia telefonok hol készülnek? A termékek többsége tudod miért készül a távol keleten? Az, hogy kínai nem jelenti automatikusan azt, hogy gagyi.
Értem, szóval külön van. Azt hittem, hoogy beleépítetted a lámpatestbe.
Itt ugye kínai zseblámpáról esett szó. Azokban a legszutykabb dzsunkán kalapált LED-ek vannak, egyik-másik néhány órás élettartammal. Van ilyenből pár itthon, meg hoznak eleget szervizeltetni, úgyhogy maradhatunk az állítás valóságtartamát tekintve jogos véleményen.
A kínai zseblámpák valóban gagyik.
Vettem olyan dinamós lámpát, amelyikben nincs elem. Ha nem nyomogatod, akkor nem világít. Vagy: olyan zseblámpa, amelyen nincs kapcsológomb, egyszerűen a lámpa össze- és szétcsavarásával lehet be-kikapcsolni. Ettől függetlenül a led benne lehet jó.
Ezzel nem azt mondom, hogy mindegyik tökéletes. De ahonnan én szoktam rendelni a 3/5/10mm-es illetve 1-20W-os ledeket ott normálisan megcsinálják. Az eddig eladott több ezer db-ból senki sem jelentkezett, hogy probléma lett volna. Arról nem is beszélve, hogy a ledmasteres ledek minőségéről hallottam ezt azt.
Hasonlóval én is találkoztam. Addig világított a lámpa ameddig az előre feltöltött li akku le nem merült. Ugyanis a dinamó nem volt összekötve az akkuval valamint a diódás egyenirányítás is hiányzott.
Ezekkel én is tisztába vagyok de számomra a made in china nem feltétlenül a rossz minőséget jelenti. Manapság minden ott készül, többnyire a munkabérek végett.
Üdv
Köszi! Én csak simán Straw Hat-ra kerestem,úgy meg western kalapokat dobott csak. Szóval nekem így látatlanban tetszik a dolog,már csak az a kérdés hogy egy db led tényleg ilyen erős? Mert adatlap szerint 110.000 mCd , 140 fok. Érdekes Hogy érdemes egyébként beköni őket? Sorosan? Üdv Kicsa
A huzallábas LED-ek ugyanúgy melegednek, csak egy darabnál nem veszed észre mert kis áramon hajtod. De ha 50-100db-ot egymáshoz közel teszel az is melegedni fog. A hatásfokuk nem jobb mint a mai modern power LEd-ek hatásfoka. Amúgy már talán linkeltem is GU10-es foglalathoz Dealextreme-nél lehet venni foglalatot amibe 3 db power led rakható. Én most kettőt raktam ilyenből össze. Egyikbe CREE XR-E 3700k-es led van, ebből ki lehetne hozni akár 9W-ot is de már 3-4W-on is 70fokos a lámpatest. A másikba CREE mx-6 melegfényű LED-et tettem, ezek 1W-osak és olcsóbbak.
Az mx-6-okat hogy hűtöd?
A GU10 es foglalathoz és az E27es foglalthoz is jár ilyen star-hoz hasonló alupanel amire a LED-eket ehet forrasztani. Ez nem tudom milyen ledhez van kitalálva, de fogtam a kis panelfűrót, kis köszörűfellyel és addig köszörültem a pad-eket, amég passzolt az XR-E-hez, és az mx-6-hoz. Utána ónpasztával, és hűlégfúvós forrasztó állomással forrasztottam.
Tégy különbséget a kihelyezett gyártás és az eredeti kínai márkák között, nem ugyanarról beszélünk. Nekem, akinek egy LED élettartama 30 év körül kezd jó lenni, furcsán hat, hogy ha párezer órát bír ki, miközben egyszerűen lehetne tartós is. De minél tömegesebbé válik, annál inkább érdek lesz nem tartósra gyártani, hiszen a profit az eladásból származik, nem a tartósságból. A másik véglet pedig a legolcsóbb kínai lámpa. Ami azokban van, az többnyire ipari hulladék, a kérdező pedig nyilván ezekre kíváncsi, mint beszerzési forrás. Nekem is van olyan,ami 3 éves, két-három LED már halványul benne (a felszínük jól láthatóan oxidált), a gyári akku a második töltésnél felrobbant, amúgy megvan, párszáz üzemórával. Ezt egyszerűen kár mihez hasonlítani, ha 5 évet kibír egy ilyen lámpa, az egyszerűen nudli.
Nem az élettartammal van a gond, hanem azzal, hogy egy olyan kínai zseblámpa soha az életben nem lesz 10W-os. Pláne nem ha 2 vagy 4 ceruza elemről megy... Tehát azok a ledek jóesetben sem tudnak annyit mint egyetlen 50lm-es 1W-os LED. Az a 10W valószínűleg csak a kínai gyártók újabb fogása (elég sokan alkalmazzák már). Miszerint a kevésbé tudatos vevő mit lát? Hát azt hogy --LED 10W-- ebből ő mit szűr le? Hogy biztos 10W-os, a fenét, az a 10W az csak a típusjelzés mint a kínai telefonoknál a 8MP, amiről azt gondolnánk hogy 8 MegaPixeles a kamera, közben az csak a típusjelzés és egy sima VGA kamerával szúrják ki a szemünk...
Észrevételeim szerint nem csak teljesítmény problémák hanem,minőség különbségek is vannak a gagyi led-es cuccokkal. A főnököm szív velük rendesen.Egyik megrendelőnk 66db GU-10 -es 3w-os Led-es izzót kért az édesanyjához és saját magukhoz.Előszőr csak a színhőmérsékletet keverték össze,meleg helyett hideget adtak.Most pedig ugyanolyan meleg fehér feliratú dobozokban hidegfehér és a kettő közötti izzókat kaptunk.Mindezt 5000ft/db áron.Ugye azt hogy 3-szor kell visszamenni nem fizeti ki senki.
Szerintem a 10W azt jelenti, hogy 10 W-os izzónak megfelelő fényáramot képes kisugározni a zseblámpa. Én egyébként vettem egy ún. 5 W-osat 400 ft-ért, és meglepően erősen világít. Azt hiszem, hogy már csak próbából is fogok venni egy 10W jelzésűt 800 ft-ért, lesz, ami lesz. Balesetet csak nem okoz...
(Vérnyomásmérőt, pacemakert, ilyeneket biztosan nem vennék tőlük, bár a vérnyomásmérőm is ki tudja, hogy hol készült
Szerencsére nekem nem volt ilyen problémám a beszállítóval. Mindig a megbeszélt mennyiséget, terméket küldték. Valamint akik tőlem vásároltak, ők sem jelezték, hogy gond lett volna. Tőlük szoktam venni a 3W-os izzókat is. Igaz nem 5000Ft hanem majdnem a feléért :-]
Idézet: „meglepően erősen világít” Jó, de mihez képest? Persze az élettartam is lényeged, de ha egyszer ráírják hogy 100lm akkor az legyen is már annyi. Ez már lassan az a kategória hogy veszek egy 100mW-os lézer diódát 2000Ft-ért, aztán ott van mellette a True100mW-os 6000Ft-ért, érdekes..
Helló
Érdekel ez a téma ezért végigolvastam a topicot! Sok mindent megértettem! És sok minden megtalálható, beszerezhető egy működőképes projekthez! Kivéve egy dolgot! Ha már a topic címében is benne van hogy ledes világítás otthon, akkor az alap szerintem mindenkinél hogy nem pár voltos rossz hatásfokú trafó után szeretné kötni az áramgenerátort a ledekhez! Mert akkor már a fogyasztásuk sem annyi szerintem hanem több! Egy olyan komplett megoldást kéne megalkotni itt az elektronikát értem, hogy a 230 voltra rákötve, a végére meg a ledeket, és ez természetesen áramgenerátoros, és állítható legyen hogy a legtöbb powerledhez használható legyen! És ezt minél jobb hatásfokon kéne megvalósítani, tudom itt már a fizikai méretek bővülnek, de ha rendes világítást akar az ember akkor úgyis több powerledet alkalmaz, amihez a hűtőfelület is nagyobb tehát semmiképp nem fér bele egy fénycsőfoglalatba,de viszont egy ufólámpába vagy akármilyen modern kori dizájnos lámpába bőven bele férhet! A hatásfokok miatt gondolom itt valami kapcsolóüzemű tápot kéne megvalósítani áramgenerátoros véggel! Láttam pár linken hogy eléggé olcsón lehet szerezni ilyesmit, de szerintem sokan szívesen megépítenék maguk, és én ilyen kapcsolást vagy komplett tervet sehol nem láttam publikálva! Skory oldalán vannak jó áramgenerátorok, már csak egy szintén jó hatásfokú táp rész kéne eléjük hogy 230 voltról tudjuk a ledes otthoni világításunkat használni! Bocsi ha okoskodónak tűntem, vagy sokat írtam, ez csak egy magánvélemény! Építő és egyéb jellegű hozászolásokat várom! Helló
De praktikusan az áramgenerátor maga a tápegység, csak nem feszültséggenerátoros, hanem áramgenerátoros. Kapcsolóüzemből meg lehet csinálni, akár meglévő "normál" tápegység is átalakítható áramgenerátoros kimenetűre, tehát tök felesleges tápegység+áramgenerátorban gondolkozni, mikor a kettő ugyanazt jelenti, csak az elterjedtebb eset feszültséggenerátoros.
A trafó hatásfoka meg egyáltalán nem rossz, kb. 85% egy kisebb dugasztápnál (ha nem alulméretes a vasmagja) és 97% is lehet lakossági állomásokon használt megoldásoknál, amitől romlani szokott az olyan megoldás, az a lineáris stabilizátor (ez is lehet feszültség, vagy áram, a 78xx sorozat is hamar átalakítható áramgenerátorrá). Sőt, kapcsolóüzemben is trafót lehet találni.
Minél kisebb a hálózati tápegység, annál rosszabb a hatásfoka. 10W körül akár 50% alatt is lehet.
AZ a 97% már eléggé nagy trafókra jellemző. csezoli21! Minden egyes 1-3-5-10W-os ledhez nem érdemes külön tápot csinálni. Jobb ha van helységenként 1 központi táp, pl 1 csillárban 4 ledre 1db és sorba vannak kötve a ledek. Javaslom itt nézzetek körbe: Bővebben: Link
Nemrég megjelent itt egy cikk,olvasd át. Szerintem ez az amire te gondolsz!
Üdv KicsaKapcsoló üzemű tápegység
Helló
Igen, én is ezt próbáltam megfogalmazni amit mondasz, hogy helységenként gondolkodni tápegység ügyben, amire 1-5 db ledet rá lehet kötni és persze akármilyen power ledet! Tehát állítható áramgenerátorra van szükség! Ami univerzális tehát a kimenő feszültsége lehet kb 3-20 Voltig, és a kimenő árama állítható kb 100-1500mA ig! És 230 ról megy! Ilyen megoldást kéne találni, átnézem amit linkeltél! Köszi a hozzászólást! Kicsa: Igen már néztem a tápegységet amelyik Ledmeghajtásra való és áramgenerátoros, és igen valami ilyesmire gondoltam, a gond ezzel az, hogy a kimenő árama nem állítható, és ebbe pc táp trafója kell ami ugye ha van 5 helységed 5 pc tápot ezért beszerezni akár 10000Ft is lehet, nem épp egy költségkímélő megoldás! És a hatásfok mellett ami még fontos lehet, az az hogy olyan tápegység kell ami a ledek számára legmegfelelőbb feszültséget és áramot tudja univerzálisan szolgáltatni hogy a ledek élettartalmát minimálisan csökkentse csak! Remélem ezekben a dolgokban együtt értetek velem! Köszi a hozzászólásokat! Helló
En mind szamolgattam es arra jutottam hogy tenyleg sporolhatok valamennyit de az nem sok .nem vagok en aruhaz ahol 10KW -100KW kozott van csak a vilagitas.
Mar leirtam valahol meg leirom egyszer.Be kell szamitani azt hogy a LED adatlapjaban egy szuk max 150 fokos szogbe mert fenyerosseget hirdetnek .A tobbi 210 fok nincs ugy megvilagitva es ebbol 180 fok teljessen sotetbe van. Tehat a LED-es vilagitotest kb .2-szor tobb LED-et kell hogy tartalmazzon hogy az adatlapszerinti "izzo/LED" fenyero atszamitas helyes legyen. Egy villantyego/izzo vagy fenycso majdnem az egesz terbe vilagit mig a LEd csak "fel-terbe". Filmezeshez keszitettem LED-es "fenyszorot " es rajottem hogy nem vilagit mindenfele ( ugyes vagyok nem ?) .A kis halogen lampa a hatso tukorrol is elore vetiti a fenyt .
Szia!
Ez igaz,tényleg nem állítható a kimenete,viszont roncs pc tápot 100 Ft-okért lehet kapni,tehát a beszerzése szerintem nem probléma. Viszont az állíthatóság valóban az. Lehet hogy érdemesebb lenne egy kapcsolóüzemű tápegység ami a hálózati feszültségből kapcsolóüzemmel jó hatásfokal kisfsezültséget csinál és utána már kis feszültségre kapcsolóüzemű áramgenerátor elég sokfajta van. Mit szóltok? Üdv Kicsa
Igen!
Egyet értek, épp ezt mondom! Bár pc táp trafó helyett a megadott vasra való tekercselés sem sokkal bonyolultabb ha minden adat meg van adva hozzá! Amiket cimopata linkelt lehetnek köztük olyan kapcsolások amikből érdemes lenne kiindulni! Skory oldalán pedig vannak igazán jó hatásfokú áramgenerátorok! Valamit össze kéne hozni ez ügyben, ez közös érdekünk, mert a mai világban azon kell megfogni a pénzt amin csak lehet! És a világítás otthon az egy ilyen dolog!
Bizonyos keretek között állítható. Ez inkább olyan helyekre való ahol elég egyetlen fényforrás is. Szobába inkább több kisebb led való egyenletesen elosztva a plafonon egy közös nagyobb tápról hajtva.
Igen,Skory oldalát átnyálaztam én is,több állítható változat is van,teszteltek,esetenként Nyák rajzzal együtt!
Viszont azokhoz tényleg kell egy 230 - 12 átalakíás például mert az mind kisfeszültségű. Illetve akkor tényleg el kellene dönteni hogy milyen irányban megyünk,'sok kicsi sokra megy' avagy 'egy mindent visz' ? Mert nyilván attól függ hogy milyen a táp. (Értem ezalatt hogy 5 mm-es ledekből érdemes összerakni,vagy inkább nagyobb teljesítműnyű power ledekből). Illetve mindkét esetben számomra kétséges még a kapcsolás is,sorba vagy párhuzamosan? A ledeknek mi lenne a jobb? Üdv Kicsa
Hát szerintem power ledek jöhetnek csak szóba, és abból sem 1 darab 1 tápra hanem mondjuk 1-5-ig egy tápra! Szerintem a soros kapcsolás jobb! De ez az én magán véleményem! Így nem kell több ampert tudnia a tápnak hanem elég mondjuk 1,5 Amper is, és így erre már sok fajta power ledet rá lehetne kötni mondjuk 5 ösével/helység! És így már lenne elegendő fény hogy kiválthassuk velük mondjuk egy 100 Wattos ízzót is!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |