Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Modulrendszerű, grafikus PIC programozás
Lapozás: OK   62 / 177
(#) kaqkk válasza vilmosd hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Amit te látsz az is félrevető : ! "a kisfiam" nem a helyes megszólítás : 46éves vagyok és a fiam e mail címét írtam
be ide ! A parsic azért volt jó nekem és azért jó még sok
sok másik "kisfiam" nak mert: mint előttem írták
soha senki nem tanított programozásra , de a digitális elektronika alapjait autodidakta módon megtanultam
és abban (gyógyszergyártó )létemre talán már eligazodom ! De még mindíg nem értem miért !
"régóta nézem ezt a témát" stb ??

És elnézést ha megsértettem az önérzeted !
De ezt tökéleten visszakaptam !

Nem akarsz egy cikk sorozatot írni a c programozás rejtelmeiről ? Én lennék a leglelkesebb olvasód ! Üdv

"kisfiam"
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

És egy kicsit végig gondolva a dolgot : már kitárgyaltuk
hogy a parsic nem programozás csak alkalmazásfejllesztés , de ez egy hobbi oldal ,ha nekünk a hobbinkhoz elég egy ilyen program ,a hibáival és korlátaival együtt miért kell minket rábeszélni másra ?
PL : ha valaki vasalja azt az évi 10 -15 panelkáját
miért kéne rábeszélni egy nyákgyártó gépsorra , és amellé egy kétéves tanfolyamra ?
(#) CoderKevin hozzászólása Feb 3, 2010 /

Hát nem gondoltam volna hogy egy aprócska kérdésből ilyen vita lesz... Amit feltettem kérdést, megelégedtem volna egy "nem" válasszal is.
De mindegy... Remélem befejeződik ez a vita, mert valahogy kiráz a hideg az ilyen "200 éve foglalkozok programozással és majdén megmondom a frankót" emberektől. Ennyi erővel ennek a topicnak nem kellene 124 oldalasnak lennie, az első hozzászólásban leíhattuk volna hogy szar, felejtsük el.. De valami csoda folytán nem így történt.
(#) aderka válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Én jelenleg is tanulok asm-et . Még mindíg a Parsic mellett vagyok. C-t sajnos még nem tanultam, majd egyetemen . Én azért egy röpke vesreny erejéig feldobnék egy feladatot, ki végezne hamarabb, és kié lenne eredményesebb ...
Nálunk is vannak ilyen gondolkodású fiatalemberek, akik nem engednek a csábításnak, és csak azért is asm, és C-ben programoznak, negyed olyan eredményesen mint mondjuk én.
A másik pedig, a PLC. Vegyük egy kicsit át. Érdekes módon PLC-ről mindenkinek a grafikus programozás jut eszébe, pedig ugyan úgy lehet szövegesen is programozni. Miért ne tehetnénk ezt meg egy mikrokontrollerrel?

üdv: Dávid
(#) gyululu válasza dcsabi hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Igazad van. Azonban, mint írtam, egy meglévő kapcsolást szeretnék pusztán kiváncsiságból átültetni PIC-re. A kapcsolás egy bizonyos logika mentén felépített és optimizált, hogy a legideálisabb jel/szünet és jelalak formákat tudja. Ezek szerint a két kérdésemre a válasz:nem, tehát kénytelen leszek a JK triggerek (mint erre a célra legideálisabb) elemek helyett a Parsic lehetőségeihez igazodva kissé nagyobb darabszámból és elemből felépített, új logikai folyamatábra szerint eljárni. De azért csatolom a kapcsolást, hogy érthetőbb legyek, miről van szó és mire is kell vigyáznom, amikor a jelek viselkedéséről írok. Köszönöm a válaszodat!
A Parsic-ben kezdő vagyok (nagyonis), de nekem kiválóan megfelel, mert nem hivatásos PIC fejlesztő vagyok: alkalomszerűen, egy-egy kapcsolás megoldásához van szükségem PIC-ekre, így a "nagymenő" programozási nyelvek megtanulása egyszerűen nem érné meg az időt, energiát.

RT01.pdf

(#) kaqkk válasza gyululu hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Ha jól nézem ez egy "gyorsbillentyű ? Fejjel lefelé elég nehéz kinézni De ezeknél a szerkezeteknél nem csak az a lényeg hogy a rövid- hosszú jel aránya minden sebességnél 1-3 arányú legyen ?
(#) gydanee válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Shift+ctrl+7 billentyűk egyszerre nyomkodása segít a problémán!
(#) kaqkk válasza gydanee hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Köszi a tanácsot de már kinyomtattam Így már kedvemre forgathatom !
(#) gyululu válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Köszönöm, hogy megnézted! Akár fejjel lefelé is))
Sajnos az 1:3 viszony csak az egyik feltétel. A cikk eleje nagyon jól leírja a követelményeket, és azt is, hogy miért nem IC-s oszcillátort használ. Építettem már néhány elkey-t, és tényleg igaz, hogy az egyszerű kontsrukciók elméletben klasszul működnek, azonban a gyakorlatban, különösen gyorsabb adásnál, amikor átváltok hosszúról rövidre (vagy fordítva) ez már akkor megtörténik, amikor még nem fut ki az előző jel, de már indul a másik oldali, így a két jel között nincs elegendő, egységnyi szünet. Vagy, pl. mikor 555-ösökkel készítettem, gyors átváltáskor az új irány jelsorozatának első jele rövidebb, mint a többi. Szóval, ezek azok a finomságok (legalábbis a leglényegesebbek), amik elméletileg nem léteznek. A cikk írója is pl. az oszcillátort szaggatja, azért, hogy mindig a jeléllel induljon a ciklus.
(#) baloghzoli1 válasza gyululu hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Itt van egy tessékBővebben: Link
(#) dcsabi válasza Tijoe hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Ha csak a röpsulyosat akarod késleltetni, akkor ezt a fordulattal lineárisan kell megtenned egy állandó (szorzó tényező) segítségével...
Nem Parsicos gép mellett vagyok, ezért írom.
Egyik ötlet...
A fordulattal arányos analóg jelet kell a PIC bemenetére vezetned.(ötletet a régebbi Uaa180-as és 555 ic-s led soros fordulat mérő illesztő bemenete)
Pl. 16f876A-ra
egy számláló áramkört kell tölteni mondjuk 2ms idővel
müködtetni ST modullal nullázni
Az ST modul "minta bemenetére" az analóg bemenetről kell a byte-os változót vezetni, esetled osztani, vagy szorozni ha kell...
Ha nő a fordulat a számláló később éri el a végértéket.
A megszakitóról is kell jelet vezetni optocsatolóval egy bemenetre, ez indítja a gyujtóimpulzust, a számlálós kombináció késlelteti.
Lehetőleg ne használd a többi időzítő modult, csak egyszer az "említettet" ezt osztd le...
Ez alapelv kombináld még a szükséges elemekkel,
El kell dönteni mekkora gyujtóimpulzust akarsz, ezt is az alap (pl:2ms vagy 4ms-ból) állítsd elő.
Esetleg javíthatod a pontosságát, ha 4mhz sebességet állítasz a progiban de nagyobb quartzot használsz...
A matematikai modulokkal "rugóerőt" is tudsz állítani stb...sok sikert hozzá.
(#) dcsabi hozzászólása Feb 3, 2010 /

Előbbihez kiegészítés...
A fordulattal arányos késleltetést, természetesen a PIC is megoldja, ez egy kis "frekimérő egység a progiban"...módszerrel, akkor nincs szükség az analóg bemenetre kötött integráló részre.
(#) gyululu válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Köszönöm a linket, ezt ismerem. Olyannyira, hogy nekem is ilyen van, ezt használom. Van egy kisebb, egyszerűbb is K1EL-féle), amiben egyetlen egy PIC12C508 van. Annak csak az a baja, hogy a sebességet programból lehet állítani, ami nagyon kényelmetlen. Amelyikre a kérdésem vonatkozott, az inkább mint Parsic-ben megoldandó feladat érdekel.
(#) kaqkk válasza gyululu hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Összekínlódtam valamit , (egy fórumtársunk szavaival élve ) 15 perc alatt nézd át hogy tetszik e
a pont -és a vonás is indítja a szünet számlálót tehát ,
mindig egységnyi a pont -a vonás és a szünet is !
A pont 1 -a vonás 3 - a szünet egy jel . És a sebesség
egy gombnyomással állítható , aminek értékét eepromba menti .Ha tetszik a sebesség értéke ki iratható lcd -re is a későbbiekben . Üdv

elkey.PIC

(#) Tijoe válasza dcsabi hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Köszönöm a választ Csabi!
Először én is az uaa180-as 555-ösére gondoltam. Ez a számlálós ötlet nagyon egyszerű és nagyszerű. Szeretném a teljes előgyújtásszabályzást a PIC-re bízni. Se vákum se röpsúly. Valami olyan megoldás lenne a legjobb amiben egy táblázatban megadhatnám a fordulathoz rendelt értéket.
Valamit öszehoztam abból amit írtál.
(#) Tijoe válasza Tijoe hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Húha!
Ne jó a vége.
(#) Tijoe válasza Tijoe hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Talán így jobb.
(#) kaqkk válasza Tijoe hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Mi az a sok "krix-krax ott a lap alján ?
ha azt szeretnéd hogy működjön és lásd is hogy mit csinál gyomláld ki a nem odavaló dolgokat !
(#) baloghzoli1 válasza Tijoe hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

A 16F628-ban hol van az ad converter? Rakd egy 16F876-ba
(#) gyululu válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Köszönöm! Ha Te ezt tényleg 15 perc alatt csináltad (de akár 15 óra alatt is), akkor le a kalappal előtted!
Én még ott tartok, hogy próbálom kihámozni, ki kivel is van a kapcsolásban. Este be is forgatom és felprogramozok egy PIC-et. Irtó kíváncsi vagyok rá, hogyan működik! Mindenképpen visszajelzek neked a tapasztalatokról! Köszi még egyszer!
(#) Tijoe válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Kössz az észrevételt, bár még csak a program megrajzolása a cél. Átálítom nehogy valamit bezavarjon. Én 16f877A-ban gondolkodom.
Remélem az is jó lesz. Amúgy ötlet a táblázatos változókezelésre lenne?
(#) Tijoe válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Kössz! Még nem tudok minden elemet létrehozni és egyszerübb abból gazdálkodni ami már az asztalon van.
(#) baloghzoli1 válasza Tijoe hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

A Table,Call subroutine páros a táblázatos változó kezelés
(#) dcsabi válasza Tijoe hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Táblázatban megadott értékeknek, ahogy már írták a call+tab együtt...(nem biztos, hogy ez a jó megoldás ebben az esetben)
A vákumot mivel akarod szimulálni -esetleg valami jel onnét is kellene, (szintén analóggá alakítani és kombinálni a már elkezdett rendszerrel) mert az nem véletlen a szívási vákum figyelése az előgyújtásszabályozásban. Van pl: a gázkazánokhoz viszonylag olcsó vákummérő.
A gyakorlatban az alap timert tedd fel 6-8-10ms-ra 4mhz mellett, a panelra meg tegyél 20Mhz-es Q-t...(így a belső osztás limitjét lehet megkerülni)
A tul gyors timer lefoghatja a pic-et és egyenletlen lehet a program többi része...És lehetőleg egy db-ot használj.
Törekedj az áttekinthető szabályos rajzra, mert megtréfálhatod magad. Rajzolj több oldalon és a Label "P1:x" elemmel vidd át a drótozást...
(#) kaqkk válasza gyululu hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Ma egy kicsit átgondoltam és javítottam a bemeneten ,
az előző proginál csak a billentyű lenyomására indult
Ennél ha nyomva tartod a billentyűt a szünet
vége indítja a következő jelet .

elkey.PIC

(#) kaqkk válasza dcsabi hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Szia Csabi Egy kicsit "letisztáztam" a kijelző meghajtást .
Tökéletesen vibrálásmentes , és egy pár betűt is kitud írni .

4digkij.PIC

(#) Tijoe válasza dcsabi hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

A vákum kiváltása csak akkor kell ha tudok szerezni egy MAP szenzort ami a szívócsó vákumát méri. Ha jól gondolom akkor az AD-s kapcsolás lineárisan növeli az előgyujtást. Van egy megvehető áramkör (IGC60) amiben fordulat értékekhez rendelt előgyujtási szögeket lehet megadni. Talán ez lenne a járhatóbb út. Én is agyalok hogyan oldjam meg de minden segítséget megköszönök.
(#) aderka hozzászólása Feb 7, 2010 /

Üdv!
Letölthető valahonnan a Parsic 3.6?
üdv: Dávid
(#) Peti.Janka válasza Tijoe hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Szia! Az IGC-vel vigyázz! Nekem beálította a mocit, mert nem úgy müködött, ahogy a gyártó igérte. Mikor erre rákérdeztem nála annyit mondott, hogy már van frissítése hozzá, fél igc áráért ad hozzá új progival rendelkező pic-et, Tehát elismerte, hogy hibásat vettem tőle, de mégis vegyem meg az új müködőt ismét. Na akkor dobtam a kukába az egészet!
(#) Tijoe válasza Peti.Janka hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Szia! Ezért jó ha a sajátomat építem be és akkor nincs kit hibáztatni. Kopogásérzékelővel nem lehetne megvédeni a motort?
Következő: »»   62 / 177
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem